Oružje plemićkog porekla

Piše: Vlada MITROVIĆ

Čuvena austrijska firma „Johan Fanzoj“ iz Ferlaha više od dva veka proizvodi vrhunsko oružje kojim su lovili vladari, plemići, političari, a na sajmu IWA 2010, predstavila je nekoliko ručno rađenih modela, od kojih smo izdvojili izuzetan driling, dvokuglaru i karabin

Piše: Vlada MITROVIĆ
Ferlah je veliki austrijski, evropski i svetski centar oružarske industrije. Lovačko oružje koje ferlaški majstori izrađuju u sedam firmi, svrstava se u vrh puškarskog umeća. I ne samo to – oni uspešno brane čast kontinentalne i germanske oružarske škole, pa ih i Englezi priznaju za sebi ravne.
Uvidevši neophodnost organizovane proizvodnje oružja na svojoj teritoriji, imperator Ferdinand 1588, iz Holandije (tada takođe Habsburške), dovodi stotinu najobrazovanijih puškara, koje naseljava u okolini Ferlaha. Ovaj gradić je odabran, jer je na obližnjim Karavankama bilo više rudnika gvožđa, moćni vodotokovi su se slivali niz planine, a drveta i strugara za obradu građe bilo je u izobilju… Holandski puškari sa uspehom su organizovali proizvodnju, što je bilo presudno za vođenje tzv. Tridesetgodišnjeg rata (od 1618, do 1648). Postoji pisani dokument u austrijskom arhivu, po kome je nadvojvoda Leopold V, 1928, naručio veću količinu pušaka u Ferlahu, koje su se u praksi pokazale mnogo kvalitetnije, od do tada korišćenih.

Izrada po želji kupaca
U Ferlahu je proizvodnja oružja organizovana kao porodični biznis. Svaka porodica se specijalizovala za određenu oblast ili vrstu oružja: izradu cevi, mehanizma, kundaka, bajoneta, hladnog oružja… Od 1740, do 1780, u doba Marije Terezije, Ferlah postaje centar vojne industrije Habsburške monarhije. (Kasnije je vojna industrija premeštena u Štajer). Marija Terezija 1750, donosi strogo definisane propise o kvalitetu izrade oružja, kojih moraju da se pridržavaju svi ferlaški puškari. To može da se nazove pretečom današnjih evropskih C.I.P. standarda. U Ferlahu se 1790, osniva puškarska radionica Johana Fanzoja. Tih godina, Ferlah dobija i zaštitini znak udruženja (esnafa), svih proizvođača oružja. Od osnivanja asocijacije, varirao je broj ferlaških puškarskih radionica: 1781. godine (kada je asocojacija osnovana), bilo ih je 203, 1845. – 308, 1934. – 80, 1946. – 56, 1989. – 16, da bi 2008. ostalo samo – sedam!
Jedna od tih sedam, koja uživa izuzetan ugled je 220 godina stara puškarska firma „Johan Fanzoj“. Već devet generacija Fanzoja, proizvodi kvalitetno oružje.
Početkom 20. veka, veliki lovac Franc Jozef I u društvu tadašnjeg Johana Fanzoja i plemićke svite, lovi isključivo visoku divljač jednometnim kip-laufom sa spoljašnjim udaračem, koji je za cara izradio „Johan Fanzoj“. Puška je nosila ime Ischler Stutzen, a proizvodi se i danas i za nju vlada veliko interesovanje. (Napravimo poređenje: austrijski car, koji je vladao polovinom Evrope 1906, lovi jednometnim kip laufom, a danas mnogi kupci poluautomatskih karabina, prodavce obavezno pitaju: da li imate okvire kapaciteta deset metaka? Očigledno je da smo u edukaciji lovaca negde pogrešili). Ceo 20. vek „Johan Fanzoj“ pravi je lovačke puške za većinu evropskih vladara, političara, vojskovođa, bogataša… Tako je 18. decembra 1977, Josip Broz Tito, predsednik tadašnje SFRJ, poslao zahvalnicu i fotografiju sa posvetom Johanu Fanzoju, kao znak da je prezadovoljan isporučenom puškom. Posle jednog lova u Africi 1969, „Johan Fanzoj“ proširuje proizvodni program brojnim puškama u teškim, afričkim kalibrima. Tako je pokrivena sva planetarna divljač, koja može da se lovi puškama „Fanzoj“: od malih krznašica, do afričkih big six (slon, nosorog, nilski konj, bivo, lav i leopard). U ponudi ove stare firme je preko 300 lovačkih pušaka raznih sistema i uvek ima nešto novo da se predstavi.
Na najsavremenijim mašinama i uz potpuno kompjuterizovano projektovanje, ali isključivo u custom pojedinačnoj proizvodnji, poštujući specifične želje kupaca, „Fanzoj“ lovcima i ljubiteljima oružja danas nudi: jednometne kip-lauf puške sa svim vrstama udarača, dvocevne sačmarice, dvokuglare, trocevne puške svih konfiguracija i rasporeda cevi i kalibara (drilinge), četvorocevne puške u svim mogućim kombinovanjima kalibara kugla-kugla ili sačma-kugla, obrtnočepne karabine uglavnom sistema Mauser 98 vrhunskog kvaliteta. Kupci se često odlučuju i za razne verzije dvocevnih kombinovanih pušaka i kompleta, sa više pari rezervnih cevi. Kod pušaka „Fanzoj“ nije moguće, kao kod drugih proizvođača, izdvojiti i prikazati novi model. Bilo koja od više stotina proizvedenh pušaka je novi model za sebe, jer se radi pojedinačno, po specijalnim zahtevima kupaca.
Predstavićemo neke od ručno rađenih pušaka koje je „Johan Fanzoj“ izložio na sajmu IWA 2010, u Nirnbergu…

Tri brza metka
Driling 9,3x74R – prvi nam je skrenuo pažnju. Kod njega su sve tri cevi urađene u moćnom i u svetu evropskih prelamajućih pušaka najefikasnijem kalibru – 9,3x74R. Puška je rađena u klasičnom rasporedu sa dve gornje horizontalne i jednom donjom cevi. Cevi su od vrhunskog Bohler crome steel – Belerovog čelika, sa visokim procentom hroma. Sve tri cevi su međusobno spojene najskupljim demi-blok postupkom, gde se svaka cev radi sa vezom za susednu cev, a spaja se srebrnim lotom po celoj dužini. Ove tri cevi ubitačnog kalibra 9,3x74R duge su 600 mm, što omogućava potpuno sagorevanje baruta u cevi. Taj 110 godina star kalibar, pored vrhunske efikasnosti, daje sasvim umerene radne pritiske od 3.400 bara i podnošljiv trzaj pri opaljenju, npr. blaži je od .300 Win.Mag. Za bravljivanje ovog prelepog ožlebljenog drilinga, odabrana je trostruka Purdey-Scoot brava. Odlika ove brave su dva donja, klasična Purdey ključa, koje u zatvorenom položaju blokira dvozuba ploča. Treći gornji ključ nalazi se između horizontalnih cevi i blokira ga pokretni klin, smešten u gornjem delu baskule. Veoma kompaktno i čvrsto rešeno bravljenje, bez slabljenja baskule poprečnim bušenjima. Vrhunska puška i vrhunska brava.
U istom nivou je i sistem za opaljenje. Kako se i očekuje, reč je o mehanizmu vatri urađenom na bočnim skidajućim Holand&Holand pločicama. Mehanizam je sa deset čivija i njime komanduju dva obarača. Prednji obarač opaljuje dve gornje horizontalne cevi, u sledećem rasporedu: prvo puca desna, pa leva cev. Drugi zadnji obarač, opaljuje donju cev. Na vratu kundaka nalazi se klizno dugme kočnice koja blokira sve, uz unutrašnje interseptore – hvatače. Na cevi na visokoj rampi, nalazi se okrugla zlatna mušica. Zadnji nišan je brzog V tipa, sa vertikalnom, zlatnom linijom u sredini. Nišani se po sistemu stavljanja zlatne tačke, na zlatnu liniju – tzv. tačka na slovo i. Na istoj zadnjoj šini, na kojoj je i zadnji mehanički nišan, nalaze se i baze za prihvat optičkih nišana. Predviđene su brzo skidajuće montaže, koje kupac dobije po želji, uz pušku. Svi metalni delovi baskule i štitnika obarača, bogato su gravirani sa zlatnim inkrustracijama i baroknim scenama iz lova. Kundak je posebna priča. Drvo je staro više stotina godina, a reč je o najređem i najskupljem čerkeskom orahu (circassian walnut). Šara je predivna, uz vrhunsku obradu, pri kojoj se smenjuju poliranje i nauljivanje. Ovaj proces glačanja i sastav ulja je viševekovna, strogo čuvana porodična tajna. Znamo da gravura i kundak u vrhunskoj izvedbi, znatno uvećavaju cenu jedne ovakve puške.
Kada je puška završena, najiskusniji majstor puškar prelazi na ispitivanje funkcionisanja, pouzdanosti, sigurnosti, sile obarača, udara igala, otvaranja, zatvaranja, izbacivanja čaura i pouzdanosti ejektora. Takođe i duga ispitivanja i reglažu preciznosti. Kada se sve to uspešno privede kraju, puška ide u međunarodni, od C.I.P. priznati ferlaški ZIŽ (Zavod za ispitivanje i žigosanje oružja), gde se sve to ponovo ispituje, dokumentuje i žigoše. Tek tada se poziva kupac, koji se pažljivo i detaljno obuči za pravilno rukovanje i održavanje oružja, jer je reč o veoma skupom proizvodu. Neko će da se zapita: čemu driling, u tri ista kalibra? Tri brza metka ispaljena bez repetiranja, a puška je kratka, rasklopiva, ekstremno precizna i pouzdana. A i zbog prestiža!

Profi dvokuglara
Fanzoj The Boxlock dvokuglara položenih – horizontalnih cevi, radi se u afričkim kalibrima, od .375 H&H, pa naviše. I njene cevi su spojene demoblokom, a duge su 600 mm. Postoje dva donja ključa Purdey, a gornji ključ je koničan produžetak između cevi i u literaturi se naziva doll's head (lutkina glava). Lutkina glava ulazi u odgovarajuće ležište u baskuli, vrlo je skupa za izradu i drastično, zbog koničnih naležućih površina, odlaže vreme pojave neprijatnih zazora u baskuli. Anson-Dili udarni mehanizam je veoma pouzdan i dugovečan, a ugrađeni su i unutrašnji hvatači (interseptori). Ovi hvatači su nezamenljivi, u slučaju da se usled pada ili jakog potresa neželjeno oslobode unutrašnji čekići – udarači. Oni ih hvataju znatno pre kontakta sa udarnom iglom i ne dozvoljavaju opaljenje, jer obarač nije povučen do kraja.
Mnogi afrički profesionalni lovci vlasnici su ovakvih pušaka, kupuju ih u verzijama sa manje zlata i gravure, ali uz vrhunsku preciznost i pouzdanost. I ukusi su različiti: mnogi lovci ne žele preterano gravirano oružje. To je način da se stigne do vrhunskog i cenom prihvatljivog oružja.

Lagan i otporan
Model Titanium – ortnočepni lovački karabin sistema Mauser 98. Namerno nismo odabrali neki „Fanzojev“ teški karabin u afričkom kalibru. Zanimljiviji nam je model Titanium, koji je potpuno je otporan na koroziju, višestruko je jači (otporniji) na visoke temperature i oštećenja od bilo kog čeličnog modela. Model od titanijuma je 45 % lakši od čeličnog modela, što mu u kalibru 8x68S daje masu od 3 kg. Ovakvi karabini imaju deblju, ali lakšu cev, što se povoljno odražava na preciznost, čak i u uslovima brze paljbe i većeg zagrevanja cevi. Puška ima klasično M98 bravljenje zatvarača, bočnu kočnicu sa tri položaja, potpuno podesiv obarač i kundak od čerkeskog oraha, sa specijalnim ležištem – bedingom. U ponudi su kalibri od 6,5 do 8 mm i više dužina cevi i nivoa gravure. Neobičan karabin, koji s donje strane ima graviran lik indijanskog poglavice plemena Crne Noge, a urađen je na zahtev bogatog američkog kupca.
Treći put pišemo o prelepim puškama „Johan Fanzoj“, a nismo načeli ni delić bogatog opusa ove izuzetno renomirane firme.

Danijela i Patrik
U „Johan Fanzoj“ stigle su i nove snage: na mestu direktora sada je Johanova kćerka Danijela, a pomaže joj mlađi brat Patrik, koji je diplomirao na Visokoj tehničkoj školi oružarskog inženjerstva u Ferlahu. Patrik je i zaljubljenik u lov i loveći u Pamiru, obrtnočepnim karabinom 8x68S, odstrelio je kapitalnog kozoroga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Savremeni džepni gromovi

Malogabaritni revolveri još uvek predstavljaju najracionalniji izbor oružja namenjenog odbrani života i imovine u uslovima nenadane opasnosti, demantujući procene da je njihovo vreme neumitno prošlo

Novi zmaj Dalekog istoka

Nakon višedecenijskog statusa vojske koja to praktično i nije, japanske oružane snage se osavremenjuju i postaju respektabilna sila na tom području