Primamljive „turkinje“

Za prvi kontigent beogradska firma „Arsenal“ odabrala je po promotivnim cenama turske vazdušne puške prelamajućih cevi u modelima Major i Ultimat, dok se posle duže analize proizvođača municije odlučila za poznatu slovenačku firmu. Evo naših utisaka…

Nismo mogli ni da pretpostavimo kakvu će lavinu vazdušnih pušaka pokrenuti novi Zakon o oružju i municiji. Za samo devet meseci, od marta 2016, tržište Srbije je preplavljeno hiljadama različitih modela vazdušnog oružja. Na žalost, tu se naša „Zastava“ opet nije najbolje snašla, tako da je procenat prodatih njihovih vazdušnih pušaka, koje su, zaista, kvalitetne, praktično zanemarljiv. Zato su Turci, Španci, Kinezi, Rusi i Česi i te kako profitirali primenom novog Zakona, koji je drastično olakšao nabavku vazdušnog oružja.

Danas pričamo o turskim Voltran Ekol vazdušnim puškama, koje je na naše tržište nedavno uvezao beogradski „Arsenal“. Naš prijatelj Steva Smiljanski nam je, kao i mnogo puta dosad, izašao u susret i omogućio da se detaljno upoznamo s tek pristiglim puškama. Uputio nas je i na čitavu lepezu novouveženih diabolo metaka za vazdušne puške slovenačke firme „Coal“. Eto još jedne teme za istraživanje, čime će ovaj prikaz biti potpuno zaokružen.

Stari znanci sa sajma IWA

Firma „Voltran Av Silahlari ve Ins. San. Tic. Ltd. Sti“ (Ekol) iz Pendik/Istanbula je veliki proizvođač startnih i gasnih pištolja i revolvera, kao i vazdušnog oružja. Svake godine viđamo njihove proizvode na nirnberškom sajmu IWA i poznajemo im brend i kvalitet.

Za prvi kontigent „Arsenal“ je odabrao vazdušne puške prelamajućih cevi u modelima Major i Ultimat. Major u kalibru 4,5 mm ima brzinu na ustima cevi Vo-185 m/s, što znači da se kupuje samo „na ličnu kartu“, bez obaveze prijavljivanja MUP. Ultimat se u mreži „Arsenalovih“ prodavnica i kraljevačkom „Royal Wolfu“ može kupiti u kalibrima 4,5 mm, gde je početna brzina Vo-330 m/s, kao i u kalibru 5,5 ms sa Vo-275 m/s. Obe puške se, po ZOOM, moraju u roku od osam dana nakon kupovine prijaviti policijskoj upravi na kojoj kupac živi.

Pre probe smo pitali za cenu i bili prijatno iznenađeni da se ove, već na prvi pogled, solidno urađene puške prodaju za 11.900, odnosno 12.900 dinara. Da vidimo šta za tu, zaista skromnu, količinu novca kupac dobija…

Udobna ergonomija

Oba modela rade tako što se preklapanjem-prelamanjem 490 mm duge cevi sabija opruga spiralnog tipa, na čijem kraju je kup sa zaptivnim setom. Pri prelamanju cevi se automatski aktivira kočnica smeštena ispod obarača. Ona pri procesu otkočenja pruža solidan otpor, pa je nije moguće slučajno aktivirati, što je pohvalno. Prelamanje cevi modela Major ne zahteva neku veliku silu, dok model Ultimat ima znatno jaču oprugu, tako da pušku ne mogu koristiti osobe mlađeg uzrasta. To je, takođe, dobro, iako i za vazdušno oružje važi pravilo da se mora držati zaključano i davati maloletnicima samo pod nadzorom roditelja-vlasnika puške.

Na cevi oba modela se nalazi sklop zadnjeg, po visini i pravcu, potpuno podesivog nišana sa zelenim fiber optik tačkama. Mušica koju čini jarko fiber optik vlakno ima svoj čvrsti zaštitnik, koji sprečava oštećenje ovog, inače, vrlo osetljivog dela. Rastojanje od mušice do zadnjeg nišana – nišanska dužina iznosi 460 mm. Cela puška kod oba modela ukupno je duga 1.155 mm, što vam govori da je reč o prilično velikom vazdušnom oružju, iako masa nije previsoka sa 2.750 grama za model Major i 2.630 za Ultimat. Model Ultimat ima proširenje koje liči na prigušivač, ali to nije klasični višekomorni prigušivač pucnja. Ovo plastično zadebljanje oko cevi, iako ima sedam komora ispred usta cevi, vrlo je pogodno samo za hvat šakom prilikom prelamanja cevi.

Na gornjoj strani cilindra se nalaze 11 mm široki zarezi, koji služe za prihvat montaže optičkog nišana. Za pohvalu turskom konstruktoru je ugradnja „mount stop“ graničnika, koji sprečava klizanje montaže optičkog nišana unazad. Vazdušne puške s jakim klipnim oprugama imaju znatan trzaj i udar pri opaljenju, tako da je taj graničnik često neophodan. Puške imaju crni polimerski kundak s pištoljskim rukohvatom. Oba modela imaju obostranu obrazinu, što će pozdraviti i desnoruki i levoruki strelci. Na dnu kundaka je debeli rešetkasti gumeni amortizer. Ergonomija kundaka prati anatomski oblik šake i lica, tako da se može smatrati nadprosečno udobnim.

Utegnute i precizne

Obarač tj. konematika sistema za okidanje dozvoljavaju samostalno podešavanje u predviđenom opsegu. Okidanje je zadovoljavajuće. Na strelištu smo modelom Major, zbog slabije opruge i manje brzine metka, postizali nešto uže grupe. To je izraženo samo u nekoliko milimetara, jer je i snažni Ultimat u oba kalibra bio zadovoljavajuće precizan. Majorom smo pucali samo na 10 metara udaljenu metu, dok za Ultimat 4,5 i 5,5 mm ni 25 metara nije bila prevelika udaljenost. Pored streljaštva i zabave, Ultimatom se mogu štititi posedi od sitnih štetočina-glodara… Udarna energija diabolo metka brzine 330 m/s, tj 275 m/s sasvim je dovoljna za tu svrhu. Autor ovog teksta je svojom Slavia 631 Lux puškom znao satima da lovi vodene pacove na obalama Ibra i Zapadne Morave, što je izvanredan trening za pravi lov. O pucanju u ploveće plastične flaše kojih, na žalost, ima u našim rekama, da i ne govorimo.

Voltran Ekol vazdušne puške lepo leže u ramenu, sasvim zadovoljavaju u pogledu preglednosti mehaničkih nišana i ergonomije kundaka. Čvrsto su sklopljene, što bismo rekli „utegnute“, bez klimavih-labavih delova, a sve to obećava dugovečnost. Konačna ocena je da strelac za stotinak evra dobija sasvim zadovoljavajuću vazdušnu pušku. Test penetracije nismo želeli da radimo, kako nam se ne bi zamerilo da ohrabrujemo krivolov vazdušnim oružjem, za koji znate da slede stroge zakonske kazne.

Uvaženo mesto na tržištu

Beogradski „Arsenal“ se posle duže analize proizvođača municije za vazdušno oružje odlučio za slovenačku firmu „Coal ltd“ (Nova ulica 1, Petišovci-Lendava). Njihovim izborom je naše tržište obogaćeno velikim brojem različitih tipova diabolo metaka u kalibrima 4,5, 5,5 i 6,35 mm.

„Coal“ je još 1984. osmislio bivši pilot JNA Stjepan Cofek. To je 1993. preraslo u ozbiljan porodični biznis, u koji se uključilo više članova ove familije. Danas je firma poznato ime u svetu vazdušnog oružja, izvozi proizvode na sve kontinente, uz naglašavanje visokog kvaliteta po pristupačnim cenama. „Eley“, „Hendler & Neterman“ i „RWS“ su najpoznatiji proizvođači municije za vazdušne puške, ali njihova enormno visoka cena čini da proizvođači poput „Coala“ i te kako imaju svoje mesto na tržištu.

„Arsenal“ je uvezao nekoliko tipova metaka pod imenima: Speedy, Starter, Classic, Field, Pointed… pokrivši tako sve familije „Coalovih“ diabolo metaka svrstanih u klase: Hobby Line, Sport Line, Field Line i Hunting Line. Težina im se kreće za kalibar 4,5 mm – od 0,45 do 0,62 grama, za kalibar 5,5 mm – od 1,0 do 1,1, a za 6,35 mm projektil teži 2,0 grama. Za kalibar 4,5 mm „Coal“ garantuje odstupanje u težini +/- 0,004, a za kalibar 5,5 dozvoljeno garantovano odstupanje je +/- 0,005 grama. Kada na to dodamo da svaki „Coal“ diabolo metak ima ekstremno sjajnu metalnu boju, onda je razumljiv službeni naziv svih njihovih metaka koji glasi White Pellets – „WP“. Znači, kada nađete na internetu ili bilo gde na wp diabolo municiju, znajte da se radi o ovoj slovenačkoj.

Pravilan let projektila

Svaki diabolo metak, pa i „Coal“, mora posedovati prsten na prednjem delu koji samo ovlaš naleže (tek dodiruje) na žljebove u cevi, što omogućava pravilno vođenje projektila kroz cev. Zadnji deo projektila zaptiva ožlebljeni deo cevi i na sebe prima energiju usmerenog mlaza komprimovanog vazduha (ili negde CO2 gasa). Malo trenje prednjeg prstena i dobro zaptivanje zadnjeg „kupastog“ dela obezbeđuju pravilno vođenje, rotaciju i pravilan let projektila.

Za kalibar 4,5 mm daljinu su odredili sportisti na 10 metara (u disciplini Field Target i znatno dalje – 80 m), dok kalibri 5,5 i 6,35 imaju solidnu putanju i dovoljno energije i do 50 metara. Važno je napomenuti da vlasnici super brzih vazdušnih pušaka moraju, ipak, barem malo poznavati nauku: „dinamika leta projektila“. Na prelazu iz podzvučne u nadzvučnu brzinu (330-340 m/s) može doći (i dolazi) do prevrtanja-„tumbanja“ metka. To se pokušava izbeći korišćenjem najtežih diabolo metaka.

Materijal diabolo metaka „Coal“ (i drugih) je olovo, čvrsto legirano antimonom. Prečnik npr. kalibra 4,5 mm se kreće u stvarnosti od 4,48 do 4,52 mm. Vrhunski (npr. H&N Final Match) diabolo se testiraju na specijalnoj, nepomičnoj „batch rest“ mašini i mogu postići na 10 metara grupe prečnika 5,0 mm. Vrhunski strelci ostvaruju grupe, iz ruke, prečnika 8 mm. Ovo je bio izlet u sam vrh svetskog oružja.Ravni diabolo projektili s takozvanim Wadcutter zaravnjenim vrhom se koriste za streljaštvo, jer ravni vrh „seče“ pravilan krug na papirnoj meti, a svi ostali vrhovi imaju druge namene.

U „Arsenalu“ smo saznali da se „Coal“ diabolo municija za vazdušne puške prodaje po ceni od 390 do 800 dinara za 500 komada metaka kalibra 4,5 mm, dok 250 komada kalibra 5,5 mm košta isto toliko. Vidite da je tačna ona tvrdnja s početka teksta: visok kvalitet za razumnu cenu!

Msc Vlada MITROVIĆ

Foto: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Unapređena Lapua

Finska renomirana fabrika pomno analizira informacije dobijene od krajnjih korisnika i shodno tome kreira poboljšanja u svojoj proizvodnoj paleti

Čarobnih šest i po milimetara

U kojoj meri su nešto stariji kalibri prečnika zrna 6,5 mm adekvatni u lovne svrhe, pogotovo oni koji su se različito iskazali za vojne i takmičarske namene