Kompanije love novitetima

 

Ove godine, po 42. put održana je jedna od najvećih svetskih izložbi opreme i oružja – sajam IWA u Nirnbergu. Izveštači naše revije, već po tradiciji bili su na ovoj uglednoj manifestaciji i eksluzivno vam prenose utiske i stručna zapažanja. U već uobičajenom maniru, uz povećanje prostora raste i broj izlagača i posetilaca, ali u kojoj meri se to odražava na ponudu noviteta…

Ljubiteljima ručnog vatrenog oružja jasan je preovlađujući trend kod službenih pištolja. Snažan kalibar, veliki kapacitet, polimerski ram i maksimalno pojednostavljena konstrukcija okidačkog mehanizma sa unutrašnjim udaračem. Osim poznatih modela, predstavljeni su noviteti više proizvođača koji prate ovaj stil. „Beretta“ je modelom APX najavila iskorak u ovom pravcu, ali nije zanemarila ni svoj osnovni pištolj, seriju 92 koja je sa verzijom M9A3 brižljivo unapređena da odgovori na aktuelne zahteve „Berettinog“ najvećeg klijenta – armiju SAD. Ovo oružje ćemo detaljnije prikazati u nekom od sledećih brojeva.

Leteći Holanđanin pravi hit

U sličnoj poziciji našao se i SIG sa svojom gamom P-320 koja je trebalo da bude proširena verzijom u kalibru .45 ACP. Premijera je za sada odložena, ali su mnogi modeli iz serije P-220 i M-1911 dobili „fejs lifting“ i taktičke verzije. Zanimljivo je da čak četiri kategorije SIG pištolja imaju svoje varijante u kalibru .22 LR, što je znak da čuvena kompanija ozbiljno shvata rastuću zajednicu strelaca, koji koriste ovaj metak u action shooting disciplinama. Pritom, u ponudi su i malokalibarske verzije jurišnih pušaka i repetirka STR 200. Na štandu su najviše pažnje ipak privlačili klasični modeli iz ekskluzivne serije, a pravi hit bio je „Leteći Holanđanin“ koji je više skulptura na temu srednjevekovnih pirata, nego što je oružje.

Slovački Grand Power Q-100 je još jedan u nizu novih “glockovanih” pištolja
Slovački Grand Power Q-100 je još jedan u nizu novih “glockovanih” pištolja

Nasuprot ovim kretanjima, austrijska kompanija ISSC poznata po proizvodnji oružja sa ivičnim paljenjem, predstavila je prototip pištolja koji ne krije svoje srodstvo sa Glockom. Razumljivo, jer je projektant radio za „Glock“ i „Caracal“, ali kod novog pištolja načinjene su i neke izmene u sistemu bravljenja.

„Heckler und Koch“ našao se u nezavidnom položaju i finansijskim problemima zbog pritužbi na jurišnu pušku G-36, zbog čega je čak i nemački Bundeswehr suspendovao dalje nabavke. Prošlogodišnji novitet, pištolj VP-9 sada je ponuđen sa drugačijim okidačem i namenjen je personalu koji stalno nosi oružje, ali ne prolazi intenzivnu obuku i kondicioniranje (poput raznih službi obezbeđenja), pa teže okidanje sa dugim hodom predstavlja pokušaj prevencije neželjenog opaljenja.

Slovački „Grand Power“ sa prepoznatljivim sistemom rotacione cevi sa modelom Q-100 priključio se nizu pištolja sa polimerskim ramom i unutrašnjim udaračem. „Češka Zbrojovka“ još uvek nije ponudila slično rešenje, posle neuspešnog modela ČZ-100, ali je zato predstavljena obnovljena ČZ-75 Tactical Sport. koja po tvrdnjama proizvođača donosi kvalitativni pomak i potpuno novi kvalitet u odnosu na predhodnu verziju istog modela, koja je bila sklona zastojima i pokazivala je određene strukturne slabosti.

„Glock“ je modelom G43 svoju ponudu obogatio još jednim sub-compact pištoljem u kalibru 9 mm Para, ali ovoga puta sa jednorednim okvirom i znatno užom siluetom, namenjenim za prikriveno nošenje. U matičnoj kućI tvrde da su dugo razmatrali ovakav projekat, ali da su na kraju čitavu stvar jako brzo uradili upravo na zahtev SAD tržišta, jer je identično koncipiran model u kalibru .380 (9×17 mm) trenutno postao bestseler.

Stiže ekskluziva…

Među svim tim polimerskim pištoljima izdvaja se mali, ali atraktivan štand američkog proizvođača „Cabot Guns“. Poznati uglavnom užem krugu upućenih ljubitelja vrhunskih pištolja, oni su mnogo više od još jednog klona M-1911. Vrhunski takmičari u IDPA i PPC koriste upravo njihovo oružje, ali pored performansi tu je i raskoš egzotičnih materijala, pa se cena kreće u rasponu od 3.000-40.000 dolara. Naravno, upoznaćemo vas sa ovom ekskluzivom.

Ko traži klasično oružje po prihvatljivoj ceni, najveći izbor imaće kod proizvođača iz Turske. Modeli Colt, Browning, Beretta, Walther, Springfield ali i mnogi drugi, imaju svoje potpune kopije u asortimanu kompanije „Zigana“, dok se revolveri nalik na Smith & Wesson ili Taurus, mogu naći na štandu „Sarsilmaza“. Turski proizvođači rade i veliki broj različitih borbenih sačmarica sa poluautomatskom konstrukcijom ili repetirki pump-action sistema. Kada je reč o turskim sačmaricama poluautomatima, koji donedavno nisu imali reputaciju naročito pouzdanog oružja, izgleda da su usvojili dokazana rešenja, pa su bez obzira na spoljašnji oblik i opremu, noviji poluautomati kopija ruskog rešenja sa čuvene MP153.

Taktička optika Minox
Taktička optika Minox

Revolveri su sa novim Korth Sky Marshal konačno dobili jedan novitet iz Evrope, ali diskutabilno je u kojoj meri on predstavlja bolje rešenje u odnosu na dvostruko jeftiniji Charter Arms Bulldog slične koncepcije. Svetski poznat „Performace Center“ iz „Smith & Wessona“ kao da je posustao i uglavnom je orijentisan na kozmetičke dorade i nove vrste finiširanja, a očigledan je napor da se popularišu veliki, dugocevni lovački revolveri u izrazito snažnim kalibrima .460 i .500, ali problem je što oni svojom masom i dimenzijama prevazilaze okvire (i praktičnu upotrebu) ručnog oružja, pa je za tržišni uspeh potrebno probuditi interesovanje kupaca za ovu kategoriju oružja.

Remontovana i modernizovana FG-42 iz Drugog svetskog rata u ruskom kalibru 7,62x54R
Remontovana i modernizovana FG-42 iz Drugog svetskog rata u ruskom kalibru 7,62x54R

Kod takozvanih „dugih cevi“ najbrojniji modeli su već pominjane verzije postojećeg taktičkog oružja, ali u kalibru .22 LR i mada se pojavljuju sa oznakama različItih brendova, svetski lider o ovoj oblasti trenutno je „Umarex“, koji je do pre jedne decenije proizvodio signalne pištolje, a sada radi za gigante kao što je SIG. „Umarex“ je većinski vlasnik čuvenih Walthera. Vrlo zapaženi su modeli italijanske kompanije „Chiappa Arms“ koja svake godine širi svoju ponudu, a pored reprodukcija u .22 LR proizvodi i nekoliko modela velikog kalibra. „Kriss Arms“ koji je ponudio jednu od najinovativnijih konstrukcija automata u zadnjih nekoliko decenija, sada je predstavio isti model u kalibru 9 mm Para i .40 S&W, a na pitanje vašeg reportera znači li to da ćemo sledeće godine videti verziju .22 LR, predstavnik firme je odgovorio „ne smem da vam kažem ništa određeno, ali pogledajte moj osmeh“.

Švajcarski „Bruger-Thomett“ izložio je nekoliko modela koncipiranih tako da ih u poluautomatskoj verziji mogu koristiti civili, a na rafalnom režimu postaju klasični automati.

Zanimljivi Finci

Među već poznatim modelima snajperki, izdvaja se Barrett MRAD sa zanimljivo rešenim kretanjem zatvarača i sa novim, moćnim kalibrom .300 Barrett. SIG (za SAD tržište brendiran kao „Swiss Arms“) je svoju tešku repetirku kalibra .50 BMG preimenovao u SAN-511, ofarbao je u šaru sa leopard uzorkom, poput Louis Viton torbice i proglasio je za lovački karabin! Još da pronađemo te brontosauruse, pa da uživamo u sportskom lovu“ Ali ima i sasvim primerenih, lepih, klasičnih konstrukcija poput nemačke firme ROWA, čije puške deluju jednako privlačno i kao sportski rekvizit, taktičko oružje ili u rukama lovca. „Keppeler“ je predstavio taktičku snajperku kod koje je konačno odustao od uvođenja okvira sa leve strane oružja, a „Tactical Group“ iz Frankfurta (deo korporacije „Homelan Secyrity“) izložila je modernizovanu padobransku pušku FG-42 iz Drugog svetskog rata, ali prerađenu na kalibar 7,62x54R koja sa leve strane, horizontalno prihvata okvire od snajperke SVD Dragunov. Ipak, nama je najzanimljivija bila nova taktička repetirka iz Finske. Mala kompanija „Lynx“ predstavila je interesantnu snajperku sa zatvaračem koji se kreće pravolinijski, a performanse koje proizvođač obećava zvuče izuzetno.

Ovog “monstruma” u kalibru 12,7x99 u fabrici SIG smatraju lovačkim karabinom
Ovog “monstruma” u kalibru 12,7×99 u fabrici SIG smatraju lovačkim karabinom

Kada smo kod zvuka, u Nemačkoj je legalizovano posedovanje prigušivača čak i za lovačko oružje, pa se i čuveni „Blaser“ uključio u borbu za novostvoreno tržište. Ipak, Finci sa svojom dugom tradicijom i visokim kvalitetom imaju najširu ponudu a kompanija „Asse Ultra“ je odličan primer.
U svetu optičkih nišana kao da je nestala srednja kategorija, barem kada je o ceni reč. Postoje jeftini i očigledno nekvalitetni uređaji, a onda velika praznina do cenovnog ranga od oko 1.000 evra, za optike koje su do pre nekoliko godina koštale dva ili tri puta manje. Tako su ponovo „oživeli“ „Weaver“ i „Redfield“ koji više nisu u kineskom vlasništvu, ali su doskora pristupačne cene za „Minox“ ili „Vortex“ značajno povećane. Novi modeli čuvenih brendova kao što su „Zeiss“, „Swarovski“, „Schmidt & Bender“, „Leupold“ ili „Nightforce“ sada dostižu astronomske cene. Ostaje nam nada da će neki proizvođač prepoznati svoju šansu u ovoj situaciji.

Za ljubitelje noževa ima puno interesantnih noviteta. Evropske proizvođače uspešno predvode italijanske kompanije „Lionsteel“, „Fantoni“ i „Extrema Ratio“ koji je ove godine načinio korak u susret prosečnih korisnika ponudivši svoju hi-tech verziju tradicionalne korzikanske patade, ali i potpuno novu liniju Kitchen Tactical noževa. Uprkos ironičnom nazivu, ovo je serija izuzetno upotrebljivih, praktičnih i dobro koncipiranih noževa, koji pritom slede vekovima staru praksu koja kaže da je dobar radni nož istovremeno i dobar borbeni tj. taktički nož.

Nova linija taktičkih Benchmade foldera dizajnera Shanea Sieberta
Nova linija taktičkih Benchmade foldera dizajnera Shanea Sieberta

Velike kompanije kao što je „Cold Steel“ ili SOG nisu ponudili puno noviteta, ali su poznati modeli izrađeni od novih materijala. Relativno novi „Spartan Blades“ koje vode dva veterana specijalnih snaga, u skladu sa ovim orijentisani su prvenstveno na borbene i terenske noževe, a inspiraciju traže u modelima korišćenim tokom drugog svetskog rata. Pored modernizovanog bodeža V-14 (na osnovu legendarnog V-41) tu je minijaturna kama iz arsenala OSS agenata, a u planu je masivni kukri namenjen modernim ratnicima.

Čini se da u ponudi preklopnih noževa uvek bude najuzbudljivijih novosti. „Benchmade“ koji je nekoliko godina bio u hibernaciji, konačno je ponudio paletu zanimljivih i upotrebljivih noževa za svakodnevno korišćenje, kampovanje, lov ali i službenu upotrebu. Izdvajaju se novi Grizzly, Loco i Vicar, ali to ni izbliza nije sve. Saradnja sa custom nožarima dala je nove ideje i podstrek čuvenoj firmi. Angažovanje trenutno najistaknutijeg dizajnera noževa na svetu, ruskog majstora Dimitrija Sinkeviča donelo je dva atraktivna modela za japansku kompaniju „Rockstead“ poznatu po izuzetnom kvalitetu ali i po ekstremno visokim cenama.

Decenijama na samom vrhu

Međutim, brend „Zero Tolerance“ predstavio je takođe dva modela koja je osmislio isti majstor a s obzirom na visoke standarde i kvalitet upotrebljenih materijala uspeh na tržištu je siguran. I to ne samo za ove modele, nego i za liniju noževa koje je dizajnirao Rick Hinderer i koji su već izgradili izvrsnu reputaciju. Naročitu pažnju privukao je model ZT-0630 nastao na osnovu Emerson CQC-8 Horsemana, ali koji ga je prevazišao po svim parametrima. Ovi noževi zaslužuju poseban osvrt pa ćemo ih uskoro predstaviti i testirati.

“Zero Tolerance” izbacio je dva izvanredna foldera iza čijeg dizajna stoji čuveni Dimitrij Sinkevič
“Zero Tolerance” izbacio je dva izvanredna foldera iza čijeg dizajna stoji čuveni Dimitrij Sinkevič

Najuspešniji svetski proizvođač preklopnih noževa, legendarni „Spyderco“ najavio je pregršt noviteta pokrivajući najširi spektar potražnje, bez obzira da li je reč o praktičnj primeni ili kolekcionarskim primercima. Inovativnost, visok kvalitet i kombinacija radoznolasti i hrabrosti da se eksperimentiše sa različitim zamislima, drže ovu kompaniju na vrhu već decenijama. Naravno, rezultati ponekad deluju neobično, čak i groteskno ali „Spyderco“ definitivno ima više fantastičnih, kvalitetnih i praktičnih modela po raznim cenama, od bilo kod drugog proizvođača foldera. Naravno, naši čitaoci neće biti uskraćeni za upoznavanje i ocenu nekih od najnovijih modela.

“Extrema Ratio” je predstavio inovativnu Kitchen Tactical liniju vrlo upotrebljivih, univerzalnih noževa
“Extrema Ratio” je predstavio inovativnu Kitchen Tactical liniju vrlo upotrebljivih, univerzalnih noževa

Nasuprot ovoj poslovnoj filozofiji stoji Greg Medford i njegova kompanija „Medford Knives and Tools“ sa predimenzioniranim, upadljivim noževima karakterističnog dizajna. Daleko od toga da su neupotrebljivi (iako ih zlobnici nazivaju preklopnim ciglama), ovi noževi su ipak preterani u svakom pogledu, a barem deo visoke cene opravdavaju količinom ugrađenog materijala. Na pitanje zašto ih tako pravi, Greg pomalo razmetljivo odgovara da su SAD stare blizu dva i po veka, a da njegovi noževi moraju da traju barem dvostruko. Svakako, bilo bi lepo to videti, zar ne? A vama dragi čitaoci obećavamo da ćete u narednim brojevima imati uvid u veći deo ovde pomenutih noviteta.

Novi super pištolj Brno FK sa neobičnim metkom 7,5 mm FK
Novi super pištolj Brno FK sa neobičnim metkom 7,5 mm FK

 

Na sajmu se pojavila do sada nepoznata privatna kompanija „FK Brno“ sa konstrukcijom na bazi ČZ-75, ali sa novim rešenjem za ublažavanje trzaja, uslovljenim korišćenjem novog metka kalibra 7,5 mm. Ova neobična municija sa flašastom čaurom, barem na papiru ima senzacionalne karaktiristike i novi pištolj pretvara u „super oružje“ efikasno na daljinama većim od 150 metara.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još