Bogatstvo u detaljima

U srednišnjem delu Nemačke, u oblasti Tiringija, u podnožju Tirinške gore, koja se prema češkoj granici nastavlja gustim franačkim šumama, nalazi se grad Zul (Suhl). U njemu su 1898. četvorica braće: Albert, Oskar, Karl Paul i Gerhard Merkel, osnovali fabriku oružja “Gebruder Merkel” – Braća Merkel. Njihovo opredeljenje bilo je da ne rade vojničko, već lovačko oružje. Stručni, obrazovani, strogi prema sebi i veoma odgovorni prema poslu, Merkelovi su uspeli da za kratko vreme postanu sinonim za kvalitetnu lovačku pušku. Među prvima u svetu napravili su izvrsnu bok sačmaricu, čije je četvorostruko zabravljivanje sa dva gornja Kersten i dva donja ključa, ostalo do danas jedno od najčvršćih, uopšte mogućih bravljenja prelamajućih cevi. Za tu pušku su u Parizu 1937, na velikoj svetskoj izložbi braća Merkel dobila “Grand Prix” nagradu.
Posle Drugog svetskog rata, Zul se našao u sovjetskoj zoni uticaja, ali su komunistički planeri znali šta u svetu lovačkog oružja znači ime Gebruder Merkel. U okviru Zulske mašinske industrije, pod imenom “Veb Ernst Thalmann Werk”, nastavljena je proizvodnja odličnih lovačkih pušaka Merkel i Simson. Te puške iz DDR su uz Tulsko MC oružje bile najcenjenije lovno oružje proizvedeno u istočnom lageru. Godine 1953. predsednik SSSR Nikita Hruščov je američkom predsedniku Ajzenhaueru poklonio luksuznu sačmaricu Merkel. Tako je prokrčen put ovih pušaka na zapda. One su ujedno ušle u istoriju kao prvi proizvod iz Istočnog bloka, koji je konstatno izvožen u Zapadnu Evropu i Ameriku.
Da Merkel i Simson puške nisu bile vrhunskog kvaliteta, to sigurno ne bi bilo tako. Padom Berlinskog zida fabrika “Merkel” je privatizovana, ali je već od 1993, zapala u krupne finansijske teškoće. Austrijska fabrika oružja “Steyer” zajedno sa “Hesische Landes Bankom” 1994. kupuje fabriku Braće Merkel i forimraju “Suhler Jagd und Sportwaffen”. Izgrađuju nove proizvodne kapacitete i postavljaju firmu na zdrave noge. “Merkel” radi odlične cevi za oružja za druge svetske firme poput “Fabarma” iz Italije. Od njih cevi za svoje pištolje i automate naručuju Arapi, vlasnici firme “Karakal” iz Arapskih Emirata, zadovoljni kvalitetom cevi, uskoro postaju vlasnici firme “Gebruder Merkel” iz Suhla.

Ova puška pripada familiji savremenih oružja kod kojih se u cilju prepunjavanja i repetiranja, ručica povlači pravolinijski nazad – napred. To se naziva u literaturi – sistem direktne akcije. Najpoznatije puške ovog sistema su Blaser R93 i R8. Želeći da oduzmu značajan deo tržišta koje je neprikosnoveno držao “Blaser”, konstrukori iz “Merkela” odlučili su da u svoje novo oružje ugrade zupčasti prenosnik. Sistemom zupčanika i zupčaste letve, sa složenim helikoidnim zubima, “Merkelovi” konstruktori uspeli su da postignu prenosni odnos 1:2. To u praksi znači da pomeranjem ručice zatvarača za jedan centimetar, dolazi do pomeranja zatvarača u istom pravcu i smeru, za 2 cm. Ovo genijalno rešenje dovelo je do dvostruko kraćeg i dvostruko bržeg povlačenja ručice zatvarača i procesa repetiranja puške. Tome dodajemo da je oblik i položaj ručice zatvarača tako ergonomski dobro rešen, da je prepunjavanje ovog RX Helixa, uz samo malo vežbe, ravno po brzini pucanja iz poluatomatske puške. To znači da je ovde postignut munjevit naredni hitac, ali u uslovima da nema bušenja cevi, nema klipova, zaptivnih prstenova, cilindara i veznih poluga. U trenutku opaljenja i posle toga, svi kinematski delovi miruju i nije važno koji deo radnih pritisaka ostvaruje korišćena municija. Sve ove zahtevne zadatke inženjeri iz “Merkela” odradili su besprekorno. Ručica pri svom hodu nazad-napred klizi glatko, bez upotrebe velike sile. Trneutak zabravljivanja je jasno definisan, hod je kratak čak i kod najdužih magnum metaka. Na primer: metak kalibra .300 Win. Mag, po C.I.P. ima dužinu od 84,84 mm. Da bi se ispaljena čaura ovog metka izvukla iz ležišta i u ležište uveo nov metak, potreban je hod ručice zatvarača od jedva 50 mm. To sve ide brzo i lako, kao po loju. Kad smo kod kalibara, da kažemo da se kod RX Helixa predviđeni kalibri dele u tri grupe. Grupu mini čine kalibri: .222 R i .223 R. Grupu standard čine kalibri: . 243 W, 6,5×55 SE, .270 W, 7×64, .308 W, .30-06 S, 8×57 IS i 9,3×62. Grupu magnum čine 7 mm RM i .300 WM.

Puška se jednostavno rasklapa pa je tako i njeno nošenje i transport veoma uprošćen

Kako je RX Helix ultra moderna puška kod koje se menjaju cevi i kalibri, za svaku grupu kalibara, predviđeno je i odgovarajuće čelo zatvarača. Zamenu cevi omogućava činjenica da se zatvarač zabravljuje direktno u cevi, a ne u sanduku. Izmenjivo, oko dužine ose okretno čelo zatvarača, ima šest zabravljujućih bregova. U jednom od bregova nalazi se zub izvlakača, a nasuprot zuba se u upuštenom čeonom delu nalazi okrugli opružni izbacivač čaura. Čelo zatvarača je urađeno iz jednog komada vrhunski izdržljivog čelika. Čelo rotira u tamno mat bruniranom telu zatvarača. Veza tela zatvarača i ručice zatvarača nije direktna, već je ostvarena, kako smo napred rekli, posredstvom zupčastog prenosnika sa helikoidnim zubima. Sve to integriše metalni sanduk, kod koga je sa gornje strane, glodanjem ugrađena dvodelna zupčasta šina, za prihvat montaže optičkih nišana. Ova šina ima profil Picatinny po MIL. STD 1913, što u mnogome olakšava izbor montaže optike. Cevi Helixa su rađene postupkom hladnog kovanja od specijalnog čelika razvijenog za ovu namenu. Nemački institut (ZIŽ), za ispitivanje oružja je tormentovao cevi, kao i spoj cevi i zatvarača na pritisak od čak 8.000 bara, što je dokumentovano važećim sertifikatom. Danas se cevi Merkela Helix rade u dužinama 510, 560 i 610 mm, sa više debljina: okrugle ili sa uzdužnim kanalima – kanelurama. Mogu biti opremljene mehaničkim nišanima, kod kojih se na mestu mušice nalazi jarko crveni fiber optik. Od nastanka Helixa, proizvođač je proširio ponudu cevi od standardne debljine, na težinu semi weight cev bez mehaničkih nišana. Pored nje postoji i teška cev na koju je po želji montirana gasna kočnica sa po tri bočne komore ili razbijač pucnja, odnosno prigušivač pucnja. Iz ovog vidimo da se namena puške od lovačkog karabina, sada proširila i na sportsku dalekometnu, ali i taktičku upotrebu. O tome svedoče i novi polimerski kundaci raznih oblika, koji uključuju podesive obrazine, pištoljske rukohvate sa velikim otvorima za palac, sve to u polimeru ili orahovini. I za najbogatije kupce je ubačen model Noblesse, čiji je kundak urađen od oraha kategorije 7, uz Šnabelov prednji kraj izrađen od ebonosa.

Luksuzna verzija karabina RX Helix

U prvom predstavljanju Helixa, pisali smo da je ugrađen mehanizam za ručno napinjanje i ručnu relaksaciju – opuštanje udarnog mehanizma. Obe ove radnje su bešumne, uz gladak i kratak hod klizača i za njih nije potrebna velika sila u palcu jače ruke strelca. Puška ni u kom slučaju ne može da opali, ako zatvarač nije potpuno zabravljen. U fabrici su se opredelili za direktan obarač, koji otpušta udarač pri sili od 1 daN. Okidanje je bez praznog hoda, kratko i odsečno. Za razliku od ostalih proizvođača, “Merkelov” Helix ne zahteva nikakav alat za skidanje ili pormenu cevi. Dovoljno je pritiskom na dugme skinuti podkundak, zatim za 90 stepeni rotirari crnu, levo na sanduku smeštenu polugu i cev se sa čelom zatvarača može izvući iz sanduka. Ovako rasklopljena puška se transportuje u kratkom čvrstom originalnom koferu. Za montažu i demontažu potrebne su sekunde, a ne minuti. Ovo znatno olakšava i čišćenje puške, jer je sve na dohvat ruke.
Pored veće ponude tipova cevi i kundaka, Helix danas pored izvornog odvojivog okvira kapaciteta tri metka (+ jedan u cevi), ima i produžene okvire u koje staje pet metaka. Ceo donji deo ovih većih okvira, koji izviruje van profila puške je zaštićen crnim polimerskim dnom. Za sve oblike kundaka predviđen je i kamuflažni dezen. Sanduk puške može biti graviran u nekoliko različitih nivoa luksuza, koji nose nazive: Dubai Design, Parforce Design i Ukraine Design. Postoji i šest potkova jabuke pištoljskog rukohvata sa šest različitih motiva. Svi su naravno urađeni od srebra. Merkel RX Helix tako je dobro urađen da se garantuje skidanje cevi bez promene slike pogodaka. Za izmenu cevi i kalibara, naravno da je potrebno novo upucavanje.
Ljubitelji Blasera R93 i R8, naglasiće ovo kao Blaserovu predsnost, jer ovo samo uz Steyra Luxus, dozvoljavaju montažu optike direktno na cev, a ne na sanduk, što daje uvek upucanu novu cev. Od premijere do danas, Merkel RX Helix se dodatno obogaćuje novim detaljima. To je znak da su ga lovci prihvatili, što nas i ne čudi, Reč je o vrhunskoj pušci slavnog, starog i poštovanog mena – Merkel. Na radost domaćih lovaca i na našem tržištu je zastupljen posredstvom leskovačke “Canone”.
V. Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Precizan, pouzdan i izdržljiv

Bliži se prvo kolo IPSC lige Srbije i razbuktavaju se polemike o izboru odgovarajućeg pištolja. Što je i dobar razlog da se potsetimo relativno novog modela Arma Zeka AZ-P1 Sport

Full custom

Oba revolvera su nerđajuće verzije klasičnog Mod.29 koga je na filmskom platnu proslavio Klint Istvud u ulozi “Prljavog” inspektora Harija Kalahana