Jednometni karabin

Apsolutni hit među puškama sa olučenim cevima, na sajmu IWA te sada već davne 2006. godine bio je jednometni karabin Stradivari, male italijanske firme FAVS („Fabrica Armi Valle Susa“). Ovo potpuno nekonvencinalno oružje, sa blok bravljenjem i u „bull-pup“ konfiguraciji, jednostavno nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Veoma ambiciozno napravljeno, vrhunske izrade, s razlogom je dobilo ime po najpoznatijem svetskom graditelju violina, čiji se svaki rad danas smatra neponovljivim remek-delom.
FAVS zaista je mala i do danas relativno slabo poznata firma, koja od osnivanja 1957. proizvodi i dorađuje lovačke puške. Osnivač firme, Francesko Guglielminoti, počeo je rad u maloj puškarskoj radionici u italijanskom gradiću Villar Focchiardo (gde je sedište firme ostalo do danas), izrađujući oružje na bazi baskula poznatih proizvođača i dorađujući već izrađene primerke, po željama mušterija. Ipak, njegov sin Edi, koji je sada na čelu firme, bio je mnogo ambiciozniji od oca i rezultat je ova neobična i svakako jedinstvena puška, kojom je konačno privukao pažnju kompletne javnosti na FAVS.
Lagani, brzi kompakt
Ideja je bila da se osmisli najkompaktnije moguće, dugocevno, lagano lovačko oružje, za lovce-vitezove, koji odstrel u lovu planiraju samo sa jednim hicem. Koliko onih koji ne idu u lov sa mitraljezom zaista ima, pokazuje podatak da je na sajmu IWA, štand firme FAWS, bio jedan od najposećenijih. Ovo oružje, Edi je u potpunosti sam osimislio i izradio, pre nego što je počeo serijsku proizvodnju, u za sada četiri osnovne varijante u osam puščanih i jednom revolverskom kalibru.
Sama puška, bez obzira o kojoj varijanti je reč veoma je jednostavne konstrukcije. Na kratak sanduk, koji svojim zadnjim delom služi i kao gornji deo kundaka, montirana je cev, smeštena u dvodelnu drvenu ili sintetičku oblogu. U sanduku se nalazi izuzetno čvrsta blok brava, koja se aktivira povlačenjem poluge sa donje strane sanduka unazad i nagore. Sama ova poluga, koja svojim zadnjim delom služi kao donji deo kundaka, oblikovana je kao pištoljski rukohvat, sa osiguračem u obliku obarača. Uz ovakvu konstrukciju, rukovanje je pojednostavljeno do maksimuma, i moguće samo slobodnom rukom, bez potrebe da ispuštate rukohvat puške drugom rukom. Jednostavno, kada želite da napunite ležište, prihvatite polugu rukom, pritisnete osigurač kažiprstom, a zatim napravite pokret unazad i nagore, kao da želite da sklopite prelamaču. Tada blok brava potone i omogući vam da gurnete metak u ležište. Puška se zabravljuje kontra pokretom i to je sve. Iako jednometna, sa ovakvim sistemom bravljenja, Stradivari omogućava izuzetno spretno i brzo rukovanje, a dužina sanduka, smeštenog na sam kraj oružja, gde je i najpristupačniji, najmanja je moguća. Ispred sanduka, skoro celom dužinom cevi, puška se sastoji od gornjeg i donjeg dela drvenog (opciono sintetičkog usadnika). Gornji deo je kraći i proteže se do nosača optičkog nišana, a osnovna namena je da služi kao obrazina kundaka. Na donjem delu, na oko 35 cm od kraja kundaka, nalazi se pištoljski rukohvat sa obaračem, a odmah ispred i kratki podkundak. Pištoljski rukohvat najviše podseća na onaj sa automata Thompson, sa ulegnućima za prste i krajem u obliku papagajskog kljuna. Oba dela usadnika i obloga poluge brave su od najkvalitetnijeg italijanskog oraha, osim kod modela Lux, kod koga mogu da budu i od sintetike, farbane u „real tree“ varijanti. Drvo je vrhunski obrađeno i uglačano, a površine predviđene za kontakte sa rukama sitno su pikovane i zatamnjene, što sve zajedno daje zaista neobičan, ali luksuzan izgled oružju.
Dizajn ovog neobičnog karabina, iako nesporno moderan, ima i neke elemente retro-dizajna, najviše nalik na onaj kod streljačkog oružja iz tridesetih godina prošlog veka. Jednostavno, drvetu su date vretenaste, elipsaste forme, dok su metalni delovi oružja zadržali potpuno prave i ravne linije.
Postoje tri osnovne varijante ove puške, označene slovima K, M i L, a različite po dužini cevi i naravno ukupnim dimenzijama. K je najkraća varijanta, sa cevi od 500 mm, ukupne dužine 570 mm i sa masom od 3150 g. M je srednja varijanta, sa cevi dužine 630 mm, ukupno duga 700 mm i masom od 3400 g. L je najduža varijanta, sa cevi od čak 740 mm, ali ukupno duga samo 810 mm i sa masom od 3550 g. Varijanta K pravi se u puščanim kalibrima: .222 Rem, .243 Win, 7-08 Rem, .308 Win, ali i revolverskom, izuzetno jakom, kalibru .357 Maximum. Varijanta M pravi se u kalibrima: .243 Win, .25-06, .270 Win, 7×64 mm, 7-08 Rem, .308 Win. i .30-06. Verzija L pravi se u samo nekoliko kalibara: .25-06, .270 Win. i 7×64 mm. Iako ponuda ne ide dalje od srednjeg puščanog metka, sasvim je izvesno da Stradivari omogucava zaista širok spektar mogućih upotreba. Jednostavno, može da se koristi za odstrel svih vrsta evropske krupne divljači.
Ova puška specifična je i po tome što nema mehaničke nišane. Sa puškom se dobija integralno ugrađeni dvodelni nosač optičkog nišana, smešten na prvu trećinu cevi. Donji deo fiksiran je na oružje, pomoću dva prstena navučena na cev. Na njima se nalazi postolje, na koje se postavlja demontažni gornji deo nosača sa dva prstena. Sve ovo izrađeno je od punog čelika, čime je postignuta neverovatna čvrstina i stabilnost. Sa leve bočne strane montaže, predviđeno je mesto, za „slip on“ fiksiranje taktičke baterijske lampe, koja može da omogući uspešan noćni lov. Uz pušku opciono se isporučuju prstenovi prečnika 25,4 ili 30 mm, tako da može da se montira bilo koja optika. Jednom montirana optika, bez ograničenja može da se skida i namešta bez gubitka slike pogodaka.
Upravo zbog pozicije na koju je montiran optički nišan, a koji prednjom ivicom može da dođe čak i do ivice cevi, proizvođač je morao da reši problem bleska prilikom opaljenja. Zbog toga je na usta cevi montiran priključak, u vidu cilindra većeg prečnika, a koji vrele gasove i plamen usmerava usko ka napred, ne dozvoljavajući da se šire u svim pravcima. Ovaj priključak, spolja nalik na taktičku baterijsku lampu, načinjen je od punog čelika i ima još jedan zadatak, a to je da popravi balans, koji se kod ovog oružja, bez priključka, nalazi na zadnjoj strani. Sa njim, kod modela M balans je baš u zoni obarača, što je skoro idealno. Ovakvo oružje, koje uz to idealno zgodno leži u zgibu ramena, sa ultra kvalitetnom cevi od specijalnog LW-19 čelika, daje i vanserijsku sliku pogodaka. Po rečima proizvođača, preciznost može da se meri i sa najfinijim, snajperskim puškama. Na žalost, nismo bili u prilici da ovo i praktično isprobamo, a to ćemo sigurno uraditi čim se ukaže prva prilika.
Stradivari je i sigurno oružje, sa čak četiri sistema kočenja, a poluga mehaničke kočnice smeštena je u prednju stranu branika obarača, čime joj je omogućen lak pristup kažiprsta kojim se okida.
Iako neobično, Stradivari je svakako do zadnjeg detalja kvalitetno izrađeno oružje, specifično po nameni i mogućnostima, ali isto toliko i originalno i jedinstveno, što mu verovatno predviđa perspektivnu budućnost. Iskreno se nadamo da genijalnost modela, neće uvideti neko od pokoljenja iz daleke budućnosti, na osnovu slučajno pronađenog, arheološkog primerka .
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još