Zbrojovka Tactical Sport 2 Orange

Razvijen je u bliskoj saradnji sa najboljim strelcima iz “Zbrojovkinog” takmičarskog tima. Na raspolaganju će biti u dva kalibra, 9 mm Para i .40 S&W za major power factor u okviru divizije standard. Češki pištolji već duže vreme dominiraju u divizijama produkcija i produkcija optics zahvaljujući odličnoj ergonomiji, visokoj preciznosti, pouzdanosti i nenadmašnom odnosu cene i kvaliteta. Novim modelom, TS 2 Orange “Zbrojovka” očigledno podiže ulog ciljajući na deo tržišta u kome prevladavaju pištolji na platformi 2011 (M-1911 povećanog kapaciteta).


Kada je reč o detaljima koji odlikuju novi model, uočljiv je tipičan “Zbrojovkin” ram pune dužine. Iako ima tactical u nazivu, ovoga puta izostala je sveprisutna Picatinny šina u donjem delu rama što je za pohvalu, barem sa estetskog stanovišta. Prednja i zadnja strana rukohvata su oštro čekirane, a u zoni korena štitnika okidača je veliko udubljenje koje u kombinaciji sa jednako profilisanim “dabrovim repom” na zadnjoj strani bukvalno “potopi” pištolj u šaci, tako da je osa cevi vrlo nisko što pruža odličnu kontrolu oružja pri brzoj paljbi. Verzija TS 2 Racing Green koju sam imao prilike da isprobam upravo tako se i ponašala. A oba pištolja koriste identičan ram. Suženi ram iznad okidača i usek ispred njega na gornjoj strani, dopuštaju kažiprstu više slobode i bolji pristup okidaču. Okidač je gladak, većim delom ravan, sa podesivom tačkom okidanja i trigger-stoperom. Okidanje je single action sa silom od samo 810 grama, što je suviše osetljivo ukoliko niste baš iskusan strelac, a dužina hoda je 3-4 milimetra. S obzirom na poznato “Zbrojovkino” rešenje okidačkog mehanizma, očekivani reset je na polovini te vrednosti. Možda nije najbolje na tržištu, ali je svakako veoma dobro. Udarač je relativno veliki, skeletonizovan i sa dobrim vremenom odziva od samo 5 ms. Jako brzo. Doduše, to je i očekivano, ipak je ovo njihova “trkačka mašina”.
Konture navlake se sužavaju prema gornjoj površini što je prema fabričkim podacima smanjilo masu za oko 20 grama. Možda to ne deluje kao značajna promena, ali manja masa pokretnih delova znači mirnije oružje, a kod pištolja koji je bez municije težak 1350 grama delići sekunde koji se uštede na svakoj streljačkoj poziciji, na kraju dana mogu da odluče pobednika u meču. U prednjoj zoni, sa obe strane i na gornjoj površini nalazi se po osam ureza za repetiranje koji sprečavaju da navlaka isklizne ispod šake. Uz pištolj se osim uobičajenih delova opreme dobija i rezervna “kandža” izvlakača. Prethodni modeli TS 2 serije nisu pokazali sklonost ka lomljenu baš ovog dela ali je moguće da su napravljene neke izmene pa fabrika tako skraćuje vreme za eventualne reklamacije.


Prednji nišan blago nagnut unazad, dobio je crveno optičko vlakno (relativno malog prečnika) i novi, jednostavniji način montaže. Zadnji nišan je dobro profilisan, horizantolno fino narezan i podesiv po visini i pravcu.
Poluga kočnice je obostrano postavljena, dovoljno velika da se lako angažuje palcem, a u odnosu na prethodne modele pozicionirana je nešto više tako da ne ometa dubok hvat, a opet može da poslužI za oslonac palca dominantne ruke. TS 2 Orange dolazi sa dodatnom platformom za oslonac palca leve šake, na ramu neposredno ispred okidača. Po potrebi, se može demontirati skidanjem dva inbus zavrtnja.
Dugme za oslobađanje okvira može da bude postavljeno sa obe strane pištolja. U suštini, to je povelika “papučica” od jarko-narandžasto anodizirane alu-legure. U odnosu na ranije modele iz TS 2 serije, od površine rukohvata je udaljena oko 2 mm manje. Ova izmena je rezultat sugestije strelaca, jer na ovaj način angažovanje ove komande manje zavisi od dimenzija šake korisnika.


Stranice rukohvata dobile su obloge od čekirane alu-legure “vrišteće” boje koja je i dala ime ovom modelu. Na dnu rukohvata, od istog materijala napravljeno je zvonasto proširenje sa levkastim uvodnikom okvira kome je osnovni zadatak da osigura brzo prepunjavanje bez skretanja pogleda sa metne situacije. Uz pištolj dolaze po tri okvira kapaciteta 17 metaka u kalibru .40 S&W ili 20 u kalibru 9 mm Para. Okviri na dnu imaju aluminijumska ojačanja, šta mislite u kojoj boji?
Cev pištolja duga je 130 mm, veoma masivna sa debelim zidovima i šest žlebova desnog koraka uvijanja 1:254 mm. Svaka cev je ručno upasovana sa navlakom zbog maksimuma preciznosti, a debeli zidovi osim dodatne mase u prednjem delu koja smanjuje odskok pružaju i duži životni vek. Ispod cevi je smešten sistem sa teleskopskom povratnom oprugom na krutoj čeličnoj vođici pune dužine koja se oslanja na polimerski amortizer, čime dodatno ublažava udarac navlake na kraju pređenog puta. Sila opruge je oko 5,9 kg što je u “Zbrojovci” procenjeno kao efikasan kompromis između pouzdanog rada i komfora upotrebe. Pritom olakšano je i rasklapanje pištolja, što nije zannemarivo ako svakodnevno koristite svoje oružje. Naravno, strelci po svom nahođenju mogu menjati ovaj deo u zavisnosti od toga kakvu municiju koriste. Do sada, praksa je pokazala da “Zbrojovka” uglavnom bolje radi sa težim zrnima.


Da bi dodatno podstakli interesovanje fanova, u “Zbrojovci” su odlučili da kupcima TS 2 Orange ponude dva paketa dodatnih opcija. Bazični je “Performace” koji koristeći blockchain tehnologiju daje produženu garanciju, dokaz o vlasništvu, pristup različitim ekskluzivnim sadržajima i drugim benefitima, dok paket “Elite” obuhvata samo 100 primeraka ali vam pruža mogućnost online treninga “jedan na jedan” sa legendarnim Ericom Grauffelom, a srećni dobitnik će posle izvlačenja imati priliku za dvodnevni seminar u EG-CZAcademy u Francuskoj, gde će mu lični trener biti upravo sedmostruki svetski IPSC šampion.
D. Šaponjić
fotografije “Češka Zbrojovka”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još