Finski karabini Tikka

Stara finska fabrika „Tikka“, znatno duže postoji od fabrike „Sako“. Još 1893, je u mestu Sakara osnovana fabrika „Tikkakoski“ O/Y za proizvodnju mašina i motora. Sve do 1918, fabrika nije proizvodila oružje, kada je počela da snabdeva finske borce, koji su pružali otpor od uticaja Rusije. U narednom Finsko-ruskom ratu, „Tikka“ proizvodi veliku količinu odličnih automata Suomi. Njihova efikasnost u bliskoj borbi verovatno je uticala na sovjetske stratege da za svoju armiju naprave milione Špagina PPŠ-M 1941. Sovjetski automatičari su u gradskim borbama Špaginima uspešno čistili teren.
Posle Drugog svetskog rata fabrika „Tikka“ okreće se civilnom programu proizvodeći kosačice za travu i usisivače za domaćinstva. Od 1965, „Tikka“ ponovo pokreće proizvodnju oružja, ovoga puta za lovce. Ta prva lovačka oružja su najpre plasirana putem firme „Ithaca“ i na tržište SAD. Značajna je saradnja „Tikke“ i italijanskog „Marochia“, iz koje je proizašlo više modela uspešnih bok dvokuglara, kombinirki i sačmarica, pod imenom Tikka Model 512 S. Ovaj izmenjivi sistem cevi se odlično prodavao i još ga ima u „Marochievoj“ ponudi. Od 1983, „Tikku“ preuzima „Sako“, a od 1989. „Tikkina“ proizvodnja prelazi u fabriku „Sako“ u gradu Riihimaki, takođe u Finskoj. Kako je danas novac gospodar svega „Sako“ i „Tikka“ odlaze pod plašt finskog elektronskog giganta „Nokie“. Danas je „Sako“, kao i „Tikka“, član ogromne i prebogate „Beretta“ grupe.
Krećemo najpre sa opisom „Tikka“ karabina koji su se proizvodili do 2001, pa tek onda sadašnjom produkcijom. Kako je moguće da neko poseduje pušku Tikka starije produkcije ovaj tekst će mu i te kako značiti.

 

Karabini „Tikka“ rađeni u poslednjoj deceniji 20. veka, nosili su oznaku model Master, a podmodeli su se zvali: Master Hunter, Master Pro, Master De luxe, Master Synthetic, Master All Weather, Master Battue Light, Master Continental, Master Semi Sporter, Master Sporter. U pitanju je zajednička mehanika, a podmodeli donose samo različitu namenu puške, sa varijantama u cevima, kundacima i opremi. Stariji Tikka Master, obrtnočepni karabin rađen je u četiri skupine kalibara. Najmanje kalibre činila su tri: .17 Rem, .222 Rem. i .223 Rem. Sledeća je dužina sanduka za čauru .308 Win, ali i .243 Winchester i .22-250 Remington. Još duži sanduk obuhvata kalibre: .25-06 Rem, 6,5×55 SE, .270 Win, 7×64, .30-06 Spr. i 9,3×62. Taj dugi sanduk je i za magnume: 7 mm Rem, .300 WM i .338 WM. Za bolje poznavaoce oružja dajemo i podatak o koraku unutrašnjeg ožlebljenja za nekoliko najpopularnijih kalibara, tako je .223 R urađen u koraku 1:12 inča, .308 W – 1:11, 7X64 – 1:10, .30-06 Spr. – 1:11, 7 mm RM – 1:9,5 i .300 WM – 1:11 inča. Karabini Tikka Master bili su u familiji obrtnočepnih pušaka, koje su imale bravljenje zatvarača u sanduku, putem dva zabravljujuća brega. Oni su bili prizmatičnog oblika postavljeni jedan naspram drugog, pod uglom od 180 stepeni. Iako podsećaju na Mauser M98, ipak umaju mnogo toga originalnog. Jedan od bregova ima uzdužni žleb i ekstraktor izvlakač u vidu kandže, smešten između bregova. Odmah do njega (što je neuobičajeno), je okrugli oprugom potiskivani izbacivač čaura. Dno čaure leži duboko u čelu zatvarača, a postoji i više otvora za evakuaciju mlaza vrelih gasova, ukoliko bi došlo do prskanja čaure ili probijanja dna kapisle. Zatvarač je zanimljiv i tehnički savršeno rešen. Vodilo se računa o smanjenju troškova izrade, tako da su bregovi i cilindrično telo zatvarača jedan deo, ručica je nezavisan deo, a sklop igle, udarača spojnice i opruge je zaseban. Sve ovo nije na uštrb sigurnosti, ali se ipak težilo smanjenju troškova. Malo je danas onih, poput naše „Zastave“, koji zatvarače rade integralno: telo, sva tri brega (dva napred i jedan pozadi) i ručica, čine jedinstvenu kovanu nerazdvojivu celinu. Zato je naš karabin pored svih muka koje su nas zadesile, ostao visoko ocenjen proizvod.
Zatvarač i unutrašnjost sanduka Tikka Mastera su fino prebrušeni, tako da proces repetiranja teče glatko, kao na najskupljim puškama. Cev Tikka karabina stare Master serije je izrađena hladnim kovanjem i celom dužinom je slobodno plivajuća. Materijal za izradu cevi je hrom molibden ugljenični, ili nerđajući čelik, sa velikim udelom nikla kod podmodela Master All Weather. Broj poklonika pušaka za svako vreme, urađeni kompletno od nerđajućeg čelika i polimera, u poslednje dve decenije se povećao. Kruna ili usta cevi, ručno su i pažljivo obrađeni u skladu sa zahtevima sportskih preciznih, a ne lovačkih pušaka. Sanduk puške sa donje strane ima široke prizmatične površine, koje naležu u bedding (ležište) u kundaku, što ravnomerno uvodi sile u kundak, a to povoljno utiče na preciznost i trzaj pri opaljenju. Pored fine ergonomije i materijala (orahovina ili crni polimer), kundak još ima „Tikkin“ (zaštićen patentom) ugrađeni sistem izmene amortizujućih potkova isporučenih u tri dužine i debljine. Za preciznost puške je pored cevi i kundaka, važno i okidanje. Tu Finci nisu štedeli. Ponudili su dve opcije: skupi i složeni potpuno podesivi mehanizam sa opsegom štelovanja sile na obaraču od 1 do 2 daN. Za one koji vole ubrzicu ili šteher, opciono nude Francuski šteher koji tu silu svodi na samo 200 do 250 ponda. Čim pomerite ručicu zatvarača ili ponovo aktivirate kočnicu pomeranjem komande u zadnji položaj, šteher se deaktivira. Kočnica ima dva položaja i u ukočenom položaju osigurava ručicu, iglu i obarač. Tikka Master se hrani municijom iz jednoredih okvira kapaciteta 3, 4 ili 5 metaka. Okviri se vrlo sigurno drže sa obe strane sanduka i lako se i sigurno menjaju. U Zavisnosti od kalibra i namene puške, cevi dužine 470, 570, 600 ili 620 mm, mogu da imaju različite prečnike (debljinu) na ustima i različite mehaničke nišane. Sportski i All Weather podmodeli nemaju ugrađene mehaničke nišane, ali zato imaju teže kundake i ugrađene podesive obrazine. Masa lovačkih modela iznosi 3 do 3,4 kg, a sportski teže od 3,7 do 4,2 kg. Većina modela radila se i za levoruke strelce. I onda je kao i danas, mogla da se dokupi odlična finska montaža za optike – optilock. Nju krasi sferično – loptasti uložak, prsten koji anulira sva moguća odstupanja u saosnosti. Tih poslednih godina prošlog veka, „Tikka“ je nudila pet varijabilnih i jedan fiksni optički nišan, koji je pod njenim imenom rađen u Japanu. Ukratko smo vam predstavili Tikka Master odlične puške koje su se proizvodile na kraju 20, i početkom 21. veka.

Kako mnogi današnji long rendž strelci sa ovih prostora smatraju da je Tikka T3 najbolja puška na tržištu, za novac koji košta, sada ćemo nastaviti ukratko sa opisom savremenih današnjih Tikka karabina. Zatvarač Tikka T3 i dalje ima dva čeona zabravljuća brega, postavljena pod uglom od 180 stepeni. Ipak, izmene su očigledne: bregovi nisu više prizmatični kao na Mauseru 98, već su zakošeni prema prednjoj strani. Ovako je dobijeno podjednako sigurno zabravljivanje uz nešto lakše i mekše odbravljivanje. Promena geometrije ručice i bregova je hod ručice u vis smanjila sa 75 na 70 stepeni. Kandžasti izvlakač i opružni izbacivač u njegovoj blizini ostali su nepromenjeni. Višedelni zatvarač sa zadnje strane ima crni polimerski poklopac, što odbija stručnjake na prvi pogled. Međutim, kada rasklopite zatvarač vidite da taj deo i može biti od polimera, jer on ništa ne nosi, osim sprečavanja prodora nečistoće, nema drugu funkciju. Cev današnje Tikke T3 je hladno kovana, slobodno plivajuća sa sportskom match obradom krune. Može da bude duga 510, 570 i 620 mm, zavisno od kalibra i podmodela. Gornji deo čeličnog sanduka je integralno obrađen na mere Viverove osnove za prihvat montaže optike. I to je nasleđe starijer Master modela. Sada samo dva battue lovačka pod modela imaju brze bati mehaničke nišane, dok svi ostali lovni i sportski tipovi imaju golu cev bez nišana. Spisak kalibara je daleko širi, tako da su sada kod Tikke T3, zastupljeni svi poznatiji svetski kalibri. Počev od .204 Ruger do .338 Win. Mag, zastupljeno je čak 22 različita mini, standard, šort magnum i magnum kalibra. Za kalibar .308 Win, ostalo je žlebljenje sa četiri zavojnice koraka 1:11 inča. Sistem za okidanje je sa jednim potpuno podesivim obaračem, smeštenim u duraluminijumsko kućište. Sila potrebna za opaljenje može se podesiti u rasponu od 1 do 2 daN (kg). Varijante sa Francuskim šteherom (ubrzicom), nema više u standardnoj ponudi. Streljačke sportske navike su nadvladale lovačke, što je sa aspekta bezbednosti opravdano. Svuda postoje krajnje neodgovorni lovci koji aktiviraju šteher i krenu u pirš. Suludo opasna navika!
Finci ne odustaju od kočnice sa dva položaja, smeštene ispod palca jače ruke. Bezbednosti pomažu i dva crvena indikatora nategnutosti i otkočenog stanja puške. Linijski okviri za municiju izrađeni su od polimera rebraste strukture i primaju 3, 4 ili 5 metaka. Komanda sa bočnih strana za izmenu okvira je premeštena napred, po uzoru na Sako puške. Sve je ovo unifikacija delova Tikke sa Sako puškama, za koje smo rekli da se sve prave na jednom mestu – u fabrici „Sako“. I ovde preporučujemo izvanrednu optilock montažu sa copolymer ringom.

Sada da pomenemo nazive današnjih Tikka T3 podmodela: Hunter, Hunter Stainless, Hunter Fluted Barrel, Hunter Stainless Barrel, Forest, Lite, Lite Stainless, Lite Adjustable Cheek Piece, Laminated Stainless, Camo Stainless, Compact, Battue, Battue Lite, Varmint, Varmint Stainless, Super Varmint, CTR, Tac i T3 Sporter. U zavisnosti od modela masa im se kreće od 2,7 do 4,4 kg. Pažnju poklanjamo poslednjoj sa ovog spiska, Tikka T3 Sporter. Divno oružje sportskog narandžasto sivog kundaka, urađenog od drvenog laminata. Podesiva obrazina u četiri pravca, anatomski pištoljski rukohvat, podesivi amortizer, navoj na ustima cevi, veza za bipod (nožice) i masa od 4,4 kg, će pored „Tikkinog“ imena garantovati izvanrednu preciznost na ekstremnim daljinama. Podmodel Sporter nastao je u kooperaciji fabričkih konstruktora i finske Lovačke i sportske asocijacije. Zanimljivo je da su se svi ti iskusni oružari i strelci odlučili za debelu cev dužine samo 51 cm. Toliko o tvrdnji da precizna puška mora imati jako dugu cev. Tikka Sporter je odlično long range oružje, koje može da se koristi u lovu i u lovnom streljaštvu. Finska „Tikka“ modelima T3, kupcima mnogo pruža kvalitetom, pouzdanošću i preciznošću. Što bi naš narod rekao: vredi za sve pare!
V. Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još