Sačmarice Franchi

Država Italija sa površonom od 301.245 km2 i 57.200.000 stanovnika, u svetskim razmerama nije među najvećim državama. Međutim, u oružarskim merilima Italija se po broju proizvođača oružja nalazi na samom svetskom vrhu. Ni SAD, Rusija, Britanija, Nemačka, Francuska, Španija, Austrija, pa ni nova oružarska sila Turska, nemaju toliko proizvođača pušaka, koliko ih ima samo severni deo Italije. Zato smo odlučili da vam predstavimo sačmarice firme “Franchi”, o kojima smo već pisali. Međutim, kod njih uvek ima nešto zanimljivo što može da se obradi, pa smo rešili da vam predstavimo njihove bokerice i poluautomate. Fabrika oružja Luiđi Franki, kao i sve druge iz doline Val Trompia, nadomak Breše, vuče korene iz viševekovne tradicije izrade oružja na tom prostoru.

“Franchi” je posebno poznat po izradi mnoštva modela sačmarica, dvocevnih i poluautomatskih, kao i po mnogim originalnim rešenjima. Danas ova firma pripada “Beretta” grupaciji, tako da se vodi proizvodna politika koja planira izradu sačmarica na nivou cele grupacije. Zato je od 2011, izmenjena ponuda “Franchi” pušaka, umesto mnoštva modela položara, bokerica, pumparica i poluautomata, uvedena jedna familija bokerica i jedna familija poluautomata. U okviru te dve konstrukcije ponuđeno je mnogo različitih kalibara i podmodela. Takođe je izmenjen i marketinški nastup firme, usvojene uz optimističke oranž boje na beloj podlozi i uveden je zvučni, intenzivno ponavljani slogan: Natural Harmony.
Ova parola odnosi se na harmoniju između lovca i njegove sačmarice. Agresivni nastup na tržištu, pomoć moćne “Berette”, fokusiranje na manji broj uspešnih modela dali su veće rezultate. Na prestižnom američkom sajmu “Shot Show” u Las Vegasu, koji je održan u januaru ove godine, “American National Rifle Asotiation” – NRA, koja broji nekoliko desetina miliona članova, dodelila je nagradu Golden Bullseye Award, “Frankijevoj” poluautomatskoj sačmarici Affinity. Ova nagrada je jedna od najcenjenijih u svetu i do sada su je osvajale samo prestižne oružarske kuće za svoje odabrane modele. Poštujući “Frankijev” slogan, prvo ćemo vam opisati kakvu to harmoniju puške i lovca nudi “Franchi”. U pitanju je najnovija linija Feeling bokerica, a zatim ćemo opisati i poluautomat Afiniti.
Prvo da krenemo od samog značenja reči Feeling (osećanje). Kakav to utisak ostavlja kontakt sa novom familijom ovih bokerica? Proizvodnja se obavlja isključivo u Italiji i nema delova, sklopova ili kundaka koji se prave u Turskoj, Aziji ili Španiji. Kod Frachi Feeling bokerica se u pravom smislu reči radi o familiji pušaka u okviru jednog modela. Posebno su razvijane u svim popularnim kalibrima 12, 20, 28 i .410 (36). Ovaj popis kalibara jedne novonapravljene puške će razočarati domaće lovce koji vole sačmeni kalibar 16. Nažalost to nam govori da su svetski konstruktori odlučli da penzionišu šesnaesticu, no mi iz stare garde još uvek je smatramo krajnje efikasnim.

Svaka ova puška je proizvedena i konstruisana tako da joj glava – baskula odgovara samo za ovaj kalibar. Tako imamo četiri dimenzije baskula, koje u svakom kalibru mogu biti urađene od kovanog čelika ili od aero legure na bazi aluminijuma, koji nosi naziv Ergal 55. Ovim puškama čija je baskula urađena od Ergala, “Franchi” je zadržao svoj imidž da radi puške najmanje moguće težine. Evo i primera. Ako predstavimo da su kod svih bokerica Franchi Feeling ugrađene cevi dužine 66 cm (26 inča), onda 12 Magnum, sa čeličnom baskulom ima masu od 3,25 kg, a njena alumijumska varijanta teži 2,75 kg. Dvadesetice su čelične 2,9 kg, a aluminijumske 2,5 kg. Kod žena lovaca na zapadu je veoma popularan kalibar 28/70. Ovaj sačmeni metak prečnika duše cevi 13,8 mm, prima od 18 do 24 g sačme i sasvim je efikasan u lovu niske divljači uz prednost izuzetno vitkih i lakih pušaka, zanemarivo blagog trzaja. Čelična 28 Franchi Feeling teži 2,85 kg, a ergal baskula daje masu od 2,35 kg. Slično je i sa malenim kalibrom 36 (.410 američka oznaka), koji se koristi kod baštenskih pušaka i nekih lovova na ptice. Kod njih je prečnik duše cevi 10,2 mm, pri čemu zavisno od dužine čaure (2,5 do 3 inča – 65 do 76 mm) primaju od 9 do čak 20 g sačme. Težina čeličnog Filinga 36 iznosi 2,95 kg, a Al legura tu masu obara na 2,45 kg. Ovi brojčani podaci pokazuju da je “Franchi” ostao među proizvođačima koji prave najlakše lovne dvocevne puške.

Kada je konstrukcija u pitanju sve Filing bokerice imaju cevi dužine 68, 71 i 76 cm, spojene monoblokom. Te cevi se u baskuli zabravljuju danas najpopularnijom four locks (četvorostrukom) bravom. Ova brava u zadnjem delu podseća na B25 Brauning bravljenje, kod koga donja ploča ulazi u prorez smešten ispod donje cevi. Prednje tačke oko kojih rotiraju cevi, nisu osovina kao kod B25, već su smeštene na bokovima kanala baskule. Ove okrugle pločice oko kojih se rotiraju cevi, rade se od vrhunskih čelika i lako se menjaju ukoliko se pohabaju. Kod pušaka sa glavom od lake legure, konstruktor je predvideo čelični umetak koji se vertikalno ugrađuje u zoni udarnih igala. Time je radni vek pušaka u obe verizje praktično izjednačen, jer su sva ključna mesta urađena po sistemu – čelik na čelik. Cevi pušaka su opremljene navojem za prihvat 50 mm dugih izmenljivih čokova. Uz pušku se isporučuju pun, polivina i 1/4, dok se ostali čokovi moraju dokupiti. Sve nove bokerice imaju jedan selektivni obarač. Tako se i Franchi Feelingom komanduje prebacivanjem levo-deno, selektora ugrađenog u sredinu kočnice. Za opaljenje prve cevi, sila na obaraču iznosi 1,6 daN, dok za opaljenje druge cevi sila raste 1,8 daN. To je standard i okidanje je izuzetno kvalitetno. Pohvala korisnika se odnosi i na široke snažne ejektore, koji su više primereni sportskoj, nego lovnoj sačmarici. Cevi puške su u italijanskom ZIŽ testirane na upotrebu čelične sačme, što je permanentni zahtev evropskih ekologa.
Kundak od evropskog oraha, nemačkog tipa ima mrežasto dosta krupno čekirane površine. Na njemu su urezane obostrano dve paralelne linije, koje prate linije smeštene na bočnim stranama baskule. Baskula kod svih kalibara ima srebrnast peskirani finiš, uz natpis – Feeling, postavljen iznad okretne tačke cevi.

Podkundak krupno mrežasto čekiran ima dugi obostran kanal za vrhove prstiju prednje ruke. Dugo smo istraživali i pronašli da u unutrašnjosti mehanizma vatri, puška obećava dugovečnost i pouzdanost. Čekiće u baskuli pokreću spiralne, lako izmenljive opruge. Viseće zapinjače hvataju čekiće u nategnutom položaju. Unutrašnji delovi su srebrnasto antikoroziono testirani, što je za pohvalu.
To ide uz cenu u Evropi od 1.499 do 1.599 evra. Naravno, za to se dobija čvrsti polimerski kofer, pomenute optimistički narandžaste boje. Ako moramo da damo neku primedbu, onda bi to bilo da je malo samo tri isporučena izmenljiva čoka. Ipak, puška od 1.600 evra ima mesta za isporuku svih pet čokova u finoj plastičnoj kutiji, što ovde nije slučaj. Nismo ni za eksperimentisanje u pogledu čekiranja na kundaku, pogotovo kada te novotarije vode u pojeftinjenje izrade. Skupe puške imaju klasično čekirane 32 linije po inču, one druge 16 linija po inču i tu se nema šta dodati. Sva osavremenjavanja zapravo imaju za cilj zaobilaženje skupog i zahtevnog, uvek ručno rađenog klasičnog čekiranja kundaka. Ukratko rečeno Franki Filing je solidna, veoma upotrebljiva dvocevna bok sačmarica umerene snage.

Za Franchi poluautomat Affinity smo ostavili manje prostora, jer smo o njemu nedavno pisali. Nagrada NRA na Sajmu u Las vegasu daje pravo da malo osvežimo sećanje. Reč je o ultramodernoj poluautomatskoj sačmarici inercionog sistema delovanja. To znači da uz nešto jači trzaj, besprekorno radi sa svim težinama sačmenog punjenja, predviđenih za kalibre 12 i 20. Kako nema otvore na donjem delu sredine cevi, sagoreli gasovi ne dodiruju mehanizam puške, pa je čišćenje jednostavno poput onog kod prelamajućih jednocevki. Povratna opruga zatavarača nalazi se u kundaku puške, što popravlja balans i donekle umanjuje trzaj. Cevi Franki Afiniti poluautomata mogu biti duge 61, 66, 71 ili 76 cm. Imaju izmenljive 70 mm duge čokove, a mogu se montirati i jeftiniji 50 mm dugi čokovi sa bokerice Feeling. Uz pušku se i ovde isporučuju tri čoka: puni, polovina i cilindar. Ostale čokove kupac sam može odvojeno da kupi. Zavisno od vrste kundaka i kalibara, masa puške se kreće od 2,54 kg (polimer dvadesetica sa 51 cm dugom cevi) do 3,14 kg kamuflažna 12 sa dugom cevi. Predviđeno je devet podmodela 12 ili 20 magnum kalibra, sa orahovim i crnim, odnosno kamuflažnim polimerskim kundakom. Sanduk puške je urađen od duraluminijuma i može da bude crni, srebrnasti ili camo finiširan. Fiber optik vlakno, istovetno Filing bokerici, je i ovde zamenilo klasičnu loptastu mušicu. U svim verzijama Affiniti ima posebno oblikovan, debeli gumeni amortizer trzaja. Puška prima u tubularnom magacinu standardno četiri patrone uz obavezni graničnik, koji kapacitet puške redukuje na 2+1 metak.
V. Mitrović

foto „Franchi“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još