Obeležje viteštva

Tema nam je firma koju je 1966, u mestu Marcheno, nadomak Breše, osnovao Batista Rizzini. Tog proizvođača ne treba mešati sa firmama „Rizzini Tanfoglio“ i „Fabrica Armi Isidoro Rizzini – Fair“. Batista Ricini i danas uspešno vodi svoju fabriku oružja, uz pomoć svoje troje dece: sina Đusepea i ćerki Moire i Pamele. Opremljeni su savremenim mašinskim parkom i trenutno proizvode lovne i takmičarske bok sačmarice, dvokuglare vertikalnog i horizontalnog rasporeda cevi i Rizzini R1K kiplauf. Jednometne lagane puške jednostavne konstrukcije, precizne su i pouzdane, a u sebi nose viteško obeležje, koje podrazumeva da se divljač ulovi umećem lovca, a ne tehnološkim preimućstvom poluautomatskog višemetnog oružja. Sada su u ponudi brojni DVD diskovi, gde su prikazani video snimci lovova na divlje svinje. U prilici smo da vidimo da grupa lovaca poluautomatskim karabinima puca na bežeće krdo divljih svinja. Iako divljač pogađa tek jedan od deset ispaljenih metaka, na razbojištu je posle okršaja ostalo više pogođenih veprova, krmača i nazimadi.
Pravi lovac nikad neće težiti takvom lovu. Zato su kip laufi kod njih sve više na ceni. Ni obrtno čepni karabini, dvokuglare, kombinirke, pa ni poluautomati sa zakonskim ograničenjem na 2 plus 1 metak nisu ne viteška oružja. Daleko od toga da smo protiv njih, ali ono oružje koje lošem strelcu omogućava da ulovi divljač, iako je pre toga nekoliko puta promašio, to oružje zaista ne bi trebalo da se nalazi ni u jednom svetskom lovištu. Poluautomati sa okvirima kapaciteta deset metaka su za naoružanog službenog pratioca foto safarija, koji štiti turiste od napada predatora, a ne za lov u evropskim lovištima.
Posle ovog objašnjenja zašto kip lauf puške imaju sve više pristalica, pažnju posvećujemo pušci Rizzini R1K. Reč je o savremenoj pušci, kod koje je baskula – glava puške urađena od al legure – ergal. Unutar te lagane baskule nalazi se profilisani poprečni blok od blistavo poliranog kovanog čelika. Taj tilt blok ulazi gornjim svojim delom u odgovarajući kanal, urađen u produžetku cevi. Klasična Weestley Richards poluga, smeštena na uobičajenom mestu, komanduje zabravljujućim blokom i omogućava lako prelamanje cevi. Na korenu W-R poluge je ugravirana oznaka R1K. Našu pažnju u moru pušaka na sajmu IWA, pre bezmalo desetak godina, privukla je savremeno oblikovana, zeleno anodizirana glava (baskula) ove puške. Bilo je izloženo više ovih „Rizzini“ jednocevki, sa orahovim, polimerskim kamuflažnim i crnim kundakom i podkundakom, ali su sve imale zelenu baskulu. Linije baskule su neobične vitke, uz ojačanje na vitalnim mestima koje prati konturu preokrenutog latiničnog slova S. Vrh baskule je izdignut i tačno se uklapa u zadnji naglašeni oslonac na cevi koji služi za vezu montaže optičkog nišana. Ovi oslonci baze za montažu su integralno urađeni sa 60 cm dugom cevi. Na cevi se nalaze jako kvalitetni mehanički nišani. Zadnji nišan je podesiv po pravcu, ima osiguravajući vijak i bele crtice koje obeležavaju njegov položaj u lastinom repu. Na dnu zareza zadnjeg nišana je umetnuto fiber optik vlakno, koje reflektuje jarko narandžastu tačku. Sa obe strane pravougaonog zareza umetnute su žuto zelene cevčice fiber optik vlakna. Prednji nišan mušica nalazi se na visokoj rampi i omogućeno je pomeranje mušice po visini. Dugo narandžast fiber optik vlakno projektuje jarku uočljivu tačku na mušici. I sada je potrebno postaviti ovu uočljivu tačku sa mušice iznad iste takve upadljive tačke sa zadnjeg nišana. Bočne žuto zelene upadljive svetleće tačke, pomažu u pravilnom postavljanju mušice u sredini zareza. Dugo smo razgledali ovu pušku i zaista imamo sve pohvale na sitnice koje i te kako olakšavaju nišanjenje mehaničkim nišanima. Videli smo da je proizvođač jednu od izloženih R1K pušaka opremio skupocenim „Leica Magnus“ 1,8 do 12×50 optičkim nišanom. Ovaj prestižni, ali dimenziono ogromni optički nišan nekako ne pristaje uz ovu laganu, finu, kompaktnu pušku. Uz nju više ide neka manja fina optika…
Rizzini svoje dvokuglare oprema cevima kalibra 7×65 R, 8×57 JRS, 9,3×74 R, .30’06 S, .308 W, .30 R Blaser. Za očekivati je da će većina njih biti ponuđena i u ovoj kip lauf verziji. Cev je duga 60 cm, što daje ukupnu dužinu puške od 104 cm i masu od 2,4 kg. Vidimo kako je ovo lagano i kratko oružje, pogodno za duga prikradanja po teškom terenu. Sledeća dobra osobina Rizzini kip laufa je njegov udarni mehanizam. Prateći konstrukcije napred navedenih velikih firmi, kao za primenu savremenog Tilt zabravljujućeg bloka, tako su se konstruktori iz kompanije „Rizzini“ odlučili za najsavremeniji udarni mehanizam sa ručnim zapinjanjem. Ovaj mehanizam poznat kao HC hand cocking, ili HS hands spannung, postao je bezbednosni standard za sve savremene puške. Jednostavnim kratkim potezom palca ruke koja drži vrat puške, strelac pogura klizač napred i puška je zapeta. Već pri spuštanju puške iz zgiba ramena palac pogura nazad klizač i kip lauf R1K je potpuno bezbedan za nošenje u lovu. Kod ovog sistema puška ima nategnute opruge samo u vremenu dok se nalazi u položaju pripravnom za pucanje. To je najbezbednija konstrukcija do sada, koja uzgred i daje oprugama mnogo duži radni vek. Ova radnja zapinjanja i relaksiranja je skoro bešumna tako da ne remeti mir zasede ili čeke.
Rekli smo da je Rizzini ovu pušku opremio orahovim, crnim polimerskim i kamuflažnim polimerskim kundakom. Na orahovom kundaku i podkundaku urađeno je čekiranje površina koje do sada nismo imali priliku da vidimo. U vidu dubokih reljefnih pletenica u duborezu su, ručnim složenim radom ohrapavljene površine, koje dolaze u kontakt sa šakama strelca. Vizuelno lep detalj, a još važnije što je omogućen izuzetno siguran hvat pri nišanjenju. Polimerski kundaci nam ukazuju želju proizvođača da ovo oružje uposli i kao radnu pušku za lov po lošem vremenu ili oružje lovočuvara i rendžera. I zaista u dobrom kalibru sa izvrsnim mehaničkim nišanima ovo lagano kompaktno i sigurno oružje ispuniće sve te zahteve. U ponudi su i puške na koje je dodata Pikatini šina, ali mislimo da su uzdignute baze sa glodanim kanalima dovoljno univerzalne za sve dodatke poput optičkih nišana, kolimatora ili svetiljki. Rogobatna duga Pikatini šina samo narušava fine vitke linije ovog kip laufa. Kako Rizzini puške nisu preskupa oružja, smatramo da će cena R1K kip laufa biti sasvim prihvatljiva. To je dobro, jer je do sada bio slučaj da su ugledniji proizvođači neopravdano podigli cene svojih jednocevnih kip laufa. Kažemo neopravdano, jer mi iskusni konstruktori znamo da je relativno lako i jeftino napraviti dobar kip lauf. Sasvim je druga stvar sa drilingom ili dvokuglarom. Enormno visoke cene kip laufa su samo odraz samozaljubljenosti prestižnih proizvođača. I zato je dobro što postoje puške sa imenom Rizzini, Sabatti, Brno, Haenel, IŽ Baikal, Bergara…
Ovaj preostali prostor iskoristićemo za predstavljanje još nekoliko pušaka. To su lepe dvokuglare položenih cevi koje nose imena: Rhino Express i BR 550 Express.
Rhino Express kao što i naslućujute iz njenog imena (Rhinoceurus – nosorog), ponuđena je u ogromnim kalibrima: .416 Rigby, .470 NE, .375 FL i .500 NE. Namenjena je lovu na najkrupniju afričku i azijsku divljač. Njene cevi su duge 60 cm, a puška teži 4,5 kg. Na visokoj rampi nalazi se prethodno opisani prednji nišan, dok postoje dva preklopna zadnja nišana za dve daljine gađanja. Ova puška ima jaku čeličnu kovanu baskulu u kojoj se cevi zabravljuju trostrukom bravom. Dole postoje dva Pardijeva ključa, a između demi blok postpukom spojenih paralelnih cevi nalazi se treći Scottov ključ. Ove moćne kalibre obezbeđuje trostruka Purdey Scott brava, kojom se komanduje klasičnom Vestli Richards polugom. Mehanički zadnji sklop nišana nosi jaka šina na kojoj su urađena mesta za prihvat montaže optičkih nišana. Kočnica puške nalazi se na uobičajenom mestu, na vratu kundaka. Kundak i potkundak urađeni su od fine orahovine sa obrazinom i debelim gumenim amortizerom trzaja. Potkundak se skida potiskivanjem prednjeg nareckanog dugmeta, odnosno Pardijevog push roda. I ovo ukazuje da je reč o skupoj, finoj pušci. Jedan neselektivni obarač opaljuje obe cevi, kao što i jaki izvlakač izvlači iz ležišta obe čaure. Puška ima ugrađene interseptore – hvatače, što je važno sa aspekta bezbednosti, jer ne može da dođe do opaljenja ukoliko puška padne na tvrdu podlogu. Pažnja!! Demiblok spajanje cevi, tri Pardi Skot ključa, Pardi push rod veza potkundaka, interseptori, čine ovu pušku Anson Deeley sistema konkurentnom, naspram rivala koji su daleko skuplji i sa samoproglašenim prestižnim imenima. Ni Rizzini Rhino nije jeftina puška, ali je cenovno ipak znatno pristupačnija od sličnih kao što su Blaser, Krighof, Merkel… Da i ne pominjemo AYA, Famars i ostale.
Dvokuglara položara Rizzini BR 550 Express (oznaka BR potiče od konstrukcija Battista Rizzini) slična je prethodnoj, samo sada su ponuđeni kalibri: 7×65 R, 8×57 IRS, 9,3×74 R, .30-06 S, .308 W, .444 Marlin, .30 R Blaser, .45-70 Gvt. Vidimo dosta američkih kalibara, što nam ukazuje da je Batisttina želja bila da ova dvokuglara pređe okean. Ispravna težnja, jer su tamo dvokuglare veoma cenjene, a ne prave ih američki proizvođači oružja. BR 550 Express ima duge cevi 60 cm i baskulu kovanu od kvalitetnog čelika. Demi blok skupim i složenim postupkom spojene cevi, osigurava trostruka Pardi Skot brava. Ova fina dvokuglara teži svega 3,3 kg i ima sve odlike prethodno opisanog Rhino modela.
Oba ova modela mogu da budu isporučena sa fino poliranom i umerenom arabeskom graviranom srebrnastom baskulom. Međutim, na zahtev imućnijih kupaca može da se uradi duboka gravura sa motivima afričkih šest velikih ili drugih lovnih životinja. Pretražujući na sajtu firme „Rizzini“ videli smo magacin pripremljenih neobrađenih komada orahovine za kundake. Tu je bilo primeraka zadivljujućih vrtložnih šara koji bi cenu puške podigli do neslućenih visina. Takve luksuzne puške bile bi praktično umetnička dela, kojima bi vrednost s vremenom samo rasla.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još