Retrospektiva: Oružje u rancu

Ne tako davno, dozvola za nabavku malokalibarske puške dobijala se relativno lako, a municija solidnog kvaliteta fabrike „Pobjeda“ iz Goražda mogla je da se nabavi po veoma povoljnim uslovima. Međutim, „dvadesetdvojka“ je najpre doslovno stavljena van zakona u lovištima i sem u strelištima i na sportskim takmičenjima – praktično je i nema, o plinkingu, tako popularnom na Zapadu možemo samo da sanjamo. Razgledajući modele „Remington“ i „Voere“, pažnju nam je privukla dopadljiva puška francuske produkcije, s kojom se ranije nismo sreli.

Proveren sistem

Na prvi pogled slična Brauningovim rešenjima s početka 20. veka, ova poluautomatska malokalibarka je izrađivana u poznatoj fabrici „Gevelot“, koncernu koji već decenijama slovi kao veliki proizvođač razne tehnike. Konstrukcija pod imenom Gevarm nastala je kasnih pedesetih godina 20. veka i proizvodila se do kraja osamdesetih, kada je znatno opalo interesovanje za ovakva oružja. U pitanju je jednostavan i proveren sistem poluautomatike slobodnog zatvarača koji deluje iz „otvorenog“ položaja, kao kod većine automata. Puška ima sanduk od aluminijumske legure, koji nam je na prvi pogled delovao slabašno u poređenju sa ostalim delovima od kvalitetnog čelika i drvenim delovima, koji su robustni kao na vojničkim puškama punog formata. Uzimajući u obzir da se ispaljuje lagana municija .22 LR – objektivno i nema potrebe da se tako spretno i simplifikovano oružje dodatno opterećuje masom sanduka od punog čelika.

Među više izloženih MK pušaka, francuska Gevarm je bila najmanje poznata i najinteresantnija za test
Među više izloženih MK pušaka, francuska Gevarm je bila najmanje poznata i najinteresantnija za test

Malokalibarski poluautomati Gevarm su proizvođeni u varijantama označenim kao A i E koje su se razlikovale prvenstveno po obliku drvenih delova, jer je serija E imala dvodelni, a varijanta A jednodelni kundak. Sem toga, puške obeležene sa A3 i A7 opaljivale su iz „prednjeg“ položaja zatvarača i smatrane primerenim za ostvarivanja boljih rezultata u takmičarskoj preciznosti – bar u poređenju sa drugim modelima istog proizvođača. Pomenimo i da je ovaj dizajn inicirao nekoliko kopija, od kojih su poznate argentinska Venturini i nemačka Voere 2005.

Sklop mehanizma ovog oružja je izuzetno jednostavan, kao na ratnim automatima predviđenim za masovnu i jeftinu produkciju
Sklop mehanizma ovog oružja je izuzetno jednostavan, kao na ratnim automatima predviđenim za masovnu i jeftinu produkciju

Puška koju smo testirali je klasični E model, sa cevi dužine 51 cm, odvojivim okvirom od osam metaka .22 LR i tangentalnim zadnjim nišanom sa podeocima daljine od 25 do 100 m. Oružje ima dvodelni kundak, jer se u ponovo modernom take down stilu, lako rasklapa na dva osnovna dela i tako lakše prenosi u rancu ili specijalizovanom koferu. To svojstvo je od pojavljivanja puške 1957, doprinelo da bude izuzetno tražena, posebno na zahtevnom američkom tržištu, gde su brojni poklonici boravka u prirodi oduvek rado i često koristili lako rasklopive malokalibarke. Po ceni od samo 72,50 dolara u američkim radnjama je moglo da se kupi čak 11 po detaljima različitih verzija modela E, a najprodavaniji je bio bazni E1. Korisnici su s ponosom isticali kako je ovo redak primerak malokalibarskog poluautomata, koji ne pravi zastoje ni sa jednom vrstom municije, što najpre može da se pripiše odličnoj uvodnoj rampi i kvalitetno rešenom osmometnom okviru.

Ispred svog vremena

Specifična konstrukcija sa dve neobične izbočine u čelu zatvarača (prilagođene municiji ivičnog paljenja) umesto klasične udarne igle, garantovala je opaljenje u svim uslovima. To je izraziti kvalitet, jer mnoge MK puške imaju konstrukcionu slabost oličenu u čestim lomovima udarne igle i izvlakača, ukoliko se često „škljoca“ na prazno.

Sa montiranim pištoljskim rukohvatom i preklopnim okvirom, lagana poluautomatska MK puška se pretvara u vizuelno znatno opasnije oružje
Sa montiranim pištoljskim rukohvatom i preklopnim okvirom, lagana poluautomatska MK puška se pretvara u vizuelno znatno opasnije oružje

Pronašli smo i originalni časopis „American Rifleman“ iz aprila 1957, u kome ondašnji američki oružarski autoriteti preporučuju puške Gevarm svim kamperima, ljubiteljima rekreativnog plinkinga, ali i obuci početnika. Navedeno je kako je u pitanju puška ispred svog vremena, a kada to za francusko oružje kažu najveći svetski oružarski „šovinisti“ Amerikanci – svaki komentar je suvišan.
Međutim, kada se u američkim radnjama pojavila i veća količina okvira kapaciteta 20 metaka, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, neznatnom intervencijom na mehanizmu pojedine puške ovog i sličnog sistema pretvarane su u prave automate, sa mogućnošću ispaljivanja rafala. To je doprinelo da savezna vlada uvede zabranu uvoza, ali su još godinama u prodavnicama mogle da se pronađu puške Gevarm.

Opciono ova puška se prodaje i u tipskom koferu, rasklopljena radi lakšeg transporta i sa optikom malog uvećanja
Opciono ova puška se prodaje i u tipskom koferu, rasklopljena radi lakšeg transporta i sa optikom malog uvećanja

Naročito je bila popularna verzija A7 sa optičkim nišanom uvećanja 4x. U Kanadi i Australiji su česte, iako je proizvodnja prestala još pre dvadesetak godina. Primerak koji smo imali na raspolaganju prilagođen je britanskom tržištu, što smo utvrdili videvši na ustima cevi navoje predviđene za montiranje prigušivača. Manje upućeni verovatno ne znaju da i pored potpune zabrane posedovanja pištolja i revolvera, u Velikoj Britaniji važe veoma liberalni propisi oko nabavljanja većine ostalog oružja i delova opreme. Čak se smatra pristojnim da vlasnici vazdušnih i malokalibarskih pušaka koriste prigušivače i razbijače pucnja, kako ne bi akustički uznemiravali okolinu! To ima racionalno uporište, jer je reč o društvu sa izraženom kulturom pri rukovanju vatrenim oružjem, pa je mogućnost kriminalne zloupotrebe mala.

Funkcionalna i izdržljiva

Oružju koje dejstvuje iz otvorenog položaja zatvarača, generalno pristupamo prilično rezervisano. Ovom prilikom to nije bilo opravdano, jer je ceo sistem precizno i kvalitetno konceptovan da se balans oružja ne gubi prilikom udarca zatvarača tokom opaljenja i ne remeti zauzeta nišanska slika. Naravno, grupisanje pogodaka ne može da bude perfektno kao sa repetirkama obrtnočepnog zatvarača, ali na udaljenosti od 50 m s lakoćom smo pogađali konzerve i prazne kutije od cigareta. Pušku Gevarm oprobali smo sa tri vrste municije: starom ruskom „Vostok“, nešto novijom „Pobjeda“ i visokokvalitetnom engleskom „Eley“. Naglašavamo da je kod oružja ovog sistema neophodno da kočnica besprekorno funkcioniše, jer otvoreni položaj zapetog zatvarača lako može da se pri potresu destabiliše i uzrokuje neželjeno opaljenje. Kočnica na puškama Gevarm je izuzetno pouzdana i dostupna za manipulaciju. Nije bilo zastoja pri uvođenju metka iz okvira, kao ni prilikom ekstrakcije ispaljenih čaura.

Koristili smo municiju .22 LR različitih proizvođača, polaznih brzina i tipova zrna i sa svima je puška besprekorno funkcionisala
Koristili smo municiju .22 LR različitih proizvođača, polaznih brzina i tipova zrna i sa svima je puška besprekorno funkcionisala

Kada smo je rasklopili na dva sastavna sklopa, uvideli smo koji je najveći kvalitet ove puške: rastavljenu možete da nosite u kamperskom rancu, praktično ne osetivši veće opterećenje od uobičajenog pri boravku u prirodi. Za tili čas pomeranjem jedne male poluge i spajanjem dva osnovna dela može da se dovede u stanje pripravnosti za dejstvo, a municija .22 LR je sasvim dovoljna za većinu situacija u kojoj je ovo oružje potrebno. Testirana puška ima i zvanični sertifikat francuskog zavoda iz Sent Etjena, prema kojem je zagarantovana funkcionalnost i izdržljivost, bez obzira na municiju povećane početne brzine ili oblik zrna. U tom smislu, preporučili bismo nabavku ove i sličnih pušaka svim ljubiteljima ovakvog oružja, jer su oduvek pružala mnogo više od svoje cene.

Tekst i slike: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još