Korth Sky Marshal

Kratko, ručno vatreno oružje, iz nemačke radionice „Korth“, koju je još 1958, osnovao oružar Willi Korth, decenijama je važilo za najekskluzivnije i najskuplje u Nemačkoj, a možda i u čitavom svetu. Vremenom, baš zbog prevelike ekskluzivnosti, oružje ovog majstora, palo je skoro sasvim u zaborav, iz koga ga je pre više deset godina izvukao novi, neobično koncipirani model Sky Marshal (nebeski maršal), predstavljen na američkoj izložbi naoružanja i opreme „SHOT Show“.
To je kompaktan revolver u pištoljskom kalibru 9×19 Para, sa dobošem kapaciteta 6 metaka, namenjen samoodbrani i prikrivenom nošenju. Pored ovog novog i od početka originalno konstruisanog revolvera, ova nedavno reaktivirana radionica u ponudi ima i neke starije modele revolvera i pištolja, po kojima je i postala čuvena. Kada je otvorio radionicu, talentovani puškar Vili Kort je rešio da napravi najbolji mogući revolver na svetu, pa je od poznatih sistema odabrao najkvalitetnije segmente i na prvom modelu primenio i neka svoja originalna rešenja, dobivši na kraju oružje neverovatno malih tolerancija i ekstremno fine izrade. U proizvodnji je koristio najkvalitetnije materijale tog vremena, a svaki deo, svakog revolvera, do poslednjeg zavrtnja, proizvodio je i uklapao ručno. Zbog toga su njegova oružja imala osnovnu cenu od početnih 3.000 tadašnjih nemačkih maraka, bez gornje granice, koja je zavisila od ekstravagancije poručioca i uloženog rada i ugrađenih plemenitih i retkih materijala. Osim dva osnovna modela revolvera, Kort je razvio i jedan sopstveni, originalni model pištolja, a nudio je i svoju verziju dorađenog i „unapređenog“ modela M-1911, pištolja za streljačke sportove, u bezbroj konfiguracija. Sve ove modele, radionica je izrađivala (od porudžbine do porudžbine), sve dok se zajedno sa majstorom Kortom, proizvodnja negde pred sam kraj veka, nije potpuno ugasila. Firmu su iz zaborava otrgli bogati investitori Weber i Rothmann, obnovivši je 2009, kada je njeno sedište prebačeno iz Ratzeburga u blizinu Hamburga, gde se nalazi i danas.
Shvativši da u današnje vreme, ekskluzivnost nije sama po sebi dovoljna za uspeh na tržištu, novi vlasnici i menadžeri firme su odlučili da tržištu ponude novi model, sa cenom dovoljno niskom da ga sebi mogu priuštiti i obični smrtnici. Pažljivo proučivši tržište, odlučili su da ponude oružje u segment samoodbrane i prikrivenog nošenja, jer je upravo tu danas prisutna najveća potražnja. Naravno, oružje je moralo da bude inovativno i krajnje neobično koncipirano, kako bi duh ovog proizvođača bio očuvan i tako je nastao ovaj revolver, krajnje američkog naziva. Ime Sky Marshal je neobično, ako se u vidu ima da oružje dolazi iz pogona elitističkog nemačkog proizvođača, ali je to lako razumljivo, ako se u vidu ima njegova namena i namera da se, pre svega, ponudi ogromnom američkom tržištu, po relativno pristojnoj, iako ipak visokoj ceno od 900-1.000 američkih dolara i oko 900 evra u Evropi.
Sky Marshal je krajnje neobično oružje za jedan revolver, ali je napravljen kvalitetno i moderno i karakterišu ga izuzetna preciznost, komfor u rukovanju, pouzdanost i otpornost na spoljašnje uticaje, pa zaista zaslužuje pažnju. Reč je o veoma moćnom oružju s obzirom na kalibar revolverske municije koju koristi, što ga čini podesnim kako za samoodbranu, tako i za korišćenje kao osnovnog oružja kod policije u civilu, ali na kraju i kao dobar izbor za nošenje u prirodu i u lov, kao oružje za samilosni hitac. Upravo današnji ogroman izbor efikasne moderne i moćne municije u kalibru 9×19 Para, u jednom modernom i pouzdanom revolveru, sa do kraja pojednostavljenim rukovanjem, ovaj model čini odličnim izborom za veći broj potencijalnih korisnika, koji su skloniji korišćenju ove vrste oružja.
Uprkos prilično moćnom kalibru, ovo je kompaktno oružje, sa ukupnom dužnom od samo 157 mm, visinom od 130 mm, širinom preko doboša 39 mm i masom (praznog oružja) od 567 grama. Ovaj revolver se ne izdvaja od većine ostalih svojim dimenzijama ili izborom kalibra, već neobičnom konstrukcijom. Pre svega, revolver je originalno konstruisan baš za metak 9×19 Para, a nije kasnije prepravljan i adaptiran za njega, što je krajnje neobično. Poznato je da je ovaj metak namenjen za upotrebu u pištoljima, jer je njegova čaura bez oboda, samo sa kanalom za ekstrakciju, pa je njegovo smeštanje u doboš i pouzdano punjenje i pražnjenje iz komora, veoma komplikovano. Zato je na dobošu ovog revolvera, primenjeno rešenje najsličnije onom sa američkog Smith & Wesson Mod 547. Rešenje podrazumeva po jedan insert u telu doboša sa oprugom i kandžom u svakoj komori doboša, sa unutrašnje strane (uz osovinu doboša), čiji je zadatak da prihvate i zubom zadrže metak u željenom položaju. Tako je metak smešten u komoru doboša do kanala za ekstrakciju, u koji ulazi zub inserta, a samo dno metka izviruje za svoju debljinu iznad, kao da je u pitanju klasičan revolverski metak. Ekstrakcija praznih čaura je na ovaj način isto tako jednostavna i pouzdana, kao da je u pitanju klasična revolverska municija, a korišćenje prstenastih ili polumesečastih punjača nije potrebno. Revolver ima sopstvene brze punjače, razvijene posebno za njega. S druge strane, izbor metka 9×19 Para, dozvolio je da se dužina doboša skrati za čitavih 12 mm, u odnosu na onu koju bi imao da je izbor bio na metku .38 Spl, ili .357 Magnum, a energetski potencijal je i više nego zadovoljavajući. Ovo je naravno omogućilo i kompaktniji i čvršći ram, ali i ukupno manje gabarite oružja.
Čitavo oružje je izrađeno precizno i tačno, mašinskom obradom od vrhunske legure avio dur-aluminijuma, sa oznakom 6061-T651 (oslobođene stresa), mat fino finiširanog i zaštićenog crnim anodizovanjem. Cev, doboš i delovi mehanizma izrađeni su od vrhunskog nekorodirajućeg čelika (inoxa), a doboš je dodatno zaštićen tenifer postupkom i finiširan crno. Delovi su vrhunski kvalitetno obrađeni i uklopljeni, pa Sky Marshal funkcioniše glatko i precizno, (što je i inače karakteristika savremenih modela ovog proizvođača). Cev je duga samo 51 mm, (2 inča), od nerđajućeg čelika, sa 6 poligonalnih žlebova i desnim korakom uvijanja od 1:250 mm. Cev je ubačena u telo revolvera, koje se od rama produžava u oblogu cevi, čineći sa njom čvrstu celinu. Baš zato, osnovu ovog revolvera i čini kompaktni i snažni, potpuno zatvoreni ram, u koji je kratak kompaktan doboš (olakšan sa 6 uzdužnih kanelura), smešten na kran, koji se otvara u levo. Osovina doboša je ostavljena potpuno slobodna u kanalu ispod cevi, a revolver ima dve uobičajene brave, koje blokiraju osovinu u zadnjem i prednjem kraju u ramu ispod cevi, primenjene i kod ostalih modela ovog proizvođača. Poluga za oslobađanje, je smeštena iza branika doboša, sa leve strane rama, što je takođe uobičajeno rešenje. Sky Marshal ima klasičan, već savremeni mehanizam (sa iglom u ramu i sigurnosnom prenosnom polugom), gladak obarač i klasičan, ali veoma lep (skeletoidni) spoljašnji oroz sa odozgo nareckanim repom. Naravno ovo su jedine komande na ovom revolveru. Zahvaljujući malim dimenzijama i pomalo neobičnoj liniji, Sky Marshal je veoma ugodno oružje, koje svakog trenutka u potpunosti kontrolišete u rukama. Neobično na ovom revolveru je što su sa njegove desne strane, postavljene u dve smaknute ose, a postavljene paralelno sa osom cevi, nalaze i dve Mil.Std. M-1913 Picatinny šine, na koje je moguće montiranje baterijske lampe, laserskog markera ili refleksnog nišana, što je prvi put viđeno rešenje. Šine su izglodane integralno, u ramu oružja, sa kojim čine celinu. Kraća, viša, ujedno služi kao desni poklopac doboša, a sve ovo revolveru daje izuzetno moderan, ali i „preteći“, taktički izgled.
Sky Marshal ima i odlične nišane. Krupna crna mušica pravougaonog profila, postavljena je na ravnu i uzduž sitno izbrazdanu gornju površinu revolvera. Fiksirana je čivijom, pa se može menjati. Zadnji, po pravcu podesivi nišan, sa pravougaonim izrezom, blago je ukopan na gornju stranu rama. Ovakav izbor je logičan za oružje koje po konceptu ne zahteva posebno pažljivo nišanjenje, ali „Korth“ i ovde nudi malo više. Revolver je zaokružen udobnom, crnom, jednodelnom anatomski oblikovanom drškom Hogue, načinjenom od tvrde gume, koja omogućava izuzetno udoban i siguran hvat.
Prema do sada objavljenim testovima u svetu, sa Sky Maršalom se mogu dobiti odlične grupe pogodaka, prečnika 45 do 50 mm, na daljini od 15 metara što je odlično za ovako kompaktno oružje. Na kraju, ostaje da se vidi, hoće li ovaj neobični koncept pronaći dovoljno svojih pristalica, da ovom modernom revolveru zatvorenog rama, klasičnog SA/DA okidanja, potpuno podesivih nišana i sa jednodelnom obuhvatnom gumenom drškom, obezbedi budućnost. To bi ovoj firmi dalo dovoljno manevarskog prostora, da nastavi da i dalje pravi ostale modele ekskluzivnog, unikatnog oružja po astronomskim cenama.
B. VOJVODIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još