Malokalibarska renesansa

Oružje koje koristi municiju sa ivičnim paljenjem duže od veka uživa veliku popularnost i predstavlja “ulaznicu” u svet vatrenog oružja. Nekako, malokalibarsko oružje se uglavnom povezuje sa početnicima ili sportskim strelcima. Popularizacija novih, atratktivnih streljačkih disciplina kao što su IPSC, IDPA, long range ili tri gun match, pružaju mogućnost da i sportski strelci koriste oružje i kalibre koji se nalaze u arsenalu elitnih specijalizovanih službi. Ali, tu se javlja i jedan ozbiljan problem – cena. Visoka cena kvalitetnog oružja je izdatak sa kojim zaljubljenici nekako izlaze na kraj, ali nabavka municije za vežbanje, takmičenje pa čak i samo za zabavu nikako nije zanemariv trošak. I ta pojava ne pogađa samo nas, već i strelce iz mnogo bogatijih zemalja kod kojih su cene municije pristupačnije, a zakonska ograničenja nisu problem. Upravo zato, već nekoliko godina unazad svedoci smo prave renesanse malokalibarskog oružja. Prednosti su mnogobrojne: pre svega višestruko jeftinija municija i oružje, za funkcionalno strelište je dovoljno stotinak metara slobodnog prostora, zbog male buke i skoro potpunog odsustva trzaja pucanje ne zamara strelca, niti predstavlja veliku smetnju za okolinu, a preciznost je odlična. Sve češće viđamo oružje kalibra .22 LR koje predstavlja kopiju popularnih modela u službenoj upotrebi. To je i dobar način za uvežbavanje budućih korisnika rezervnog sastava vojske ili policije. Nedavno smo bili u prilici da se detaljnije upoznamo sa ponudom kompanije ISSC iz Austrije.


Od 2009, ova firma iz Andrichsfurta počinje proizvodnju oružja sa modelom pištolja M-22 u kalibru .22 LR, koji se nudi sa dve dužine cevi i sa čak osam različItih finiša. Vizuelno, pištolj M-22 odmah vas asocira na neki kompaktni Glock model. Iako polimerski ram sa Picatinny šinom prati formu najpoznatijeg “plastikanca” sistemski se dosta razlikuju. Naravno, jer korišćenje malog metka dopušta primenu slobodnog zatvarača bez bravljenja. Umesto unutrašnjeg udarača primenjeno je klasično rešenje sa spoljašnjim orozom, okidanje je jednostruke akcije (SA), a za bezbedno rukovanje na navlaci je postavljena poluga kočnice/dekokera. Rep okidača je prorezan u safe – action maniru, sa jezičkom koji morate pritisnuti da bi se izvršilo okidanje. Put okidača je samo 4 mm, a dovoljan je pritisak od 1,8 kg da dođe do opaljenja. Kapacitet je 10 metaka u jednorednom okviru, a masa praznog pištolja je 560 g. Dužina je 180 mm, visina 127 mm, a širina 25 mm. Cev je duga 101 mm a postoji Target verzija pištolja sa 140 mm dugom cevi, namenjena sportskom streljaštvu. Po želji kupca moguće je dobiti 8 mm dužu cev sa navojem za montažu prigušivača.


Taj dodatak, uz opciju postavljanja svetiljke i laserskog markera na Picatinny šinu sa donje strane rama, modelu M-22 dopušta svrstavanje u kategoriju taktičkog oružja. Redukcija od -20 dB čini ga praktično nečujnim, pa je podesan za uklanjanje stražarskih pasa ili neutralisanje kamera za video nadzor i drugih senzora. U skladu sa combat orijentacijom, nišani su plitki, široki, sa upadljivim belim oznakama i potpuno su podesivi po pravcu. Pištolj do kupca dolazi sa dva okvira u praktičnom koferu od plastike. Za sumu od oko 320 dolara (sa fabričkim prigušivačem oko 500) ovo je lep, praktičan komad oružja koji vam garantuje puno zabave po vrlo prihvatljivoj ceni municije.
Osim kalibra .22 LR u grupi municije sa ivičnim paljenjem najpopularniji je nešto snažniji .22 WMR (Winchester Magnum Rimfire). Međutim, od 2002. jedan novi metak stiče sve veću popularnost. Reč je o municiji .17 HMR (Hornady Magnum Rimfire), koja koristi čauru metka .22 WMR pri vrhu suženu na kalibar 4,5 mm da prihvati lagano, špicasto zrno sa košuljicom. Prednost ovakvog “mešanca” je, pre svega, u visokoj početnoj brzini od 720-780 m/s što, rezultuje veoma položenom putanjom u okviru korisnog dometa od blizu 300 metara za cilj veličine zeca. Ali, zbog specifične konstrukcije zrna, cena ove municije biva i do deset puta veća u odnosu na .22 LR. Od prošle godine, moguće je pomiriti ova dva sveta. Jer, ISSC ima u ponudi prvu multikalibarsku repetirku koja koristi oba metka. To je model ISSC SPA.
Skraćenica SPA (Straight Pull Action) objašnjava način na koji ova puška funkcioniše. Koristi tzv. kolenasti zatvarač koji se aktivira pravolinijskim povlačenjem ručice unazad. Dovoljno je da kažiprstom kojim okidate povučete ručicu postavljenu neposredno iznad okidača. Gladak hod uz vrlo malu silu, dopuštaju brz ciklus prepunjavanja. Kada tome dodate praktično odsustvo trzaja po opaljenju, moguće je sve vreme držati metu na nišanu uz brzinu paljbe skoro identičnu poluautomatskom oružju. Ovaj sistem je odavno u upotrebi na vrhunskim takmičarskim puškama za disciplinu biatlon, ali je veoma redak na oružju za tzv. rekreativno streljaštvo, pre svega zbog cene izrade (i čuveni Luger sa sličnim sistemom je bio skup za izradu). Autrijska firma je uz upotrebu CNC mašina i minimalno učešće ručnog rada, uspela da postigne zadovoljavajući kvalitet po prihvatljivoj ceni.


Sanduk puške izrađen je od kvalitetnog čelika i u njemu je smešten u osnovi jednostavan, ali fino izrađen i podešen mehanizam kolenastog zatvarača osiguranog kuglicom, koja pod pritiskom opruge držI zatvarač u ispravljenom položaju. Na taj način, sva energija sa dna čaure prenosi se pravolinijski, pa se zglobni sklop ponača kao homogeni komad čelika koji je sposoban da izdržI daleko veće opterećenje. Ali, dovoljno je da minimalna sila savlada otpor opruge sa kuglicom i pogura zglob zatvarača u stranu pa da on lako klizne unazad. Sve ovo bez problema se obavlja jednostavnim povlačenjem kažiprsta. Isprobali smo ovu pušku i bili impresionirani lakoćom manipulacije. Zaista je na nivou olimpijskog oružja. Da bi se iskoristile mogućnosti nove municije .17 HMR potrebno je samo zameniti cev, jer su dimenzije dna čaure identične za oba metka. Ova opreacija obavlja se odbijanjem samo jednog šrafa, nakon čega se cev vadi iz prizmatičnog ležišta, a na njeno mesto se postavlja druga. Ceo zahvat traje oko minut i od alata je dovoljan jedan odvijač. S obzirom da je reč o municiji sa različitom balistikom, podrazumeva se promena optičkog nišana, što nije problem zahvaljujući montažnoj šini od 11 mm sa gornje strane sanduka. Za oba metka koristi se isti polimerski okvir kapaciteta 10 komada. Prazna puška je teška 2,9 kg i duga 1.020 mm. Standardna cev je duga 510 mm i ima šest žlebova sa desnim korakom uvijanja od 406 mm za kalibar .22 LR, to jest 229 mm za .17 HMR. U ponudi je SPA Tactical sa cevi od 420 mm i navojem za montažu prigušivača. Umesto kapice za zaštitu navoja, na vrhu cevi nalazi se potpuno suvišni skrivač plamena. Kundak po izboru kupca može biti klasičan drveni, sintetički ili urađen kao kopija čuvene snajperke Accurasy International. Cena puške SPA je 500 dolara sa obe cevi, a za verziju sa kopijom AI kundak,a doplaćuje se još 200 dolara. Za kvalitetno, spretno i zabavno oružje to zaista nije puno. Tamo gde je dozvoljen odstrel štetočina (warmint) ovakvim oružjem puška SPA predstavlja pametnu investiciju i sigurno neće razočarati vlasnika.
tekst i foto D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još