msc Vlada MITROVIĆ

Vrhunski karabini iz Tule

„Tulski oruženi zavod“, osnovan je dekretom imperatora Petra Velikog 15. februara 1712. Svojevremeno bio je najveći proizvođač oružja na svetu, sa više od 10.000 zaposlenih, brojnim crkvama, ulicama, biroima i menzama za radnike unutar fabrike.
Zato ne čudi što je i danas u njemu sadržan čuveni „Tsckib“ Centralni konstruktivno razvojni biro, sa čijih crtaćih tabli, sada štampača, silaze vrhunski svetski modeli MC lovnih pušaka. U ponudi postoje na desetine modela, koji su našim lovcima apsolutno nepoznati: MC18, MC19, MC125, MC126, Berkut, MC551, MC20-07…
Obrtnočepni karabin MC20-07, radi se u kalibrima 7,62x54R, 9 mm Medved, a za izvoz je ponuđen samo u .308 Win (7,62×51). Vitkih i jednostavnih linija sa cevi dugom 550 mm i ukupne dužine 1.055 mm, puška teži umerenih 3.300 g. Zatvarač ručnim repetiranjem uvodi metak u cev iz odvojivog kutijastog čeličnog okvira koji prima šest metaka. Na dnu okvira je čelična opružna komanda za njegovo vađenje i fiksiranje u sanduku.
Pored urezanih Weaver žlebova za prihvat montaže optičkih nišana, na cevi se nalaze podesivi zadnji i fiksni prednji nišan. Dizajn ove puške odlikuje jednostavnost, koja je savršena. Zatvarač se lako rasklapa bez alata i sadrži minimalni broj delova.
Finalna obrada posebno je naglašena u tehnološkim operacijama, tako da nema ni traga od brze montaže, lošeg spoja metala, drveta i sl. Dopadljiva puška popularnog kalibra!

Vlada Mitrović
Foto: TOZ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još