Tandem za istoriju

Lov na pet velikih afričkih trofeja “big five”, kao i lov na medveda na severu, znatno se razlikuje od klasičnih, evropskih lovova na visoku divljač. Tu loš hitac i ranjavanje divljači, ne znači samo izgubljenu lovinu, već i dovođenje u neposrednu životnu opasnost. Iskustva lovaca govore da leopard, jedan od afričke “velike petorke”, kada je ranjen, obavezno napada lovca koji ga je ranio. U toj situaciji hladna glava, sigurna ruka i pouzdano lovačko oružje, stoje na uskoj liniji između života i smrti. Zato se kod lovaca na ovu vrstu opasne divljači, već ceo vek vodi borba oko pravilnog izbora lovačkog oružja. Deo lovaca prednost daje klasici – lovačkim dvokuglarama, dok ostali imaju više poverenja u obrtno-čepne lovačke karabine. Poklonici teških dvokuglara, svoj stav brane mogućnošću ispaljivanja brzog drugog metka, dok zagovornici lovačkih repetirajućih karabina, smatraju da veći broj metaka u magacinu ili okviru i pored nešto sporijeg pucanja, ipak daju odlučujuću prednost. I zato lovci i konstruktori oružja, stalno razmišljaju na tu temu.
Mladi arapski šeik Hamed Bin Zayed al Nahyan pasionirani lovac, odavno ima dilemu: dvokuglara ili lovački karabin. Za vreme lova u Španiji 1998, došao je na ideju da spoji prednost oba ova tipa oružja. Pojedinačnih pokušaja pravljenja spojenih, tandem-karabina, bilo je i ranije i „Novosti Kalibar” je o tome pisao. To su bili pojedinačni, preteški, nesavršeni prototipovi, koji nisu nikada ušli u veću proizvodnju. Šeik Hamed je na umu imao upotrebljivu pušku, na bazi opšteprihvaćene konstrukcije, koja neće ostati unikat.


Novac za finansiranje izrade puške, nije bio problem (šeik je šeik), ali velike i poznate firme nisu se odlučivale da pokušaju da realizuju ideju šeika Hameda. Čak su ga od toga i odvraćali. Ipak, upornost se isplatila i na jednom velikom sajmu oružja i opreme, Šeik Hamad dolazi u konatkt sa menadžmentom nemačkog “Blasera”. Šeikova ideja o pušci finansijska potpora i vrhunski „Blaserov“ konstruktorski tim, nisu mogli da ne dovedu do uspeha.
Zasnovana na proslavljenoj „Blaserovoj“ konstrukciji karabina direktne akcije, ova (duo – tandem), dvostruka puška, objedinila je sve prednosti pušaka dvokuglara i lovačkih karabina. Lovac ima pred sobom pušku sa dve napunjene horizontalne cevi i dva obarača. Svakim obaračem opaljuje po jednu cev poštujući ustaljeni princip: prednji obarač opaljuje desnu, a zadnji levu cev. Posle ispaljena dva metka, lovac povlači ručicu zatvarača pravolinijski unazad, izbacuje ispaljene čaure i pokretom unapred uvodi dva nova metka u obe cevi. I tako tri puta. Znači, lovac ima priliku da bez dopune oružja, puca četiri puta po dva metka. Dva prva metka su u cevi i dva puta po tri metka su u dvostrukom (tandem) magacinu. Priznaćete da je to izuzetan vatreni potencijal. Čak i ako se „razvije borba“. Nijedan aktuelni lovački karabin u tropskim kalibrima, nema veći kapacitet od četiri metka. Dakle, imamo munjevita dva metka i solidnu rezervu u magacinu.
Puške familije Blaser 93, rade na principu pravolinijskog kretanja zatvarača – direktnoj akciji, sa bravljenjem zatvarača neposredno u cevi, a ne u sanduku. Neposredno bravljenje u cevi i laka izmena čela zatvarača, omogućavaju jednostavnu promenu cevi i kalibara oružja. Navikli ste na jedan kundak i jedno okidanje i ukoliko želite oružje drugog kalibra, samo dokupljujete cev, eventualno čelo zatvarača i magacin. Magacin za municiju je kod “devedesettrojke” demontažni nezavisni deo, ali može da se vadi tek posle skidanja teleskopskog zatvarača sa sanduka. Zato je on magacin za municiju, a ne okvir za municiju!
Blazerov zatvarač ima radijalno zabravljivanje preko 14 uzdužnih segmenata. Ovi segmenti se skupljaju i razmiču u zavisnosti od položaja ručice zatvarača. Pored ovog novog bravljenja, Blaser R93 krasi i ručno napinjanje i ručno relaksiranje – opuštanje udarnog mehanizma. Kada palcem pogurate unapred nareckani repić na kraju zatvarača, vi napinjete udarni mehanizam. U tom položaju se ukaže krupna crvena tačka. Pritiskom palca nadole ovaj repić se vraća u početni položaj i relaksirali ste udarni mehanizam. Kada je mehanizam jednom zapet, svako povlačenje ručice zatvarača nazad-napred prepuniće oružje, ali mehanizam za opaljenje uvek će biti nategnut (zapet). Sve ovo važi i za model Hamed R93 Duo, samo što imamo jednu ručicu zatvarača, a sve ostalo dvostruko (duo). Dva obarača, dva zatvarača, dve cevi, magacin sa dva ulaza. S obzirom da je namena ove puške prvenstveno lov na opasnu divljač, ponuđena je najpre u kalibrima .416 Rem. Mag. i .375 H&H Mag. Metak .416 Rem. Mag. manje je poznat i zato o njemu dajemo par podataka. Javnosti je predstavljen 1988. i za njegovu osnovu poslužio je stariji metak 8 mm Rem. Mag. Čaura je duga 72,4 mm, a prečnik zrna je 10,57 mm. Koriste se zrna od 300, 350 i najčešće 400 grejna (19,44, 22,68 i 25,92 g). Sa zrnom od 400 grs, početna brzina iznosi 732 m/s, što daje početnu energiju od 7074 J. Respektabilan metak, nema šta. Zrno mase 26 g nosi preko 7000 J energije i tako šest do osam puta. Ne kažu uzalud lovno-balistički stručnjaci da ovaj metak, čija je trajektorija slična onoj metka .375 H&H Mag. može da lovi slona, bufala, lava, leoparda i grizlija. Za svu ovu divljač (osim slona i nosoroga zbog debljine kože), efikasniji je od .458 Win. Mag, pogotovo na većim daljinama.
„Blaser“ radi i pušku Hamed Duo, kao i rezervne cevi i u kalibrima .243 Win, .308 Win, .30-06 Sprg. i .300 Win. Mag. Time su ovaj model približili lovovima na sve vrste divljači.
Cevi dužine 57,5 cm su međusobno spojene i na sredini se nalaze prednji i zadnji nišan. Na sredini između cevi u zoni ležišta metka nalazi se i poznato Blazerovo rešenje za smeštaj niske montaže optičkog nišana.
Ovo je zaista čudo od puške. Čak nije ni prevelike mase jer 4,4 kg, nije preterana masa za ove kalibre i vatreni potencijal. O finišu ove puške najbolje “govore” prikazane fotografije. Svi čelični delovi rađeni su u finišu “crni somot”, gravirani – sa zlatnim ornamentima. Na obe strane sanduka je gravura – arabeska sa ružama. Čak su pored obarača, pozlaćena i oba čela zatvarača. Orah i čekiranje kundaka, u kosmičkim su visinama. Ekstremnu lepotu ove puške dopunjuje ručica zatvarača, koja predstavlja glavu razjarenog leoparda. Šeik Hamed Bin Zayed al Nahyan i firma “Blaser”, ovom puškom obezbedili su mesto u istoriji lovačkog oružja.
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike
Model: Blaser R 93 Duo Mod. Hamed
Kalibar: .243 Win, .308 Win, .30-06, .300 Win. Mag. .375 H&H Mag i .416 Rem. Mag.
Dužina cevi: 57,5 cm
Uk. dužina: 103 cm
Kapacitet magacina: 2×3 metka
Masa: 4,4 kg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još