Rasklopiv bez alata

Pratiocima našeg sajta biće posebno zanimljivo da pročitaju kako je pre tačno dve decenije o tadašnjem novitetu, pisao dugogodišnji saradnik Igor Nešović. Evo tog odličnog teksta…

Ovaj iskorak nije mali, jer, od predstavljanja „Sauerovog“ Modela 200 na Sajmu IWA 1985, pa do realizacije sistema 202 TAKE DOWN, prošlo je, maltene, 20 godina. U međuvremenu, pojavilo se mnogo repetirki sa opcijom izmene cevi, među kojima i neke kod kojih je mesto pogotka ostajalo nepromenjeno i nakon postavljanja i skidanja cevi; npr. Blazer R93. Ali, pravi TAKE DOWN trebalo bi da može da se rasklopi na terenu, bez upotrebe bilo kakvog alata.
Mala, ali značajna razlika. Ona koja možda i najviše utiče na cenu! Do sada su rukom rasklopive repetirke, rađene u malim serijama, ili po posebnim porudžbinama, jedrile morima dubokim isključivo preko 7000 evra. Takve lađe su na „lovišta“ stizale – ako bi uopšte do njih i stizale – iz ruku „Hartmana i Vajsa“, Karl-Hajnc Riterbuša, Tea Junga ili Manfreda Orta. Ovaj, poslednji, pridružio se inženjerima „Sauera“ u Ekenfordu. Njegova rasklopiva repetirka na osnovi Mauzera 98 (naša M48, popularna „tandžara“) dokazana je i uspešna.  Ort je, inače, nosilac svetski priznatog patenta, koji je primenio i na Saueru 202. Doduše, „Sauerov“ konstruktor dugocevnog oružja, Horst Roe, izmenio je postojeći cilindrični spoj u tvrdu, kupastu, ubodnu vezu između cevi i sanduka, koja ima toleranciju izrade od 2/1000 dela milimetra. „Sauer“ je odustao od specijalne površinske obrade hromiranjem (koja je, inače, urađena na svim Ortovim oružjima), pa Model 202 traži pojačano održavanje ovoga spoja. Ali, zato ovaj, prvi serijski ručno rasklopivi karabin dolazi po više nego razumnoj ceni, jer za 2950 evra, koliko staje model Select, već ste zakoračili u višu klasu oružja.


Godine 1985, izum direktnog bravljenja zatvarača u cev revolucionalizovalo je konstrukcije serijski proizvođenih repetirki. Osim konstantnog položaja čela zatvarača u odnosu na početak cevi, omogućena je i upotreba duraluminijumskih delova. Izmenjen je i sistem vezivanja cevi i sanduka, čime su izbegnuti visoki troškovi izrade precizne navojne veze ova, dva glavna dela puške. Mogućnost izmene cevi, pa čak i kalibara, bila je jedna od osnovnih prednosti starog modela 200 svojevremeno. Ali, i tada je Proizvođač preporučivao nekoliko kontrolnih hitaca nakon ra/sklapanja oružja. Danas, kod modela 202 TakeDown, alati su, podjednako kao i kontrolne mete za upucavanje, prošlost.
Osnovu oružja čini čelični sanduk/usadnik razvijen za „magnum“ kalibre, za koji se, pomoću kupaste ubodne veze, pričvršćuje cev. Zatvarač, sa šest bradavica poređanih u dva reda, bravi se direktno u cev. Pri odbravljivanju zatvarača, tu ulogu preuzima potkundak i njegova klinasta veza.
Za rastavljanje na transportne dimenzije, potrebno je samo nekoliko pokreta rukom. Najpre treba skinuti okvir, utisnuti dugme na vrhu potkundaka, i čitav potkundak, pravolinijski, svući povlačenjem prema ustima cevi. Zatim treba odbraviti zatvarač, osloboditi kočnicu i telo zatvarača nekoliko (do tri) puta povući unazad. Impuls ovih pokreta trebalo bi da bude dovoljan da razdvoji cev od kućišta. Radi postavljanja cevi, ove bi radnje trebalo ponoviti, ali, u obrnutom nizu. Čelične zube na donjoj strani korena cevi valja uvući u odgovarajuće otvore u aluminijskom kućištu, pri čemu je higijena (nečistoća i korozija) u predelu mehanizma za rasklapanje od najvećeg značaja! „Sauer“ preporučuje upotrebu teflonske masti proizvođača „Lupus Professional“, koju je, posle određenog vremena, potrebno još dodatno, temeljno ispolirati. Takav tretman trebalo bi da drži mesecima.


Dodatne izmenjive cevi mogu da se se naruče iz „medium“ i „magnum“ palete. Mora se, dakako, voditi računa da se koristi i zatvarač i okvir iz određene grupe. Ukoliko svaka nova cev poseduje svoju optiku, mora se obaviti upucavanje. U principu, kontroliše se optika, a ne cev!
Prva iskustva iz lovišta pokazuju da su dva hica, ispaljena sa 80 m, pre i nakon rastavljanja i sastavljanja puške, pala 6 mm jedan od drugog! Prva „žrtva“ u izmaglici, dovoljno svetle, decembarske noći, postao je jedan lisac. Savladalo ga je „Normino“ zrno sa plastičnim vrhom, u kalibru .300 Win. Mag. Lisac, koji je prišao na skoro 35 metara, nije ni slutio šta mu se sprema. Nije ni čudo, jer je otpuštanje kočnice, ma koliko žustro se pritisnulo dugmence, apsolutno nečujno. Kritičari bi mogli da zamere položaj dugmeta ispred obarača, ali ko još čačka unutar branika obarača, a nema nameru da puca? Gde bi bilo bolje mesto za njenu ugradnju? Ovako, jednostavna konstrukcija ne samo da koči obarač nego blokira i udarač!


Predstavljeni model ELEGANCE stigao je sa „Zeissovom“ optikom 2,5-10×50, sa svetlećom končanicom montiranom na „Sauerovu“ švenk-montažu (339 evra). Dve mete sa fabričkog upucavanja na 100 metara sa pet rupa, koje su napravila „Normina“ 180-grejnska zrna sa plastičnim vrhom, imaju grupe prečnika 27 i 35 mm, gde je, kod poslednje grupe, oružje rastavljano i sastavljano za svaki pojedinačni hitac! Kasnije, prilikom upucavanja, grupa od pet pogodaka bez ras/sastavljanja, smanjila se na samo 18 mm, dok je grupa hitaca, kod kojih je svaki sledio iz ponova sklopljene puške prečnik grupe ostao isti: 35 mm. Već SAKO-ova SUPER MATCH municija sa 168-grejnskim zrnom smanjila je sliku na 24 mm, dok je tročlana slika pogodaka PMC XHP sa 180-grejnskim zrnima dala upola manji krug!
Upečatljivo je bilo zagrevanje cevi prilikom ispaljivanja kalibra .300 Win.Mag. Već nakon pet hitaca, cev je bila toliko vrela, da bi se opekli prsti prilikom rastavljanja. Više baruta i povišeni pritsak čine svoje. Za razliku od standardnih kalibara, „magnum“ municiju ne valja pucati u više serija, jednu za drugom. Bez pauze za hlađenje, zrna ubrzo počnu da „šaraju“ po meti.
Puškom 202, „Sauer i Sin“ nude rasklopivi model za povoljnu cenu, tako da je ovakvo oružje sada pristupačno i „običnim smrtnicima“. Kvalitet izrade kundaka, finiš metalnih delova kao i naleganje sistema za rasklapanje i preciznost oružja su izvanredni i, kako bi stariji i iskusniji poznavaoci rekli: tipično za „Sauer“. Izmena cevi bez upotrebe alata i zadržavanje prvobitne preciznosti, kao i opcija „medijum“ i „magnum“ kalibara, čine model 202 Take Down pravim „kameleonom“ za lovačke turiste, koji više cene dobra lovišta nego skupe prateće objekte. Ovo može da znači samo jedno: ispraznite sošku i – naručite! Morate da znate da je red već – podugačak.
I. NEŠOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još