Prave lovačke puške

Položara 200AC i bokerica 103F, turskog proizvođača “Huglu”, visokog kvaliteta i pristupačne cene, prodaje se i u najzahtevnijim zemljama: SAD i Velikoj Britaniji
Položara Huglu 200 AC, radi se u kalibrima: 12, 16, 20, 28 i 36, ali se kod nas uvozi u kalibrima 12/76 i 20/76. Dužina cevi je lovna – 71 cm, iako postoje i cevi dužine: 51, 55, 66, 68, 71 i 76 cm. Cevi puške spojene su monoblokom, nišanskom svedenom šinom odozgo, a donji prut vezuje cevi sa donje strane puške. Gornja nišanska šina u svom produžetku ima otvor prečnika 7 mm, kroz koji prolazi gornji zabravljujući trn. Donja dvozuba ploča zabravljuje dva donja ključa, od koji je svaki širok čak 10 mm. Poznavaoci, iz ovoga već zaključuju da su Turci primenili trostruko, a ne uobičajeno dvostruko zabravljivanje i da se ta sigurna brava naziva greener. Enson-Dili udarni mehanizam na ovoj položari mnoge zbunjuje jer vide čelične, umereno gravirane bočne pločice koje odmah povezuju sa holand&holand vatrama. Ovde su te pločice čisto estetski detalj.


Položara model 200 AC ima jedan selektivan obarač, sa finim, tačnim selektorom, smeštenim u sredinu vrlo široke klizne kočnice. Najružniji detalj svake sačmarice, može da bude tanki uzani potkundak, koji jedva pokriva donju stranu cevi. Ovde su dizajneri to dobro znali i njihov potkundak obuhvata cevi do iznad polovine obima, što je izvrsno. Čak i ljudi dugih prstiju i šaka, ne dodiruju metalnu površinu cevi. Cela puška deluje zaobljeno, bogato i skupoceno.
Bokerica Huglu 103 F kao i položara, ima “paljeni finiš“ i ukrasne pločice, bravu Browning B25, selektivan obarač, ventilirajuću šinu i pruteve, kvalitetan orah sa okruglom jabukom nemačkog rukohvata, detalji su koji ovo oružje izdižu iznad onog u nižem cenovnom razredu. Pet izmenljivih čokova, uz pažljivo rađen ključ za njihovu montažu, u standardnoj su opremi ove sačmarice. Pozitivne komentare na testu izazvali su i snažni, ali ujednačeni ejektori, koji su ispaljene čaure raznih tipova, uvek isto ejektovali – bacali na isto mesto, pod istim uglom.
Ipak, sve ovo nije nas začudilo. Oružje fabrike “Huglu”, izvozi se iz Turske u čak 66 zemalja. Najviše, u one najzahtevnije: SAD i Veliku Britaniju. Prodati Britancima uvoznu sačmaricu položaru, isto je kao Japancima uvozni fotoaparat. Veoma teško, ali moguće, kada razumnu cenu prati visok kvalitet.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još