Oružje agenata u civilu

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆNekada je većina neuniformisanih policijskih agenata u velikim gradovima SAD bila naoružana ovim malim revolverom, u sada skoro zaboravljenom kalibru

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

U oružarskom svetu postoje brojni paradoksi, pomenućemo samo jedan – najprodavaniji revolveri su oni u kalibru .357 Magnum, a njihovi vlasnici u skoro 80-90% situacija iz njih ispaljuju municiju .38 Special. Tako je i u SAD (gde tradicionalno revolveri opstaju kao oružje izbora i pored svih mogućih novotarija), ali i u našim uslovima. Iako se već duže od veka proizvode brojni, izvanredni revolveri u kalibru .38 Special, na tržištu se još od perioda između dva svetska rata, najviše traže revolveri u jačem kalibru – .357 Magnum. Jasno je da korisnici revolvera žele da imaju mogućnost ispaljivanja municije različitog impulsa, oblika zrna i efekta na cilju, ali sve to je moguće i sa znatno „mekšim“ metkom umerenog trzaja.
Postoji određeni procenat ekstremnih korisnika, kojima je i .44 Magnum preslab, pa je poslednjih godina nastalo više metaka enormne snage koji su primereniji puškama. Tako se vremenom došlo do situacije u kojoj se „donjom granicom“ upotrebljivosti revolverske municije smatra .38 Special, za koji mnogi tvrde da je preslab čak i u +P varijanti.

Ruzveltov model
Mnogim mlađim ljubiteljima oružja je verovatno nepoznato, da čak ni u Americi nisu svi oduvek bili skloni što jačem revolverskom metku, odnosno da je pored (njima omiljenih) .45 LC, .38 Spl, .357 Magnum i .44 Magnum, još jedan metak bio široko prihvaćen i masovno korišćen. Revolverska municija dijametra .32 je na američkom kontinentu, ali i u većem delu sveta, preko sto godina bila najčešći izbor čuvara reda i civilnih korisnika. Najpopularniji je bio metak .32 S&W Long, koji je u upotrebi još od 1896. i revolvera Smith & Wesson's First Model Hand Ejector. Konkurentski „Colt“ je dimenzijama identični metak nazvao .32 Colt New Police, barem kada je reč o revolverima koje je proizvodio za upotrebu te municije.
U literaturi može da se nađe podatak da je legendarni predsednik SAD Teodor Ruzvelt (veliki lovac, strelac i poznavalac oružja), u vreme dok je bio na čelu Njujorške policije, insistirao da se kompletan sastav tamošnjih čuvara reda opremi revolverima Colt New Police u kalibru .32 Long. Smatrajući da se oni neće susretati sa opasnim kriminalcima koji koriste snažnije oružje, uporno je zahtevao da se policajci stalnim treningom dovedu u stanje odličnih strelaca jer je metak .32 S&W Long iz revolvera sa cevi od četiri inča ostvarivao izvanredne pogotke, na uobičajenim daljinama dejstva policajaca u urbanoj sredini. Šta je to konkretno značilo? Posmatrajući učinak svojih potčinjenih na redovnim gađanjima, primetio je da malo policajaca ostvaruje dobre pogotke revolverima kalibara .38 i .44, pa je logičan izbor bio promena službenog kalibra. Uskoro se primerom njujorških kolega povela i većina policijskih službi na Istočnoj obali, odnosno u najvećim gradovima. Kao što je to uobičajeno i tzv. obični građani su se ugledali na njih i mnoštvo revolvera kalibra .32 raznih proizvođača je prodavano i korišćeno u samoodbrambene svrhe. Jedna od velikih zabluda o vremenu Prohibicije i gangsterskih ratova je da su svi odreda, sa obe strane zakona, koristili pištolje Colt M1911 u kalibru .45 ACP, uz poneki revolver .38 Spl. Dokumentarna arhiva iz tog doba dokazuje sasvim suprotno – i prestupnici i policajci su voleli da uz sebe imaju skriveni revolver manjeg gabarita i u slabijem kalibru, najčešće .32 S&W Long.

Efikasan u urbanim uslovima
Kako je sve do kraja Drugog svetskog rata „Colt“ suvereno vladao američkim tržištem revolvera, njihov Police Positive Special je uskoro postao najtraženije šestometno ručno oružje, pa je taj model i metak .38 Special polako ali sigurno potiskivao laganiji .32. Pojava modela Detective Special prve serije, sve je još više zakomplikovala – novi „D“ ram je bio manji od onog primenjenog na modelu Colt Official Police ili S&W „K“ rama, pa je sa cevi dužine dva inča i najčešće u kalibru .32 bio pravi hit od 1927, kada se pojavila prva serija. Uskoro je najveći broj policijskih agenata u civilu bilo opremljeno baš ovom kombinacijom oružje-metak, koja im je pružala upravo ono što im je u tom trenutku bilo potrebno – kvalitetno izrađen revolver u umerenom kalibru, malih dimenzija i sasvim dovoljne snage za efikasnu borbu protiv kriminala u urbanim uslovima. Kasnije su se uglavnom preorijentisali na snažniji .38 Special i revolvere S&W, ali sve do sedamdesetih godina 20. veka, proizvodili su se i prodavali „Coltovi“ revolveri kalibra .32, kao i primerak koji smo nedavno isprobali.
Kako naš „Prvi partizan“ proizvodi metak .32 S&W Long sa zrnima tipa LRN i WC, bili smo u prilici da oružje isprobamo sa različitom municijom i uverimo se da li je i u 21. veku ovo konkurentan sistem. Poređenja radi, „stavili smo u ring“ i revolvere rivalskog S&W i uvideli da svaki od modela ima svoje prednosti i mane.

Dobri pogoci na 20 metara
Prvi manuelni kontakt sa revolverom Colt Pocket Detective kalibra .32 Long je neobično prijatan osobama sa manjom šakom i tanjim prstima. Rukohvat je dobro profilisan, bolje naleže u ruci od petometnog S&W Model 60, posebno za brzo, instinktivno potezanje ispod odeće. Kada je na red došlo precizno gađanje u SA modu, S&W Model 15 Combat Masterpiece je zbog podesivih nišana i duže cevi u nesumnjivoj prednosti, ali smo na daljini od 20 m ostvarivali odlične pogotke i sa malenim Coltom kratke cevi, naročito sa municijom zrna wadcutter. Nije ni čudno da se moderni, skupoceni pištolji Hämmerli, Benelli i Walther, namenjeni vrhunskim rezultatima u sportskom streljaštvu proizvode upravo u ovom kalibru, kao i sportska varijanta francuskog vrhunskog revolvera Manurhin MR 73. Istina, navikli smo da iz revolvera ispaljujemo metak .38 Special, pa nam je delovalo neobično koliko malo trza, odnosno kako je slab akustički i svetlosni efekat pri ispaljivanju metka .32 S&W Long. Eksperimenta radi, napunili smo doboš i sa municijom 7,65×17, koja je izvorno namenjena džepnim pištoljima, ali zbog izraženog oboda dna čaure može da se koristi i u revolverima. Pucanj je nešto jači, ali su grupe pogodaka dvostruko lošije i to nevezano od više strelaca, koji su se tog dana oprobali. Ovo je prihvatljiva varijanta ukoliko niste u mogućnosti da koristite izvorni metak u revolveru kalibra .32, ali ne očekujte ništa spektakularno.
Deo prisutnih je bio pri stavu da je ipak u pitanju definitivno konstrukciono zastareo revolver, slabije brave doboša od rivala S&W, anahronih nišana, sporijeg sistema deblokade doboša, prevaziđene ergonomije i dizajna, pa još i u kod nas retkom kalibru. Sve to stoji, ali mora da se uvaži i da je ovo rafinirano i šarmantno oružje, koje je odigralo značajnu ulogu u ukupnom razvoju revolvera, kao i da ima posebnu draž samim tim što su ga koristili brojni predstavnici zakona u vreme kada je od kvaliteta oružja često zavisio život.

„Plastikaneri“ razrešili dilemu
Kao osvedočeni zaljubljenik u američke revolvere, decenijama sam bio čvrsto pri stavu da možda ipak i postoji kratkocevno ručno oružje, koje se približilo savršenstvu – revolveri Smith & Wesson i to modeli čija numerička oznaka počinje brojem 1, odnosno od 10 do 19. Na kraju ovog testa, držeći u jednoj šaci petometni S&W Airweight .38 Spl, a u drugoj šestometni Colt Pocket Detective .32 S&W Long – bio sam u velikoj dilemi koji bih odabrao. Van tog mikrokosmosa, opisana dvojba ne postoji već odavno. Mnoštvo modernih DAO „plastikanera“ lišava korisnike novije generacije pomisli na bilo koji i kakav revolver…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još