Multikalibarski karabin

U svetu je čest slučaj da jedna fabrika proizvodi i oružje i municiju. Setimo se samo „Remingtona“ i „Winchestera“, koji to čine duže od 150 godina. Kod nas je kragujevačka „Zastava“ (ranije „VTZ“ i „Topolivnica“), pored oružja radila i municiju, kao i užički „FOMU“ – u prvoj polovini prošlog veka.
I kod Nemaca ima tih primera: svi znamo za solidne bok sačmarice Paragon i Mod. 680, koje pod svojim imenom prodaje „municijaš“ „Rottweil“. Tema našeg teksta su lovački karabini Titan 3 i Titan 6, nudi ih veliki „RWS“, koji sa „Rottweilom“, „Gecom“, „Hirtenbergerom“ i „Normom“ čini giganta u proizvodnji municije – „Ruag“. S obzirom da se karabini prodaju kao „RWS“, red je da nešto kažemo o ovoj staroj i slavnoj nemačkoj fabrici.
veliki RWS
Još 1855. Henrih Utendorfer u starom, slobodnom carskom gradu Nirnbergu, osniva fabriku za izradu inicijalnih punjenja. Godine 1886. seli je u Troisdorf, ali pod imenom „Rheinisch Westfalische Sprengstoff“ – RWS (Rajna vestfalija eksplozivi), da bi se fabrika 1894. konačno smestila u Firtu, gde je i danas. Podsećamo da su Firt i Nirnberg, dva potpuno spojena grada, sa zajedničkim javnim prevozom, saobraćajnicama, ‘U-banom i industrijskom zonom. I jedno od glavnih sedišta zajedničke kompanije „Ruag“, verovatno zbog moćnog „RWS“, je u Firtu. Naši čitaoci već dobro znaju da je „RWS“ možda i vodeća kuća lovačke municije, proslavljena genijalnim konstrukcijama Vilhelma Brenekea. Njegova zrna TIG i TUG proizvode se već 35 godina i nema krupne divljači na planeti zemlji, koja njima nije odstreljena. Danas je „RWS“ vodeće ime, pored lovačke i u sportskoj MK i Airgun (vazdušnoj) municiji. Širom sveta čuveni su ispitni tuneli, zatvorena strelišta i sofisticirana oprema, koji su u sastavu ispitne laboratorije „RWS“. Rekli smo da se lovački karabini Titan 3 i Titan 6 prodaju kao „RWS – Resler“. To znači da su proizvedeni u firmi „Resler Waffen Keg“ čije je sedište u mestu Kufstein, u Austriji. Ovim smo istakli da „municijaš“ „RWS“ nema liniju za proizvodnju lovačkih karabina što je iz prethodnog dela teksta moglo pogrešno da se zaključi. Zato sada prelazimo na detaljnije opisivanje ove konstrukcije.
Prvo, reč je o potpuno novom, obrtnočepnom lovačkom oružju, koje će možda nekoga, u pojedinim detaljima, podsetiti na lovačke karabine Steyr-Manlicher. Funkcija punjenja i pražnjenja kod Titana obavlja se rotacijom ručice zatvarača za 60° i posle odbravljivanja, povlačenjem nazad-napred. Ručica ima krupnu metalnu kuglicu, urađenu zajedno sa ručicom. Na čeonom delu zatvarača nalaze se pod 120° raspoređeni zabravljujući bregovi. Ovde je „Resler“ bio racionalan, pa je za puške u kalibrima .222 Rem, .223 Rem, .22-250 i 5,6×50 Mag. predvideo samo po jedan red zabravljujućih bregova. Znači ukupno tri brega po pušci i to je model Titan 3. Ovo je sasvim dovoljno sa aspekta sigurnog bravljenja, vodeći računa o energetskom potencijalu navedenih kalibara.
Međutim, za kalibre: .243 Win, .25-06, 6×62 Freres, 6,5×55 SE, 6,5×57, 6,5×65 RWS, 7×64, .270 Win, .308 Win, .30-06, 8x57IS, 9,3×62, 8x68S, 7 mm Rem. Mag, .300 Win. Mag, .338 Win. Mag, .270 WSM i .300 WSM, konstruktor je predvideo dvostruko više zabravljujućih bregova, jer radi se o jačoj municiji. Znači, po tri brega u dva reda – ukupno šest. I to je puška Titan 6. I kod oba modela bregovi se zabravljuju direktno u cevi, tj. njenom produžetku, što se smatra savremenijim i snažnijim rešenjem. Široki izvlakač utopljen je u jedan od bregova i sigurno zahvata dno čaure. Okrugli izbacivač nalazi se nasuprot njemu i opružnog je tipa. Telo zatvarača izbušeno je na dva mesta sa desne strane za slučaj prskanja kapisle. Naime, kroz ta dva bočna otvora bezbedno bi se udesno odveli opasni, vreli produkti sagorevanja baruta, ukoliko bi došlo do probijanja kapisle. Do napinjanja udarnog mehanizam dolazi rotacijom ručice zatvarača za 60°, pri čemu dva simetrična okrugla napinjuća graničnika, putuju po lepo obrađenim,krivim površinama. Tako je dobijeno lako, kratko i brzo napinjanje udarnog mehanizma.
Cev Titana duga je 560, a u mnogim kalibrima 610 m. Za sanduk oružja nije vezana navojem, već se steže putem dva jaka imbus vijka, koji prolaze kroz prizmatični, uzduž rasečeni blok, kojim je sanduk uležišten u kundaku. Ovo savremeno rešenje, koje se sve češće viđa na lovačkim karabinima, omogućava relativno jednostavnu izmenu cevi, tj. kalibra. S obzirom na zaista izuzetno široku paletu ponuđenih kalibara, mogućnost ove izmene nije zanemariva. Na primer, kupovinom jedne puške, jedne montaže i jedne optike, uz nabavku dodatne cevi (i okvira) dobijate oružje za srneću, ali i za tešku, crnu divljač. Ovo pozdravljamo sa aspekta ekonomičnosti.
Otvoreni mehanički nišani, imaju nazad V zarez i identični su većini Steyr karabina. Naravno, većina vlasnika odlučiće se za neku varijabilnu optiku, sa početnim vrlo malim uvećanjem, što će uz nisku čvrstu montažu, isključiti upotrebu mehaničkih nišana.
Kućište okvira za municiju i štitnik obarača, izliveni su iz jednog dela fiberglasom ojačanog polimera, baš kao i na većini Steyr-Manlicher karabina. Okviri su linijski – jednoredi kapaciteta tri standardna, odnosno dva magnum metka. Uz doplatu kupuju se okviri namenjeni lovu pogonom, koji imaju kapacitet pet, tj. četiri metka.
Obarač je kod Titana, fabrički fino podešen na silu od 1 kp (1 daN), ali može da se dobije i verzija sa šteherom. Interesantno je da se obarač sa ubrzicom koristi više kod lovaca u Nemačkoj i Austriji (pa i kod nas), dok je verzija sa jednim potpuno podesivim obaračem, apsolutni izbor američkih, britanskih i „severnih“ lovaca.
Kočnica Titana 3 i 6, nalazi se na vratu kundaka kao kod sačmarica, i u otkočenom položaju otkriva crvenu tačku. U verziji jednog obarača, kočnica ima tri položaja, dok u verziji sa šteherom, kočnica ima samo položaje „sve ukočeno“ i“otkočeno“. Hod kočnice je kratak i što je važno za lovove iz zasede (sa čeke), moguće je potpuno bešumno otkočiti pušku. Kada je udarni mehanizam nategnut jasno izviruje udarač na zadnjem delu zatvarača, što služi i kao indikator nategnutosti.
Kundak Titana urađen je od fine orahovine i može da se izabere „monte karlo“ ili bavarska verzija. Kvalitetan gumeni amortizer standardna je oprema, ali se finalna obrada drveta nudi u dve opcije: jedna je nauljivanje kundaka posle finog brušenja, a druga lakiranje. Obrada kundaka lakiranjem, iako se smatra prilično vodootpornom, već je skoro napuštena kod većine proizvođača. Uglavnom, preovlađuju danas nauljeni kundaci, čije je manje površinske ogrebotine, znatno lakše samostalno sanirati, od onih na lakiranim. Puške RWS-Resler Titan 3 i Titan 6 rade se u Standard i Luxus varijanti, i tu je razlika samo u završnoj obradi i kundaku. Cene Standarda kreću se oko 850 evra, a Luxusa sa šteherom oko 1200 evra. Ekstra cev je, bez obzira na kalibar 300 evra, dok su rezervni okviri od 54 do 67 evra. Naravno, naveli smo cene na Zapadu, kod nas bi bile uvećane za oko 30% na ime carine, 18% za PDV i „x“% na ime zarade uvoznika.
Titan 3 i 6 interesantni su lovački karabini, koji izmenom cevi kupovinu čine i ekonomičnom, uz poštovanje i najizbirljivijih lovaca, kada su u pitanju kalibri.
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike
Model: RWS-Roesler Titan 3 RWS-Roesler Titan 6
Kalibri: .222 Rem, .223 Rem, .22-250 i 5,6×50 Mag od .243 Win. do .338 Win,. Mag (čak 18)
Dužina cevi: 560 mm standard (610mm magnum)
Masa: 2,9 kg standard ili 3 kg magnum
Uk. dužina: 1080 mm standard (1130 mm magnum)
Kapacitet: 3 standard (2 magnum), opcija +2 metka
Bravljenje: 3 brega 6 bregova
Cena: od 850 do 1200 evra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još