Napredni Rossignol

Francuska oružarska škola je već decenijama potpuno neosnovano potcenjena i marginalizovana, iako je u pitanju razvijena industrijska grana u kojoj više izuzetnih proizvođača na tržište plasira obilje kvalitetnih modela lovačkog, vojnog i sportskog oružja.

Geneza francuskih službenih pušaka pre konstrukcije FA MAS
Geneza francuskih službenih pušaka pre konstrukcije FA MAS

Francuzi su bili pioniri prilikom uvođenja brojnih revolucionarnih noviteta u oružarstvu: prva nacija koja je usvojila bezdimni barut i višemetnu repetirku sa „malokalibarskim“ metkom 8x50R Lebel. Važno je naglasiti da su ubrzo posle toga, tamošnji konstruktori i razvojni timovi došli do vizionarskog zaključka da će u budućnosti za vojne potrebe biti optimalna municija u kalibrima od 6 do 7 mm radi upotrebe u oružjima poluautomatskog i automatskog režima paljbe.

Petometni okvir za Fusil Automatique Modele 1917
Petometni okvir za Fusil Automatique Modele 1917

Između 1894. i 1913, preko 20 modela takvih pušaka je testirano radi usvajanja za potrebe francuske vojske, a najuspešnijom se pokazala ona koju je pod nazivom 6×60 mm B1 predložio državni inspektor za naoružanje Rossignol. Ova puška, usavršena do konačnog rešenja još davne 1901, značajna je za kompletnu istoriju modernog vatrenog oružja jer je inspirisala brojna kasnija rešenja, poput AR-15 (M16), a odlikovala se direktnim delovanjem barutnih gasova na čelo zatvarača. Kao i kasnija švedska puška Ljungmann AG m/42b, Rossignol je bila u određenoj meri nezgrapno oružje i tehnički zahtevno za održavanje, ali po svojstvima vrlo napredno.

PPU metak 8x50R Lebel
PPU metak 8x50R Lebel

Kasnija Fusil Automatique Modele 1917 je proizvedena i isporučena francuskim trupama tokom Prvog svetskog rata u zavidnoj količini od 85.333 primerka, a usavršena verzija Mle 1918, upotrebljavana je i za vreme intervencije u Maroku 1921-1926, bez značajnijih primedbi oko zastoja, iako se koristila u teškim pustinjskim uslovima.

M. Milanović
foto: armement reglementaire francais i privatna zbirka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još