„Rolls Royce“ među revolverima

Uobičajeni stereotipi za skoro svaku naciju vezuju određene osobine, pa su tako Italijani strastveni, Francuzi hedonisti, Englezi uobraženi, a Nemci? Za Nemce važi da su sjajni u svim vrstama inženjeringa, od raznih mašina i automobila do oružja. I to, svakako, nije neosnovano. Dobro stručno obrazovanje, duga tradicija, sistematski rad na selekciji kadrova i ulaganje u nove ideje su nepogrešiv recept. Na ovogodišnjem sajmu IWA u Nirnbergu bili smo u prilici da vidimo rezultate takvog pristupa u projektovanju novog modela čuvene kompanije „Korth“.

Kada se kaže „Rolls Royce“ u svetu revolvera, možete biti skoro sigurni da je reč o „Korthu“. Iako su imali nekoliko izleta u svet (pre)skupih poluautomatskih pištolja sa egzotičnim sistemima rada, oni nikadа nisu dostigli reputaciju revolvera iz matične kuće. Beskompromisan kvalitet izrade i vrhunski materijali, uz značajno učešće ručnog rada u finalnoj fazi proizvodnje, za rezultat imaju izvanredne komade oružja po veoma visokoj ceni.
Ipak, na globalnom nivou, popularnost revolvera pada, a konkurenti zlurado etiketiraju „Korthove“ proizvode kao „dedin revolver“, aludirajući time na populaciju, uglavnom, starijih (i platežno moćnijih) korisnika, ali i na dizajn i rešenja koja decenijama nisu menjana. To je čuvenu kompaniju nateralo da angažuje „svežu krv“ u projektovanju novih modela, pa su se prošle godine pojavili kompaktni Sky Marshal i National Standard, kao vizuelno prepoznatljivi i, donekle, tehnički drugačiji revolveri o kojima je „Kalibar“ već pisao.
Nedavno je predstavljen model Super Sport kao ultimativno sportsko oružje namenjeno za više streljačkih disciplina, ali i za lov i rekreativno streljaštvo. Reč je o revolveru srednjeg formata na platformi National Standarda, uz određenu nadogradnju koja mu daje novi kvalitet i agresivan, pomalo futuristički izgled.
Čelični ram po formatu odgovara nekim od najpopularnijih savremenih revolvera, poput Colt Python ili Smith & Wesson Mod. 586/686, pa čak i rukohvat zaobljenog oblika (tzv. round butt) prihvata sve drške namenjene S&W revolverima sa „L“ ramom, tako da nema bojazni po pitanju pronalaženja najudobnijeg rešenja iz, zaista, prebogate ponude na tržištu. Primerci koje smo bili u prilici da uzmemo u ruke imali su serijsku Hogue oblogu drške od mekanog polimera, ali i pedantno izrađen, veliki anatomski rukohvat od orahovine iz radionice čuvenog Karla Nilla, nemačkog proizvođača streljačke opreme koja se koristi i na Olimpijadi.

Rešenja u mehaničkom smislu su najvećim delom preuzeta s prethodnog modela i uključuju čuvene teleskopske spiralne opruge u mehanizmu za okidanje. Poznato je da lisnate opruge daju brži odziv mehanizmu uz manju potrebnu silu, ali su mehanički osetljivije i teže se šteluju. „Korth“ je to pokušao da reši upotrebom uparenih, slabijih spiralnih opruga različitog prečnika, koaksijalno složenih poput teleskopa.
Time je dobijen znatno ujednačeniji porast sile pri sabijanju, pa „Korth“ svoje revolver ponosno reklamira kao oružja s najfinijim okidanjem. Objektivno, zaista je odlično, ali uz sav trud to čak i kod posebno dorađenog izložbenog primerka ne može ni da se poredi sa DA okidanjem kod francuskog revolvera Manurhih MR-73 Sport. Ipak, mogućnost podešavanja hoda okidača, izmene ekscentričnih elemenata i sile na oprugama dopuštaju strelcu da okidanje maksimalno prilagodi svojim potrebama.
Mehanički nišani na modelu Super Sport, pored mogućnosti podešavanja po visini i pravcu, dopuštaju da se zauzmu četiri nišanske daljine ili upotrebu različitih laboracija municije korišćenjem mehanizma smeštenog u bazi prednjeg nišana. Jednostavna rotacija diska sa četiri pozicije postavlja prednji nišan u odgovarajući položaj, poput starih „Hence“ nišana za S&W takmičarske revolvere u disciplini PPC.
Osim mehaničkih nišana Super Sport je dobio masivnu oblogu čitavom dužinom cevi, koja s gornje i obe bočne strane ima narezanu Picatinny šinu u skladu s vojnim standardom MilStd-1913 za montažu dodatne opreme. Masivna, solidna i čvrsta, gornja šina deluje mnogo pouzdanije od sličnih rešenja koja nude Vichita ili Aristocraft. Sad, realna potreba za kačenjem kojekakvih spravica na sportski revolver sigurno i nije bila razlog za prisustvo famozne Picatinny „testere“ svuda oko cevi, ali rezultat ovakvog dizajnerskog napora je oružje koje prepoznajete kao jedinstveno poput rekvizita za naučno-fantastične filmove.
Očigledno da su ciljna grupa mlađi korisnici, pre svega u SAD, gde su modularnost i militarizacija civilnog oružja trend već duže vreme. Usputni rezultat ovog (pre svega estetskog) zahvata je porast težine na impresivnih 1.652 grama, pa je Super Sport prilično teško držati jednom rukom tokom dužeg nišanjenja, što čini besmislenim specijalne streljačke drške s takvom namenom.

????????????????????????????????????

Sve ovo Korth ne čini lošim oružjem. Naprotiv, Super Sport je izuzetno precizan revolver koji s probranom municijom .38 Special pravi grupe od 20 mm na daljini od 25 metara. Dobrim delom, zasluga pripada Lotar Walther cevima match kvaliteta, sa specifičnim semi-poligonal unutrašnjim profilom. Korak uvijanja je 1-250 mm, što je znatno kraće od uobičajenih 356 mm kod Colta ili čak 456 mm kod S&W revolvera.
Razlog je potreba da se iz iste cevi ispale lakša i kraća zrna kalibra 9 mm Para. Jer, Super Sport je zadržao mogućnost brze izmene cilindra, po kojoj su „Korthovi“ revolveri čuveni. Cilindar za municiju 9 mm Para dobio je posebno profilisanu zvezdu ekstraktora koja sprečava da blago konusna čaura bez oboda propadne dublje u otvor i napavi problem pri izvlačenju. Isto rešenje primenjeno je na modelu Sky Marshal. Zanimljivo je da, za razliku od finiša glatkog poput ogledala na starim modelima, unutrašnjost komora ima uzdužne, radijalno raspoređene plitke žlebove, ali nismo dobili odgovor na pitanje šta je njihova svrha.
Razlike postoje i u obliku udarača koji je olakšan prorezivanjem, što je manir koji se viđa na poluautomatskim pištoljima. Takođe, poluga za oslobađanje cilindra nije više pored udarača, već je na uobičajenom mestu, s leve strane rama, što je promena koju pozdravljamo, a sama komanda je uvećana, tako da se lako angažuje, a može da posluži i kao oslonac za palac.

Utisak pri rukovanju je izvrstan. Nema ni najmanjeg pomeranja elemenata, celo oružje deluje monolitno kao jedinstven komad metala. Tolerancije u izradi su minimalne, zazor na ramu između cilindra i cevi je tek 0,08 mm, ali ta vrednost je veća nego na starim modelima, koji su čak beležili zastoje posle nekoliko ispucanih serija, jer je sloj gareži sprečavao okretanje doboša! Inženjerski, to je bilo zahtevnije, ali sa čisto praktičnog stanovišta novi revolveri su manje osetljivi uz jednaku preciznost.
Korth Super Sport je impresivan revolver neobičnog izgleda i nespornog kvaliteta izrade, odlične preciznosti i visoke cene koja u osnovnoj verziji prelazi sumu od 3.500 dolara. S druge strane, velika masa, neka komplikovana tehnička rešenja i ograničena primena sigurno će uticati na broj kupaca uprkos slavnom imenu. Nekako, meni je i dalje privlačniji klasičan Korth tzv. „dedin model“, jer uz isti nivo kvaliteta nudi praktičnije oružje prefinjenijeg stila, manje mase i elegantnije pojave. A možda je to zato što sam sve stariji?
D. Šaponjić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još