Puške Renato Gamba

Vitez Renato Gamba, biranim rečima je objasnio lovcima, strelcima i ljubiteljima oružja, odnos prema oružju:
„Rođen sam u puškarskoj porodici, gde zajedno s majčinim mlekom započinje priča – zašto i kako radimo ovo što radimo. A tim radom, proizvodnjom finog oružja, toliko sam fasciniran i opsednut, da s ponosom mogu reći, da je postalo moja pasija – tačnije ljubav“ – stoji u najnovijem katalogu.
Na red su došli najreprezentativniji modeli pušaka Renato Gamba. O nekima smo pisali. Oružje iz ove cenjene oružarske kuće, zaslužuje da mu se iznova vratimo i oživimo duh prošlosti. Familija Gamba u Gardone Val Trompia, nadomak Breše, doselila se iz Bergamoska početkom 18. veka. Kao i danas, ova oblast u Italiji, bila je centar oružarske proizvodnje. Osnivanje porodične manufakture na izradi cevi za oružje poklapa se te 1748, sa godinom ženidbe Đuzepea Gambe sa Madalenom Beleri, koja je uz porodicu Kominaci, pratila od osnivanja najstariju oružarsku kuću Lodovika i Đuzepe Berete. Poznato je da je „Beretta“ iz Gardonea, najstariji svetski proizvođač oružja. Egzistira neprekidno od 1526. Odnosi familija Gamba, Beleri, Kominaci i Bernardeli povezivani su međusobnim brakovima kćeri i sinova. Tako su se rađala sve slavnija oružarska imena i sve veći kvalitet i renome, lovačkih, sportskih i vojničkih pušaka. Kroz burni 19. i 20. vek, ove familije su opstale, a Renato i njegov sin Enriko Gamba, u svojim fabrikama izrađivali su lovačke i sportske puške, pištolje i revolvere. Njima se i danas ponose lovci, trap, skit i sporting strelci na svim kontinentima.
Da ne preterujemo, dokazuje primer da je samo sa modelom Daytona do sada osvojeno 26 pobeda na svetskim i kontinentalnim takmičenjima, uz zlatnu medalju na OI u Pekingu 2008, kao i zlato na pekinškom Svetskom kupu godinu kasnije. Tako se na zlatni spisak osvajača u gađanju glinenih golubova, pored „Perazzija“, „Berette“ i „Browninga“, upisao „Renato Gamba“.
Logično je da ovaj prikaz počnemo sačmaricama Daytona. Postoje različiti pristupi izradi dvocevnih sačmarica. Većina proizvođača odlučuje se za proverene konstrukcije, kao što je još početkom 20. veka primenio Džon Mouzis Brauning. Tu rekonstruisanu i uprošćenu bravu B25, svi rade uspešno, a sa aspekta pouzdanosti i čvrstine, nema šta da se zameri. Nekoliko proizvođača sledi „Merkelov“, Kersten koji bravi na dva mesta ispod cevi i na dva mesta u zoni gornje cevi. Ova brava na bok sačmaricama, još je čvršća, ali je veoma složena za izradu. Zahteva prosečnu baskulu u dve ravni, a Kersten ispusti pomalo smetaju pri punjenju puške. Postoji još nekoliko uprošćenih Kersten rešenja, kao i konstrukcije sa pokretnim gornjim delom baskule. Ipak, jedna konstrukcija bravljenja bok pušaka izdvaja se poslednjih decenija. Reč je o bravljenju sistema boss, koji je svetu jednostavno nametnuo italijanski „Perazzi“. On je osvojio toliko medalja u glinenim golubovima širom sveta, da niko ni ne pomišlja da ospori primat ili kvalitet pušaka. Svima je želja da mu se približe. Kakvu bravu primenjuje za fiskirane cevi u baskuli „Perazzi“ i „Renato Gamba“? U ovom slučaju ne postoje poprečni klinovi, ni produženi monoblok zbog donjih ključeva. Kod boss brave sve je kompaktno, snažno i jednostavno. Ključevi se nalaze na sredini, sa obe strane donje cevi. Nema donjih ključeva, tako da monoblok, a samim tim i puška ima najnižu siluetu. Snažni, široki ispusti ulaze u pažljivo obrađena mesta na baskuli i tu se zabravljuju. Habanjem brava samo se povećava dubina kosog zahvata, tako da je boss sistem najdugovečniji. Na desetine ispaljenih patrona u trapu i skitu, bez povećanja zazora u spoju cevi baskule.
Kod modela Daytona, svi ovi delovi rađeni su kovanjem. Potom CNC obradom od najkvalitetnijeg Ni-Cr-Mo čelika. Naglašavamo, Daytona K2, poslednjih godina osvojila je 26 zlatnih medalja na mnogobrojnim nadmetanjima. Konstrukcija udarnog mehanizma (mehanizam vatri), sportskim strelcima je bitniji od bravljenja. Klasičan mehanizam vattri unutar baskule Anson-Deeley, je kao i kod položara opšte prihvaćen, ali je složen za popravke i održavanje. Mehanizmi na bočnim pločicama tzv. H&H mehanizam vatri, veoma su skupi, iziskuju trud, ali su zbog toga i prestižni. Pomalo su nepraktični i nedovoljno robustni za ispaljivanje desetina hiljada patrona godišnje. Tu se kvalitetom i izdržljivošću neprikosnoveno nametnuo blitz udarni mehanizam. Kod ovog sistema, primenjenog na ovom modelu, udarači, udarne opruge, zapinjači i obarači su postavljeni na zajedničku ploču koja nosi i integriše ceo udarni mehanizam. Ceo sklop udarnog mehanizma se sa donje strane lako montira na pušku. Zapinjači su kod Daytona ležeći, a čekiće potiskuju spiralne udarne opruge. Celo kućište je rađeno od nerđajućeg čelika i fino je spolja obrađeno postupkom ukrasnog tuširanja.
Ovaj blitz mehanizam je na Daytoni, ali i na drugim sličnim puškama, lako demontažan, lako se čisti i podmazuje, a u slučaju iznenadnog kvara za nekoliko sekundi menja novim. Najbitnije, da sve ovo može da uradi strelac ili lovac, bez poznavanja puškarske majstorije. Daytona se radi u modelima K2, trap, dabltrap, skit, sporting, hunting, luksuz i super luksuz SLHH. Kod svih modela su cevi spojene monoblokom, osim na luksuznim modelima SL i SLHH, gde kupac može da odabere monoblok ili demi blok spajjanje cevi. Podsećamo, demi blok ili čoper lamp, spajanje cevi, podrazumeva izradu cevi sa polovinom ključeva ili lotovanje celom dužinom bez spojnih pruteva i bez monobloka.
S obzirom na odabranu boss bravu, u ovom slučaju nikakvu prednost ne nosi skuplji demi blok, način spajanja cevi. Skupoceni lovni model Daytona SLHH, kako i navodi HH naziv, imaju H&H mehanizme vatri, smeštene na bočnim pločicama, koje su bogato ukrašene reljefnom dubokom gravurom, sa ili bez zlatnih inkrustracija, sa motivima iz lova ili starih grčkih i rimskih legendi.
Uz vrhunsku luksuznu izradu i skupocenu orahovinu najviše klase, model Daytona SLHH, može da košta i 100.000 dolara. Daytona se radi isključivo u kalibrima 12/70 i 20/70, a dužine cevi su: 686, 711, 737, 762, 787, 812, 838 i 864 mm. Ovako različite dužine cevi, prilagođene su svim mogućim sportskim gađanjima glinenih golubova. Uz to ide i zibro svih kombinacija fiksnih ili setovi izmenjivih čokova, kao i razni oblici, visine i širine nišanskih šina. Ovom širokom izboru, dodajmo i sve varijante obarača: jedan selektivan, jedan sa uvek istim redosledom opaljenja ili dva nezavisan obarača. Selektivan obarač ima selektor u obliku dugmeta u korenu. Za svaku od verzija Daytona, postoje različite ponude kundaka. Tu su i podesivi kundaci za sportske puške, ali uvek urađeni od pažljivo obrađene i čekirane kvalitetne orahovine. I podkundak puške može biti prilagođen odgovarajućem sportu, ili je lovni šnabel – dabrov rep.
Daytona je fino oružje, vrhunski izabrane konstrukcije i obrade. Balans je izvanredan, a kundak može da se naruči po sopstvenim telesnim dimenzijama. Srazmerno tome su i cene, počev od šest, pa do više desetina hiljada dolara. Kada se uđe u svet finih pušaka, tu nema niskih cena, za đake i vojnike. Ova oružja su isključivo rezervisana za ljude sa dubokim džepom!
Ljubiteljima prave klasike, opisaćemo model Ambasador, finu sačmaricu položenih cevi. Bilo da se rade u običnom luksuz ili super luksuz izvođenju, mogu da se nabave u kalibrima: 12/70, 12/76, 16/70, 20/70 i 20/76. Dužine cevi su: 660, 710 i 760 mm. Proizvođač je otvoren za izradu cevi po posebnoj želji. To važi i za izbor čokova, komplet izmenjivih ili fiksnih po izboru. Cevi su spojene demi blok postupkom, pri čemu je polovina ključeva izrađena uz svaku cev, a zatim su uzdužno spojene skupim postupkom srebrnog lotovanja. U eri mašinske CNC obrade, većina proizvođača opredeljuje se za spajanje cevi kovanim i precizno obrađenim komadom čelika – moblok, koji na sebi nosi i ključeve za bravljenje. Samo se najskuplje puške spajaju starim demi blok postupkom, koji zahteva ručni rad, uz neprihvatljivo visok procenat škarta. Položare Ambasador imaju, kao vrhunska oružja udarne mehanizme na bočnim skidajućim pločicama. Ipak, primenjeno je Gamba konstruktivno rešenje, koje odlikuje pravolinijsko kretanje čekića (udarača). Konstruktori tvrde da je tako dobijeno ekstremno kratko vreme opaljenja i vrlo niska sila na obaraču. Mehanizam ima i dva sistema sigurnosti – mehaničku manuelnu kočnicu i unutrašnje hvatače – interseptore. H&H mehanizam, kao što je poznato, razlikuju po broju osovinica – čivija u svom kinematskom sklopu.
Ovaj model ima mehanizme sa osam, a Executive sa devet čivija. Slična puška London Gold, sa manje luksuza, ima H&H mehanizme sa sedam čivija (osovinica). Zaključujete da u svetu skupocenih pušaka, cena i ugled rastu sa brojem osovinica na H&H pločicama. Kupac može da bira između klasična dva nezavisna ili jednog selektivnog obarača. Kao što se vidi na fotografijama, odabrano je Purdey bravljenje cevi, sa dva donja zabravljujuća ključa. Za sačmarske radne pritiske od 650 bara, tormentacione maksimalne od 1.370 bar (za čeličnu sačmu), Purdey brava sa dva donja ključa daje sasvim dovoljan stepen sigurnosti. Sve zavisi od kvaliteta izrade i upotrebljenog materijala, kao i od upotrebe i održavanja puške.
Kao iskusni strelac i lovac sa višedecenijskim stažom, nagledao sam se pušaka sa trostrukim Greener, pa čak i sa četvorostrukim Vestley-Richards bravama. Imale su nedopustivo velike zazore između cevi i baskule. Neozbiljno bi bilo da položare kao što su Renato Gamba, okarakterišemo kao slabo zabravljenu, jer koriste dvostruku Purdey bravu. Bilo da je u potanju model London, Ambasador ili Executiv, radi se o vrhunskom prestižnom lovnom oružju, koje pored upotrebne, ima i trajnu kolekcionarsku vrednost. Uprkos, težnji mladih lovaca za poluautomatima, klasične dvocevne položare imaju verne poklonike. Balans, umerena masa, fini rad i osećaj viteškog lova, obezbeđuje im zapaženo mesto u vremenu ispred nas.
Trudili smo se da vam na najbolji način predstavimo najkvalitenije i najskuplje dvocevne sačmarice Renato Gamba. Jeftinije modele bokerica, položara, kao i vrhunske kip-laufe i dvokuglare, ostavljamo za neki od narednih brojeva.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još