Vatrena strela

Poznatog finskog proizvođača “SAKO LIMITED”, iz mesta Riihimaki, znamo preko izvrsne, precizne i snajperske puške Sako TRG. Iako dalekometno pucanje “long – range” kod nas ima sve više pristalica i interesovanje za model “Trg” ne jenjava, ipak su lovci – čitaoci, brojniji. Njima je i namenjen prikaz, lovačkog karabina SAKO 85. To je izuzetno kvalitetan, besprekorno konstruisan i urađen lovački karabin, koji će mnogi od nas poželeti u svojim lovačkim vitrinama.
Podsećamo, firma “Sako” osnovana je 1921, sa zadatkom da servisira oružja finske civilne garde. Burni događaji koji su prethodili Drugom svetskom ratu, ubrzali su razvoj firme. Rat sa SSSR, zahtevao je velike količine novog oružja i municije. Veliki deo proizvodnje, sa velikim uspehom, preuzeo je SAKO iz Riihimakija. Finski otpor Sovjetima bio je žestok. Njihovi snajperisti predstavljali su pravu noćnu moru za ruske vojnike. Upravo iz tog ratnog vihora, SAKO je izrastao u giganta. Deo koji proizvodi municiju, ima godišnju proizvodnju od deset miliona metaka i to u više od 30 kalibara. Puške SAKO, vojničke i civilne, postale su sinonim za kvalitet i preciznost. Danas, SAKO, Beneli, Franchi, A. Uberti SpA, Burris Optics, Tikka, Beretta USA i Beretta – čine moćno udruženje oružara (na čelu sa pet vekova starom, italijanskom Berettom).Lovački karabin SAKO 85, direktni je naslednik poznatog i uspešng modela SAKO 75. Kao i prethodni i “osamdesetpetica” pripada familiji klasičnih ručnorepetirajućih, obrtnočepnih lovačkih karabina. Iako je ovaj sistem star više od 130 godina, na tržištu još uvek nema ništa pouzdanije i preciznije. Model 85 ponuđen je u tri “familije”, sa više dužina cevi i kalibara. Prva grupa je SAKO 85 Hunter: lovački karabini urađeni od ugljeničnog čelika i kundacima birane orahovine. Svi metalni delovi pažljivo su peskirani, dok se ne dobije ujednačena mat površina, pa onda crno bruniranje. Ova puška namenjena lovcima, nema na sebi reflektujućih površina. Sledeća grupa je SAKO 85 Laminated Stainless. Iz imena se vidi da puška ima kundak izrađen od ekstremno otpornog drvenog laminata, dok su cev, sanduk, zatvarač i okvir, od nerđajućeg čelika. Svi ostali delovi mehanizma su hromirani ili nekim drugim postupkom, zaštićeni od korozije. I treća grupa je SAKO 85 – Sinthtetic Stainless. Za nju važi ista napomena u pogledu antikorozivnosti kao kod prethodne, ali polimerski kundak, sa čak deset hrapavih polja, obezbeđuje najsigurniji hvat oružja. Ovakav kundak, ima na svom kraju patentom zaštićeni gumeni amortizer, koji u sebi ima kose škrge – proreze. Ovim se dobija, da pri pucanju trzaj puške ne ide samo unazad, već i na dole. Razlaganjem u dve ravni, rezultujuća sila trzaja znatno je umanjena.
Lovački karabin SAKO 85 radi se u kalibrima: .22-250 rem, .243 win, .260 rem, 7 mm-08 rem, .308 win, .338 federal, .270 wsm, 7mm wsm, .300 wsm, .25-06 rem, 6,5×55 se, .270 win, 7×64, .30-06 sprg, 9,3×62, 9,3×66 sako. Zaista, fantastično. U čak 16 različitih kalibara i tri dužine cevi: 570, 580 i 620 mm. Sve ove cevi rade se postupkom hladnog kovanja i ugrađuju se u pušku kao slobodne – plivajuće cevi. Postoje izvedbe sa ugrađenim, po visini i pravcu podesivim mehaničkim nišanima, ali i cevi bez nišana. One mogu da budu spolja glatke konične ili teške “bul” cevi, sa šest uzdužnih žljebova- kanelura. Dužina i oblik cevi, definišu i ukupnu masu SAKO 85 lovačkih karabina, koja se kreće od 2,9 do 3,4 kg, što ih svrstava među lakše lovačke karabine.


Da zavirimo malo i u unutrašnjost finskih pušaka. Iako izgledom podsećaju na puške sistema Mauzer 98, zabravljivanje je drugačije. Na vrhu zatvarača, nalaze se tri široka i masivna zabravljujuća brega. Ose simetrija koje prolaze kroz sredine ovih bregova, među sobom grade uslove od 120 stepeni. Znači, bregovi su simetrični među sobom, jer pun krug od 360 stepeni, podeljeno sa tri, iznosi 120 stepeni. To omogućava da se zatvarač odbravi, kada se ručica podigne uvis, za samo 70 stepeni. Čelo zatvarača opušteno je, tako da je dno čaure zaštićeno sa svih strana. Između zabravljujućih bregova (ne na samom bregu kao kod drugih), nalazi se snažni, opružni izvlakač. Ovaj zatvarač omogućava tzv. kontrolisano uvođenje metka iz okvira u svim položajima, što je bitan uslov kvalitetnog rada obrtnočepnih karabina. SAKO zatvarači i kod Mod 75 i Mod 85, rade izuzetno glatko. To je postignuto činjenicom, da se pri pravolinijskom kretanju zatvarača, klizanje obavlja preko pet naležućih površina.
Ovde nema onog neprijatnog i neželjenog zakošenja pri repetiranju, što je ponekad slučaj kod Mauzer M 98 sistema. SAKO je u Americi patentom zaštitio ovu konstrukciju, jer bi glatki rad zatvarača SAKO karabina i drugi rado iskopirali. Na sanduku ove puške, postoji znatno produžen i prošireni zadnji most, što takođe pomaže sigurnijem vođenju zatvarača. Na modelu 85 zadnji deo zatvarača ima nareckanu površinu, što ga čini prepoznatljivim. Sigurna, trostepena kočnica pored osiguranja udarne igle i obarače, po želji blokira ili deblokira ručicu zatvarača. To je korisno, pri bezbednom prepunjavanju ili dopuni puške.
SAKO 85 puni se odvojivim, nerđajućim okvirima. Okviri se oslobađaju uz pomoć prednjeg “utopljenog” dugmeta, ali je za oslobađanje potrebno dno okvira, najpre blago pritisnuti na gore. Zavisno od kalibra, kapacitet okvira je pet, tj. četiri metka. Odlika ovog dvorednog okvira je što se može odozgo dopunjavati i po jednim metkom.
Bitan faktor preciznosti ovog tipa oružja je i okidanje. Ovde je primenjena jedna potpuno podesiva obarača, sa rasponom od 1 do 2 daN sile opaljenja. Opaljenje je glatko i odsečno, kao na sportskim puškama. Sanduk SAKO 85 snabdeven je urezanim žljebovima za prihvat montaže optičkog nišana. SAKO poseduje svoju “Optilock” montažu, koju karakterišu specijalni unutrašnji prstenovi, kao na kotrljajnim ležajima. Ovi fini polimerski prstenovi, eliminišu svaku ekscentričnost i omogućavaju stvaranje napona pri stezanju tubusa, što ima uticaja na preciznost.
Svaki od tri tipa kundaka – orahov, laminatni i polimerski, lepo je dizajniran, uz neobičnu veliku “šedou – lajn” (senka) obrazinu. I materijal i kvalitet izrađuju se na nivou SAKO imena. Ovo je zaista kvalitetan, obrtnočepni, lovački karabin. Cena na Zapadu je od 1.670 evra, što i nije preterano: ne prodaju vam gravuru, rezbariju i slične, kozmetičke detalje, već svaki evro odlazi na kvalitet oružja. Lovački karabin SAKO 85 uz “optilock” i solidnu optiku, može da se svrsta u sam vrh kvalitetnog oružja, namenjenom lovu visoke divljači.

V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još