„Australian Sten“

Austen (Austen submachine gun) je australijski automat kalibra 9×19 mm, razvijen tokom Drugog svetskog rata na bazi britanskog automata Sten. Poboljšanja na australijskom automatu uključuju prednji i zadnji rukohvat, kao i preklopni kundak po ugledu na MP 40. Naziv Austen je skraćenica od ,,Australian Sten“. Kako je rat u Evropi uzavrelo buktao, Australija nije mogla da nabavi automate za svoju vojsku jer je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo zauzeto proizvodnjom za sopstvene potrebe dok su američki automati Tompson bili preskupi za opremanje obične vojske, već su bili namenjeni uglavnom elitnim jedinicama. Australija je već imala svoj automat Oven, a sada je kao osnova za novi bio britanski Sten koji je kao izuzetno jednostavno oružje bio lak i za proizvodnju.


Cev, telo i mehanizam za okidanje su kopija britanskog Stena Mk2 dok preklopni kundak, ručica za repetiranje, udarna igla i teleskopski poklopac iznad povratne opruge su kopija nemačkog MP 40. Na automat je takođe dodat rukohvat po ugledu na „Šmajser“. Austen poseduje selektor kojim se određuju poluatomatska i rafalna paljba sa maksimalnom kadencom od 500 met/min.
Neki delovi Austena su izliveni pod presom, kao što su kućište okvira, delovi mehanizma preklopnog kundaka i prednji deo okvira. Punjač okvira je takođe izliven. Dva preduzeća koja su proizvodila Austen, bila su od ranije specijalizovana u izlivanju metala. Prigušena verzija automata je proizvedena za potrebe Spec. jedinice Z.
Poboljšana verzija, Mk2 je imala bajonet u obliku bodeža koji se fiksira preko kompenzatora paljbe. Bajonet je od izlivenog metala što bi olakšalo proizvodnju ali je ipak proizvedeno svega 200 komada verzije Mk2.
Iako bolji od izvornog britanskog Stena, ipak ovaj australijski automat nikad nije stekao popularnost koju je imao Oven Pre svega zbog pouzdanosti po kojoj je automat Oven bio poznat dok je Austen znao i da zaglavi u džunglama Pacifika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još