Za kraljeve iz Baskije

Američki oružarski ekspert pukovnik Čarls Askins je za AYA Model 37 rekao, da je to najbolja evropska bok sačmarica. U svakom slučaju to je najskuplja puška proizvedena u Španiji. Na njoj je sve izvanredno. Finiš, gravura, drvo…

U poslednjih petnaest godina struktura lovačkih sačmarica se u našim lovištima drastično promenila. Dok su kroz ceo 20. vek lovačke dvocevne puške bile neprikosnovene po zastupljenosti među lovcima, u poslednje vreme se to drastično menja. Prvo su se poluautomatima okrenuli mlađi lovci, da bi u poslednje vreme i oni stariji krenuli njihovim stopama i makar kao drugu pušku kupili poluautomat. Tome je svakako doprinela i prava najezda jeftinih poluatomatskih pušaka iz Turske, Rusije, Italije, Španije… Lovci tradicionalisti sa novim trendom se baš i ne slažu, pa kao kontra meru sve češće kupuju i hvale jednometne jednocevne puške, čiji je broj u lovištima takođe u porastu. Njihov argument viteškog lova – samo jedan metak, teško je pobiti. Kako i sam pripadam umerenoj struji starih lovaca, ovim tekstom ću pokušati da prikažem svu lepotu vrhunskih španskih lovnih pušaka. Te puške će zbog visoke cene malo ko od nas moći da priušti, ali će nam njihovo razgledanje barem malo popraviti ukus. Bez imalo želje da lovce odvojimo od njihovih poluautomata, prelepe španske dvocevke, neopredeljene će uveriti da je lepota klasičnih, vekovima dokazanih rešenja neprolazna. Zato ćemo vam predstaviti “umetnička dela” pod imenom AYA i “Armas Garbi”.

Gde je čelik tu je oružje

Iako smo o španskoj firmi AYA pisali u više navrata, njihove puške su bez preterivanja lepe i kvalitetne. Ovu uglednu kompaniju osnovali su 1917, u Baskiji Miguel Aguirre i Nicolas Aranzabal. Baskija sadrži tri provincije na severositoku Španije, sa Pirinejima na istoku i Biskajskim zalivom na severu. Zemlja Baska, sa svojim prastarim evropskim starosedeocima, njihovim izvornim jezikom i kulturom, vekovima predstavlja kolevku rudarstva, metalurgije i obrade metala. Osnova viševekovnog opstanka, bila je proizvodnja kvalitetnog čelika. Gde je čelik, tu je i oružje. Još od 1200. godine, centar proizvodnje oružja je grad Eibar. Cevi Napoleonovih pušaka, kao i cevi pušaka vojvode od Velingtona rađene su od baskijskog čelika. Taj čelik iz Baskije naravno su najviše koristili još brojni baskijski puškari. Kako su Džon Manton i Džejms Pardi, očevi engleskih puškara, tako je i Viktor Sarasqueta “otac” baskijskih i španskih puškara. Aguire i Aranzabal, Garbi, Kemen iako izvrsni prozivođači pušaka, ne mogu da pomrače slavu Viktora Saraskuete. On nije od 1881, proizvodio najviše, ali je zato pravio najbolje i najslavnije puške. Pod uticajem priča o Saraskuetinim dvocevkama, mladi baskijski ljubitelji oružja Aquire i Aranzabal, pred sam Prvi svetski rat, odlaze u okolinu Barselone, da od poznatog Eduarda Šilinga, naturalizovanog Nemca uče puškarski zanat. Posle nekoliko godina vraćaju se u rodnu Guipizcou, puni novostečenih znanja i ambicija, pa godine 1917, osnivaju sopstvenu firmu “Aguirre Y Aranzabal”, skraćeno AYA. Odlučili su da se pridruže stotinama malim i sličnim baskijskim radionicama. Neke od njih su radile cele puške, a neke samo delove: cevi, mehanizme, kundake. AYA startuje praveći delove za poznatije puškare. Dvojac radi vredno, širi proizvodnju, ali sve do 1938, prave samo delove za puške. Tek od 1938, proizvode sopstvenu kompletnu pušku na kojoj je utisnut znak AYA. Puška je kvalitetna, dobro se prodaje, ali sve je to kap u moru baskijskih puškara, čije su puške takođe kvalitetne.

Sudbina je nepredvidiva

Dva bogata Engleza, braća Andrew i Peter King, dolaze 1950, u Barselonu na odmor. Vole oružje, lov i pucanje na golubove i naravno obilaze mnoge puškarske i lovačke prodavnice u okolini Barselone. Zadivljeni kvalitetom pušaka koje vide, zaključuju da su to puške blizu “Purdey” i “Holland & Hollanda” po kvalitetu, a neuporedivo jeftinije. Braća King imaju razvijen osećaj za biznis i ideja izvoza baskijskih lovačkih pušaka u Englesku je rođena. Za razliku od ostalih puškara, koji su Kingovima nudili svoje puške takve kakve jesu, nadareni Agustin Aranzabal, potomak Aranzabala, kao menadžer prodaje, prihvata sve predloge i sugestije braće King. Njihov dogovor bio je da AYA proizvede liniju English range pušaka, specijalno za tržište Velike Britanije. Posao je besprekorno odrađen i zvezda je rođena! Puške se izvrsno prodaju, pljušte sve veće narudžbine, firma se širi i osvaja nove i vrhunske modele. Dalje ne treba pričati. AYA je danas slavno ime čiji je štand u Nirnbergu ljubitelji pravih pušaka napuštaju sa dubokim uzdahom. Kako smo ovaj tekst namenili oživljavanju mode klasičnih modela pušaka, to prikaz AYA današnje produkcije započinjemo bok dvocevkom, koja je ipak prihvatljiva i zanimljivija mlađoj lovačkoj populaciji. Pod uticajem Nemca koji pravi puške u Barseloni Eduarda Šilinga, Aguire i Aranzabal su za uzor uzeli najbolju nemačku bokericu braće Merkel. Taj Model 303 Gebruder Merkel živi danas u Nemačkoj i ekstremno je visoko rangiran. Po uzoru na M303 naši baskijski puškari su stvorili AYA No 37 bokericu, koja ima dva donja Purdey ključa i dva gornja poprečna klina ili u literaturi poznatiju – Kerstenovu bravu. To je vrh u čvrstini zabravljivanja cevi. Cevi su naravno spojene najskupljim demi blok (chopper lump) postupkom, gde se svaka cev radi sa svojom polovinom ključeva, pa se specijalnim lotovanjem integrišu u jednu celinu. Udarni mehanizam je smešten na bočnim H&H pločicama, ima sedam čivija (osovinica) i ugrađene unutrašnje hvatače – interseptore. Bočne H&H pločice lako se sa baskule mogu skinuti bez ikakvog alata. Svi važni delovi mehanizma su pozlaćeni posle finog poliranja. Osovina unutrašnjeg čekića – udarača ima u sredini zlatnu nit, čiji položaj pokazuje stanje nategnutosti udarnog mehanizma. AYA udovoljava željama kupaca po pitanju obarača. Tako se nudi opcija sa dva potpuno nezavisna obarača. Opcija sa dva obarača gde prvi opaljuje u prvom povlačenju prvo donju cev, u drugom povlačenju opaljuje gornju cev, dok zadnji obarač opaljuje uvek gornju cev. Sledeća opcija nudi jedan selektivni obarač i poslednja je jedan neselektivni obarač. Kalibar ove puške je isključivo 12, cevi su duge 710 mm ili po želji kupca, a masa je 3,4 kg. Američki oružarski ekspert pukovnik Čarls Askins je za Model 37 rekao, da je to najbolja evropska bok sačmarica. U svakom slučaju to je najskuplja puška proizvedena u Španiji. Na njoj je sve izvanredno. Finiš, gravura, drvo…

Kraljevski modeli

Kako Kerstenova brava zahteva dosta “kockast” gornji deo baskule, što se nikome ne dopada, AYA je proizvela bokericu Augusta, koja ima iste odlike modela 37 u smislu cevi, H&H udarnog mehanizma, interseptora, gravure, obarača i kundaka, ali je promenjeno zabravljivanje cevi. Samo dva donja Purdey ključa (opet po uzoru na nemačkog Simsona modele 100 i 85), koje bravi horizontalno pomična donja ploča, sasvim dovoljno čvrsti za sve sačmene laboracije. Ovo bravljenje je oslobodilo gornji deo cevi i baskule, tako da sada imaju fino zaobljeni oblik, što je vizuelno mnogo elegantnije rešenje. I ova prekrasna bokerica radi se samo u kalibru 12, ima cevi duge 710 mm (ili po zahtevu kupaca) i teži oko 3,5 kg. Kao i Model 37 i Augusta ima trodelni Merkel podkundak.

Da ne bi preterivali sa opisom AYA pušaka, na štetu “Armas Garbia”, daćemo kratak prikaz samo još jedne AYA položare. Od desetak modela Anson-Deeley i H&H sistema, izabrali smo model AYA No 56. Za nju smo se odlučili, jer je to puška sa najjačim ključevima. Iako nastala još 1941, No 56, je decenijama bila najomiljenija puška sportskih strelaca na žive golubove. Njena robusna konstrukcija omogućava pucanje više stotina hiljada metaka bez rasklimavanja. Vrhunski čelici, vrhunska ručna obrada, Purdey-Scott brava sa tri ključa i postojanje bočnih blendi to su lako omogućili. Naravno, mehanizam vatri je i ovde H&H sa pet čivija (osovinica). Ova špansko – baskijska lepotica, radi se u kalibrima 12 i 20, cevi su duge 710 mm i teži 3,4 kg. Ejektori, izbor više obarača, unutrašnji sigurnosni hvatači (interseptori), kao i pozlata unutrašnjih delova kinematskog mehanizma, gravura i spoljašnji finiš, takođe su odlika ove divne i skupe puške. Nerado ostavljamo njihove puške, ali uteha je što su i položare “Armas Garbi” tu negde sa kvalitetom, a i cenom.

Divne klasične dvocevke

“Armas Garbi” su u Baskiji osnovali 1950, veoma mladi puškari. Njih petorica na čelu sa najtalentovanjim Garbijem, su svojim radom i talentom stvorili danas vredno poštovanja ime “Armas Garbi”. Iako rade danas i dvokuglare položenih cevi, mi ćemo se samo baviti položarama sačmenih – glatkih cevi. Model AG 200 je predviđen u kalibrima 12, 16, 20 i 28 sa dva oblika baskule. Standardni ravni i zaobljeni oblici glave puške u oba slučaja imaju bočne H&H udarne mehanizme sa pet osovinica (five pins). Postoje u baskuli specijalni kanali za odvod gasova u slučaju da dođe do prskanja kapisle. Cevi se brave Purdey donjim ključevima, što se evo već 60 godina pokazalo sasvim dovoljno. Spajanje cevi je demi blok postupkom uz materijal cevi skupocenim belot čelikom. Interseptori i selektivni ejektori se podrazumevaju kod puške ovako visoke klase. Najviše se traže puške sa dva obarača, ali postoji verzija i sa jednim selektivnim. Prelamanje cevi i uopšte rad mehanizma je izuzetno fin i mekan. Vrhunski graveri ispunjavaju sve želje kupaca: od sitne scroll do najdublje reljefne gravure. Kako bismo izbegli da ponavljamo iste podatke, navešćemo sve “Garbi” modele položara za koje važi napred navedeno: modeli 100, 101, 103, 1020, 200 i Garbi De Luxe. U osnovi to su sve iste puške položare H&H sistema, Purdey brave i demi blok spojenih cevi, koje se razlikuju samo u nekim vizuelnim i estetskim detaljima. Sve ove puške se mogu naručiiti kao bliznakinje, obeležene zlatnim brojevima 1 i 2 na početku nišanske šine. Za sve važi vrhunska izrada, poštovanje telesnih dimenzija strelaca i naravno visoka cena.

Ovim tekstom nikako nismo želeli da menjamo opredeljenje dela naših lovaca da love poluautomatima. Želeli smo samo da pokažemo kako divne mogu biti klasične dvocevke, ovog puta proizvedene u Španiji.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

H&K P7A1

Samo oružje bi se konstruktivno moglo opisati kao eklektička kombinacija izraelskog Uzija (okvir u rukohvatu), puške G36 (princip rada) i pištolja Glok (okidač sa jezičkom) sa primesama automata MP5 (kundak i regulator paljbe). Stvarno vrhunsko zamešateljstvo koje samo velika oružarska imena poput H&K mogu da iznesu do kraja a da nešto ne zabrljaju

Pištoljska municija

Iako deklarativno identičnih svojstava, municija 9x19mm različitih proizvođača je tokom opsežnog opitovanja iskazala ogromne razlike na planu grupisanja pogodaka