Rođena na strelištu

Rad na njoj je započeo krajem devedesetih, a predstavljena je premijerno na sajmu IWA 2004. Godinama su je stvarali strelci na glinene golubove

Samo pominjanje imena „Blaser“, među poznavaocima i ljubiteljima oružja nagoveštaj je nečeg kvalitetnog, skupog i po konstrukciji originalnog. I sve vezano za ovu firmu je prvoklasno, od oružja visokog kvaliteta izrade i preciznosti, čija je konstrukcija nastala u „Blaserovom“ razvojnom birou, što sve prati i visoka cena.

„Blaser Jagdwaffen“ iz nemačkog grada Allgau osnovao je 1957, nadareni inženjer i konstruktor oružja Horst Blaser. U pokrajini Baden Wurtemberg na granici južne Bavarske i Austrije u algauerskim Alpima, lov je vekovima najvažnija sporedna stvar. Tu svi love, ili su na neki način povezani sa lovom. Horst Blaser je od početka rada, akcenat stavio na projektovanje i izradu lovačkog oružja visoke klase. Pored toga sve njegove puške bile su izuzetno estetski dopadljive, sa mnogo gravure i ukrasnih detalja. Sve je brzo prihvaćeno od lovaca, ali kako to uglavnom biva, genijalni konstruktor najčešće nije i najuspešniji biznismen. Zato 1986, jedan od vodećih puškara zaposlen u „Blaserovoj“ fabrici, Gerhard Blenk, preuzima rukovođenje firmom. Autor ovog teksta imao je privilegiju da upozna Horsta Blasera, koji je posle napuštanja firme konstruisao veoma kvalitetan karabin direktne akcije Strasser RS 05. Na promociji Strassera RS 05, koja je upriličena na sajmu IWA 2006, Horst Blaser je za čitaoce „Kalibra“ pokazao sve odlike svoje nove, opet genijalne originalne konstrukcije.

Vrhunsko oružje

To je bio samo izlet posvećen osnivaču firme „Blaser“, jer ostajemo sa pričom o njihovim današnjim proizvodima. To je pre svih legendarni karabin direktne akcije Blaser R93. Za njim ide njegov naslednik i danas sve popularniji model Blaser R8. Tu su zatim kip lauf K-95, bok puške B95 i B97, drilinzi D99, puške položenih cevi, sačmarice, polurisanice i dvokuglare oznake S2 i naša tema – bok sačmarica Blaser F3. Pored oružja za lov, prestižno ime „Blaser“ danas nose pojedini kalibri i karabinska municija, skupocena garderoba, oprema za lov, fiksni i preklopni noževi, oprema za lovačke pse, sredstva za negu i čuvanje oružja, oprema za sportsko gađanje glinenih golubova i još mnogo toga. Sve što smo pobrojali je sam vrh lovne opreme i privilegija imućnih lovaca.
Bok sačmarica F3 nije nastala na tabli za crtanje u konstruktorskom birou, već na strelištu za glinene golubove. Rad na njoj je počeo krajem devedesetih godina 20. veka, a predstavljena je premijerno na sajmu IWA 2004. Ovim ne favorizujemo Blaser F3, jer naravno, znamo da do sada još niko nije i verovatno još dugo neće dostići uspehe strelaca koji pucaju puškama „Perazzi“, ali je bez sumnje F3 vrhunsko oružje. Baš kao i pomenutu legendu Perazzi i Blasera F3 su skoro punu deceniju stvarali strelci na glinene golubove. I kada se dokazala kao izuzetna i prošla sva najzahtevnija sportska pucanja, iz nje su se razvile sve ostale varijante, među kojima su i brojne namenjene lovcima. Pored lovne verzije sa oznakom Blaser F3 Game, postoje i sportske F3 Competition Sporting, F3 Competition Trap, F3 American Trap, F3 Single Trap, F3 American Skeet i mešovite namene F3 Game Competition, tu su i Super Trap, Super Sport, baš za sve namene…
Baskula i vezni deo podkundaka urađeni su od jednog komada čelika i to najvišeg kvaliteta. Mehanizam za paljenje vatri – udarni mehanizam je smešten u unutrašnjost baskule i ako puška ima bočne pločice to je samo estetski detalj. Ovaj udarni mehanizam zaista je poseban i zasnovan je na pravolinijskom kretanju udarača, opruga i udarnih igala. Još je Šveđanin Rune Flodman napravio genijalnu i izvrsnu bok pušku sa setom izmenjivih cevi, kod koje je primenjeno pravolinijsko kretanje kinematskog udarnog mehanizma. Ne kažemo da su u „Blaseru“ kopirali Flodman pušku, ali je izvorna ideja Flodmanova.

Udarni mehanizam F3 puške koristi „Blaserov“ patentom zaštićeni IBS sistem, koji sprečava istovremeno opaljenje cevi. Bolest dvocevnih pušaka sa jednim selektivnim obaračem je neželjeno opaljenje druge cevi. To većina proizvođača rešava podizanjem sile okidanja, kao i većom silom na obaraču za opaljenje druge cevi. IBS sistem ima uređaj koji apsolutno onemogućava da obe cevi istovremeno opale. Sve to, uz konstantnu silu od 1,4 daN koja se odnosi na obe cevi. Hod obarača je izuzetno kratak, odziv mehanizma, odnosno vreme od povalčenja obarača do udara igle u kapislu je najbrži mogući. Položaj geometrije obarača svaki strelac podešava po svojoj želji. Selektor za izbor redosleda opaljenja nalazi se ispred obarača. Obeležen je slovima T – top (gore) i B – bottom (dole)i njime se lako i brzo rukuje. Ovo je mnogo lepše rešenje nego ono opšte prihvaćeno, gde je selektor smešten na dugmetu kočnice. Kod bokerice Blaser F3 je ugrađen inovativan kočioni sistem, koji pored obarača osigurava i unutrašnji udarni mehanizam. Znamo koliko je nesreća bilo kada je kočnica osiguravala samo obarače, a lovac bio u to siguran i nesmotren.

Konstrukcija EBS ejektora

Na donjem delu monobloka koji povezuje donju i gornju cev, ostavljen je produžetak u kome je urezan horizontalni žleb. U taj kanal, iz baskule ulazi horizontalna zabravljujuća ploča. Ovaj braveći sklop je znatno uži i niži nego na Browningu B-25, ili four locks rešenju. Westley Rchards poluga za preklapanje cevi je na klasičnom mestu i ostaje kod prelomljene puške u desnom položaju. Oslobađa je dugme na čelu baskule. Čelo baskule je zatvoreno čeličnom pločom koja je demontažna i omogućava pristup iglama i udarnom mehanizmu. Cevi bokerice Blaser F3 su poseba priča. Čelik i tehnologija kovanja su vrhunski, ali je i geometrija unutrašnjosti izmenjena. To u „Blaseru“ nazivaju patentom zaštićeni triplex bored design. Evo i opisa novog bušnja cevi: posle ležišta metka, kreće pod veoma blagim (2,5 stepena) uglom dugi prelazni konus. On prelazi u cilindrični deo cevi – u dušu cevi, čiji je prečnik 18,65 mm. Dugi konus ide i ka izmenjenim čokovima na vrhu cevi. Ti širi blagi prelazi onemogućavaju sudaranje i nagomilavanje sačme. Takođe ne dozvoljavaju nagli (skokoviti) porast pritiska u cevi. Sve cevi su ispitane na upotrebu čelične sačme. Nova osobina bokerice Blaser F3 je i konstrukcija EBS ejektora što su Nemci takođe zaštitili patentnim pravom. Za svaku pohvalu je rešenje EBS kod koga opruge u ejektorima nisu nategnute ni u jednom momentu, osim u trenutku preklapanja cevi. Ovo inovativno rešenje, pored čuvanja radnog veka ejektora omogućava izuzetno lako i mekano otvaranje i zatvaranje cevi.
Selektivni ejektori drže u zahvatu jednu četvrtinu obima dna čaure. Na gornjoj strani monobloka i cevi nalaze se ventilirajuće šine različitih oblika, već prema uslovima nišanjenja u lovu ili sportskoj, trap, skit ili sporting disciplini. Znamo iz iskustva koliko je važan balans puške za uspešan pogodak. Ovde su taj uslov Nemci maestralno odradili. Ugradili su balansere na bočnim stranama cevi i u kundaku. Ispod podkundaka je ostavljena mogućnost ugradnje na bokovima cevi više različitih uzdužnih tegova. Na navojnom trnu unutar šupljine kundaka, postoje dva podesiva cilindrična tega, ukupne mase 213 g. Kombinovanjem i podešavanjem rasporeda ovih tegova, strelac može da dobije idealan balans svoje puške. Sve ovo je mnogo važnije kod sportskog, nego lovnog pucanja. I u lovu je bitan balans (raspored masa na pušci), ali pri tom težimo i da nam puška bude što lakša. Kod sportskog pucanja dva munjevita precizna hica zavise od balansa, brzine odziva mehanizma i naravno, ergonomije puške.

Remek dela gravera

Kod F3 Blasera više je oblika i dimenzija kundaka i podkundaka. Bilo da je reč o sportskim fiksnim ili podesivim kundacima, za sve zajedničko je da su izrađeni od vrhunske orahovine. Isto važi i za Šnabelov engleski stil ili biver teil oblik podkundaka. Namerno ne prevodimo nazive, jer se pod tim engleskim rečima moraju naručiti. I naravno, ceo tekst bi mogli da posvetimo geometriji i dimenzijama kundaka, ali i ponuđenim izmenjivim čokovima. Uz jako kvalitetan alat za montažu, koji podrazumeva okretnu ručicu poput one na ribolovačkoj mašini, ponuđeno je šest unutrašnjih i osam izmenljivih čokova koji izviruju van cevi. Nemci nisu želeli da sami rade čokove, već su u F3 ugradili najbolje svetske Brilijeve izmenljive čokove. Unutrašnji se nude u geometriji: cilindar, skeet, 1/4, 1/2, 3/4 i pun čok, dok su oni duži koji izviruju van cevi obeleženi bojama i radlovanim prstenom ponuđeni kao: skeet, 1/4, 1/4 do 1/2 (0,38 mm suženje), 1/2, 3/4, 3/4 do 1/1 (0,75 mm suženje), 1/1 – pun i 5/4 čoka sa suženjem od 1,050 mm. Za skupu finu pušku, skupi kvalitetni čokovi proizvodnje Brili.

Blaserova F3 bokerica može da se dobije u raznim nivoima završne obrade, gravure, zlatnih inkrustracija i orahovine. Neki od naziva tih nivoa luksuza su Custom, Baronese, Attache, Luxus, Grand Luxe, uz gravure Custom Grade IV, Custom Grade V, Mythical Adventures – CG V…
Sve su ovo remek dela gravera i umetnika zaposlenih u „Blaserovom“ ateljeu. Blaser F3 puške u Zapadnoj Evropi koštaju od 4.600 do 11.000 evra. Cena može da bude iznad (znatno) 11.000 evra, ukoliko kupac želi bogatiju gravuru sa više zlatnih inkrustracija. Ali i najjeftiniji F3 model izuzetno meko i lako radi, cevi seglatko i bez napora zatvaraju i otvaraju, perfektno je izbalansiran, jako bezbednog kočionog sistema i estetski je dopadljiv. Ako se zna da „Perazzi“, „Kemen“, vrhunske ferlaške, „Merkel“, italijanske, španske, a pogotovo britanske puške koštaju i više desetina hiljada evra, dolazimo do spoznaje da Blaser F3 nije tako skupa puška. Ako ne možemo da je posedujemo, barem možemo detaljno da je upoznamo…

Predviđeni kalibri

Varijante za puške Blaser F3 su: 12/70, 12/76, 20/76, 28/70 i .410/76. Zavisno od namene i kalibra puške cevi mogu da budu duge: 68, 71, 74, 76 i 81 cm. Najmanju masu imaju verzije namenjene lovcima – 3,2 kg, a sportske sa dugim cevima teže oko 4 kg.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još