Fini rad nadarenog šegrta

Tema ove naše priče je proizvođač pušaka „Redolfi Arturo“, čije sedište je u masetu Manerbio. Sve puške ovog proizvođača imaju utisnute krupne inicijale – RA, osnivača firme „Redolfi Arturo“, koji je rođen u okolini Breše 1922. On se ranih pedesetih godina prošlog veka posle završene škole zaposlio u firmi „Lorenzotti & Faverzani“. Svaki dan je prevaljivao 30 km na biciklu do Breše, gde je kod Larenzotija i Faverzana učio izradu cenjenih italijanskih fine guns – finih pušaka.

Otkrivao je i učio od proizvođača kvalitetnih i veoma skupih pušaka, što je kasnije bitno uticalo na Arturov profesionalni put. On je radeći otkrivao da se lovačke dvocevne puške, kako jednostavnijeg i jeftinijeg Anson-Deeley, tako i mnogo složenijeg i višestruko skupljeg sistema Holand & Holand, mogu raditi lagano, kvalitetno i precizno. Kasnih šezdesetih godina prošlog veka, već iskusan u izradi finih dvocevki, Arturo odlučuje da u svom mestu Manerbio, počne pojedinačnu proizvodnju lovačkih pušaka. Sam konstruiše mehanizam i prve puške prodaje lokalnim lovcima. Po sistemu širenja vesti od lovca do lovca, sve više sada već nepoznatih ljudi želi puške sa inicijalima RA. Sedamdesetih godina 20. veka, Arturo više ne može ručnim radom da odgovori brojnim naručiocima i uz pomoć starijeg sina Rodolffa i nekoliko lokalnih puškara, kreće iz pojedinačne u maloserijsku proizvodnju lovačkih pušaka. Radi samo 200 komada godišnje, trudeći se da u tom broju budu zastupljene jeftinije, srednje skupe i skupe fino ukrašene dvocevke. Narednih deset godina firma se razvija, tako da sada radi položare i bokerice, čak i za izvoz. Izrada sačmarica se proširuje i na proizvodnju mnogo zahtevnijih dvokuglara. Porast broja divljih svinja širom Evrope, povećava tražnju dvokuglara, što ne ide na ruku rastu firme. Sada stasava i mlađi Arturov sin Mauro i firma proširuje svoju delatnost. Poslednje decenije prošlog milenijuma firma RA izrađuje 50-60 skupih fine guns modela godišnje, nešto više pušaka umerene cene, ali i kreće u nove proizvode poput RA lovačko-sportske odeće i opreme za lovce.
Posao sa veletrgovinama se širi kako sa njegovim proizvodima, tako i sa prodajom oružja i opreme drugih proizvođača. Od 2010, firma RA, ima „RA Gun division“, fabriku oružja gde se na najsavremenijim CNC mašinama proizvode sačmarice vertikalnih i horizontalnih cevi, kao i dvokuglare Express položenih cevi. Braća Radolfo i Mauro opredelili su se da proizvode kvalitetne puške cenovnog razreda od 1.000 do 3.000 evra. U tom cenovnom nivou ima najviše kupaca, a oružja sa oznakom RA, estetikom, završnom obradom i dokazanim kvalitetom prevazilaze većinu pušaka u svom cenovnom razredu.


Bok sačmarice koje nudi firma RA nose naziv EOS,dok dalja slovna oznaka obeležava tip i vrstu podmodela. Redolfo Arturo RA EOS SP su najluksuznije bok sačmarice i cena im se kreće od 2.500 evra. One imaju ugrađene bočne ukrasne pločice, koje nikako ne smemo da mešamo sa H&H mehanizmima bočnih vatri. Ove bočne pločice služe za povećanje površina na kojima se može raditi gravura i ukrašavanje oružja. EOS SP se lovcima nudi u verziji steel, sa baskulom od kovanog čelika oznake 42 NiCrMo4. Pored ove čelične, paralelno se nudi i laka varijanta, kod koje je baskula urađena od lake i čvrste, kovane alumunijumske legure ergal 55. Ergal su metalurzi razvili za avionsku i kosmičku industriju, ali ga sada oružari masovno primenjuju. Lak je, a čvrstinom se približio čeliku. Bokerica RA EOS SP kalibra 12/76 i cevima dugim 70 cm, u varijanti steel (čelična baskula), teži 3.200 g, dok laka (ergal 55) verzija ima masu od samo 2.800 g. Baskula je u oba slučaja fino zaobljena, ojačana u zoni najvećih pritisaka i bogato gravirana. Mehanizam paljenja vatri je smešten u baskuli box lock, dok se cevi brave unapređenom Browningovom B25 bravom. Ovo B25 unapređenje su uradili italijanski konstruktori i to je danas najmasovnije primenjivana konstrukcija bravljenja bok sačmarica. Jaki kovani čelični mono blok, ispod cevi ima urezan horizontalni kanal. Na prednjem delu su glodanjem bočno urađena dva kružna ležišta, u koje ulaze rotirajuće okrugle pločice ugrađene u baskulu. Horizontalna pokretna ploča ulazi u kanal na zadnjem delu baskule, a rotacija cevi se obavlja u dva bočna oslonca. Zato se ova brava u literaturi naziva – four locks, jer postoje četiri tačke ograničenja slobode pomeranja sklopa. Kod izvornog Browningovog, postoje 3 ograničenja stepena slobode pomeranja sklopa. Ovo je ekstremno čvrsta brava, koja podnosi i najjače pritiske u karabinskim cevima bok dvokuglara. Mali sačmarski pritisci su neosetljivi za ovu konstrukciju. Kada naiđemo na rasklimanu pušku sa bravom – četiri ključa, to ne znači da je ispucala mnogo metaka, već da je nepravilno zatvarana, uz jak trzaj cevi na gore. Za neverovati je koliko naši lovci koji nisu edukovani, upropašćuju dobre puške nestručnim i grubim rukovanjem. Bokerica RA EOS SP ima ventilirajuću nišansku šinu, pouzdane ejektore i jedan selektivni obarač. Cev prihvata pet izmenljivih čokova, koji se u kompletu dobijaju uz pušku. Kundak je od jako fine orahovine, nemačkog tipa, ili sa Princ od Vlesa zaobljenim dnom pištoljskog rukohvata. Bilo da je čelična ili laka, svaka puška ove najviše RA klase ima skupu gravuru baskule, bočnih pločica i štitnika obarača. Luksuz i završna obrada pušaka EOS SP prevazilaze njihovu cenu.

Firma RA proizvodi model One, opet u lakoj ergal i steel (čeličnoj) verziji. Ove magnum dvanaestice, naravno nemaju ukrasne bočne pločice, skromnije su u završnoj obradi, ali daleko izgledom, kvalitetom i finoćom nadmašuju svoju osnovnu cenu od 1.000 evra. Za ljubitelje manjih kalibara RA inženjeri nude modele EOS Light i EOS Steel, koji se pored 12/76, mogu dobiti i u kalibrima 20/76 i 28/76. Dvadesetica sa čeličnom baskulom teži 2,95 kg, a sa ergal 55 glavom ima masu od 2,38 do 2,7 kg. Najmanja 28/70 bokerica sa ergal baskulom teži svega 2,5 do 2,65 kg, u zavisnosti od dužine cevi (60, 66 i 70 cm). I ovde su u ponudi izmenjivi čokovi u veličinama cilindar, jedna četvrtina, polovina, tri četvrtine i pun čok. Paradoks čok se za sve RA sačmarice može posebno naručiti. Za lov divljih svinja i visoke divljači, gde je dozvoljeno korišćenje glatkocevnog oružja, RA nudi lovcima bokerice EOS sa oznakom Slug. Reč je o puškama prethodno opisane mehanike, ali sa znatno kraćim cevima. Kod podmodela Steel, sa čeličnom baskulom, cev cilindričnog bušenja je duga 55 cm, ima gornju šinu prilagođenu prihvatu različitih montaža optičkih i kolimatorskih nišana, ali su tu i klasični mehanički nišani sa jarko crvenom fiber optik mušicom. Slug EOS postoji i u light verziji (ergal 55), sa dve dužine cevi. Standardne, slug cevi duge 55 cm povezane vertikalnim prutevima. Tu su i potpuno razdvojene, još kraće (46 cm duge) cevi, koje su samo povezane mono blokom i 100 mm u zoni usta cevi. Ova kraća laka puška teži neverovatnih 2,35 kg, a u moćnom je kalibru 12/76. Čelična slug bokerica ima masu od 3,15 kg. Obe su zaobljenih, finom gravurom ukrašenih, baskula. Lovci koji vole lov divljih svinja pretragom i pogonom će poželeti ovo kompaktno, lagano, ali izuzetno snažno oružje.


Dva brza slug metka kalibra 12/76, svaki energije 3.500 J, ispaljena iz puške teške tek nešto iznad 2 kg, zaustaviće i kapitalnog vepra u bliskom šumskom lovu. Jedino će pored vepra cenu platiti i rame strelca, zbog snažnog trzaja lagane puške. RA dizajneri svakako vode računa o brojnim sportskim strelcima, jer su predvideli EOS modele za trap i sporting discipline. Kalibri su 12/70 i 12/76, a cevi duge 70 i 76 cm. Pet unutrašnjih produženih čokova, jaki ejektori i jarka mušica na sportskoj nišanskoj šini su osobenosti ove puške. Masa joj je nešto veća, primerena sportskom oružju, 3,55 do 3,65 kg. Ovo je jako lepo finiširana puška, srebrnaste baskule sa zlatnim glinenim golubovima umetnutim u bočnim površinama. Tamni nauljeni orahovi kundak može imati obrazinu podesivu po visini. Firma „Redolfi Arturo“ radi i zanimljive, kvalitetne položare Anson Deeley sistema. Nose naziv Selen, rade se u kalibrima 12/76, 12/89, 20/76, 28/70 i .410/76. Vidimo da ni ovde nema starog dobrog 16/70 kalibra, koga su proizvođači oružja izgleda osudili na izumiranje. Položara RA Selene ima dva donja Purdey ključa, koje čvrsto u čeličnoj baskuli bravi donja horizontalna ploča. Po želji, kupac bira selektivne ejektore ili spregnute izvlakače čaura. Cevi mogu da budu dužine 61, 71 ili 76 cm, za obične kalibre ili 81 cm, za Selene duck pušku, kalibra 12/89. Ove prve puške teže od 2,7 do 3,15 kg, zavisno od dužine cevi i kalibra, dok ultra magnum Duck teži od 5 do 6 kg. Ko nije pucao dvocevkom (ne poluautomatom), kalibra 12/89 može reći da je 5,5 kg prevelika masa puške. Verujte da nije, jer je i kod tako teške puške trzaj pri opaljenju jedva podnošljiv. I Selene EOS ima fino zaobljene ivice baskule i visok nivo završne obrade.

Cena ovih finih Selene RA položara kreće se od 1.800 do 2.400 evra. Za kraj smo ostavili RA Express dvokuglaru. Iznikla je na osnovu Selene položara i koristi isti sistem: monoblokom spojene cevi i Anson-Deeley mehanizam vatri. RA Express radi se u kalibrima .444 Marlin, 8x57IRS i 9,3x74R, iz čega zaključujemo da se računa na američko i evropsko tržište. Cevi duge 60 cm je za Redofija uradio sused „Sabatti“, što je još jedna potvrda kvaliteta „Sabatijevog“ odeljenja za izradu ožlebljenih cevi. Puška ima dva obarača, ejektore ili izvlakače i što je veoma zanimljivo kod ove vrste oružja, može se kupiti sa parom rezervnih cevi kalibra 20/76. I nju krasi visok nivo završne obrade. Selene Express košta između 2.000 i 3.000 evra, zavisno od nivoa gravure i zlatnih inkrustracija. Ovo nije visoka cena za ovako finu dvokuglaru, koja bi kod drugih proizvođača višestruko bila plaćena.
Braća Redolfi nastavljaju očevu tradiciju. Arturo je još šezdesetih godina 20. veka odlučio da će praviti puške visokog kvaliteta, bogato finiširane, estetski jako lepe, ali cenom veoma umerene. Renome pušaka sa utisnutim RA inicijalima govori da je bio u pravu.
V. Mitrović

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još