Astronomske cene

Japan ima specifičan sistem odbrane, jer formalno nema vojsku nego „Odbrambene snage“, podeljene na kopnenu, vazdušnu i pomorsku komponentu. Pritom miroljubivi Japan ima nešto manje od 250.000 profesionalnih vojnika, što je u svakom slučaju više od ukupnog broja pripadnika oružanih snaga Francuske, Nemačke i Velike britanije.
Odbrambene snage kao odeljenski puškomitraljez od 1979. godine koriste domaću verziju Minimi, kalibra 5,56 mm koji se licencno proizodi u „Sumitomo Heavy Industries“. Ovo oružje je uvedeno u službenu upotrebu radi zamene ranijeg mitraljeza opšte namene – Type 62, kalibra 7,62 mm NATO. Type 62 je donekle redizajniran mitraljez FN MAG (koji je u službenoj upotrebi još od 1962. godine), a koristi optički uređaj uvećanja 3x. Mitraljez proizvodi „Sumitomo“, a optiku poznata korporacija „Fuji“.
Mnogi analitičari se pitaju kako je moguće da Japan plaća 20.000 dolara svoje mitraljeze Type 62 po primerku, a originalni FN MAG košta oko 4.000 dolara.
Odgovor je u tome što se za potrebe njihovih naoružanih formacija proizvodi i koristi streljačko naoružanje najvišeg kvaliteta. Jer, u Japanu je samostalno razvijena domaća industrija, nabavljen skupoceni mašinski park, koriste se najkvalitetniji materijali i primenjuje najviša moguća završna kontrola. Pritom, količina napravljenog oružja je srazmerno mala, a samim tim jedinična cena postaje skoro astronomska.
Međutim, japanska privreda spada u sam svetski vrh i BDP je toliko moćan da se za potrebe odbrane zemlje može izdvojiti enormna količina novca. U slučaju potrebe, domaća industrija je u stanju da proizvede veliku količinu kvalitetnog oružja za svoje snage ili izvoz, pa je ovo svojevrsna investicija.

Tekst i slike: Milan Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još