Remington M7600

Prvi kontakt sa ovom puškom je njena elegancija i kompaktnost. Sa cevi od 560 mm, puška je ukupno dugacka 108 mm i teška 3400 grama. Radi se u čitavom nizu kalibara, od .243 Win, preko .270 Win, .308 Win, do .30-06, a primerak koji je nama došao u ruke, bio je upravo u ovom, najjačem kalibru (.30-06), koji je gotovo idealan za naše podneblje i omogućava lov svih vrsta krupne divljači. Puška se isporučuje sa jednim odvojivim, kutijastim magacinom, kapaciteta četiri metka. Kundak i podkundak na modelu koji smo razgledali su od orahovine, ali postoji i varijanta sa livenim, plastičnim, koja je od proizvođača označena kao M 7600 Sintetic. Cev, sanduk, delovi mehanizma, izrađeni su od prvoklasnog čelika, zaštićenog sjajnim plavim brunirom.
Pažljivim razgledanjem, na pušci nismo pronašli grublje tragove mašinske obrade, a svi delovi su uklopljeni pažljivo i rade glatko i bez luftova. Cev (sa šest žlebova i korakom uvijanja od 254 mm), ušrafljena je u sanduk, u kome se nalazi zatvarač sa rotacionom glavom, tako da se bravljenje vrši u samoj cevi, a ne u sanduku oružja. Ovakvim rešenjem dobijena je dodatna sigurnost oružja, bez preteranog povećavanja mase samog sanduka. Ovo je omogućilo da sanduk zadrži male dimenzije i potpuno ravne ivice, bez ikakvih detalja, osim elipsastog otvora za izbacivanje čaura. Sa njegove prednje strane, ispod cevi, nalaze se dve čelične vođice, kao veza tela zatvarača sa pokretnim podkundakom. Princip rada pumparica, većini čitalaca je potpuno jasan, i isti je bez obzira da li se radi o sačmari ili karabinu. Povlačenjem podkundaka unazad, rotaciona glava zatvarača se okreće i odbravljuje zatvarač, koji odlazi u zadnji položaj, a zatim, kada se potkundak povuče napred, zatvarač skuplja metak iz magacina, uvodi ga u cev i zabravljuje. Kod puške Remington M7600, ovo funkcionise glatko i lako, s obzirom da je uvođenje gotovo pravolinijsko, a karabinska municija ima pri tome i veoma konusan vrh, što čitavu radnju olakšava u odnosu na uvođenje lovačkih patrona (čija je prednja strana potpuno ravna). Ovako je repetiranje oružja veoma brzo i glatko, a čitava radnja se svodi na prilično kratko i lako pomeranje podkundaka napred-nazad, pri čemu puška ostaje u nišanskoj liniji, jer strelac ne mora da menja položaj ruku da bi je prepunio. Kada je nekoliko puta napunite i ispraznite, kao što smo mi to učinili, zaista se zapitate, kako je uopšte moguće, da su puške ovoga sistema toliko retke, i relativno malo rasprostranjene među lovcima, ako se ima u vidu da je ovo daleko najbrži sistem ručnog repetiranja, gotovo jednako brz, kao i rad poluautomata. Ovo se, naravno, dokazalo na strelištu i prilikom brzog gađanja u metu.
Iako je metak kalibra .30-06 veoma jak i ima relativno snažan trzaj, izuzetan balans i odličan visoki „monte carlo“ kundak, omogućili su nam veoma brz sled hitaca, tako da su se pucnji slivali jedan u drugi. Ovakvom, najbržom mogućom paljbom, uspeli smo da na 50 metara sve metke smestimo u krug prečnika 15 cm, za šta je, svakako, zaslužan besprekoran i lak rad mehanike. Sa malo vežbanja moguće je prepunjavanje i sledeće ispaljivanje metka, uz sasvim mali odskok cevi, pri čemu se nišani ne udaljavaju značajno od nišanske tačke.
Ovakav princip rada u lovu daje značajne prednosti u odnosu na klasične lovačke karabine obrtno-čepnog ili linijskog rada, ali i u odnosu na poluautomatske karabine. Prednost u odnosu na poluautomate je apsolutna pouzdanost u radu, jer su zaglavljivanja izuzetno retka, dok je prednost u odnosu na repetirke sa ručicom zatvarača iza cevi više nego očigledna – nema promene položaja ruku strelca između dva opaljenja. Tako se dobija šansa da na najbrži mogući način ispravite grešku u nišanjenju ili odstrelite još jednu životinju, pre nego što nestane u žbunju.
Uz to, Remington M7600 nudi još neka veoma kvalitetna rešenja. Kočnica je smeštena na zadnjoj strani branika obarača. Postavljena je popreko i aktivira se guranjem udesno, pri čemu bezbedno blokira obarač, pa puška može bez rizika da se nosi i sa metkom u cevi. Deaktiviranje je lako – promenom položaja kažiprsta koji povlači obarač, jednostavnim guranjem ulevo. Pri oslobađanju kočnice nema glasnog zvuka, koji bi vas odao ako ste u zasedi. Ispred branika obarača, nalazi se kočnica magacina, kojom se lako i jednostavno oslobađa čelični okvir kapaciteta 4 metka. Okvir lako ulazi i izlazi iz ležista, a njegovo punjenje i pražnjenje je ugodno i jednostavno. Opruga je jaka, ali i meka, pa meci glatko klize pri punjenju okvira i prilikom izlaska na putu u cev.
Model 7600 ima i veoma jasne i pregledne nišane. Mušica je zrnasta, podesiva po pravcu. Zadnji nišan je polukružan, sa dubokim „U“ prorezom i podesiv po visini. Zbog poznate i širom sveta priznate preciznosti „Remingtonovog“ oružja, ali i veoma finog i glatkog okidanja (podešenog na oko 2000 grama), na strelištu smo, gađajuci i „Remingtonovom“ i PPU municijom, dobili grupe od 31 do 34 mm, sa mehaničkim nišanom na 100 metara. Uz upotrebu optike (za čiju su montažu predviđena 4 otvora na gornjoj strane sanduka), mogli bi se očekivati i daleko bolji rezultati, što govori da je „Remington“ dobro odradio svoj posao.
Ono što bi se ovoj pušci moglo zameriti je klasično, američko finiširanje drvenih delova, koje podrazumeva mašinsko utiskivanje čekiranja u kundak i podkundak i premazivanje, izuzetno debelim slojem laka, zbog čega se ne može ni naslutiti tekstura drveta. Na taj način, drveni delovi gube na lepoti i izgledaju kao jeftine, plastične imitacije. Uz to, nekoga će možda nervirati i lagano pomeranje podkundaka montiranog na čelicne vođice, odnosno njegovo klackanje, ali to nije tako velika cena za pouzdanost i praktičnu upotrebljivost ove sjajne puške, koja je neopravdano malo zastupljena u lovištima Evrope. emo sve one koji su spremni da za pouzdanu, brzu, radnu pušku izdvoje 1080 evra, da o „Remingtonu“ M7600 razmisle kao o odličnoj alternativi bilo kom poluautomatu.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još