Munjevita akcija hit sajma

U slobodnom carskom gradu Nirnbergu, prelepe srednjovekovne arhitekture, od 8. do 13. marta 2013, održan je jubilarni 40. Sajam IWA. Ova najkvalitetnija svetska izložba, lovačkog i sportskog oružja, opreme za život u prirodi, streličarstva, optičkih sredstava, noževa, pribora za službe obezbeđenja i specijalne snage, okupila je i ove godine 1.207 izlagača iz više od pedeset zemalja. Kako decenijama iz godine u godinu. “Kalibar” budno prati događanja na sajmu IWA, bez zaslepljenosti sajamskim šarenilom, možemo da damo realnu ocenu svetskih oružarskih kretanja.

“Sauerovi” karabini 101 izloženi su pod sloganom “Stara škola, nova pravila”
“Sauerovi” karabini 101 izloženi su pod sloganom “Stara škola, nova pravila”

Ocena Vašeg izveštača bila bi da je proizvodnja sačmarica svih vrsta i kalibara nije u krizi, već se intenzivno razvija. Štandove raspoređene u osam izložbenih hala, posetilo je više od 38.000 ljudi. Ovo je ogromna brojka, ako znamo da je IWA sajam zatvorenog tipa i da za ulazak na njega svako mora da ima validnu garanciju firme ili ustanove, od koje je poslat. Taj strogi uslov ispunilo je 38.000 posetilaca iz 109 različitih zemalja sa svih kontinenata. Pored izlagača i posetilaca IWA je centralno svetsko mesto okupljanja predstavnika oružarskih organizacija, streljačkih asocijacija, udruženja puškara, zavoda za ispitivanje i žigosanje oružja i municije, udruženja proizvođača noževa, izdavača oružarske, lovačke i streljačke literature, udruženja firmi za obezbeđenje.

Realna slika ponude

Kako decenijama iz godine u godinu. “Kalibar” budno prati događanja na sajmu IWA, bez zaslepljenosti sajamskim šarenilom, možemo da damo realnu ocenu svetskih oružarskih kretanja. Ocena vašeg izveštača bila bi da proizvodnja sačmarica svih vrsta i kalibara nije u krizi, već se intenzivno razvija. Ogroman broj turskih firmi tome svakako daje pečat. Turske sačmarice su sve kvalitenije, a gledali smo i “Comando Arms” turske položare sa H&H vatrama, koje su izuzetne i koštaju više od 3.000 evra.

Čuveni karabin Mauser M12,

Lovački karabini idu smerom ručnog, kratkog i brzog repetiranja, uz sve više karabina direktne akcije i pamp-kliznog segmenta na podkundaku. Novih poluautomatskih karabina je sve manje. Teške long-range dalekometne puške su u velikoj ekspanziji. Sportsko vrhunsko vazdušno i malokalibarsko oružje se zadržava na ustaljenom obimu. Firme koje rade municiju su stabilne i imaju mnoštvo novih zrna i kalibara. Zanimljivo je da je svetska ekonomska kriza prilično poštedela municijaše.

Borba za tržište

Firme koje proizvode pištolje i revolvere nisu u sjajnoj poziciji. Veliki “Smith Wesson” akcenat stavlja na ogromne revolvere kalibra .500 SW i .460 SW Mag, koji su namenjeni odbrani od grizlija i opasnih zveri. Traži se izlaz i u primeni novih materijala titanijuma, skandijuma i polimera, kao izrada revolvera koji istovremeno primaju sačmarski .410 patron i revolverski .45 LC metak. Ponuda takvih revolvera brazilskog “Taurusa” u američkog SW, bila je pravi poslovni potez, jer ljudi rado kupuju višenamensko oružje za ličnu zaštitu. Turske firme sve više nude sasvim solidne pištolje, ali i revolvere sve boljeg kvaliteta. Streličarstvo i izrada noževa su u blagoj ekspanziji.

Čuveni karabin RX Helix sa izvrsnom novom optikom Leica
Čuveni karabin RX Helix sa izvrsnom novom optikom Leica

Proizvodnja optičkih nišana, dvogleda, laserskih merača daljine, noćnih vizira, teleskopa i uopšte opto – elektronskih sredstava, je oblast gde se najviše radi. Svi imaju nove proizvode i tu vlada bespoštedna konkurencija. Iznenađuje nas da tu imamo sve više ponuđača optike u višim cenovnim razredima. Kineskim proizvođačima je praktično bez borbe prepuštena kategorija optika nivoa cena 100-500 evra, a svi ostali poput “Meopte”, “Doktera”, “Lajke”, “Kapsa”, “Štajnera”, “Kalesa”, pa i “Leupolda”, svi su otišli u kategoriju oko ili više od 1.000 evra. Po našoj oceni, to nije mudra odluka, jer je preambiciozno ulaziti u kategoriju, jednog “Swarovskog”, “Šmit Bendera” ili “Cajsa”. Pažljivo smo pratili ponudu vrhunskih, skupocnih ručno rađenih pušaka za lov i svi izlagači ferlaški, lieški, španski, italijanski i tulski imaju nove urađene modele. To znači da još postoji tržište za najskupje puške, Naredni redovi odnose se na naše zakonodavce!

Uspešni poslovni kontakti

Na sajmu IWA, ali i svuda po Evropi, vazdušno oružje, soft bol 6 mm BB oružje, replike oružja na crni barut, zaštitni sprejevi koji se koriste za odbranu od kriminalaca i životinja i ostala neletana oružja su u sve većoj ekspanziji.
Na štandovima su nam se domaćini smejali, kada im kažemo da kod nas žena kojoj policija u torbici pronađe biber sprej, rizikuje da dobije zatvorsku kaznu. Kao u druge važne i ovaj zakon bi morali da uskladimo sa evropskim zakonima.

Interesantna italijanska sačmarica sa tri cevi Chiappa, kalibra 12/76
Interesantna italijanska sačmarica sa tri cevi Chiappa, kalibra 12/76

Na IWA smo sva četiri dana susretali predstavnike domaćih oružarskih firmi. Svi veći uvoznici oružja i municije bili su prisutni i imali su uspešne kontakte sa svetskim proizvođačima. To obećava još bolju domaću ponudu u ovoj godini. Izdvojićemo prijatni susret sa iskusnim strelcem i velikim poznavaocem oružja Zoranom Boškovićem. U VIP loži uz čašu finog vina, sa Boškovićem smo evocirali uspomene na naše početke u praktičnom streljaštvu pre skoro deceniju i po. Ovaj stasiti vojnik je i dalje prisutan na strelištima i u oružarskim krugovima.
U ovom prvom izveštaju, samo ćemo Vam spomenuti najzanimljivije love puške koje smo zapazili. U narednim brojevima detaljnije ćemo opisivati pojedine puške, ali i optičke nišane, municiju, opremu…

Najveći novitet

Po našem mišljenju najveći novitet 40. Sajma je “Brauningov” novi lovački karabin po imenu Maral. Ovu pušku ćemo u majskom broju detaljno opisati, a sada samo nekoliko zanimljivih karakteristika. U pitanju je repetirajući lovački karabin, kod koga se ručica zatvarača sama vraća napred, uvodi novi metak u ležište i zabravljuje cev.

Sa malo vežbe brzina repetiranja karabina Browning Maral bliska je brzini pucanja kod poluautomata
Sa malo vežbe brzina repetiranja karabina Browning Maral bliska je brzini pucanja kod poluautomata

Na štandu nas je “Brauningov” inženjer, tako dobro obučio da smo posle samo malo vežbanja uspeli da postignemo brzinu fiktivnog pucanja, kao kod poluatomatskog karabina. Blazeri R93, R8, Štraser, Merkel Heliks, Hajm SR30, kao i drugi karabini direktne akcije su u “Brauningovom” modelu Maral, dobili jakog konkurenta. Rekli su nam da će pokriti sve popularne kalibre, a cena će mu biti ispod 2.400 evra.

Pristupačan karabin

U istoj familiji direktne akcije, novitet su imali i Austrijanci, sa svojom puškom Titan Resler 16. Kako poznajemo odlični stariji model Titan 6, gde se broj – šest, odnosio na broj zabravljujućih bregova zatvarača, ime novog karabina Titan nam govori da zatvarač sigurno zabravljuje cev preko 16 zabravljujućih površina. To će po tradiciji modela Titan 6, koji je bio najjeftiniji karabin na tržištu sa mogućnošću lake i brze zamene cevi i kalibara, svakako biti cenom najprihvatljiviji karabin direktne akcije. Za neupućene čitaoce ponavljamo: direktna akcija znači samo pravokretno kretanje, zatvarača nazad-napred, bez povlačenja ručice na gore. Austrijski “Rossler”, nije velika fabrika, ali može da preuzme veliki deo kupaca koji žele solidnu i ne preskupu pušku.

Lepe, precizne i skupe

Novitet je na Sajmu prikazao i prestižni nemački “Sauer”. U vidu lovačkog karabina Sauer 101 i pod sloganom “Old schol – new rules” (stara škola – nova pravila). Ova lagana puška savremenih rešenja, omogućiće lovcima da love puškom slavnog Sauer imena, ali po znatno nižoj ceni od dosadašnjih modela. Nova klasična obrtno-čepna repetirka je predviđena za devet standardnih i tri magnum kalibra, uz veoma malu masu od 3,05 do 3,15 kg. Cena će joj biti tik nešto ispod 1.500 evra, što do sada nije važilo za puške koje nose oznaku “Sauer”. Sličan ovom novom Saueru 101, je i karabin Mauzer M12. Očigledna je vlasnička veza “Sauera” u “Mauzera”, pa i ne čudi sličnost konstrukcije njihovih najnovijih pušaka. Za razliku do Sauera 101, Mauzer M12 ima fine mehaničke nišane. Ista vlasnička grupa pokriva i slavno ime “Blaser”, gde se akcenat uveliko stavlja na mnoštvo verzija Blazera R8. Lepa, precizna i skupa puška.

Nekoliko verzija karabina Blaser R8
Nekoliko verzija karabina Blaser R8

Baš kao i Blazer R8, tako i firma “Merkel”, koja sada pripada firmi “Karakal” iz Arapaskih Emirata, svoj akcenat na IWA stavlja na odlični karabin direktne akcije RX. Helix. On se sada radi u mnogo nivoa luksuzne gravure i orahovine, ali i u ekonomičnim polimer verzijama. Svaki kupac je u ovim vremenima dobrodošao i svaka skupa puška može da ima i jeftinu verziju.

Poluautomat FN Browning A5
Poluautomat FN Browning A5

O mnogim karabinima pisaćemo u narednom periodu, a sada ćemo malo da spomenemo sačmarice. U poplavi novih poluatomatskih sačmarica turskih, italijanskih, na Sajmu mnogo hvaljenih ruskih IŽ MP155 Baikal, ipak izdvajamo pravi novitet: FN Brauningov poluatomat A5. To nije onaj stari Browning Auto5, kod koga se cev kretala unazad, već nova puška bazirana na inercionom radu zatvarača. Biće u kalibrima 12/76 i 12/89. Radi pouzdano sa svom municijom težine 28 do 66 g sačme. A5 ima sve “Brauningove” novitete integrisane u sebi: šire bušenje cevi, produženi prelazni konus, 80 mm duge izmenjive čokove i vrlo fini rad. Na istom principu inercije radi i osveženi redizajnirani “Benelijev” poluatomat Rafaelo, koji je odavno poznat i veoma cenjen na tržištu.
Masa klasičnih sačmarica položenih i bok cevi je prikazana na sajmu IWA. Od nama dobro poznatih “Sabatija”, preko “Ricinija”, “Zolija”, “Aye”, “Garbija”, “Pedra Arizabalage”, “Johana Fanzoja”…

Zanimljive sačmarice

Ruski “Baikal” nudi vitku dvadeseticu IŽ-27 sa ovalnim lankaster unutrašnjim blagim ožljebljenjem cevi. Tvrde da jedinačni projektil ispaljen iz ovih cevi ima dobru putanju, znatno iznad pušaka klasično glatkih cevi. Italijanski proizvođač “Chiappa” prikazao je zanimljivu sačmaricu kalibra 12/76, koja ima tri cevi: dugo smo je razgledali pripremajući ovaj prilog o njoj i zaključili da je umerene težine i veoma upotrebljiva. Prestižni “Beretta” i “Perazzi” iz Italije, imaju jako lepe i kavlitetne nove sačmarice položenih cevi.

Izuzetno hvaljen ruski poluautomat IŽ MP 155 Baikal koji se već nalazi u “Snajperu”
Izuzetno hvaljen ruski poluautomat IŽ MP 155 Baikal koji se već nalazi u “Snajperu”

“Beretta” nosi naziv 486 Parallelo, a Perazzi DC 20. Peraci je dvadesetica, a Bereta dvanaestica magnum. Divne puške o kojima smo skupili dosta podataka i o njima ćemo opširnije tek pisati. Na IWA je bilo izloženo na stotine vazdušnih pušaka, među kojima izdvajamo najnoviji Diana model P1000, sa 14 metaka (Vo=350m/s) – precizna i moćna vazdušna puška.

Neopisiva lepota orahovine

Kako godine izoštravaju osećaj za lepo, tako sa uzdahom prolazimo pored štandova sa vrhunskom orahovinom za kundake. Jedan od njih je nemački štand “Kurt Katzenmeier”, koji nudi divne odreske kavkaskog, turskog i francuskog oraha, čija su stabla stara i više od 300 godina. Ova firma se od 1880, bavi orahovim kundacima i već četiri generacije Kacenmajera važe za eksperte u ovoj oblasti. Tu smo videli sirove kundake sačmarica i karabina sa neopisivim vrtložnim šarama orahovine.

Vrhunske puške Johana Fanzoja
Vrhunske puške Johana Fanzoja

IWA 2013, ponudila je mnoštvo opreme za lov. Sve što se može naći u lovištu ili lovačkoj sobi, nuđeno je u Nirnbergu. Nažalost, sve se to moglo razgledati i naručiiti, ali ne i kupiti, jer IWA nije prodajni sajam. Posle ovog kratkog i opšteg prikaza 40. Sajma, do kraja godine ćemo objavljivati rubrike o puškama, municiji i optikama.

Zapaženo izlaganje srpskih firmi

Srbija je ima svoje predstavnike na sajmu IWA i to sa čak četiri štanda, “Zastava”, “Prvi partizan”, “Farmakom” i “Vigor”.
Kragujevačka “Zastava” i užički “Prvi partizan”, po tradiciji su imali veliki zajednički štand u Hali 7. Kragujevčani su izložili celokupan proizvodni program koji je obuhvatao tešku, veliku dalekometnu pušku LK M03 Rhino u kalibru .50 MBG (12,7×99 mm), potom paletu lovačkih karabina M70, M85, m808 i M07 Match. Moćni Rino (nosorog), je ipak privukao najveću pažnju posetilaca. Pored karabina izloženi su i svi “Zastavini” pištolji M57, M70A, M88A, CZ 999 Scorpion, EZ9 i EZ40, kao i Zastava Precision malokalibarska puška .22 LR i .22 WMR.
“Zastavine” narudžbe za tržište SAD su na sajmu IWA, dodatno uvećane, što će dodatno povećati proizvodnju.

Vlada Mitrović sa čuvenim strelcem, kolekcionarom i osnivačem UPSC saveza Srbije pukovnikom Zoranom Boškovićem
Vlada Mitrović sa čuvenim strelcem, kolekcionarom i osnivačem UPSC saveza Srbije pukovnikom Zoranom Boškovićem

Identična situacija je sa užičkim municijašima. Generalni direktor PPU Dobrosav Andrić, rekao nam je da je PPU osvojio na desetine novih zrna i kalibara i da je sva proizvodnja rasprodata. Urgentno je povećanje proizvodnih kapaciteta, jer je PPU municija toliko tražena u svetu, da bi bila lako rasprodata i dvostruko veća količina od postojeće. Bravo za Užičane!
Videli smo novi lovni izvrsni PPU metak kalibra 9,3x74R, ali i ultramoderni 6,8 mm Remington SPC, 7,62x54Rsa FMJ BT zrnom od 190 grejna, .338 Lapua Magnum, .375 H&H Mag, sa zrnom od 300 grs i stari američki .45-70 Goverment sa zrnom od 26,25 g SJFP (405 grejna).

Značajno mesto na IWA zauzeo je nama poznati “Sabatti” sa svojim partnerom “Meteor Stil “ iz Kragujevca
Značajno mesto na IWA zauzeo je nama poznati “Sabatti” sa svojim partnerom “Meteor Stil “ iz Kragujevca

Treću godinu “Farmakom”, “Lead Shot Factory” iz Sombora (Fabrika olovne sačme), ima štand na IWA. Toliko je velika potržanja u svetu za kvalitetnom olovnom sačmom, da naši Somborci, nemaju poteškoća oko prodaje sačme. Rade sve granulacije i strogo poštuju standard, 2,5 do 5% antimona i 0,1 do 0,3% arsena, što je zahtev našeg standarda SRPS H.D4. 102:1965, ali i izlaze u susret posebnim željama kupaca. Pozitivna energija se oseća na ovom somborskom štandu.

Ekipa novinara “Kalibra”: Slobodan Orašanin, Dragan Šaponjić i Vlada Mitrović
Ekipa novinara “Kalibra”: Slobodan Orašanin, Dragan Šaponjić i Vlada Mitrović

Prvi put na sajmu IWA na jednom štandu izlažu tri domaće firme. To su “Vigor” iz Požarevca, “Pikado” iz Beograda i “Sparta” iz Banja Luke. “Vigor” čiji je vlasnik Milan Jovanović, bavi se tkanjem i štampom na tekstilu, izradom amblema, epoleta i činova. Firma “Pikado” radi metalne značke, oznake jedinica, plakete i ordenje na metalu. Banjalučka firma “Sparta” radi različite vrste vojnih, policijskih i drugih unuformi. Svi su oduševljeni nastupom na sajmu i već najavljuju ponovno dolazak sledeće godine.

Swarovski Optik – Kvalitet iznad svega

Zahvaljujući Zoranu Petronijeviću, našem prvom novinaru i prijatelju “Kalibra”, koji je sada predstavnik firme Swarovski za Balkan, bili smo pozvani na tradicionalni prijem koji organizuje ova renomirana kompanija. Tako su se na ovom skupu našli Aleš Špendal ferlaški đak i uspešni puškar iz Ljubljane, predstavnici Ritoša trgovine iz Hrvatske, Stjepan Vučković – Štef, poznati strelac i trener hrvatskog šampiona u trapu Đanija Černogorca, predstavnici hrvatskih lovaca i lovačkih distributera lovačkog materijala, vlasnik “Top Gana” iz Požarevca sa svojim menadžmentom i naravno novinar-izveštač revije “Kalibar”. Prvo smo svi saslušali nadahnuti govor gospođe Karine Swarovski Šisl, koja je naznačila pravce razvoja ove najpoznatije optik firme, čiji će imperativ uvek biti vrhunski kvalitet i očuvanje renomea imena Swarovski.

Predstavnik “Swarovskog” Zoran Petronijević sa novim nišanom Z6i 6x24
Predstavnik “Swarovskog” Zoran Petronijević sa novim nišanom Z6i 6×24

 

Na prekrasnom štandu “Swarovski”, domaćin Zoran Petronijević ukazao nam je na prednosti najnovije generacije optičkih nišana Z6i i sa dve nove balističke končanice BRT-I i 4WI-I. Sada svaki lovac i strelac uz balistički Swarovski program i svoje patrone, može tačno da uradi korekciju za gađanje na svim lovnim i sportskim daljinama. Balistički programi Swarovski su sada dostupni putem kompjutera u mobilnih telefona tako da se podešavanje i kompletan proračun mogu obaviti u lovištu, na strelištu, neposredno pre pucanja. Za izuzetno uspešno poslovanje firme “Swarovski Optik”, u poslednje dve godine, naročito su zaslužni Swarovski dvogledi sa daljinomerom i optički nišani Z6i druge generacije. Firma “Swarovski” iz Austrije nikako ne napušta svoje lasersko mesto u svetu lovnih optičkih sredstava

Domaćin najbrojniji

I ove godine izveštači revije “Kalibar”, bili su prisutni na Sajmu sve vreme i budno pratili šta se dešavalo na svih 74.000 km2. Čak smo sprovodili uz pomoć vrhunski efikasnog IWA Press centra, ineterno statističko istraživanje, čije Vam rezultate prezentujemo. Najviše izlagača – 287 imala je zemlja domaćina, Nemačka, na drugom mestu po broju izlagača imale su SAD – 188. Potom slede Italija (124), Velika Britanija (60), Turska i Francuuska (54), Austrija (39), Kina (36), Češka (33) i Rusija (29). Srbija je imala četiri štanda i to su “Zastava”, “Prvi partizan”, “Farmakom” i zajednički štand na kome su bili “Vigor”, “Pikado” i “Sparta”.

tekst i slike: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još