Weatherby Vanguard

U prestižnoj oružarskoj reviji „Guns Magazine“, svojevremeno je Dejv Anderson, ugledan ekspert za oružje, uradio test lovačkog karabina Vederbi vangard (Weatherby Vanguard). Taj prikaz nam je privukao pažnju, jer je najjeftiniji „Vederbijev“ obrtnočepni karabin, model Vanguard, rađen u periodu od 1970. do 1993. godine. Zatim ga deset godina nije bilo u prodaji. I, sada nam Andersonov test (i tekst) daju signal da ga je fabrika „Vederbi“ ponovo uvela u proizvodni program.
Smatramo ovo pogodnim povodom da vam približimo slavno ime „Vederbi“, dotaknemo municiju „Vederbi“, uđemo malo i u bit lovačkih karabina „vederbi“… i da vam, na kraju, damo sliku ponovorođenog modela Vanguard (u prevodu: prethodnica, izvidnica, predstraža). Krenimo sa istorijom.
U drugoj polovini četrdesetih godina prošloga veka, Drugi svetski rat tek što beše gotov, ratni barutni dim se razišao, ali, sportski strelci i lovci nisu mirovali u svojoj strasti. Tako i mladi Roj Vederbi, izuzetno nadaren strelac koji sam spravlja svoju municiju, odluči da prenebregne tada važeće lovačko pravilo: umerena brzina-teško zrno. Radio je i eksperimentisao baš suprotno tome: laganim zrnima davao je velike početne brzine. Kao rezultat, dobijao je izuzetno prave putanje leta projektila, a pri tom su projektili izazivali hidrostatički šok, koji je trenutno izazivao smrt pogođene divljači.
Na osnovu „starog“ metka .220 Swift, Roj Vederbi je konstruisao metak .220 Rocket (to mu je bio prvenac), a ubrzo zatim i prve „vederbi“ magnume: .257 Weatherby Magnum, .270 Weath. Mag, 7 mm Weath. Mag. i .300 Weath. Mag. Ubrzo je bilo čak 15 „vederbi magnum“ kalibara, i svi su bili efikasniji od svog direktnog konkurenta iz ostale, već poznate produkcije.


No, Roj tu ne staje. Oduvek smatrajući najboljim obrtnočepni sistem, konstrukciju mauzer 98, na osnovu nje stvara svoju, originalnu „vederbi“ mehaniku, kojoj do danas teško da ima ravne. A proizvodnju je počeo skromno, u mestu Saut Gejst u Kaliforniji, sa samo jednim radnikom. Već sredinom pedesetih, po njegovoj konstruktivnoj dokumentaciji i pod njegovim imenom, puške proizvodi belgijski FN i francuski Brevex. Takođe, dva tada najžešća „tropska“ metka su, bez konkurencije, .375 Weatherby Magnum i .460 Weatherby Magnum.
Godina 1957. bila je početak legende. Proizveden je prvi obrtnočepni lovački karabuin pod imenom Vederbi Mark V magnum. Ta puška će do danas ostati sinonim kvaliteta, snage i preciznosti. Šta je to što odlikuje lovačke karabine „vederbi mark V“? Vrhunski kvalitet izrade, vrhunski materijali i ovo što sledi: kako u „Vederbiju“ kažu, svaki metak je „opasan“ – oivičen, okružen, sa tri čelična prstena. Zadnji deo metka (čaure) leži u upuštenom-udubljenom čelu zatvarača. Taj deo zatvarača okružen je ležištem metka u cevi i, na kraju, ceo taj deo cevi leži u čeličnom risiveru – sanduku. Tačno: tri nezavisna čelična prstena.
„Vederbijevi“ „magnum“ lovački karabini brave se preko devet zabravljujućih površina. Standardni, srednji kalibri imaju šest ovakvih površina. Ovo, pored ogromne čvrstine i sigurnosti, daje i gladak, bešuman rada zatvarača. Ceo zatvarač je, inače, izrađen od jednog komada kovanog čelika. Izvlakač je utopljen u telo zatvarača.
Ugao koji ručica čini prilikom odbravljivanja iznosi samo 54 stepena, što dozvoljava vrlo niske montaže optičkih nišana. U odbravljenom stanju, ručica zauzima tek horizontalan položaj. Da ne govorimo o brzini repetiranja.


Zatvarač, sa desne strane, ima tri bočna otvora, a sa zadnje je apsolutno zatvoren. Zbog čega ovo ističemo? U slučaju prskanja ili bušenja kapisle prilikom opaljenja metka, vreli barutni gasovi munjevito kreću nazad prema licu strelca. Ovde oni bivaju skrenuti i evakuisani u desnu stranu, a strelac ostaje nepovređen. Kočnica „Vederbijevih“ karabina, smeštena na zadnjoj desnoj strani, direktno osigurava udarač; tj. udarnu iglu. Što je i najbezbednije.
Sve je to objedinjeno sandukom-risiverom, izrađenim od jednog komada kovanog čelika. Ovaj sanduk, na prednjem kraju, ima masivan pravougaoni zub, kojim se oslanja na unutrašnju površinu kundaka. To daje dodatnu čvrstinu, ali i uvodi silu trzaja na najnižem mogućem mestu u kundaku. Sve to rezultira blažim trzajem „vederbija“ od ostalih lovačkih karabina. Na zadnjem delu, ispod zatvarača, nalazi se indikator, koji signalizuje da je puška zapeta.
Lovački karabini Vederbi Mark V imaju potpuno podesivu obaraču, sa podešavanjem hoda po želji, sa ili bez pripremnog kolena, sile od 0,9 do 1,8 daN.
Cev „vederbija“ priča je za sebe. Svaki „mark V“ ima kastom (custom) meč cev. Sve su tvrdo kovane, uz posebno obrađena usta cevi. Ovaj deo – izlazni deo, usta cevi, ima najveću ulogu u pogledu preciznosti oružja. „Vederbi“ radi usta cevi po tzv. Krigerovom ktriterijumu, koji podrazumeva tri udubljene upuštene krune. Ovu obradu imaju samo vrhunska, sportska takmičarska ili snajperska oružja.
A tek kundaci! Birana orahovina iz žile orahovog drveta ili vrhunski, izuzetno izdržljivi, fiberglas.
Roj Vederbi je bio svestan kakvu je pušku stvorio. Zato je često organizovao javne uporedne testove poznatih karabina, ali i svoje municije. I puške i municija su, jednostavno, bili bolji od odgovarajućih konkurentskih imena. Zato ne čudi što su ih u lovu koristili Džon Vejn, američki predsednici i drugi najbogatiji i najslavniji lovci sveta.
E, ali uvek ima jedno – ali! Skup je, preskup, Vederbi Mark V! I zato je, 1970. godine, u japanskoj fabrici HOWA, proizveden novi Vederbi, model Vanguard, koji je imao za cilj da cenom konkuriše Remingtonu mod. 700, Vinčesteru mod. 70 i Rugeru mod. 77. Morao je da im bude dorastao kvalitetom, da prima standardne, a ne „vederbi“ kalibre, i da bude blago jeftiniji od njih.


Proizveden u većini standardnih kalibara, imao je orahov ili fiberglas kundak, „vederbijev“ kvalitet i podnošljivu cenu. Pojeftinjenje je obuhvatilo male izmene: pojednostavljenja na kočnici, sistemu podesive obarače i „meč“ cevi. Ali, to je bila odlična puška. Proizvođena je od 1970. do 1993. i… tajanstveno je nestala.
Prošle godine, bez najave, možda prateći pad kupovne moći širom sveta, „vangard“ stiže u novom svetlu. Sada ga ima u mnogo više kalibara: .223 Rem, .243 Win, .257 Weath. Mag, .270 Win, .308 Win, 7 mm Rem. Mag, .300 WSM, .300 Win. Mag, .300 Weath. Mag. i .338 Win. Mag. Sada na sebi nosi Batler Krikov kundak od brizganog polimera; čvrst, solidan, a pri tom jeftiniji, jer ga radi za to specijalizovana fabrika. Svi metalni delovi rađeni su na visokoproduktivnim numeričkim mašinama, tako da ova „Vederbijeva“ reinkarnacija košta svega 476 dolara u ugljeničnoj, i 595 dolara u nerđajućoj varijanti. Veoma prihvatljivo za „Vederbijev“ kvalitet i ime.
Zato, ne čudi što je Dejv Anderson uzeo jedan „vangard“ u kalibru .270 Win, opremio ga napred nožicama-bipodom, a na zadnji kraj kundaka instalisao treću nožicu Mikija Foulera. Ovaj, po visini podesiv „tripod“ je vrlo korisna sprava, jer, sklopljen, uopšte ne smeta, a u ležećem stavu je nezamenjiv. Koristeći optički nišan Leupold 4-12 VX i municiju Blek Hils i Vinčester, Dejv je ostvario prosečne grupe od 18 mm na 100 jardi (91,4 m). Rezultat dobar, za dobru pušku! Iako, zakonima tržišta, prisiljen da proizvede jeftiniju, „Vederbi“ je, svakako, proizveo ipak vrlo kvalitetnu pušku.
Ime „vederbi“ ne sme sebi da dozvoli improvizacije kada je u pitanju pouzdanost, preciznost i sigurnost. Uzet je Batler Krikov kundak, kočnica nije apsolutno bešumna, obarača nije baš u tolikom rasponu podesiva, ali srce ove puške je ostalo „Vederbijevo“ – vrhunsko.
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: Weatherby Vanguard Syntetic
Kalibar: .223 Rem, .22-250 Rem, .243 Win, .257 Weath. Mag, .270 Win, .308 Win, 7 mm Rem. Mag, .300 WSM, .300 Win. Mag, .300 Weath. Mag, .338 Win. Mag.
Ukupna dužina: 1130 mm
Masa: 3515 g
Dužina cevi: 610 mm
Kapacitet: 5 metaka standard ili 3 metka magnum
Sila na obarači: 1,8 daN
Cena: 476 $ brunirana ili 595 $ nerđajuća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još