Aduti srednjeg staleža

Pre nekoliko godina kraljevačka oružarska kuća „Royal Wolf“, tražila je proizvođača oružja iz Zapadne Evrope, kako bi bila ekskluzivni uvoznik za Srbiju. Čelnici „Royal Wolfa“ u konsultacijama sa potpisnikom ovih redova i stručnom analizom, odabrali su italijansku kompaniju „Silma“.
Obrazloženje za ovaj stručni savet je bilo da „Silma“ radi široku lepezu lovačkih pušaka, pored skupljih lux varijanti, ima i veoma jeftine osnovne modele sačmarica, koje bi mogao da kupi veći broj domaćih lovaca. Iako je predlog naišao na potpuno odobravanje, do planiranog uvoza nije došlo iz najverovatnije finansijskih razloga. Nadamo se da je odloženo za neka bolja vremena, ali je sve ovo dobra osnova da vam predstavimo sačmarice, kombinirke i dvokuglare „Silma“. Tvrdnja o ovoj oružarskoj kući i dalje važi: proizvodi mnogo različitih modela lovnih pušaka, a većina od njih su prilično umerene cene i sasvim solidnog kvaliteta.
Kako raste cifra na brojčaniku lovačkog i životnog staža, to se u lovcu sve više formira opredeljenje za klasične lovačke puške koje imaju jedan, najviše dva metka. Zato za početak, posle uvodinka o „Silmi“, prikaz počinjemo kombinovanom puškom, zatim sledi bok dvokuglara, a onda lepeza sačmarica.

„Silma S.R.L“ smeštena je u čuvenoj dolini Val Trompia, koja je vekovima rasadnik italijanske industrije oružja. Pre 60 godina osnovana kao porodična firma, „Silma“ se opredelila za izradu većeg broja modela lovačkih pušaka, sve u proverenoj i dokazanoj konstrukciji. Nisu želeli da eksperimentišu sa nekim svojim sistemima bravljenja i mehanizma vatri, nego su radili solidno već široko prihvaćene konstrukcije. To im je omogućilo relativno nisku cenu za osnovne modele. Za kupce dubljeg džepa su iste te sisteme, opremali skupim kundacima, ručno dorađivali, gravirali i zlatom ukrašavali. Taj pristup nije loš, što dokazuje solidan status firme, prisustvo na svim većim svetskim sajmovima (IWA, SHOT Show…) i naravno veliki broj prodatih pušaka. Sve „Silmine“ puške potpuno su „Made in Italy“, a kooperanti za pojedine delove mogu da budu samo komšije iz doline Val Trompia. Naše iskusno oko primetilo je nekoliko detalja identičnih komšijskim „Sabatti“ puškama. No to nije ništa loše, naprotiv tako se dobija kvalitetan, a jeftiniji proizvod.
Prvo predstavljamo kombinovanu pušku, zbog koje najviše žalimo što se nije pojavila na našem tržištu, jer bi bila prihvatljiva, a kvalitetom sasvim solidna. Silma Combinato je univerzalna lovačka puška, koja ima gornju sačmenu cev u kalibru 12/76. Donja karabinska – ožlebljena cev je ponuđena u kalibrima 7x65R, 8x57JRS i 9,3x74R u standard verziji. Direktnim naručivanjem u fabrici, moguće je dobiti karabinsku cev u bilo kom drugom poznatom kalibru. Već sam suženi izbor kalibara nam govori o opredeljenju firme ka ekonomičnom poslovanju. Nude se četiri najpopularnija i odlična kalibra, a za sve ostalo se mora doplatiti i malo sačekati. Sačmena cev može imati fiksni ili izmenjivi čok. Na njoj se nalaze mehanički nišani i šina za prihvat optike. Zanimljivo je da „Silma“ ove cevi nudi isključivo u dužini 65 cm, što je za svaku pohvalu. Svi ostali proizvođači kombinirki, standardno isporučuju puške sa cevima dužine 55 do 60 cm. Cevi dužine 65 cm moraju se posebno naručiti i naravno, doplatiti. Cevi Silma Combinato, izrađene su hladnim kovanjem, spojene monoblokom i sačmena je unutra tvrdo hromirana. Primenjena je opšte prihvaćena brava sa četiri ključa – four locks.
To znači da u prorez na donjem delu monobloka, ulazi iz baskule horizontalna ploča. Cevi se ne rotiraju oko osovine, već oko dva, bočno smeštena okrugla segmenta, demontažno instalirana u prednji deo zida baskule. Ovo je ekstremno čvrsta konstrukcija brave zbog maksimalno razmaknutih oslonih tačaka. Ovo rešenje je veoma lako za izradu i remont. Naziva se još u stručnoj literaturi: unapređena – poboljšana Browningova B25 brava. Okrugle pločice oko kojih rotiraju cevi se lako i brzo zamene i puška je posle hiljadu ispaljenih metaka, opet čvrsto zabravljena, kao kad je bila nova. Dobra rešenja su često najjednostavnija rešenja.
Udarni mehanizam ili kako ga nazivamo mehanizam vatri je komplet montiran na donjoj ploči, koja sa donje strane zatvara baskulu. Naziva se blitz udarni mehanizam i odlikuje ga lak pristup u cilju remonta, čišćenja i održavanja. „Silmini“ inženjeri su i ovde uveli ekonomski moment, tako što su konstrukciju donekle uprostili i umesto skupih i za izradu složenih lisnatih V opruga, uveli jeftine dugovečne spiralne opruge, od patentirane Fi opružne žice. Koliko je samo starih skupij pušaka okačeno kao ukras na zid, zato što se nisu našle odgovarajuće lisnate opruge. Najveći domaći aktivni majstor za izradu najkomplikovanijih lisnatih opruga je vremešni gospodin Hubert Ručigaj iz Čačka. Iskreno se nadamo da je unuku Petru Žuniću, preneo sve tajne izrade malih lisnatih opruga. Kod „Silminog“ blitz udarnog mehanizma tog problema nema, jer su spiralne opruge dugovečne, veoma izdržljive, čak i ako se zaboravi duže nategnuta puška. A i lako ih je ponovo napraviti. Kod Silme Combinato sve je izrađeno na stari način, što bi u prevodu značilo da je baskula iskovana od jednog komada nerđajućeg čelika. Takođe, monoblokom spojene cevi imaju vertikalne prutove – limove koji ih povezuju, punog profila i pune dužine. To uz dugu cev znači da masa puške ne može da bude manja od 3,4 kg. Puška ima dva nezavisna obarača, pri čemu prednji opaljuje donju karabinsku cev. Ovaj obarač najčešće ima ugrađen francuski šteher. Klasični orahov kundak i podkundak nemačkog tipa s gumenim amortizerom, standard su za kombinovane puške. Ova vrsta oružja – kombinirke su popupalrne kod većine lovaca. Žele i kupuju ih kako oni koji mnogo love piršom i pogonom, tako i oni koji ne love baš redovno i zato im je potrebna samo jedna univerzalna puška. Kombinirke su skupe i tu je prednost recimo ove naše „Silme“. Dobrog je kvaliteta, pouzdana i precizna, a pri tome manje košta, čak i od novih Brno kombinirki serije 800. Zbog puške Silma Combinato, najviše nam je krivo što nije realizovan uvoz ovog italijanskog proizvođača.

U istom konceptu je građena i Silma Express bok dvokuglara. Ona ima takođe hladno kovane cevi, standardne dužine 60 cm koje mogu da prime kalibre 7x65R, 8x57R i 9,3x74R. Masa puške iznosi takođe 3,4 kg. Ova dvokuglara je dobar izbor za sve lovce koji pretežno love divlje svinje i potreban im je brzi drugi metak. To uopšte nju ne isključuje ni u lovu svih drugih vrsta visoke divljači. Popularnost dvokuglara bila bi mnogo veća da nije njihove jako visoke cene. Ova „Silmina“ baš tu traži svoju prednost, jer je solidna, a višestruko jeftinija od sličnih pušaka poznatih imena. Vrede čitavo malo bogatstvo, a u upotrebi su tek za nijansu preciznije od ove „Silme“. Kod dvokuglara je najteže dobiti da druga cev prati pogodak prvo opaljenje cevi. Što su skuplje, to je rastojanje dva pogotka manje. I jeftinije dvokuglare mogu da daju usku grupu (75 mm na 75 m), ali se i tu kombinovanjem više tipova zrna može stanje popraviti. Kod Silme Express je najčešće ugrađen jedan obarač, koji može biti neselektivni ili na zahtev selektivni. Ovo oružje dolazi do kupca sa standardnom laserskom gravurom ili uz naručivanje i doplatu, ta gravura može da bude posebna i po želji kupca ugrađena. Da se na kraju razumemo, ovo nije jeftino oružje poput IŽ Baikala MP-94, ali je cenom daleko prihvatljivije od sličnih zapadnih pušaka.
Sada do kraja teksta pričamo o „Silma“ sačmaricama. Zastupljen je samo jedan model dvocevnih položara i on nosi naziv AS70. Reč je o klasičnoj dvocevki kalibara 12/76 i 20/76, čije su cevi duge 70 ili 76 cm. Čokovi mogu da budu fiksni 1/4-3/4, 1/2-1/1 ili izmenjivi. Puška je prilično lagana i teži od 3,1 do 3,2 kg. Cevi su spojene monoblokom, koji sa donje strane ima dva Purdey ključa. Čaure izvlače izvlakači, a kod skuplje varijante ejektori. Mehanizam vatri je standardni Anson – Deeley, sa klasičnim unutrašnjim udaračima, zapinjačima i podizačima. Kočnica je automatska i njena komanda je ista kao na Sabati puškama, što govori o saradnji ove dve susedske firme. Bez doplate se isporučuje jedan selektivni, a mogu da budu i dva nezavisna obarača. Kupac bira između ponuđenog engleskog ravnog, ili nemačkog orahovog kundaka, koji ima čekirani pištoljski rukohvat. „Silma“ je odabrala skuplje i pouzdanije Purdey rešenje za pričvršćivanje podkundaka. Ovo je lepa, lagana, klasična dvocevka, čija cena nije ni blizu njenoj upotrebnoj vrednosti.


Glavni „Silmini“ proizvodi su njene bok sačmarice. Rade se u modelima M70 i M90, paralelno sa čeličnim ili laganim setom izmenjivih čokova. Dužine cevi variraju zavisno od podmodela i namene puške. Tako varijanta M70 slug ima donju blago olučenu 55 cm dugu cev. Gornja je glatka cilindričnog bušenja. Ovo je u uslovima šumskog lova isto što i kombinovana puška, uz mnogo teži jedinačni projektil ispaljen iz donje slug rifled – blago oželebljene cevi. Cevi su razdvojene i spaja ih samo monoblok i kratki prut na kraju cevi. Mehanički nišani kao na kombinirki ili dvokuglari, šina za prihvat optike i masa od 3.050 g, čine ovo kompaktno oružje odličnim izborom za bliski lov visoke divljači. Naravno, kod nas bi se Silmom M70 slug mogle da love samo divlje svinje.

Sve Silme M70 ili M90, lovne ili sportske, imaju four locks brave, modifikovane blitz udarne mehanizme sa jednim ili dva obarača, monoblokom spojene cevi i fine orahove kundake. Skuplji modeli mogu da budu sa skupim orahom, dubokom gravurom i zlatnim inkrustracijama. I „Silmine“ bokerice su lepo zaobljenih ivica, izdržljive, pouzdane i ne koštaju mnogo.
„Silma“ radi i poluautomatske sačmarice zasnovane na pozajmici gasova. Oznaka im je SI Hero, a mogu da imaju orahov ili polimerski kundak. Kalibar je uvek 12/76, a cevi opremljene mobil čokovima mogu da budu duge 66, 70 ili 76 cm. Dural baskula od ergala 55 i tankozidna cev daju malu masu od 3,0 kg. Ovaj poluautomat je estetski veoma dopadljiv, fino finiširan i donekle podseća na stariju „Berettinu“ seriju poluautomata A300. Tvrde da je veoma pouzdan, da dugo traje, a košta manje od Berette, Benelija, Franchija, Marockija, Brede, Fabarma… Tom tvrdnjom koju prenosimo na sve „Silma“ puške završavamo ovaj prikaz.
V. Mitrović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još