Karabin Stevens Model 200

Stevens Model 200, karabin sa obrtnočepnim zatvaračem, koji smo testirali, u prodavnici u SAD košta skoro kao polovni “Zastavin” karabin u našim radnjama. Na prvi pogled deluje vrlo savremeno. Stevens je kod nas potpuno nepoznato ime, ali ova puška je izašla iz mnogo poznatije firme “Savage”, koja je još 1920. kupila fabriku “Stevens” (koja postoji od 1864.). “Savage”, poznat u svetu po svojim, ne preskupim puškama sa obrtnočepnim zatvaračima izuzetne preciznosti, pre pet godina je pokušao da pokrije tržište najjeftinijih pušaka, upravo modelom Savage 200.
Već drugi pogled na ovo oružje, otkriva mnogo više. Oni koji su navikli na “Zastavine” karabine, biće razočarani. Nigde nema bruniranog finiša na metalu i bez obzira što na akciji nema risova, mat finiš na površini i neobrađene, četvrtaste ivice, vrlo jasno govore o novcu koji je potrebno izdvojiti za ovo oružje. Kundak je sintetički, sive boje, očigledno izrađen livenjem, pomalo klizav na dodir i kao ni akcija, ne zadržava dugo pogled onih naviknutih na kvalitetan drveni kundak. Međutim, čim uzmete pušku u ruku i probate komande, utisak se menja iz osnove. Strelište će potpuno rasplinuti sva predubeđenja.
Akcija Stevensa 200 je istovetna onoj koju “Savage” koristi za svoj skuplji Model 110. Ručica zatvarača ima standardni hod od 90 stepeni, kočnica se nalazi tamo gde i treba na lovačkim karabinima – na vratu kundaka. Okidač, iako ne premekan, omogućava precizno gađanje relativno kratkim hodom. Magacin je kompletno zatvoren kundakom, ne viri sa donje strane, što predstavlja manu, jer municija koja je ostala u magacinu, mora da se isprazni kroz akciju puške. Stevens 200 dolazi bez mehaničkih nišana, s obzirom da se podrazumeva da će precizni lovački karabin, da se koristi sa optičkim nišanom.
Sama akcija, srce svake puške, konstruisana je tako da smanji količinu ručnog rada prilikom proizvodnje, ali su rešenja, primenjena da bi ovo omogućila, izuzetno doprinela i preciznosti svih pušaka na kojima se koriste. Telo akcije je izrađeno kovanjem čelika, valjkastog oblika, bez ispusta, rame za prenos trzaja je podloška, koja se nalazi između cevi i zatvarača, a i sam način pričvršćivanja cevi je maksimalno uprošćen. Za razliku od klasičnih rešenja, gde se cev oslanja na ramena na navoju, a podešava prilikom instalacije mašinskom obradom, kod “Savagea” i “Stevensa” cev je fiksirana sa dodatnom, osiguravajućom navrtkom, koja omogućava promenu cevi od strane majstora, ali krajnje jednostavno i bez potrebe za mašinskom obradom. Zatvarač takođe ima zanimljivo rešenje, sa bradavicama koje stoje na odvojenoj glavi, koja je sa telom vezana i oprugom koja je gura u prednji položaj i omogućava izuzetno precizno naleganje na ramena za bravljenje. Ovo je još jedno rešenje koje omogućava Savage akcijama da budu u isto vreme i izuzetno precizne i jeftine. Izvlakač se na modelu koji smo imali na testu, nalazi u jednoj od bradavica, a izbacivač u obliku dugmeta takođe je montiran u samom zatvaraču.
Rad zatvarača je “push feed” tipa i za razliku od Mausera na koji smo naviknuti ne vodi metak iz magacina, već se metak koji se nalazi slobodan na vrhu magacina, samo potiskuje u cev, gde ga, kada finalno legne u ležište, zahvati izvlakač. Ovakvo rešenje omogućava konstrukciju glave zatvarača, koja sa svih strana obuhvata dno čaure.
Ručica zatvarača je poseban element, izrađen kao i većina ostalih delova livenjem, pričvršćena imbus šrafom na telo zatvarača. Zanimljivo je i što je narezana sa gornje strane, s objašnjenjem da se time sprečava klizanje ruke prilikom zatvaranja, kada kod “push feed” tipa akcije, treba jače pritisnuti da bi zub izvlakača preskočio obod čaure. S desne strane zadnjeg mosta akcije, na neobičnom mestu za one koji su naviknuti na Mauserova rešenja, nalazi se poluga za demontažu zatvarača.
I kundak donosi inovativna rešenja, koja pored snižavanja cene doprinose povećanoj preciznosti oružja. Kod “stivensa” radi se o plastičnom, livenom kundaku, u koji se akcija oslanja preko metalnih umetaka, precizno postavljenih u kalupu pre livenja, slično Glockovom rešenju vođica navlake na pištoljima sa polimerskim ramom. Sve ovo omogućava izuzetno kvalitetnu vezu kundaka i akcije, što je preduslov za visoku preciznost.
Mehanizam za okidanje je standardni, sa jednim obaračem, podesiv po sili i dužini hoda. Na pušci koju smo probali okidanje je relativno čisto, sa silom okidanja oko 2 kg. Stevens se isporučuje samo sa ovakvim okidanjem, za razliku od skupljih pušaka iz “Savage” produkcije, koje dolaze sa “accu-trigerom”, tj okidačem koji može da se podesi na izuzetno mali hod i težinu, a od slučajnog opaljenja ga štiti polugica koja prolazi kroz sredinu rasečenog okidača, slično rešenju viđenom na pištoljima Glock.
Ceo ovaj koncept modularnosti i mogućnosti jeftinog menjanja delova, bez potrebe za mnogo skupog puškarskog rada, i te kako se odrazio na pušku koju smo imali na testu. Izvorno u kalibru .270 Winchester, vlasnik ju je prilagodio svojim potrebama promenom cevi i glave zatvarača, tako da je ovaj “stivens” u kalibru u kome se fabrički ne proizvodi, .458 Win. Magnum. Standardno “Stevens” puške je moguće nabaviti u kalibrima .223 Rem, .22-250 Rem, .243 Win, .25-06 Rem, 7mm-08 Rem, .308 Win, .30-06, kao i 7 mm Rem. Mag. i .300 Win. Mag. Međutim, na tržištu je lako naći cev u kalibru .458 Win. Mag, kao i glavu zatvarača, a sama promena kod puškara, traje kraće od 10 minuta,
Plastični kundak i relativno lagana cev velikog kalibra, obezbeđuju malu masu puške, što je jedan od razloga zašto “Stevens” originalno ne nudi svoju pušku u ovako jakom, tropskom kalibru. Vlasnik “Stevensa”, koji smo imali priliku da probamo, odlučio se za ovu kombinaciju kao idealno oružje za lov u Južnoj Africi, gde je odrastao i gde se puška često nosi, naravno bez remnika u ruci, a retko se puca. Trzaj uopšte nije zanemarljiv, bez obzira na dodatni amortizer navučen preko originalne gume na kraju kundaka, pogotovu kada se na strelištu puca sa klupe. Ali u lovu, uz dodatak adrenalina, po rečima vlasnika sve ovo postaje zanemarljivo.
Kod nas skoro svi pod karabinom podrazumevaju Mauzer, koji je pored neospornih kvaliteta i skup za proizvodnju i održavanje. Stevens, ustvari provereni Savage, predstavlja dokaz da čak ni niska cena, do koje se dolazi optimizacijom i prilagođavanjem dizajna proizvodnom procesu i izostankom ručnog rada visokokvalifikovanih majstora, ne mora da se odrazi na upotrebne kvalitete jednog oružja. Bez obzira na skromni plastični kundak i finiš, ne verujem da bi se našao lovac koji bi odbio da u lovu upotrebi pušku, koja ima gotovo takmičarsku preciznost, a mogućnosti prilagođavanja, da ne pominjemo. Uz malo sreće, možda će jednog dana ovakva puška biti i na našem tržištu.
B. RISTIVOJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još