Malen i opasan

Firma North American Arms osnovana je, pre četvrt veka, u mestu Provo (država Juta, SAD). Za to vreme, proizvela je više od pola miliona kvalitetnog malogabaritnog oružja, izrađenog od, veoma kvalitetnog, nerđajućeg čelika. Ni kod nas to nije, baš, malo poznato oružje. Pre par godina, kragujevačka „Tora“ uvezla je manji broj izuzetnih malokalibarskih revolvera „nort ameriken“. Da ih srećni vlasnici ljubomorno čuvaju, govori podatak da ih nema – ili su vrlo retki – u ponudi polovnog oružja.
Pored ovih, minijaturnih revolvera „Nort Ameriken“ proizvodi i minijaturne nerđajuće pištolje, sa obaračom samo dvostruke akcije (DAO). Doskora, ovi su pištolji nuđeni u kalibrima .32 ACP (7,65 mm Browning) i .380 ACP („kratka devetka“ 9×17). Odnedavno, „Nort Ameriken“ je razvio sistem oružje-novi metak, koji je, kao novitet, zaslužio da ga detaljnije predstavimo.


„Stari“ metak, 7,65×17, uglavnom ima zrno težine 4,6 g, koje na 12,5 m od usta cevi ostvaruje brzinu od 280 m/s. Kada preračunamo (masa puta brzina na kvadrat sa dva), dobijemo energiju E12,5=180 džula. Takođe, stara „kratka devetka“ 9×17 (službeni metak Kraljevine Jugoslavije) ima zrno mase 6,1 g, sa brzinom V12,5=280 m/s i energijom E12,5=239 J. E, zamislite, sada, ovaj „miks“: uzmete čauru „kratke devetke“, flašasto obradite vrat, i u njega usadite zrno 7,65 mm. To su, upravo, uradili u „Nort Amerikenu“, i novodobijeni metak nazvali – .32 NAA. Zbog čega su to uradili? Kalibar 7,65 u SAD smatraju „slabašnim“; metak .380 ACP ima solidniji zaustavni potencijal, ali, pištolj NAA .380 ima masu oD samo 530 grama, što izaziva veoma jak trzaj. Novi, .32 NAA, ima zrno „holou point“, mase 3,9 grama, koje iz cevi izleće brzinom od 366 m/s. Pritom, trzaj je za 25% manji nego kod „kratke devetke“. Zaustavna energija – po Fillerovom indeksu „one shot stops“ (zaustavljanje jednim hicem) – doseže, čak, 62%. Radi informacije: „kratka devetka“ .380 ACP ima tek nešto preko polovine, tj. 53%. Eto razloga za novi metak i novi pištolj. Pa, čujmo nešto i o samom pištolju.


Urađen je od kvalitetnog 17-4PH nerđajućeg čelika. DAO obarača opaljuje pri sili od 4,54 daN. Čitavo oružje dugo je 120,65 mm, od čega na cev „otpada“ 63 mm.
Pištolj je plosnat (širok 23,6 mm), i može da se nosi i u džepu. U okvir staje 6 metaka, što, sa metkom u cevi, može da se nosi bez bojazni od neželjenog opaljenja. Udarač je spoljašnji, ali, bez „repića“ za napinjanje palcem, koje i nije moguće usled DAO sistema. Iako malen, ne leži loše u ruci. Udobne, hrapave gumirane obloge i „anatomsko“ dno okvira tome znatno doprinose.


Pištolj ima skromne, malene mehaničke nišane, primerene za oružja duga samo 120 mm, tj. cevi 63 mm. Ima šest žlebova, sa desnim smerom uvijanja. Kao i čitav pištolj, i okvir je izrađen od nerđajućeg čelika. Sa desne strane nalazi se nareckano dugme za rasklapanje. Nakon provere ispražnjenosti i vađenja okvira, pritisne se do kraja ovo dugme, i navlaka se povuče u krajnji mogući zadnji položaj. Zatim se podigne zadnji kraj navlake uvis, i unapred se, lagano, „svuče“ sa rama i fiksne cevi. Samo se, još, izvuče povratna opruga i – oružje je rasklopljeno. Sklapanje se, naravno, obavlja obrnutim redom.


Fabrika „NAA“, uz ovaj pištolj, nudi, obavezno, rezervni okvir i svu silu dorade, koja podrazumeva tricijumske nišane, drvene ili obloge od sedefa, hrapavljenje rukohvata ili u „riblju krljušt“ narezivanje navlake. Naravno, sve se to dodaje na 449 $, koliko staje standardna varijanta.
Ovaj pištolj puca pouzdano. Sto metaka, zaredom, ispucano je bez zastoja. Precizan je onoliko koliko bi trebalo da bude ovako malo oružje. Iz njega se ionako, „za ne daj bože“, puca sa rastojanja manjih od 5 metara. Iako nije jeftin, ovaj je pištolj izvrstan u svojoj klasi. Teško da postoji manji, a bolji „bek ap“. Pozivamo „Toru“ – a i druge – da ponovo uvezu NAA pištolje i revolvere!
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: 32 NAA Guardian
Kalibar: .32 NAA
Dužina: 120,65 mm
Visina: 89,66 mm
Širina: 23,62 mm
Masa: 530 g
Dužina cevi: 63,12 mm
Sila obarača: 4,536 daN
Cena: 449 $

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još