Merkel Lady DS Line

Nova „Merkelova“ linija lovačkog oružja nosi ime „Lady DS Line“ (DS linija za dame) i obuhvata tri različita oružja namenjena lovu visoke divljači. Bilo koju od ponuđenih da izaberu, žene sigurno neće pogrešiti…

Ko pažljivo prati sveopštu svetsku scenu, može lako da zaključi kako je evidentan porast broja žena u svim oblastima u kojima su, do juče, dominirali muškarci. Sve ih je više u samom vrhu politike, nauke, obrazovanja, umetnosti… što mi muškarci starog, tvrdog kova svesrdno pozdravljamo. Žene su kroz istoriju bile ukras i stub društva i porodice. Dame i te kako mogu da dominiraju u mnogim muškim oblastima, pa su tako u poslednje vreme postale i ukras svetskih lovišta, lovova i lovačkih skupova. Ne samo da ih prihvatamo, već im široko širimo ruke u ime dobrodošlice.

Dokaz za to je opšti svetski, a ne samo naš trend. Nedavno je lansirana nova linija pušaka, slavne nemačke firme „Merkel“ iz Suhla. Nosi ime „Lady DS Line“ (DS linija za dame) i obuhvata tri različita oružja namenjena lovu visoke divljači.

Tačne i savršene mere

Prva puška od ove tri je „Merkel B3/B4 Lady DS“ kombinirka, koja u vertikalnoj konfiguraciji ima gornju sačmenu i donju ožlebljenu cev. Druga je K3 Lady DS jednocevni jednometni kip lauf, sa svim odlikama koje nosi ovaj tip finog, viteškog laganog lovačkog oružja. Treća puška, koju su iz bogatog asortimana „Merkelovi“ konstruktori potpuno prilagodili ženama lovcima, iz najnovije је serije karabina direktne akcije „Helix Lady DS“.

Svaka od njih je divan izbor za svaku damu koja poželi da se bavi ovom našom veštinom, koja je stara samo onoliko, koliko je stara i ljudska vrsta na planeti. Kao i što očekujete, sada ćemo da vam detaljno opišemo svaku od pušaka „Lady DS linije“. Kombinovana puška, koju čine glatka i ožlebljena cev, pojavila se ne kao konstruktivno-tehnološki napredak, već kao preka potreba lovca da u lovištu može da odstreli i ulovi vrstu divljači na koju naiđe. Mada su postojale u 17. i 18, kombinovane puške su u drugoj polovini 19. i 20. veka čvrsto zauzele mesto u lovačkim vitrinama za oružje. I biće tako i ubuduće. Uvek će ih krasiti odlike viteškog oružja: jedan metak – jedna cev i potpuna univerzalnost oružja za sve lovne situacije.

Pored starih kombinovanih bok pušaka kovane čelične baskule i kersten ključeva, koje danas nose oznake 2010, 2011 i 2012 D, „Merkel“ u poslednje vreme radi i lagane kombinirke koje imaju duraluminijumsku baskulu. One nose oznaku BBF B3 i B4, gde je BBF skraćenica od „Bock Buschsflinee“ (bok-šipražje-puška), što znači da nema efikasnije za lov u gustoj vegetaciji kada se mora brzo pucati. „Merkel2 B3 i B4 su, u osnovi, iste puške, koje se brave unutrašnjim pokretnim blokom, koji u više površina bravi cevi. Ovaj fino obrađeni, kovani, čelični „tilted blok“ ulazi gornjim lučnim delom u kanal urezan u produžetak gornje cevi, odnosno monobloka, zatvara obe cevi celom površinom i zatvara prostor ispred proreza u monobloku, koje osigurava donja pokretna braveća ploča. Tako su konstruktori dobili ekstremno čvrsto zabravljivanje, čelik na čelik, spakovano u laganu duraluminijumsku baskulu. Zato ova puška može da ima nisku masu od 3,1 kg, što uopšte nije svojstveno teškim klasičnim kombinovanim puškama. Eto razloga da je odaberu za liniju damskih DS pušaka. Zamislite neku nežnu damu kako piršom lovi i nosi u rukama veliku pušku koja sa optikom teži više od četiri kg. To ne bi išlo!

U modelu „Lady DS B3/B4“ gornja cev kalibra 20/76 – sačmena i donja karabinska 7×65 R spojene su jakim monoblokom, koji je urađen od kovanog čelika. Dole se nalaze kanali za bravljenje, na vrhu su žlebovi za prihvat motaže optike, a unutar produžetka gornje cevi je lučni žleb u koji ulazi tilt blok. Od prednje strane monobloka, pa sve do zone usta cevi (duge 60 cm) nema dodirivanja gornje i donje cevi. One su potpuno slobodne, jer ih ne povezuju spojni prutevi. Ovo što se vidi između cevi jeste lažni prut, koji ima samo estetsku ulogu, a uopšte ih ne vezuje. Uzani pojas u zoni usta cevi nosi s čeone strane mehanizam koji putem čeonog vijka može fino da uskladi pogotke iz obe. Na gornjoj cevi su ugrađeni mušica podesiva po visini i zadnji mehanički nišan, koji se po pravcu može podešavati.

Udarni mehanizam damske „Merkelove“ kombinirke B3/B4 zasnovan je na handspannung uređaju, kod koga se ručno pogura klizač na vratu kundaka. Modele B3 i B4 malo razlikuju konstrukcija ovog klizača, šteher za prvi obarač i nivo završne obrade. Puške imaju dva nezavisna obarača, gde prvi opaljuje donju karabinsku cev. Kod nešto skupljeg B4 modela, taj obarač ima ugrađen francuski šteher, a klizač s gornje strane dugme za relaksaciju-opuštanje udarnog mehanizma. Svako pomeranje u desno poluge za prelamanje cevi („Westley-Richards“ poluge) automatski otpušta udarne mehanizme obe cevi, što je veoma važno sa aspekta bezbednosti pri zatvaranju punih cevi. Svedoci smo da se kod starih nebezbednih pušaka pri grubom zatvaranju cevi dešavalo neželjeno opaljenje. Zato ovu radnju uvek valja raditi s cevima obavezno okrenutim u bezbednom pravcu.

W-R poluga

Konstruktor ove puške je to rešio trenutnim opuštanjem udarnog mehanizma pri pokretu W-R poluge u desno. Za svaku pohvalu!

Želimo da napomenemo najbitniju stvar koja tu kombinovanu „Merkel“ pušku, ali i kip lauf i „RX-Helix Lady DS“ čini specifično ženskom. Stara iskustva nam kazuju da se kod najskupljih svetskih oružara, koji oružje rade tačno po meri i telesnim dimenzijama strelca, najbolje plaća stručnjak koji specijalnom etalon puškom uzima strelcu meru za kundak. U ovom „Merkelovom“ slučaju to je vrhunski majstor Ronald Šmit (Ronald Schmidt), kome je mnogo pomogla poznata bavarska lovkinja Betina Fruvald (Bettina Fruhwald). Oni su zajedno dugom saradnjom došli do zaključka da za žene lovce nije dovoljno napraviti samo pušku kraćeg kundaka, kako bi im odgovarala.
Dugim analiziranjem i podešavanjem specijalne etalon puške, koja se „lomi“, skraćuje i produžava u svim mogućim ravnima (u sve tri X, Y i Z geometrijske ose), Betina i Ronald su stvorili pravi kundak za žene lovce. On ima prilagođenu dužinu, oblik, nagib i dužinu pištoljskog rukohvata, visinu i oblik obrazine i oblik i nagib potkundaka. Tek kada je posao bio gotov, posle nekoliko stotina radnih sati, zaključili su u kolikom broju važnih detalja se ženski „Lady DS“ kundak razlikovao od dosadašnjih, nazovimo ih muških.

Ovaj dugi, stručni razvojni rad iskusne dame lovca i majstora kundačara doveo je do stvaranja uspešne „Merkelove“ „Lady DS linije“ lovačkih pušaka. Kundak kombinirke „Lady DS“ je više prav, kraći je, ima naglašeniji i duži pištoljski rukohvat i dimenziono ženama prilagođenu veoma visoku „Monte Karlo“ obrazinu. Naravno, mekani debeli gumeni amortizer i orah visoke klase su stvari koje se za cenu puške od 3.699 evra podrazumevaju.

Ova lagana fina kombinovana puška, obogaćena anatomskim i bezbednosnim detaljima, biće univerzalna lovačka alatka za mnoge svetske dame lovce, koje ih mogu kupiti ili od svojih kavaljera lovaca dobiti na poklon.

Kip lauf omiljen u Alpima

Sledeća puška namenjena damama je je još lakša i finija – jednometni kip lauf „K3 Lady DS“. Teži svega 2,4 kg, cev kalibra 7x65R je duga 50 cm, što daje ukupnu dužinu od 92 cm i sve to s napred opisanim damskim DS kundakom košta 4.150 evra. Cev ovog kip laufa je hladno kovana i po celom obimu ima urezane duge kanelure. Nema mehaničkih nišana, jer je ovo puška gde se kroz dobru optiku daleka divljač mnogo sigurnije pogađa.

I ovde je baskula-glava puške urađena od AL ojačane legure. U glavi se bravljenje cevi obavlja tilt pokretnim blokom, koji potpuno zatvara i zabravljuje cev. Kao i kod kombinirke, u bloku je montirana udarna igla, a njime se komanduje preko „Westley-Richards“ poluge. Na vratu kundaka se i ovde nalazi klizač handspannung uređaja za ručno napinjanje i opuštanje udarnog mehanizma. I kad je taj uređaj u prednjem položaju, odnosno kad je udarni mehanizam napet, samo pomeranje W-R poluge u desnu stranu auutomatski oslobađa, relaksira udarnu oprugu i puška je potpuno bezbedna od neželjenog opaljenja.

Kip laufi su omiljene puške u alpskim lovovima, gde se dugo i naporno kreće i prikrada divljači. Puca se na većoj udaljenosti i gotovo nikada nema prilike za drugi, popravni hitac. Te odluke koje lovcu i lovu daju pravu vitešku notu proširile su popularnost ove vrste oružja i na druge vrste lovova. Ne čudi što su se u „Merkelu“ opredelili da baš kip lauf urade specijalno za žene lovce.

Odličan balans – manji trzaj

Cela ova priča je počela tako što je bavarska „kraljica lova“ Betina Frivald lovila svojim karabinom direktne akcije „Merkel RX Helix“ kalibra 9,3×62, ali nije bila zadovoljna njegovom ergonomijom. Taj izvanredni karabin izmenjivih cevi, čiji zatvarač u pravolinijskom hodu prelazi dvostruko duži hod od hoda ručice zatvarača, od svoje premijere kojoj smo pre nekoliko godina na sajmu IWA prisustvovali ne silazi sa stranica oružarskih revija. Zahvaljujući zupčastom prenosniku sa helikoidnim zupcima, repetiranje je brže i kraće nego na bilo kojoj konkurentskoj pušci. Ovaj lagani kratki pokret ručice nazad-napred posebno pogoduje ženama lovcima.
Odličan balans i niska osa cevi doprinose manjem trzaju, pa ne čudi što nežna i prelepa Betina crnu i jelensku divljač lovi svojim karabinom „Helix“ u moćnom 9,3×62 kalibru. Posle pažljivog definisanja kundaka, uz majstorstvo Ronalda Šmita, dobijen je „RX Helix Lady DS“, baš po želji žena lovaca. Naravno, u ponudi su i drugi standard i magnum kalibri, jer se kod „Helix“ cevi bez ikakvog dodatnog alata menjaju za nekoliko minuta. U ponudi je 12 različitih kalibara, šest dužina i oblika cevi, tri prigušivača pucnja (gde je to dozvoljeno), devet različitih vrsta kundaka, tri različita okvira za municiju, tri tipa montaža za optike i još mnogo dodatne opreme.
Model „Helix“ košta 6.235 evra, a opremljen je divnim „Lady DS“ kundakom u noblesse razredu završne luksuzne obrade. Ovaj tekst je doneo interesantan pristup prilagođavanja prestižnog „Merkel“ oružja rastućoj populaciji dama lovaca. Kako je taj trend primetan i na našim prostorima, sugerišemo lovcima da svoju izabranicu darivaju nekom od „Merkelovih“ „Lady DS“ pušaka. Bilo koju od tri opisane da izaberu, sigurno neće – pogrešiti!

Vlada MITROVIĆ

foto: „Merkel“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

H&K P7A1

Samo oružje bi se konstruktivno moglo opisati kao eklektička kombinacija izraelskog Uzija (okvir u rukohvatu), puške G36 (princip rada) i pištolja Glok (okidač sa jezičkom) sa primesama automata MP5 (kundak i regulator paljbe). Stvarno vrhunsko zamešateljstvo koje samo velika oružarska imena poput H&K mogu da iznesu do kraja a da nešto ne zabrljaju

Pištoljska municija

Iako deklarativno identičnih svojstava, municija 9x19mm različitih proizvođača je tokom opsežnog opitovanja iskazala ogromne razlike na planu grupisanja pogodaka