Vladar lovišta

Širom sveta visoka divljač lovi se karabinima, koji svoju radnu funkciju obavljaju repetiranjem ručnim putem ili korišćenjem energije sagorelih barutnih gasova, prethodno ispaljenog metka. Ručno repetiranje je mnogo šire primenjivano, i tu razlikujemo konstrukcije: karabin sa obrtno-čepnim, ali i pravolinijskim zatvaračem, sa repetiranjem putem kliznog podkundaka (pump action), polužno repetiranje (lever action), okretanjem doboša (revolving action) i slično… Međutim, još uvek je kod lovaca najprihvatljivije rešenje – obrtno-čepni lovački karabin. Pouzdan, jednostavan, precizan, opstaje decenijama, uprkos modnim novotarijama.
I u Americi, gde prosečan lovac i građanin, poseduje visok nivo poznavanja oružja, sve velike oružarske kuće, u proizvodnom programu obavezno imaju obrtno-čepne lovačke karabine. Među njihovim lovcima, naročito mesto zauzimaju takozvane „velike sedmice“. Tu spadaju karabini tri velike kuće: „Winchester“, „Remington“ i „Ruger“, čije oznake modela počinju brojem sedam. Najpoznatija familija „Winchesterovih“ obrtno-čepnih karabina je linija Modela 70, kod „Remingtona“ Model 700, a kod“Rugera“ modeli 77. „Winchester“ je svoj M70 prvi put proizveo 1936, Remington M700 nastao je 1962, a Ruger M77, svetlo dana ugledao je 1968.
U ovom tekstu pozabavićemo se karabinom Winchester M70. Proizvodi se već 70-ak godina i do danas, pretrpeo je više izmena, poboljšanja ili pojeftinjenja izrade. Ali, u osnovi je to bila i ostala večna, neprevaziđena konstrukcija Mauser 98. Što se tiče kalibara, Winchester M70 „pokrio“ je sve, od najmanjih do najvećih. Kako je „Winchester“ ujedno i proizvođač municije, sve u okviru „Olin Corp“ (danas „United States Repeating Arms Co.“), to je i obrtno-čepni karabin M70 mnogo više od ostalih prekrajan, oko različitih tipova metaka i kalibara. Jer, čim „Winchesterov“ municijski deo pripremi za tržište neki novi metak, istovremeno se u tom kalibru pojavi i lovački karabin M70. Tako je bilo i kada je fabrika 2000. predstavila svetu liniju novih, kratkih „magnuma“ Winchester Short Magnum. Firma je WSM reklamirala kao revolucionarni, jer sa istim ili čak boljim balističkim karakteristikama, daju veću preciznost, uz korišćenje puške kraćeg sanduka, tj. manje ukupne dužine i mase. Tako se prvo krenulo sa .300 WSM, zatim .270 WSM, 7 mm WSM, .223 i .243 WSM i 2003 razvijan je .338 WSM.
Metak .338 WSM. Najpre ćemo da se pozabavimo ovim metkom. Novi .338 WSM, već tokom ispitivanja, pokazao se kao metak sa više „dečjih bolesti“. Prečnik zrna od 8,61 mm (0,339, a ne 0,338 inča) i preporučene mase od 16,2 g (250 grs) i 16,8 g (260 grs), definisale su njegovu dužinu, koja je odredila i ukupnu dužinu celog metka. Količina baruta, limitirana dimenzijama metka, davala je za oko 100 fps (30,48 m/s), niže početne brzine ovog projektila, nego što su kod starog „dugačkog“ .338 Win. Magnuma. A, to se nikako nije želelo. Jer, ceo marketinški pohod, zasnovan je na tvrdnji da su „šort magnumi“, precizniji i brži od standardnih (vaj .338 WSM trzao je nepodnošljivo).
Ali „Winchester Ammunition“ (deo koji radi municiju), zapošljava ljude koji brzo misle i evo njihovog rešenja: uz prilagođavanje čaure, sada izbor pada na zrno prečnika 0,323 inča (8,2 mm).Računaju poprečnu gustinu po formuli: masa zrna, podeljeno sa površinom poprečnog preseka zrna. Povoljni rezultat koriste za izračunavanje balističkog koeficijenta, gde su takođe bili vrlo zadovoljni rezultatom… I posle ispitivanja, ponosno saopštavaju: novi WSM zvaće se .325 WSM. Ima brzinu, položenost trajektorije i energiju, bolju od onih koje bi imao .338 WSM, uz to neuporedivo manje trza, pri opaljenju. Zrno od 8 mm ima bolju penetraciju, barut unutar čaure i cevi pravilnije sagoreva, a slika pogodaka ukazala je i na poboljšanju preciznost.


Odmah je određeno da novi .325 WSM dobije zrna od 188 grs (11,6 g), 200 grs (12,96 g) i 220 grs (14,25 g). Posle testa, početne brzine za ove tri mase zrna, iznosile su V0= 933; 899 i 866 m/s. Uporedivši sa našim starim 8x57JS, primećujemo znatan skok brzine. Naravno, ovo je „magnum“, a ne standardni kalibar 8 mm Mauser.
Da se vratimo na lovački karabin Winchester M70, .325 WSM. Tačan naziv karabina je Winchester Model 70 Ultimate Shadow Stainless. Iz imena uočavamo da je većina delova od prelepo finiširanog nerđajućeg čelika. Na prvi pogled, vidimo i tamni mat polimerski kundak, koji ima duboke skulpturalne linije. One oivičavaju površine, na kojima se nalaze gumeni, hrapavi inserti koji omogućavaju neuporedivo bolji i čvršći hvat oružja. Metak „šort magnum“ dozvoljava upotrebu kratkog sanduka za ovaj karabin, tako da je sa cevi od 610 mm, ukupno dug 1111 mm. Podsećamo da se radi o „magnum“ kalibru jačem od .300 Win. Magnum. Masa je veoma prihvatljiva i iznosi 3060 grama. Sa montiranom optikom Browning 5-15x, masa iznosi 3288 g. Na cevi nema mehaničkih nišana. Optika u skladu sa puškom prati boju nerđajućeg čelika. Sve karakteristike: okidanje, mehanička kočnica, magacin sa okretnim dnom kapaciteta tri metka proverene su, jer M70 decenijama uživa veliki ugled kod svetskih lovaca.
Proizvođači koji su za uzor svojih lovačkih karabina uzeli konstrukciju Mauser 98, kod izrade zatvarača (bregova za bravljenje), prilično su se pridržavali izvornog rešenja. Međutim, kod izrade izvlakača, voleli su da eksperimentišu. Bočni, dugi limeni izvlakač, svima je nešto smetao. Ili se, zaista, trude da ga još poboljšaju? Tako je i „Winchester“ do 1964. na modelima M70 imao, kako ga oni nazivaju CRF (controled round feed action): mehanizam koji kontrolisano uvodi metak u ležište. Pored sigurnog izbacivanja metka ili čaure, ovaj sistem nije „voleo“ pojedinačno, ručno ubacivanje metka u ležište (cev). Danas se M70 koristi CRPF (control round push feed action), koji omogućava da čelo zatvarača potpuno obuhvati dno čaure, direktno u pravoj liniji uvodi metak u ležište i dozvoljava ručno ubacivanje jednog metka u cev. Iz naših iskustava, znamo da i izvorno rešenje Mauser 98, provereno u „samo“ nekoliko desetina miliona proizvedenih primeraka, daje izvrsne rezultate.
Toliko o tehničkim detaljima, sada prelazimo na pozajmljeni test Winchestera M70 .325 WSM, koji je u američkom „Guns Magazinu“ objavio stručnjak i lovac Holt Bodinson. Planiran je lov nilgal antilope, koja je 30-ih godina prošlog veka iz Indije i Pakistana preneta u Teksas. Ovo je krupna životinja kratke grive, kratkih oštrih rogova, mase i do 270 kg. Da biste shvatili njene dimenzije, navodimo da je visina do ramena, prosečnog mužjaka, oko 1,4 metra. Holt Bodinson opremljen karabinom Winchester M70 .325 WSM i municijom Winchester Super X od 200 i 220 grs, u jednom teksaškom lovištu, zrnom od 220 grs, ispaljenim sa daljine od stotinak jardi (oko 90 m), jednim metkom oborio je snažnog mužjaka, probivši mu obe ramene kosti. Divljač je pala u vatri, a zrno se pri prolasku deformisalo u široku, ali nepokidanu „pečurku“. Sa aspekta efikasnosti, snažni .325 WSM i preciznosti karabin Winchester M70 Ultimate Shadow, po oceni iskusnog Holta Bodinsona, potpuno su zadovoljili. Sistem metak-oružje, odradio je zadati posao bez greške.
Da to, ipak, primenimo na naše prostore. Tip lovačkog karabina Winchester M70, zaista je za svaku pohvalu. Ali, kako noviteti u municiji u naše prodavnice stižu sa decenijom zakašnjenja, ipak smo bliže karabinu Winchester M70 u nekom od „poznatijih“ kalibara. U stvari, kada su novi kalibri u pitanju, jedini tačan odgovor je: vreme će pokazati…
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike
Model: Winchester Model 70 Ultimate Shadow Stainless
Delovanje: Obrtno-čepni LK sa kontrolisanim uvođenjem metka
Kalibar: .325 WSM
Kapacitet: 3+1
Dužina cevi: 610 mm
Ukupna dužina: 1111 mm
Masa: 3060 g
Masa sa optikom: 3288 g
Kundak: Sintetički sa livenim gumenim insertima
Cena: 861 $

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još