Retrospektiva: Najbolji borbeni pištolj

Definisati parametre za najbolji borbeni pištolj na svetu, čini se kao nemoguća misija. Za nekoga je to oružje vrhunske preciznosti, za drugog je najvažnija apsolutna pouzdanost. Nasuprot onima koji žele lagan i kompaktan pištolj nalaze se ljubitelji velikih, teških modela koji se bez problema kontrolišu pri brzoj paljbi. Ima onih koji cene besprekorno okidanje, nekome su važniji ergonomija i dobra nišanska slika. U mnoštvu ovih zahteva mnogi su međusobno suprotstavljeni, pa je izrada modela koji bi svima odgovarao praktično neizvodljiva…

Najbolji borbeni pištolj
Najbolji borbeni pištolj 2010.

Tako se činilo, dok nismo posetili izložbeni štand kompanije „Sphinx Systems Limited“ na nirnberškom sajmu IWA 2010. „Kalibar“ je nekoliko puta obrađivao njihovo oružje, objavljivali smo i testove iz stranih publikacija, ali je ovo bila prva prilika da se uživo upoznamo sa vodećim modelom AT-3000. Švajcarski proizvođač je u poslu sa oružjem još od 1876, a svetsku slavu dosegao je obradom i usavršavanjem „Zbrojovkinog“ modela ČZ-75 u skoro svim aspektima. Korišćeni materijali, kvalitet obrade i neka tehnička rešenja, predstavljaju korak dalje na putu do savršenog pištolja. Jedino što cena veća od 2.000 evra sputava polet potencijalnih kupaca. Mašinski park sa super preciznim CNC alatima koristi se za obradu najkvalitetnijeg čelika, titanijuma i aluminijumske legure, a kupac može da bira kombinaciju materijala i finiširanje koji najbolje odgovaraju njegovim potrebama.

Zajednička konstrukcija

Konstrukcija je zajednička svim modelima. Navlaka klizi po vođicama sa unutrašnje strane rama pune dužine, a bravljenje precizno upasovane cevi obavlja se preko prizmatično oblikovanog dela koji upada u otvor za izbacivanje čaura (rešenje poznato kao Sigova brava). Vođica povratne opruge je pune dužine, od jednog komada čelika, a opruga je načinjena uplitanjem dve žice koje su potom spiralno uvijene. Ovo je već viđeno kod pištolja SIG-Sauer (i kod našeg puškomitraljeza M-53), rezultat je opruga koja nikada neće pući. Konture pištolja su uglaste i ravne, što mu daje jednostavan i strog izgled, poput neke studije mašinskog dizajna. Ipak, kad se nađe u ruci, svaka linija ima svoje praktično opravdanje. Ravne površine navlake široke 24 mm i te kako olakšavaju brzo nišanjenje.

Rasklopljen model - obratite pažnju na dvostruku povratnu oprugu
Rasklopljen model – obratite pažnju na dvostruku povratnu oprugu

S obzirom da je visina izloženog dela navlake relativno mala, sigurnom repetiranju pomažu oštro oblikovani urezi koji je sprečavaju da isklizne iz prstiju. Na ovom pištolju se nudi nekoliko varijanti nišana. Podesivi nišani su odlični, pravi takmičarski, ali oduševili su nas borbeni modeli. Izuzetno pregledni, veoma uočljivi i sa genijalnim rešenjem za mušicu. U pitanju je kombinacija fiber-optičkog vlakna za dnevnu upotrebu, istovremeno i za pobuđivanje tricijumskog izvora u obliku tačke za loše svetlosne uslove. Potpuno univerzalno i daleko bolje od bilo čega sličnog na tržištu. Na navlaci se uočava veoma širok i snažan izvlakač koji u paru sa fiksnim izbacivačem obezbeđuje pouzdan rad, bez rizika da ispaljena čaura ostane u cevi posle opaljenja.

Izvanredni ram i okidanje

Ipak, ono što Sphinx AT-3000 čini posebnim je ram. Sastoji se od dva dela. Donji deo objedinjuje rukohvat u kome se nalazi okvir za municiju i široki štitnik okidača koji dopušta korišćenje pištolja, čak i kada nosite debele rukavice. Može da bude od alatnog ili nerđajućeg čelika, lake aluminijumske legure ili titanijuma. Pravi se u tri veličine, što bi trebalo da bude dovoljno i najprobirljivijima. Isprobali smo svaki od njih i verujte, ostali u nedoumici – koji najbolje „leži“. Jednostavno, svaki je delovao kao idealno rešenje.

 

Model Tactical sa prigušivačem
Model Tactical sa prigušivačem

Sigurno bi neki vrhunski takmičar mogao da prepozna finese koje donose prednost kod određenog tipa rama, ali nama je dovoljno što je rukohvat koji prima dvoredni okvir širok samo 27 mm! Uz to, oblikovan je tako da na najbolji način ispuni šaku i pruži siguran hvat. Umesto klasičnog čekiranja kod koga je površina prekrivena sitnim piramidama, Sphinx na prednjoj i zadnjoj strani rukohvata ima izdubljene uske i relativno plitke vertikalne žlebove. Ideja je bila da se izbegne abrazivno delovanje oštrih vrhova piramida na dlan strelca, a istovremeno onemogući klizanje metalne površine po oznojenoj koži. Gornji deo rama u kome se kreće navlaka uklopljen je sa rukohvatom toliko precizno, da tek ako znate gde da gledate, možete da primetiti tanušnu liniju spoja. Bez obzira da li je reč o pištoljima pune veličine, taktičkim ili kompaktnim modelima, svaki sa donje strane ima izglodanu šinu za montažu dopunske opreme, a po želji mogu da se dobiju izbušene rupe za bočne nosače kolimatora ili optike. Ujedno, u tom segmentu su smeštene komande i okidački mehanizam. Maksimalna širina „preko svega“ je samo 30,8 mm što samo po sebi dovoljno govori o ergonomiji.

Model Standard sa kamuflažnim stranicama drške
Model Standard sa kamuflažnim stranicama drške

Kao i na većini modernih službenih pištolja, korisniku je prepušteno da odabere vrstu okidanja. Nudi se uobičajena kombinacija DA/SA, DAO (samo dvostruka akcija) i čist SA. U „Sphinxu“ su nam rekli da je sve veći broj onih koji se odlučuju za SA okidanje, dok najslabije prolazi DAO. Taj trend je razumljiv, jer ovako skupo oružje uglavnom nabavljaju dobro uvežbani profesionalci kojima slučajno opaljenje (zbog koga je i nastao DAO) ne predstavlja sigurnosni problem. Sila okidanja na SA je 1,48 kg dok je kod DA samo 3,7 kg. Ovi podaci na papiru deluju suvoparno, ali kada uzmete pištolj u ruke i povučete okidač shvatite da se radi o izuzetnoj kombinaciji udobnosti, balansa, nišanske slike i izvanrednog okidanja, tako da nema mnogo modela na svetu koji mogu da pruže bar približan osećaj.
Bili smo u prilici da isprobamo praktično sve modele u ponudi i teško je odlučiti se za najprivlačniji. U kategoriji oružja pune veličine sigurno da verzija u kalibru .45 ACP sa DA/SA okidačem nikome ne bi dala prostor za bilo kakvu zamerku. Masa od 1.087 g alatnog čelika u kombinaciji sa dugim ramom sa cevi od 115 mm i savršenim okidanjem, predstavlja oružje punog potencijala za bilo koju namenu. Ceo pištolj je dug 210 mm i visok 136 mm. Finiš je crni DLC (diamond like coating), a jedini plastični delovi su stranice drške i dno magacina. Kada smo kod drške, izbor dezena je veliki. Vrlo zanimljivo deluju kamuflažni uzorci, iako se pitamo: koja im je praktična vrednost?

Funkcionalnost i pouzdanost

Pažnju nam je privukao model Tactical sa kraćom navlakom, na kojoj je umesto mehaničkih nišana postavljen minijaturni kolimator, a konfiguraciju upotpunjuje duža cev na koju je montiran prigušivač, za koga tvrde da mu se redukcija kreće oko odličnih -22 dB. Namenjen specijalnim jedinicama, model Tactical je ceo od nerđajućeg čelika koji je posebnim elektrolitičkim postupkom zacrnjen, tako da ne reflektuje svetlost. Okidanje je DA/SA, a zahvaljujući nešto većoj masi pištolja prigušivač ne menja bitnije ponašanje oružja pri brzom prenošenju nišanske tačke. Sjajno oružje, ali onda smo videli primerak koji nas je ostavio bez daha!

Odlika pištolja Shinx AT-3000 je i široki štitnik okidača koji dopušta korišćenje pištolja, čak i kada nosite debele rukavice
Odlika pištolja Shinx AT-3000 je i široki štitnik okidača koji dopušta korišćenje pištolja, čak i kada nosite debele rukavice

Radi se o modelu Compact u kalibru 9 mm Para kapaciteta 15 metaka. Cev je duga 95 mm, ceo pištolj je 188 mm, uz visinu od 128 mm. Ram od titanijuma donosi masu od samo 790 g, finiš je tzv. nitriranje plazmom, koje navodno pruža potpunu zaštitu od spoljašnjih uticaja, uz izuzetnu mehaničku otpornost. Rasklapanje je lako, baš kao kod ČZ-75. Kvalitet obrade je jednostavno nemoguće ne primetiti. Nigde nema tragova, riseva, neuglađenih površina, a uvodna rampa cevi ispolirana je poput ogledala. U rukama pištolj leži udobno, nisko i potpuno prirodnim pokretom se dovodi na nišansku liniju. Produženi rep rama u zadnjem delu štiti šaku od eventualnog kontakta sa udaračem, a okidač je potpuno podesiv po sili, tački okidanja i zaustavljanja. Oblik titanijumskog okidača je ravan, kao na takmičarskim pištoljima, a izbušeni otvor ima pre svega estetsku ulogu. Sistem okidanja je SA, poluge kočnice nalaze se sa obe strane rama. Dok smo rasklapali pištolj, uzeli smo jednu praznu čauru kalibra 9 mm Para koja je bila na pultu. Stavili smo je u okvir i repetirali oružje. Funkcionisalo je bez problema u više navrata. To garantuje da će tokom paljbe pištolj sa apsolutnom pouzdanošću uvesti u cev svaki metak, bez obzira na oblik zrna.
Nažalost, nije bilo prilike da na strelištu potvrdimo tvrdnje proizvođača o visokoj preciznosti, ali u to ne treba sumnjati. Definitivno, proizvodi „Sphinx System Limited“ nalaze se na samom vrhu svetske ponude borbenih pištolja. Šta smo ono napomenuli na početku, da je nemoguće napraviti najbolji pištolj na svetu? Zaboravite, nije nemoguće…

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Sphinx Systems Limited“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još