Na puškama firme "Conecticut Shotgun" sve je vrhunsko - nesvakidašnjeg kvaliteta
Boban Rajić

Sačmarice bogatih lovaca – Connecticut Shotgun

Hodajući po hali 4 na sajmu IWA 2011, pogled nam se zaustavio na štandu firme, pored koje je stajao ljubazni i šarmantni gospodin. Nije nam trebalo mnogo, da se s njim upoznamo. Naravno i sa puškama koje su stajale iza njega. Posle nekoliko razmenjenih reči na srpskom, na naše zaprepašćenje, predstavio nam se Luis Frutuozo. Odmah nam je objasnio da je tih nekoliko naših izraza naučio u omiljenom restoranu, mestu okupljanja ljudi s prostora bivše Jugoslavije.

Upoznavanje s nepoznatom firmom

Uz svu ljubaznost, ipak morali smo da se izvinimo Frutuozu i da mu priznamo, da na žalost nismo nikad čuli za firmu „Connecticut Shotgun“? Nije mu bilo pravo. Uspeo je da savlada ljutnju i sujetu. U maniru velikog trgovca, odmah je pozvao pomoćnika koji je bio na štandu. Mladi plavokosi Nemac, odmah je objasnio da su ga roditelji poslali u SAD, upravo u ovu firmu da izuči puškarski zanat. Kako je u pitanju prestižna oružarska kompanija, on ne sumnja da će brzo postati ozbiljan znalac ovog zlata vrednog zanata. Ponovo se ubacuje Luis, s predlogom da nam potanko sve ispriča o kompaniji u kojoj radi. Pristajemo i slušamo ga pomno…

Balans puške je savršen a težina prava za namenjen kalibar
Balans puške je savršen a težina prava za namenjen kalibar

Firmu je 1975, osnovao Antony Galazan, kao manji pogon za reparaciju oružja i izradu delova za starije tipove lovačkih pušaka. Posla je bilo na pretek, pa već 1991, „Connecticut Shotgun“ proizvodi prvu bok sačmaricu, koja odmah pronalazi mesto u gornjoj klasi. Mehanizmi vatri bili su joj smešteni na bočnim pločicama.
Kod nas se to zove Holand & Holand udarni mehanizam. Tako se firma razvijala i dobila potpuno zaokruženo delovanje.

Filigranski rad mehanizma za okidanje. Veći delovi su pozlaćeni a oni izloženi trenju presvučeni titanijumom
Filigranski rad mehanizma za okidanje. Veći delovi su pozlaćeni a oni izloženi trenju presvučeni titanijumom

Poseduje razvojni biro, tehnologiju, mašinski park, termičku obradu, rigoroznu kontrolu i na kraju najbitnije, marketing, prodaju i servis. Danas „Connecticut Shotgun“ u potpunosti sam proizvodi puške. Dešava se da ih angažuju velike firme, za proizvodnju vitalnih delova oružja. Amerikanci drže do svojih starih čuvenih sačmarica: Parker, L.C Smith, Fox, Vinchester 21… Za ove puške „Connecticut Shotgun“ izrađuje delove, reparaciju ili replike sasvim verne originalima. Italijanski koreni vlasnika firme, bili su dovoljan razlog da pojedine fabrike oružja s Apenina, zastupaju na tržištu SAD, kao što je „B. Rizzini“.

Skupa bokerica

Dve zanimljive dvocevne sačmarice bile su glavni ukras štanda ove firme. Prva bokerica Model A-10. Da naglasimo da se ubaraja u veoma skupe puške u SAD, jer je cena osnovnog modela 8.000 evra. Šta se dobija za ovoliko novca?
Za oko nam je odmah zapala izuzetno niska silueta. Znači u pitanju je neki od sistema bravljena cevi, koji ne sadrži donje ključeve. Prelamanjem vidimo da smo bili u pravu. Bokerica A-10, ima bravljenje slično „Berettinoj“ konstrukciji 686. Slično, ali ne isto. Dok su kod Berette klinovi koji izlaze iz baskule i otvori u koje oni ulaze u monobloku, okruglog poprečnog preseka, ovde imaju oblik nepravilnog gore zaobljenog trapeza. Poprečni presek bravećih klinova, ima veći moment inercije, a time im je nosivost veća. Cevi su spojene kovanim čeličnim monoblokom, koji je masivan u zoni gornje cevi, kako bi se bravilo u toj zoni. To je uzrok niske siluete puške, čija je visina na nivou nekih položara. Monoblok i baskula (glava puške), rađeni su od jednog komada kovanog čelika, američke oznake 86-20. Baskula je kaljena plazma postpukom i duboko hromirana u francuskom finišu.

Monoblok i baskula pravljeni su od jednog komada čelika, američke oznake 86-20. Baskula je potom kaljena plazma postupkom i duboko hromirana
Monoblok i baskula pravljeni su od jednog komada čelika, američke oznake 86-20. Baskula je potom kaljena plazma postupkom i duboko hromirana

Monoblok sadrži cevi od čelika 41-41, koje su posle obrade rezanjem i brušenjem, podvrgnute cryo pattern postupku. Ovak postupak izlaganja cevi puške esktremno niskim temperaturama, ima zadatak otklanjanje zaostalih naponskih stanja nakon obrade cevi, koje mogu dovesti do prskanja cevi. I italijanski „Benelli“ na prestižnom modelu Raffaello Cryo, primenjuje kriogenu obradu cevi. Kod „Connecticut Shotguna“, ni to nije dovoljno, pa unutrašnjost cevi podvrgavaju njihovom zaštićenom tuff bore procesu. On omogućava nesmetanu upotrebu municije sa čeličnom sačmom. Ona je ekološki zahtev u nekim lovištima zemalja EU, gde se love barske ptice.

Kalibri za svačiji ukus

Cevi koje su urađene na ovaj detaljan i skup način, spajaju se uzdužnim punim prutevima. Na gornju se ugrađuje ventilirajuća nišanska šina. Cevi imaju mogućnost ugradnje izmenljivih čokova, koji se s ključem za montažu isporučuju u veličinama: skit, 0,25, 0,5, 0,75 i 1. Proizvođač je pušku A-10, ponudio u kalibrima 12/76, 20/76 i 28/70, sa dužinama cevi 660, 710, 760 i 810 mm. Šta je ovde još interesantno? Kupovinom puške 12/76, može se bez dorade montirati cevi kalibra 20/76 ili 28/70. Oni koji žele tanju – lakšu baskulu i pušku, postoji baskula za kalibar 20/76 u kojoj se bez dorade mogu montirati cevi kalibra 28/70. U jednoj pušci poseduje se sve, od moćnog magnuma 12/76, do ultra lagane dvadesetosmice. Sve cevi opremljene su kvalitetnim opružnim selektivnim ejektorima, izuzetno dugovečnim i pouzdanim. Konstruktori napominju da su ovu finu bokericu projektovali prema uslovima koji važe za sportske, skit i trap puške, višestruko izložene testu izdržljivosti, nego što je to kod lovnih pušaka.

Puška A-10 pravi se u kalibrima 12, 16, 20 i 28
Puška A-10 pravi se u kalibrima 12, 16, 20 i 28

U baskulu A-10, ugrađeni su mehanizmi vatri smešteni na bočnim pločicama. Holand & Holand udarni mehanizmi su originalne Conecticut konstrukcije. Poseduju četiri pozlaćene čivije (osovinice), i imaju lisnate V opruge munjevitog odziva. Krasi ih sve ono što favorizuje ovaj, za izradu skup i složeni mehanizam, ispred ostalih konstrukcija. Prvo izuzetno okidanje na obaračima. Potom, munjevit odziv i najbrže moguće opaljenje. Potom sigurnost najvišeg ranga, zahvaljujući ugrađenim hvatačima (interseptorima), koji ne dozvoljavaju opaljenje, ako obarač nije povučen do kraja. Tu je i lak pristup u cilju održavanja i podmazivanja. Mehanizam vatri je sa unutrašnje strane pravi filigranski rad. Veći delovi su pozlaćeni, oni koji su izloženi trenju i habanju, prevučeni su titanijumom, a sve ispolirano do visokog sjaja, potpuno zaštićeno od korozije. Zaista visok domet puškarskog umeća. Onda ni ne čudi, što dolaze učenici čak iz Nemačke, kolevke puškarskog zanata.

Doživotna garancija

Bokerica A-10, ima jedan selektivan ili dva nezavisna obarača. Selektor je poprečno dugmence u korenu obarača. Komanda kočnice je na vratu kundaka i automatski se aktivira, čim se pomeri udesno poluga za preklapanje cevi. Ovo prelamanje je mekano, uz jedva čujni klik, koji izaziva zapinjanje udarnih H&H bočnih vatri. Opaljenje više priliči karabinima nego sačmarici. Sila opaljenja iznosi 2 daN (kiloponda).
Da bi se skinuo podkundak treba aktivirati polužicu na njegovoj donjoj strani. Kod sportske verzije A-10, ima veću dužinu i debljinu, dok kod lovne bokerice kraći je i tanjih zidova. Sportska verzija puške odlikuje se demontažnim malim tegovima različite mase, koji služe za postizanje balansa puške prema želji strelca.

Drveni delovi bokerice Connecticut A-10, izrađeni su od skupocenog i retkog američkog crnog oraha. Od Luisa smo dobili krajnje iscrpno objašnjenje i prednosti crnog oraha u odnosu na druge. Šara mu je izvanredna i podeljen je u nekoliko kategorija. Razlika je vezana i za cenu. Orahovina je obrađena dubokim nauljivanjem, a proizvođač garantuje izuzetnu optornost površine. Kada je garancija u pitanju, standardni model A-10, prvom kupcu obezbeđuje garantni rok od pet godina, dok se za Lux modele izdaje doživotna garancija. Ova skupa bok sačmaria vrhunsko je sportsko i lovačko oružje. Američki „Connecticut Shotgun“ je pokazao da ume da pravi klasične sačmarice najviše klase.

Položara RBL

Detaljno smo pregledali i sačmaricu položenih cevi, koja nosi oznaku RBL. Ova položara zaobljenih ivica baskule, koristi Anson-Deeley udarni mehanizam, koji je danas najviše korišćeni sistem vatri. To je mehanizam, kod koga se prelamanjem cevi deluje na podizač udarača, sabija se opruga i zapinjača zapinje udarač. Sve je smešteno u samoj baskuli i kanalima u njenom donjem delu. Sistem je jednostavan i pouzdan, ali je veoma nepristupačan za održavanje. Položara RBL za bravljenje cevi u baskuli koristi Purdey sistem, koji podrazumeva ulazak horizontalne pomične ploče u žlebove, urezani poprečno na dva donja zabravljujuća ključa. I ovo je veoma često primenjivani braveći mehanizam. Tu kod ove puške i prestaju obični i već viđeni detalji. Sve ostalo je vrhunskog, nesvakidašnjeg kvaliteta.

Položare LBR koriste Purdey sistemsl.6) Na puškama firme "Conecticut Shotgun" sve je vrhunsko - nesvakidašnjeg kvaliteta
Položare LBR koriste Purdey sistem

Cevi su spojene najskpuljim demiblok postupkom, kod koga se cevi rade svaka sa svojim delom ključeva, pa se spajaju celom dužinom. Za kvalitet materijala i način izrade cevi, važi sve kao i za bokericu A-10. Kalibri u kojima se puška radi su 12, 16, 20 i 28, uz dužine cevi od 660 do 810 mm. Kupac takođe odlučuje između nemačkog ili engleskog oblika kundaka. Cevi imaju fiksne, a po želji izmenljive čokove. Kako je ovo klasična dvocevka, nudi se sa dva nezavisna ili jednim selektivnim obaračem. Selektor se kao i kod prethodne puške nalazi u korenu obarača. Njime se vrlo lako menja redosled opaljenja – jednostavnim prebacivanjem okruglog selektora levo-desno. Ovo je po mnogima daleko pouzdanije i trajnije rešenje od onog, gde je selektor integrisan u komandu kočnice puške. I položara RBL ima kvalitetne ejektore ispaljenih čaura. Kočnica je automatska, ali vrhunska, jer podrazumeva unutrašnje interseptore, hvatače čekića, koji ne dozvoljavaju neželjeno opaljenje. To je bitan detalj i ima ga malo pušaka. Za vezu podkundaka i cevi izabrana je čvrsta, složenija i skuplja Purdey konstrukcija – Puredy push rod. Ovde se gurajući na čeoni deo duge poluge, oslobađa podkundak iz zahvata sa cevima.

Omiljena među Amerikancima

Spoj finog oraha i zaobljenih delova baskule i podkundaka je majstorski izveden. To se podrazumeva, ako se zna da se radi o dvocevki čija je cena od 3.500 dolara pa naviše. Postoje Lux verzije sa bogatim zlatnim inkrustracijama i dubokom ručnom gravurom. Ovo je prelepa klasična, vitka položara, finog balansa, pregledne konkavne svedene nišanske šine i prestižnog imena. Ni kod nje se nije štedelo na pozlati i titanijumskoj zaštiti delova mehanizama. Dobra prodaja znači da imućni američki lovci još uvek vole i teže klasičnim dvocevnim sačmaricama položenih cevi.

Tehničke karakteristike:
Model:                                            A-10                                    RBL
Kalibar:                                        12, 20, 28                            12, 16, 20, 28
Dužina cevi (mm):                    660, 710, 760, 810             660, 710, 760, 810
Masa (kg):                                 2,95 – 3,4                              2,7 – 3,2
Cena (dolara):                            7.995                                     3.450

Za pohvalu je i izbor kalibara, od moćnog 12/76 do malenog egzotičnog 28/70. Izgleda vitko RBL u kalibru 28/70. Kako postoje sporting – sportski strelci, koji pucaju ovim položarama, za njih radi i modele RBL sa podesivim kundakom. Bilo da je reč o lovnoj ili sportskoj pušci, RBL je pravo oružje za sve one koji vole klasiku.
Zahvaljujemo se Luisu M. Frutuosu, bez čijeg strpljenja ne bi bilo ni ove rubrike. Svet je već duže „globalno selo“, pa se tako i neka od ovih modela može uskor pojaviti u našim lovištima.

Boban RAJIĆ

foto: Vlada MITROVIĆ
foto: “Connecticut Shotgun”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još