Marocchi Finn 612 S

Već smo navikli da nas iz novosadske firme „Super Tane“ naši prijatelji Stanko i Milan Žilić obraduju novopristiglim lovačkim artiklima. Nakon odličnih optika „Štajner“, municije Tornado M90 i Fjoki, noževa „Martini“ i lovačkih pušaka „Marocchi“, sada je pristigao pravi lovački sistem dvocevnog oružja Marocchi Finn 612S. Ovaj lovački komplet čine kundak sa baskulom i tri para rezervnih cevi: cevi sačma-sačma, sačma-kugla i kugla-kugla.
To je toliko važna i velika lovačka vest da smo poželeli da se s tim sistemom bliže upoznamo i da ga isprobamo. Na našu molbu uvoznici su reagovali pozitivno i zahvaljujući ljubaznosti gospodina Dragana Savića, sekretara Streljačkog saveza Trstenik i rukovodioca-instruktora strelišta u ovom gradu, poslednjeg avgustovskog dana smo želju i ostvarili. Pištoljske mete dimenzija 500×500 mm postavljene su na ovom strelištu na daljinama 50, 75 i 100 m, primerenim za dvokuglare i kombinovane puške. A Stanko i Milan Žilić su nam doneli puške u dva nivoa završne obrade: standard i de luxe i više pari rezervnih cevi. Imali smo na raspolaganju sačmene obe cevi u bok rasporedu, kalibra 12/12, s ležištem dužine 76 mm. Zatim kombinovane cevi kod kojih je gornja karabinska kalibra 9,3x74R i donja sačmena kalibra 12/76. Pored njih, tu su i dva para express cevi u kalibrima 9,3x74R/9,3x74R i .30-06S/.30-06S.
Žilići su se domaćinski potrudili da donesu i municija za test… Pripremili su nam bogat izbor: RWS Uni Classic i Evolution za kalibre 9,3x74R i .30-06S, „Prvi partizan“ za kalibre 9,3x74R i .30-06S. Ali, i izvrsne „Duplex Rossa 32“ jedinačne projektile kalibra 12, koje je ova firma uvezla iz Rige u Letoniji, celom lovačkom svetu nametnute kao neverovatno precizne i efikasne na cilju. Odavno nismo imali bogatiji izbor municije za testiranje nekog oružja. Pucali smo s pravog streljačkog stola za desnoruke strelce, oslanjajući pušku na podesiv tri-pod prednji oslonac i mekani „V“ zadnji oslonac za kundak. Kvalitetan streljački long-range sto sa osloncima i dobra municija su neophodni za objektivnost testa jedne puške. Iako smo imali mogućnost da koristimo optički nišan montiran putem originalne 30 milimetarske MAK nemačke montaže (koji takođe uz ovo oružje nudi „Super Tane“), ipak smo se odlučili za pucanje mehaničkim nišanima, jer je to, s obzirom na predviđene daljine, bilo korektnije. Pre testiranja smo se prvo detaljno upoznali s tehničkim karakteristikama ovog sistema lovačkog oružja.
Posle izvrsnih rezultata s puškama Finn 412S i Finn 512S, koje su imale potpuno čelične baskule, firma „Marocchi“ iz mesta Sarezzo u Italiji uradila je novi komplet Finn 612S, kod koga je donji deo baskule izrađen od aero legure 7075-T6. Kažemo „donji deo“, jer je ovde primenjeno tzv. Krieghoff K80 ili Valmet zabravljivanje cevi. Kod njega pokretni gornji deo baskule nailazi na odgovarajuće zakošene površine sa obe strane mono-bloka i tako ih čvrsto zabravljuje. Klizni jaki čelični gornji deo baskule je povezan s Vestli-Ričards polugom na kraju baskule, koja pomerena udesno omogućava prelamanje cevi. Precizna izrada svih delova u zahvatu mono-bloka, gornjeg dela baskule i izmenjivog demontažnog čela baskule, tj. primena obradnih numeričkih centara (CNS), omogućila je da jedna baskula idealno prihvata i bravi veliki broj različitih kompleta cevi. Kako je zabravljivanje obavljeno na nivou sredine gornje cevi, to važi pravilo da cev s većim radnim pritiscima ide uvek bliže mestu zabravljivanja. Zato se ovde kod kombinovanog kompleta karabinska cev smešta gore, iznad sačmene cevi. Dimenzije baskule su 42×125 mm. Na baskuli-glavi puške su primenjena mnoga savremena rešenja. Tako cevi rotiraju oko unutrašnjih kružnih pločica, koje su vezane samo po jednim vijkom i vrlo lako se mogu zameniti ako se pohabaju od velike upotrebe. Recimo, ako se puška sa sačmenim cevima koristi za pucanje na glinene golubove.
Udarni mehanizam napinje središnja poluga, koja aktivira ležeće zapinjače i čekiće potiskivane spiralnim oprugama. Unutrašnja čeona površina baskule izvedena je kao čelična demontažna pločica vezana sa dva vijka. Lom igala ili čišćenje unutrašnjeg mehanizma zahteva samo skidanje ove pločice, a ne skidanje cele baskule s kundaka. Puška ima automatsku kočnicu i jedan selektivni obarač. Izbor redosleda opaljenja cevi se vrši pomeranjem levo-desno dugmeta smeštenog u korenu obarača. Kada dugme izviruje desno od obarača, tada prvo opaljuje gornja cev. Štitnik obarača je veliki i dozvoljava korišćenje zimskih rukavica u hladnim dugim lovovima. Izmerili smo silu na obaraču i ona je baš u lovačkim granicama – 2,75daN.
Vlasnici „Super Tanea“ su uvezli dva kvalitativno-cenovna nivoa pušaka 612S. Nešto jeftiniji (SC) ima mat-srebrnasto finiširanu baskulu, dok onaj skuplji (SD) ima duboku floralno-lovnu gravuru sa zlatnim inkrustracijama tetreba, divlje patke i srndaća. Fino čekirane i savremeno oblikovane čekirane površine imaju gustinu od 20 linija po inču. Orahov kundak se završava mekanim amortizerom i distantnim pločicama, koje se, po želji, mogu ukloniti ili kombinovati. Potkundak ima tzv. „Šnabelov“ oblik i skida se povlačenjem klasične donje poluge. Uz pušku se isporučuju lako skidajuće pređice za remnik.
Sada reč-dve o ponuđenim kompletima cevi. Osnovu čini par cevi sačma-sačma, koje su duge 700 mm i imaju montirane izmenjive čokove. Ostala tri čoka i ključ za njihovu montažu su sastavni deo opreme, koja je sadržana u luksuznom koferu svake puške. Cevi su spojene ventilirajućim-prorezanim prutevima, a ventilirajuća nišanska šina ima širinu 9 mm. Gornja površina nišanske šine je sitno nareckana i na njoj se nalaze pomoćna i glavna mušica, udaljene 300 mm jedna od druge. Mnogi lovci vole ovu pomoćnu-središnju mušicu, jer njenim smeštanjem pod glavnu mušicu uvek zauzimaju pravilan nagib cevi pri nišanjenju.
Zatim razgledamo par kombinovanih cevi koje su duge 600 mm i mogu biti u kalibrima 12/76-9,3x74R ili 12/76-.30-06S. I one su spojene mono-blokom dimenzija 70×28 mm (preko bravećih ispusta 41 mm), ali nemaju pruteve koji ih povezuju. Gornja karabinska cev je prevučena košuljicom od karbonskih vlakana, koja je dodatno štiti od oštećenja i čini je lakšom. Na mono-bloku je žljeb širine 11 mm za prihvat montaže optičkog nišana. Na sredini tandema cevi (nigde se ne dodiruju) je sklop za finu rektifikaciju-usklađivanje pogodaka gornje i donje cevi. Iznad gornje ožlebljene cevi ugrađena je karbonska nišanska šina, koja nosi zadnji i prednji mehanički nišan. Zadnji nišan s pravougaonim zarezom je od mušice s belom tačkom udaljen 475 mm. Svaki par cevi ima svoj potkundak. Montirana, ova kombinovana Finn 612S Combinato verija teži svega 3,2 kg. Ispaljene čaure izvlače izvlakači-ne ejektori. Pitali smo za cenu i saznali da par kombinovanih cevi sa setom izmenjivih čokova košta 900 evra (naravno u dinarskoj protivvrednosti).
Na kraju upoznajemo tandem karabinskih cevi 9,3x74R ili .30-06S, uz napomenu da su oba duga 600 mm, ali da 9,3x74R imaju ugrađene ejektore, a .30-06S imaju izvlakače. Obe cevi su sada zaštićene karbonskom košuljicom i imaju iste napred navedene mehaničke nišane. Masa puške s karabinskim-express cevima je 3,5 kg. Napominjemo da je „Maroki“ sve ožlebljene cevi za sistem Finn 612S naručio kod vrhunskog nemačkog proizvođača cevi „Lotar Valter“. To je još jedan dokaz kvaliteta ovih pušaka. Slobodno plivajuće cevi koje se, osim u mono-bloku, nigde ne dodiruju garant su odsustva bimetralne temperaturne dilatacije. A ona uzrokuje nepreciznost pri ponovljenom uzastopnom pucanju, gde topla cev počinje da se povija prema hladnoj cevi. Cena tandema express karabinskih cevi iznosi 1.300 evra.
Nakon predstavljanja, počeli smo s probom preciznosti na strelištu Trstenik. Pucamo kombinovanim cevima sačma-kugla (DDuplex Rossa 32 projektil) i 9,3x74R PPU i RWS kuglom. Kugla PPU je mase 18,5 gr SP, dok je RWS Uni Classic (bivši TUG) mase 19 gr. Na 50 m dobijamo bliske pogotke i to oko muša. Začuđuje nas da ponavljanje pucanja uopšte ne remeti, baš ni malo, sliku pogodaka. Trzaj pri opaljenju sva tri metka (Duplex, PPU i RWS) je podnošljiv, ali se oseća. Pa, ovom puškom može se odstreliti najkrupnija evropska divljač, a ona teži svega 3,2 kg i zato trzaj mora biti nešto jači. Lako dobijamo na 50 m udaljenost pogodaka iz glatke i žlebljene cevi samo 30 mm. To se uklapa i u najstrožije normative za kombinovane puške.
Prelazimo na cevi kugla-kugla. S kalibrom .30-06S nas iznenađuje mali trzaj. Manje udara u rame i od „Zastavinog“ M70 karabina u istom kalibru. Veliki 9,3x74R već dobro udara, ali i daje impresivnu rupu na meti. Opet hvalimo naš novi PPU 9,3x74R metak, jer apsolutno u preciznosti ne zaostaje za favorizovanim RWS. U svim slučajevima je više strelaca iz obe cevi na 75 m dobijalo grupu metaka iz gornje i donje cevi od svega 50 mm. Pucali smo i na 100 m i dobili solidne grupe, ali teorija kaže da se ove puške testiraju na 50 i 75 m.
Okidanje je kratko, odsečno i nema propadanja obarača. Selektor okidanja precizno definiše redosled cevi. Nišani su brzi, pošto je zarez na zadnjem dovoljno širok za brzo smeštanje bele tačke. Kundak je pristojno dug, čak i za nas od 190 cm. Ejektor precizno izbacuje čaure 9,3x74R, ali smo mu to retko dozvoljavali, jer smo ih pažljivo vraćali u kutiju. Na osnovu svega možemo zaključiti da su u „Marokiju“ proizveli jedan univerzalni set oružja, koje će lovcu naviknutom na samo jedan kundak i samo jedno okidanje omogućiti da lovi svu moguću divljač. Pritom, ima uvek dva brza metka, koji definišu efikasan, ali ipak viteški lov.
Ovaj dug i divan dan završavamo zadovoljni, jer smo upoznali vrlo dobro osmišljen komplet lovačkog oružja cene od 1.850 do 4.500 evra, koji se može koristiti za sve vrste lovnog i lovno-sportskog pucanja. Hvala Draganu Saviću i Milanu i Stanku Žiliću što su nam to omogućili.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još