Moć klasike

U svetu oružja, ime italijanske fabrike „Breda“ je veoma poznato i cenjeno. Iz fabrike koju je osnovao Ernesto Breda, tokom 20. veka izlazila su oružja za rat i lov, ali i razni brodski motori, termo-energetska postrojenja i teške mašine. Sedište „Brede“ je vidljivo iz njenog zvaničnog imena: „Unia Meccanica Bresciana – Italy“. I gde bi drugde bilo nego u okolini grada Breše, u dolini Val Trompia, gde su se još u doba Rimskog carstva nalazili rudnici gvožđa i kovnice, tada najsuperiornijeg, rimskog oružja. Fabrika Ernesta Brede je delila sudbinu teških predratnih, ratnih i poratnih vremena. Krize su doprinele čestim promenama vlasnika, ali je opstala do danas (istina, nešto manja). U okviru finansijskog giganta „Oto Melara S.P.A, Una Societa Finnmeccanica, Unita Meccanica Bresciana” – „Breda“ i danas proizvodi odlične lovačke puške. Slavno ime „Breda“ podrazumeva izuzetno jak razvojno-konstruktorski tim inženjera, koji puške glatkih cevi rade po isključivo sopstvenoj, originalnoj konstrukciji. Ne kopirajući druge, visokim kvalitetom dokazujući vrednost, „Breda“ je postigla da njeno oružje bude izuzetno popularno baš u – Italiji. Iako ima razgranatu izvozno-distributersku mrežu na svim kontinentima, značajan deo proizvoda plasira u svojoj zemlji. To je još jedan dokaz vrednosti „Bredinih“ pušaka, jer Italijani i te kako znaju šta mora da zadovolji dobra sačmarica.
Pegaso bok dvocevka. Prikaz „Bredinih“ sačmarica koje se danas proizvode, počinjemo dvocevnom bok puškom Pegaso. Iako je poluautomatska sačmarica „Bredin“ glavni proizvod, jedinu pušku sa dve cevi koju proizvode – odradili su maestralno. Nisu se bavili jeftinom proizvodnjom i rešenjima koja su najlakša za izradu, nego su u model Pegaso (pegaz – mitološki krilati konj) ugradili danas najcenjenija rešenja. Srce prelamajuće dvocevne puške čini njena brava. Koja brava danas osvaja olimpijske trap, skit i sporting medalje širom sveta? Statistika kaže boss brava, koju koriste „Perazzi“, „Zolli“, „Kemen“, „J. Purdey“, MC – Tula, H&H… I „Breda“ svoje lovne i sportske bokerice Pegaso, oprema boss bravom. Citiramo opis ove brave iz najbolje knjige na našem jeziku o lovačkom oružju, gospodina Branka Trninića iz Banja Luke: „Kod boss brave, ključevi se nalaze na sredini donje cevi, donjih ključeva nema, tako da je monoblok koji povezuje cevi vrlo nizak. Ključevi su vrlo masivni i podnose bez ikakvih problema i najteže uslove kod trap i skit gađanja…“ Srećnici koji imaju sačmarice Perazzi, znaju koliko su desetina hiljada trap metaka ispalili, a na njihovim puškama nema ni traga od povećanih zazora u baskuli. Zato je „Breda“ izabrala boss bravu za model Pegaso. Monoblok je sa bočnih strana ukrasno brušen tzv. postupkom tuširanja. Baskula i monoblok su urađeni iz jednog komada kovanog, pa glodanjem obrađenog čelika. Spoljašnjost baskule (glave puške) je i na lovnim i sportskim modelima ukrašena nenametljivom, finom cvetnom gravurom.
Drugi važan element prelamajućih sačmarica je udarni mehanizam. Kao i u najboljim svetskim puškama i u „Bredinu“ bokericu ugrađen je potpuno zamenljiv, skidajući blitz udarni mehanizam. Kod njega su udarači, udarne opruge, zapinjači i obarač postavljeni na jednu zajedničku ploču koja nosi ceo mehanizam za okidanje i sa donje strane zatvara baskulu. „Breda“ ovaj mehanizam radi sa spiralnim oprugama, za koje važi pravilo da mnogo duže traju, jeftinije su i lakše se zamenjuju. Nešto duže vreme odziva (reagovanja) spiralnih, u odnosu na lisnate V opruge je samo u sferi teorijsko-matematičkog merenja vremena. Lovac ili strelac u praksi to skoro ne može da registruje. (Ne govorimo o svetskim prvacima u trapu, skitu ili sportingu, kod kojih milisekunda može da bude odlučujuća). Prednost blitz mehanizma je mogućnost lakog skidanja sa puške u slučaju remonta i održavanja ili brze zamene novim usled kvara na takmičenju. Modeli Breda Pegaso imaju jedan obarač sa selektorom na sredini komande kočnice. Cevi kalibra 12 ili 20 mogu da budu duge 61, 66, 71 ili 76 cm i sve primaju veliki broj različitih spoljašnjih ili unutrašnjih čokova. „Bredini“ čokovi su kao i cevi, testirani na korišćenje čelične sačme i mogu da budu dugi 20-155 mm. „Bredin“ najduži puni in-out čok je 155 mm i služi za daleka gađanja jata divljih gusaka u preletu. Uz čokove kojih ima čak 24 različitih u ponudi, dobija se i kvalitetan ključ za montažu, koji s jedne strane ima frezer za pročišćavanje navoja u cevi. Izbor čokova, pribor, kofer za pušku i opremu, govori o ugledu koji „Breda“ uživa u svetu oružja. Lovni primerci modela Pegaso imaju fine orahove kundake i teže 3.100 g (cev 71 cm). Sportski su nešto teži (3.500 g) i imaju mogućnost podešavanja visine obrazine. U oba slučaja, puške su izvanredno finiširane, dobrog balansa i ergonomije, trajne i pouzdane.
Xanthos poluautomati. U ponudi poluautomatskih sačmarica „Breda“ radi više originalnih modela. Poznata je po tome da je verovatno najduže na Zapadu proizvodila poluautomat sa dugim trzajem cevi koji je još 1900, patentirao i proizveo Džon Mouzis Brauning. Ti modeli su proizvođeni do 2008, nosili imena Antares i Argus i u Zapadnoj Evropi još uvek su u prodaji. Prikaz poluautomata počinjemo modelom Breda Xanthos, koji se radi u čak sedam podmodela. Uglavnom je reč o završnoj obradi sanduka i nivou kvaliteta orahovine kojim se definiše ime podmodela. Xanthos Black npr. ima crni mat brunirani sanduk, Xanthos Gray ima srebrnasto sivi sanduk, a na Xanthos Damasco sanduk izgleda kao da je urađen od višeslojno prekivanog damaskus čelika. Na njemu je i orahovina za kundak više klase. Najskuplji model je Xanthos Limited Edition (ograničena serija), koji ima ručno gravirane ornamente i skupocen orahov kundak. Sanduci na svim „Bredinim“ poluautomatima, (sem na modelu Altair, koji radi na pozajmici gasova), urađeni su od čelika. Sem ruskog poluautomata MC-21 iz Tule, nijedan proizvođač ne pravi ovaj tip pušaka sa čeličnim sandukom – odavno su prešli na aluminijum, duraluminijum ili u novije vreme ergal (aluminijumska legura velike čvrstine, razvijena za avio i kosmo industriju). Poluautomati Xanthos imaju inercione zatvarače masivnog prizmatičnog oblika, koji su „Bredin“ izum. Na gornjoj strani imaju pokretni klin koji ulazi u odgovarajući otvor na produžetku cevi. Klin – zabravljujuća glava i masivno telo zatvarača, povezani su jakom zavojnom oprugom. Inercijalna sila pri opaljenju metka, kretanjem masivnog tela napred sabija ovu oprugu koja odbacuje telo zatvarača unazad, pri čijem povlačenju dolazi do hoda klina nadole, odbravljivanja i procesa repetiranja. Ovo online (u jednoj liniji) kretanje zatvarača i zabravljivanje, retko se primenjuje kod inercionih sistema bravljenja. Oblik velikih ravnih površina zatvarača je neuobičajen, ali je fabrika to lepo iskoristila kao mesto na kome se nalaze gravure lovne divljači: fazana, patke, šljuke, jarebice…
Još u nečemu je neobična konstrukcija Xanthosa. Kada je zatvarač u zadnjem položaju, bilo da smo ga zabravili povlačenjem ručice ili je ispaljen poslednji metak, punjenje puške se obavlja na sledeći način: novi metak ubacimo kroz otvor ispred zatvarača i on tamo ostane slobodan. Sledeći metak ubacujemo na klasičan način u tubularni magacin. U trenutku uvođenja tog metka u tubularni magacin, zatvarač se sam oslobađa, uvodi prvi metak u ležište i zabravljuje se. Tako je puška spremna za paljbu. Ovde nema bočnog dugmeta na sanduku koje mora snažno da se pritisne, kako bi zatvarač krenuo u prednji položaj. Na ovaj način punjenje i dopuna puške je brže nego kod drugih modela. Xanthos se radi u kalibrima 12/70 i 12/76 i dužinama cevi 61, 66, 70 i 76 cm, a kvalitet završne obrade je na visokom nivou. Na raspolaganju su svi „Bredini“ izmenljivi čokovi. Puška ima masu od 2,9 do 3 kg i kapacitet 2+1 ili 4+1 metaka, u zavisnosti od zakona zemlje u koju se izvozi. Varijante poluautomata Breda Chiron su proizašli iz modela Xanthos, uz upotrebu jeftinije orahovine ili polimera za kundak. Polimerski kundak ovog modela pored crnog ima i kamuflažni šumski dezen, kojim su zaštićeni čak i metalni delovi puške. Sa tehničkog aspekta, Chiron je isto što i Xanthos, samo u jeftinijem izdanju, ali besprekorno urađen u estetskom i funkcionalnom smislu.
Modeli Echo su inercioni poluautomati sa zaobljenim zatvaračem, koji bravi u kraju cevi rotacijom bregova na čelu zatvarača. Ovaj sistem je zastupljen i kod „Benellijevih“ poluautomata. Sva tehnika je u tome što se prilikom opaljenja metka i sabijanja opruge unutar sklopa zatvarača, pri odbacivanju masivnog tela zatvarača unazad, obavlja rotacija pokretnog čela, pri čemu bregovi izlaze iz zahvata sa kanalima u produžetku cevi i dolazi do odbravljivanja. Inercione zatvarače vole lovci širom sveta, jer su „čistiji“ od onih koji rade na principu pozajmice barutnih gasova. Puške ovog sistema rada se lakše čiste, jer vreli sagoreli barutni gasovi nemaju pristup u unutrašnjost puške. Ipak, to se plaća jačim trzajem i statistički nešto manjom pouzdanošću. Modeli Echo se rade u više podmodela: Gray, Nickel, Iris, Iris Custom u skladu sa luksuznim nivoom finalne obrade. Mogu da budu kalibra 12/70 (76) i 20/70 (76), sa cevima dužine 61, 66, 70 ili 75 cm mase 2.650 do 3.000 g kapaciteta 4+1 metak i sa isporučenih pet standardnih izmenljivih čokova uz mogućnost dokupljivanja 19 dodatnih spoljašnjih, unutrašnjih srednjih, kratkih ili produženih čokova.
Model Grizzly se radi u kalibru 12/89, zbog čega je i nazvan grizli. Sanduk ovog modela je od ergala u donjem delu, a poklapa ga čelični produžetak cevi kao kod puške Benelli Rafaelo. Rad zatvarača je inercioni, identičan onom na modelu Echo. Kundak je od polimera – crnog i kamuflažnog dezena. Cev dužine 70 cm prima sve nabrojane čokove, a ova moćna puška ima začuđujuće malu masu – 3,3 kg. To znači da sa punim laboracijama municije 12/89 svaki metak ostavlja bolnu uspomenu na ramenu strelca. Međutim, ima lovaca koji baš to i vole. Uostalom, radi besprekorno i sa mnogo blažim metkom 12/76.
Model Altair je „Bredin“ tradicionalni poluautomat koji radi na starom, proverenom i pouzdanom principu pozajmice barutnih gasova. Radi se u kalibrima 12/76, 20/70 i 20/76 i dužinama cevi 61, 66 i 70 cm. Dvadesetice teže 2.650 g, a dvanaestice 200 g više. Ove fine, klasične poluautomatske sačmarice imaju izuzetno miran rad i minimalni trzaj pri opaljenju. Kvalitet orahovine, završne obrade i spojeva metala i drveta je na nivou „Bredinog“ renomea.
Svi „Bredini“ modeli kupcima se isporučuju u čvrstim koferima sa pet rezervnih čokova, alatom za njihovu montažu, distantnim segmentima za podešavanje kundaka i skidajućim gajkama za remnik. Uživali smo detaljno opisujući ove kvalitetne sačmarice. Verovatno nam je to ime blisko, naši dedovi su zemlju branili od neprijatelja otetim puškomitraljezima „Breda“, a mi ćemo „bredom“ na fazane.

V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još