msc Vlada MITROVIĆ

Skladan karabin

Iskustvo nas je naučilo da za lov srndaća potražimo manje ali efikasnije kalibre, umesto proverenih srednjih: 8x57IS, .30-06 S i 7×64, kojima smo donedavno lovili sve vrste divljači. Iako imamo evropski, stari dobri 6,5×57 mm, kalibar .243 Vin. je daleko zastupljeniji kod naših lovaca.
Karabin Remington Seven je nastao na osnovu legendarne platforme Remington 700, sa ciljem da se stvori kratka i lagana puška, namenjena šumskom lovu, lovu prikradanjem, ali i lakom transportu u pik-ap vozilima ili kvadovima prilikom obilaska imanja.

Pretežak za celodnevno nošenje

Radi se u devet kalibara i pet podmodela, a svi imaju cev dužine 508 mm (20 inča). Model koji smo imali priliku da rasklopimo i detaljno pregledamo jedini ima mehaničke nišane i skupi kundak od drvenog laminata. Kratka cev ima laku konturu, prečnik usta cevi je 13,5 mm, a ukupna dužina puške je 1000 mm. Iako proizvođač tvrdi da model Seven teži samo 6 funti (2721 g), izmerili smo naš primerak i njegova masa je 3090 g, što verovatno potiče od teškog laminatnog kundaka.
Primerci sa polimerskim, šupljim kundakom teže deklarisanih 6 funti. Ovaj Remington Seven ima kratak sanduk sa otvorom za punjenje dužine 65,5 mm, napravljene po pravilu „sve od čelika“. Bravljenje je (konstrukcije Mauser 98), u sanduku preko dva čeona brega. Zatvarač je dug 160 mm, prečnik tela iznosi 17,7 mm, a širina preko zabravljujućih bregova je 25 mm. Ručica zatvarača se završava prepoznatljivim Remingtonovim elipsastim oblikom sa obe nareckane strane.

Neupitan kvalitet

Remington“ koristi puš-fiding (gurajuće) uvođenje metka u cev, što znači da je izvlakač mali zub (4 mm) ugrađen u zid čela zatvarača. Čelo zatvarača je upušteno 3,8 mm, u njemu se nalazi okrugli oprugom potiskivan izbacivač čaura (i neispaljenih metaka). Spoljašnjost tela zatvarača je polirana, pa obrađena „tuširanjem“, što daje lep vizuelni efekat.
Seven ima dvopoložajnu kočnicu sa desne strane i cenjeni “Remingtonov” X-mark Pro mehanizam za okidanje, što govori da u fabrici nisu nimalo štedeli. Ovaj mehanizam pruža široku lepezu sila opaljenja, a na našem primerku smo izmerili da opaljuje pri sili od 1,7 daN. Okidanje je direktno, kratko, odsečno, bez praznog hoda i bez ubrzice (štehera).
Pouzdana rešenja sa Remingtona 700
Ispred obarača se nalazi pravougaona limena pločica koju pritiskamo, ako želimo da izvučemo zatvarač iz sanduka. Na prednjem delu štitnika obarača je bravica poklopca magacina kapaciteta 4 metka, koji je prednjim krajem zglobno vezan i otvara se kao na „Zastavinom“ karabinu M70. Lisnata opruga „Z“ potiskuje nagore donosač metaka. Sve su ovo tipična rešenja sa Remingtona 700. Cev je snabdevena potpuno podesivim zadnjim nišanom smeštenim na kosoj rampi. Pločica zadnjeg nišana ima „U“ zarez, u koji se pri nišanjenju smešta okrugla bela mušica. Nišanska dužina (rastojanje od prednjeg do zadnjeg nišana) iznosi 370 mm.

Laminatni kundak

Na sanduku se nalaze četiri otvora sa navojem za koje se veže montaža optičkog nišana. Desno na sanduku u zoni bravljenja (čela zatvarača) je izbušen sigurnosni otvor kroz koji bi u bezbednu stranu izašao mlaz vrelih gasova, ukoliko dođe do neželjenog prskanja čaure ili kapisle. Kundak Remingtona Seven je od neuništivog drvenog laminata. Oštro čekirane površine na kundaku su 20 linija po dužnom inču. U kundak su zavijene osnove za skidajuće pređice.
Zatvarač ima fini gladak hod i u krajnji zadnji položaj klizi putem dugim 100 mm. Okidanje fabrički podešeno nešto tvrđe na 1,7 daN, prilagođeno lovnim, a ne sportskim ili varmint situacijama.
Dobra strana mehanizma za okidanje, pored mogućnosti podešavanja sile je i što nema nikakvih pred-hodova, a ni propadanja posle opaljenja. Elegantan karabin, solidnog kalibra, uz dobru municiju i optiku, veštom lovcu omogućiće odstrel visokotrofejne divljači.

tekst i slike: msc Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još