Supermašina

Samo što se pojavio na tržištu, model MPX je prolazio kroz rigorozne testove pouzdanosti mnogobrojnih strelaca i specijalizovanih časopisa… Često možemo da vidimo podatak o testiranju sa različitim težinama zrna (od 115-147 grs), različitim tipovima zrna, kao i količinama od ispaljenih 2.000 metaka, neprekidno bez zastoja. Opšti je utisak da je MPX veoma pouzdano oružje sa minimalnim trzajem tokom paljbe.

Pomenuti model je za kratko vreme prihvatilo nekoliko vrhunskih strelaca, koji su o njemu imali izuzetno pozitivne utiske i sa njim odlične rezultate na takmičenjima. Istovremeno su poznate kuće opreme počele da nude dodatne delove i opremu za MPX. Na taj način svaki strelac mogao je da unapredi svoje oružje, a sve u cilju izvlačenja maksimalnih mogućnosti i ostvarivanju što boljih rezultata.


Kompanija SiG pomno je pratila dešavanja na tržištu i informacije od njihovog fabričkog tima, pa je v tržištu ponudila model MPX PCC, kako bi zadovoljila potrebe velike populacije PCC takmičara. Osnovna ideja Švajcaraca bila je da se tržištu ponudi PCC oružje sa svim dodacima koji ga čine vrhunskim i spremnim za takmičenje, bez potrebe za dodatnim ulaganjem.
U odnosu na MPX prve generacije, cev je duža i sada je 406 mm (16 inča), sa korakom uvijanja 1:10. Na kraju cevi se nalazi trokomorni kompenzator.

Jedna od najvećih zamerki prvom modelu bio je rad obarača – tvrd i dug hod. Kompanija „Timnney“ bila je među prvima koje su ljubiteljima MPX modela ponudile setove okidanja za naknadnu ugradnju. MPX PCC ima ugrađen Timnney single stage MPX trigger, sa ravnim obaračem. Ovakav model okidanja ubraja se u grupu okidanja za long range puške. Zatvarač je pretrpeo izmene. Sada je odvojen od povratnih opruga i može dodatno da oscilira gore i dole. Prethodni zatvarač bio je u čvrstoj vezi sa nosačem povratnih opruga.
Ko god je imao priliku da puca iz MPX modela, ostao je impresioniran lakoćom rukovanja i blagim trzajem prilikom paljbe. Komande na njemu su iste kao kod AR 15 oružja. Težina mu je 3 kg, pa je njime veoma lako rukovati. Odličnoj manipulaciji doprinosi novi podkundak, koji je uži od prethodnog (na modelu 1) i omogućava lak i prirodah hvat.

Pouzdanost, preciznost, lakoća rukovanja i odlična kontrola trzaja su parametri koji su ovaj model učinili najpoželjnijim u PCC sportskom streljaštvu širom sveta. Cena SiG MPX PCC modela u Srbiji je oko 2.500 evra. Za svakoga ko želi ozbiljnije da se takmiči u IPSC PCC kategoriji, ova cena ne treba da predstavlja problem, s obzirom na sve što MPX PCC može da pruži.
tekst i foto LJ. Momčilović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još