Precizni i kvalitetni

Firma „Bergara“ je iz istoimenog mesta, smeštenog u pokrajini Baskiji na severu Španije. Tradicija izrade kvalitetnih oružja i cevi je na severu Španije jako duga i duboko ukorenjena. Vekovima unazad, engleski puškari su nabavljali i masovno koristili sirove cevi za puške, koje su nabavljali u ovoj oblasti. Sama firma „Bergara“ u evropskim i svetskim razmerama značajan je i priznat proizvođač cevi za vatreno oružje, koje trenutno radi u preko 40 različitih kalibara. Njihove cevi posebno su cenjene i poznate u SAD, gde uživaju odličan ugled. Treba reći da je firma „Bergara“ u stvari pravi zanatski esnaf, a ne jedna fabrika, što je krajnje neobično. U suštini reč je o više malih puškarskih radionica i malih fabrika iz ovog mesta, koje su u zajedničkom interesu i radi zauzimanja boljih pozicija na međunarodnom tržištu, objedinili proizvodne procese i sve svoje proizvode ponudili pod jednim zaštićenim imenom. Do pre samo desetak godina, nije postojalo nijedno oružje koje su u ovom mestu individualno proizvodili, a da se na tržištu pojavljivalo pod imenom „Bergara“. Proizvodnju su počeli jednometnim kip-lauf puškama u modelima: Apex, Apex Compact, Apex Light i Scout. Dve godine kasnije pojavio se ambiciozni i prilično luksuzni model take down (u delove rasklopivi i multikalibarni) lovačkog karabina, sa nazivom Bergara BX 11 Multicalibre. Znatno komplikovaniji za proizvodnju i sa prilično (za ovu firmu) visokom cenom, bio je lep novitet na tržištu, ali ne dostupan za većinu potencijalnih korisnika skromnijeg budžeta. U firmi „Bergara“ su shvatili da pre svega američkim, ali i brojnim evropskim lovcima treba nešto drugo, a to je jednostavan, pouzdan, kvalitetan, precizan i iznad svega cenom pristupačan model i odluka je doneta. Na tržištu se pojavio model B-14, u tri osnovne varijante, koje svaka za sebe predstavljaju sjajan uspeh, a zašto, pokušaćemo da predstavimo čitaocima ovim testom…


Prvo smo razgledali i isprobali model Scaut kompletno izrađen od nerđajućeg AISI 416 čelika. Testirani primerak u sjajnom, mekanom i efikasnom srednjem kalibru .270 Winchester, opremljen je sintetičkim kundakom sa okruglim prorezom za palac (od vrata ka osloncu za rame), kao i debelim gumenim amortizerom na kraju.. Kundak je ofarban kamuflažno u sivo zelenu real tree camo šaru. Metalne površine su matirane finim četkanim finišem, a čitavo oružje je neverovatno jednostavno. Ovo je lagana, jednometna puška, prelamajuće cevi sa spoljašnjim udaračem (orozom). Bravi blokom zavarenim ispod cevi, u koji ulazi poprečni klin iz sanduka. Poluga brave se nalazi u prorezu branika obarača, sa prednje strane i njenim potiskivanjem oslobađa se brava, pa se puška lagano prelama oko osovine spojnice. Jedini sigurnosni mehanizam je sam rep spoljašnjeg oroza sa sigurnosnim međupoložajem. Povlačenjem oroza unazad vrši se zapinjanje mehanizma za okidanje. Samo okidanje je kratko, definisano, jasno i sa korektnom silom povlačenja. Cev (sa navojem i zaštitnom kapicom na ustima cevi), duga je 508 mm, a ukupna masa oružja je 2.800 grama. Ova kratka, lagana i veoma jednostavna puška, nema mehaničke nišane, ali je na njoj fabrički postavljena Mil.Std M-1913 Picatinny šina, pa je postavljanje optičkog nišana sa unapred pripremljenom, odgovarajućom montažom, zaista lak i jednostavan posao, koji se može obaviti za desetak minuta. Toliko je otprilike nama i trebalo, pre nego što smo pušku isprobali na strelištu, sa municijom PPU – zrno SP od 150 grs (9,7 grama). Uz blag trzaj, koji se lako kontroliše puška se pokazala iznenađujuće precizna, s obzirom na jednostavnu i skromnu spoljašnjost. Grupa od pet metaka prečnika 63 mm na 100 metara, znatno prevazilazi neophodnu preciznost potrebnu za uspešan lov ovim oružjem. Svakako prihvatljivo, jeftino i efikasno oružje, za one kojima je to samo alat, ili sprava za eventualnu zaštitu u prirodi.

Impresivan utisak na nas su ostavili novi karabini iz serije B-14. Obrtnočepna, repetirajuća oružja, sa zanimljivim rešenjima brave, mehanizma za okidanje i veoma pedantno urađenim finišem, preciznom izradom i ekstra finim radom svih delova, sjajan su izbor u klasi oružja u cenovnom rangu ispod 1.000 evra, s obzirom da na njima bukvalno ništa ne mora da se dorađuje kako bi se njihova funkcija ili estetika unapredili. Izrađuju se od ugljeničnog čelika AISI 4140, sa finišem klasičnim bruniranjem, ili nerđajućeg AISI 416 čelika. Varijanta Timber ima drveni, uljno finiširani orahov kundak, dok Sporter ima crni, sintetički kundak, sa gumenim ulošcima u zonama kontakta sa rukama. Obe verzije se prave sa fiksnim integralnim magacinom (kapacitet zavisi od kalibra) is a finim, podesivim mehanizmom za okidanje (potpuno i izmenljivim kompatibilnim sa onim sa karabina sistema Remington 700). Puške B-14, za sada se izrađuju u kalibrima .308 Win, .243 Win, .270 Win, .30-06, .300 Win. Mag i 7mm Rem. Mag. Testirani primerak, u kalibru .30-06 Springfield, ima cev dužine 610 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), i mehaničke nišane opremljene optičkim vlaknima. Puška je ukupno duga 1150 mm, a masa je 3.400 grama. Sam sistem rada ovih pušaka, u suštini je uprošćeni Mausers system, ali sa svim najmodernijim, rešenjima današnjice, u izradi obrtnočepnih karabina. Sanduk je jednostavan, jednodelni, cilindričnog oblika izrađen postupkom mikro livenja čelika. Zatvarač zabravljivljuje preko dva zabravljujuća brega postavljena pod uglom od 180 stepeni. Otklon uvis (za telo zavarene) ručice zatvarača od 90 stepeni pri repetiranju ne izgleda tako veliki zbog njene idealne zakrivljenosti.

Sama ručica dodatno bravi zatvarač u zadnjoj zoni, jer spuštena ulazi u preorez na sanduku, što je jedno od najčešće primenjivanih rešenja. Na desnom bravećem bregu, ugrađen je veoma široki (čak 6 mm) zub izvlakača, koji u velikom luku hvata dno čaure. Nasuprot izvlakaču, pod 180 stepeni nalazi se okrugli, opružni izbacivač čaura ili neispaljenih metaka (push feed), sistem, što je rešenje najsličnije onom na američkim Savage puškama. Sve naležuće, ali i ostale površine, najpedantnije su mašinski obrađene na najsavremenijim mašinama. Obradom u najužim tolerancijama, postignut je izuzetno mekani fini rad zatvarača, koji glatko klizi napred i nazad, braveći kao na oružju najviše moguće klase. Udarni mehanizam ima iglu male mase i brz rad, tako da oružje okida bez stresa, jednostavno sjajno, gotovo takmičarski.
Kočnica puške je smeštena na uobičajenom mestu, desno od zatvarača u kundaku (kao na „Zastavinom“ karabinu M-70) i blokira obarač. Njeno aktiviranje i oslobađanje je skoro bešumno i dobro definisano, tako da ne ostavlja sumnju da li ste ovu operaciju izveli uspešno. Na zadnjoj strani spojnice zatvarača postoji opipljivi i vizuelno oučljivi indikator napetosti udarnog mehanizma (kraj udarne igle viri unazad).


Kundak, iako u potpunosti mašinski napravljen i čekiran, savršeno je napasovan na sanduk, a uz to u njemu je urađen uliveni bedding (kolevka), od staklom ojačane epoksidne smole. Cev je naravno celom dužinom slobodna, a ergonomski i estetski, kundak zadovoljava i one najprobirljivije. Balans, osećaj u kontaktu ruku sa oružjem, glatko i pouzdano funkcionisanje, sve je na ovoj pušci na nivou najfinijih oružja iz najviše klase.

Model Sporter, koji smo takođe probali, napravljen je u kraćem sanduku (sanduk i akcije se rade za sada u dve veličine), u kalibru .243 Winchester, sa cevi dužine 508 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), bez mehaničkih nišana i sa navojem, pokrivenim kapicom na ustima. Puška je ukupno duga 1.050 mm, a masa je 3.000 zahvaljujući manjim dimenzijama i sintetičkom kundaku samo 3.000 grama. Zanimljivo je da smo sve tri puške koristili sa istim primerkom optičkog nišana, što dodatno govori o kvalitetu pripremljenih montaža i lakoći njihovog fiksiranja.
Sve ostalo, predstavljalo je pravo zadovoljstvo. Puške rade lako i glatko, okidanje je sjajno, a preciznost i više nego zadovoljavajuća, daleko bolja od one kod većine standardnih lovačkih karabina, koji Bergare cenom prevazilaze i za više od dvostruko, iako to sve treba prihvatiti i sa malo zadrške, s obzirom da smo na raspolaganju imali samo po jednu vrstu municije.
B. Vojvodić
foto V. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još