Jurišna puška MSAR STG 556

Osim lovaca, sportskih strelaca i pasioniranih kolekcionara, možda najbrojnija grupacija obožavalaca i vlasnika vatrenog oružja su zaljubljenici u uspešne konstrukcije vojnog oružja. To je najizraženije u Severnoj Americi, gde se već dvadesetak godina odlično prodaju vojni viškovi i rashodovano službeno oružje iz celog sveta. Naravno i na našim prostorima postoji pravi kult prema opremi iz ratova koji su vođeni u prošlosti, ali je ta „ljubav“ ograničena shodno platežnoj moći i propisima.
Tako je u Americi moguće kupiti raznovrsne varijante savremenih jurišnih pušaka, koje su prilagođene tzv. civilnim korisnicima, odnosno imaju mogućnost samo poluautomatske paljbe.

Od samog pojavljivanja, jedna od najcenjenijih modernih pušaka, bull pup konstrukcije austrijska Steyr AUG visoko je cenjena, među poklonicima takvog oružja, što je uzrokovalo, da je decenijama priželjkuju i osobe koje ne spadaju u kategoriju pripadnika bezbedonosnih službi. Upravo za takve potencijalne mušterije, američka firma „Microtech Small Arms Research“ (MSAR) je razvila zakonski dozvoljenu varijantu, pod nazivom STG 556, koja u suštini predstavlja neznatno izmenjenu verziju AUG A1. Ubrzo je na tržište plasirana i ograničena serija od 1.000 primeraka puške, pod istim nazivom koja je praktično malo dorađena AUG A3. Izmene u odnosu na austrijski original odnose se na dodatu komandu za manuelno otpuštanje zatvarača posle prepunjavanja oružja, poput one na američkoj M16. Dalje promene su dodavanje nekoliko MIL-STD-1913 šina za montiranje optoelektronskih i svetlosnih uređaja. Kao i izvorne AUG, ove puške se odlikuju brzom izmenom cevi i izvrsnom preciznošću u poluautomatskom modu paljbe. Istini za volju, doslovno sve vojničke automatske puške u kalibru 5,56×45 ostvaruju odlične grupe pogodaka na daljinama do 200 m, ali AUG je bila i ostala poznata, po (za strelca) vrlo ugodnoj manipulaciji pri gađanju, tako da i manje verzirani korisnici ostvaruju odlične pogotke.
S jasnim ciljem kojoj interesnoj grupaciji se obraća, MSAR je pre dve godine na sajmu SHOT Show prezentirala i varijantu STG 556 XM17-E4, koja koristi okvire pušaka sistema M16. Bez obzira što su se originalni sintetički okviri do sada pokazali superiornim u odnosu na one namenjene puškama AR15/M16, sklonost američkih korisnika oružja ka međusobnoj izmenjivosti dodatne opreme je doprinela ovom potezu.

Ukupno gledano i pored prilično visoke cene od 2.500 dolara za osnovnu varijantu, ove puške se prilično dobro prodaju, u pojedinim državama SAD, a korisnici imaju samo reči hvale i rado kupuju dodatnu opremu, poput okvira kapaciteta 10, 20, 30 ili 42 metka, kao i cevi različite dužine (od 356 do 508 mm). MSAR je svoju pušku razvio, po modularnom principu, pa uz pobrojane komponente službe bezbednosti mogu da se opredele za nabavljanje STG 556 u full auto ili poluautomatskoj verziji, pa i u kalibru 6,8×43 Rem. SPC, ukoliko se bazični 5,56×45 smatra neadekvatnim.
Upravo kada se u obzir uzmu potrebe koje svakodnevno iskazju policijske agencije, službe za pratnju novca i druge službe sigurnosnog karaktera, dolazimo do zaključka da je ovo oružje neuporedivo prikladnije za njih nego „hobističke“ zaljubljenike. Neoboriva činjenica, da postoje prekršioci zakona koji se ne libe da uđu u otvoreni vatreni okršaj prilikom izvršenja krivičnih dela, godinama unazad primorava čuvare zakona da u pojedinim tipskim situacijama imaju pri sebi oružje veće vatrene moći, od ranije uobičajenih pištolja/revolvera ili borbenih sačmarica. Na sreću, još uvek je i u Americi malo situacija u kojim prašte rafali iz jurišnih pušaka, dok se obezbeđuje red i zakon, ali beskrupulozne kriminalne grupe su već duže vreme opremljene kao za rat nižeg intenziteta, pa i policija jednostavno mora da parira.

Uzevši to u obzir, jedna moćna i savremena puška poput STG 556 predstavlja odličnu namensku spravu, čak i u verziji isključivo poluautomatske vatre. Čak i vojna iskustva u sukobima novog doba pokazuju da rafalna paljba u skoro svim combat situacijama predstavlja neracionalan utrošak municije. Stoga se i u najmoćnijim svetskim armijama potencira „angažovanje cilja“ jedinačnom paljbom, sem u retkim slučajevima gde jedino rafali znače razliku između života i smrti. Za sve ostale namene – konstrukcija AUG je idealna: oružje sa kraćim cevima omogućava komforan transport pripadnika određene formacije u vozilima, kao i upotrebu u urbanim uslovima skučenog manevarskog prostora, dalje – kalibar 5,56×45 je sasvim dovoljan za neutralisanje svake potencijalne opasnosti u uslovima sukoba sa kriminalnim grupama, a verzija sa dužom cevi i montiranim optičkim nišanom daje se varijantu snajperske puške kojom mogu da se reše sve talačke situacije.

Generalno, MSAR STG 556 je naprava sa potencijalom, kada su u pitanju čuvari reda, ali zbog velikog broja izuzetnih jurišnih pušaka tog kalibra na tržištu i sklonosti Amerikanaca ka konstrukciji AR15, za sada nema ni najave dobrog državnog ugovora. Srećom po proizvođača, civilno tržište iskazuje veliko interesovanje za ovu pušku. Kako tamošnje zakonodavstvo ovu vrstu oružja tretira kao karabin, bez naročitih administrativnih komplikacija svako zainteresovan može doći u posed ove ultra-moderne i moćne puške. Pod uslovom da mu cena od 2.500 do 3.000 dolara ne predstavlja drastičan udar na budžet i da smatra kako nabavkomupravo ovakvog oružja zadovoljava svoje potrebe. Realno i racionalno, koja je stvarna namena i upotrebna vrednost ovakve puške u rukama običnog građanina? Lov se, naravno, eliminiše pri samoj pomisli, jer ni najzagriženiji „military freak“ ne bi krenuo na srndaće ili lisice noseći bull pup jurišnu pušku koja vizuelno više pripada „Ratovima zvezda“ nego kretanju kroz lovište. S druge strane, koncept takozvane kućne odbrane života i imovine postaje bespredmetan ako bilo kome za zaštitu od nasilnika zaista treba oružje kapaciteta 30 i više metaka, visoke probojnosti i korisnog dometa…
Ostaje ono što većina nas stvarno najviše voli – uživanje u manipulaciji oružjem i gađanje u metu, gde jedna ovakva puška može da pruži mnogo. Tamo gde je omogućena količinski neograničena nabavka municije, pogotovo jeftine vojne u kalibru 5,56 mm, posedovanje STG 556 može postati svojevrsna kvalitativna zabava. Naravno da je za plinking adekvatnija MK puška, ali s obzirom da je zaživela i sportska disciplina three gun gde je jedno od oružja u upotrebi jurišna puška – teško može da se pronađe bolje oružje od neke AUG verzije.


Oni koji su već nabavili ovakvu pušku, ističu kako je MSAR verzija pun pogodak, jer zavisno od određene situacije u vrlo kratkom vremenskom roku može da se zameni cev ili montira neki od optičkih ili refleksnih nišana, što je znatni napredak u odnosu na originalnu austrijsku vojničku pušku koja je imala efikasni, ali limitirani optički nišan uvećanja 1,5 puta.
Iako moramo da naglasimo, da sama bull pup konstrukcija, još uvek nije opšteprihvaćena ni u vojnim krugovima, jer najmoćnije svetske armije i dalje koriste jurišne puške klasične konstrukcije. S tim se moramo složiti i iz ugla neuniformisanih korisnika, jer i pored povećane opšte bezbednosti upotrebe i dalje nije rešen problem „čangrljanja“ radnih delova mehanizma u zoni glave strelca, što je uz loš balans najveća mana ovakvog oružja.
Za one kojima to nije od presudne važnosti – MSAR i slične firme će i u budućnosti proizvoditi razne futurističke puške, koje će učiniti srećnim sve one zaljubljenike u oružje zastrašućujeg izgleda.
M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još