Automat STK CPW

Singapurci već godinama iznenađuju svet vrlo interesantnim rešenjima streljačkog oružja, ali i oklopnih borbenih vozila i artiljerijskih oruđa. Širom sveta su poznati teški mitraljezi CIS 50 sa izmenljivom cevi i rekordno malom masom od samo 30 kg, automatski bacači granata SLWAGL kalibra 40 mm mase neverovatnih 14 kg bez tronošca i sa programabilnom parčadno-razornom municijom. Kod nas je poznatija serija jurišnih pušaka kalibra 5,56 mm – SAR80, SR88 bull-pup SAR-21 i puškomitraljezi Ultimax koji spadaju u najmodernija oružja te vrste u svetu. Za poznavaoce ove, do pre tri decenije potpuno anonimne, a danas snažne vojne industrije, bilo je samo pitanje vremena kada će na tržište da izbaci automat. Očekivao se jedan avangardni PDW – Personal Defence Weapon ili lično odbrambeno oružje, namenjeno drugom ešalonu oružanih snaga. Desilo se nešto neočekivano, jer je na prvi pogled novi automat CPW skoro prema svemu, predstavljao prilično konvencionalno oružje. Kada se, međutim, površina malo „zagrebe“, dobija se sasvim drugačija slika…
Automat ST Kinetics CPW (Compact Personal Weapon – kompaktno lično oružje), prema spoljašnjem izgledu možda najviše podseća na austrijski Steyr TMP ili u nešto manjoj meri, na nemački Heckler & Koch MP7. Radi se o automatu sa okvirom postavljenim unutar rukohvata radi postizanja maksimalno moguće kompaktnosti, tako da mu je ukupna dužina sa uvučenim osloncem za rame 350 mm, dok je sa izvučenim 500 mm. Princip rada je odloženo trzanje zatvarača, što je odlika i drugih automata, a isto se može reći i za kalibar 9 mm Parabellum, koji je standardan širom sveta. Ipak, konstrukcija mu je izuzetno moderna i sastoji se od kombinacije polimera visoke otpornosti na udar, sa ulivenim čeličnim kliznim elementima radi postizanja dužeg veka trajanja – sve ono što pištolj Glock čini aktuelnim više od dve decenije i sanduka od legure aluminijuma. Na taj način je masa automata smanjena na izuzeto povoljnih 1,5 kg bez okvira, što je odličan rezultat, kada se ima u vidu da je masa npr. najsavremenijeg nemačkog HK UMP 2,1 kg uz ukupnu dužinu 690 mm sa izvučenim, odnosno 450 mm sa uvučenim osloncem za rame. Sem toga, dužina cevi nemačkog automata je 200 mm, a singapurskog neznatno manja 180 mm, sa korakom uvijanja žlebova 250 mm. Dakle, prema kompaktnosti, CPW predstavlja odličan izbor, a kada se zna i njegova modularnost, stvari postaju još interesantnije.
Singapurci su rešili da različitim klijentima ponude ono što niko trenutno u svetu automata još uvek ne radi, a to je mogućnost zamene kalibra. Ova mogućnost je ocenjena kao vrlo važna, kod npr američkog programa selekcije i nabavke jurišne puške za komandu specijalnih operacija SOCOM, gde je pobedu odnela belgijska ponuda sa puškom SCAR, sposobnom da uz minimalne modifikacije prihvati različite kalibre: od 5,56 mm NATO, preko sovjetskog 7,62 mm M43 do 7,62 mm NATO. Singapurci su pored uobičajenog „pištoljskog“ kalibra 9 mm Parabellum, ponudili mogućnost upotrebe nestandardnih, ali već duže vreme prisutnih kalibara, izvorno zamišljenih kao „idealni“ za PDW – belgijski 5,7×28 sa automata P90 i nemački 4,6×30 sa MP7. Da podsetimo: ovi kalibri su nastali kao težnja za smanjenjem trzaja zbog skraćenja obuke specijalizovanih rodova i vidova oružanih snaga, velike početne brzine, u cilju postizanja rezantne trajektorije i visoke probojnosti, mogućnosti efikasnog dejstva na protivnika opremljenog ličnom zaštitom, dometa, dovoljnog da se odbiju napadači naoružani jurišnom puškom, odnosno nekih 300 m. Međutim, problem je što se ovaj kompromis teško postiže, tako da je skoro svaki automat PDW imao drugačiji kalibar. Problem koji ova minijaturna municija donosi je mala zaustavna moć, koja je prema nekim testiranjima značajno manja nego kod municije 9 mm Parabellum. To je posledica veoma laganog zrna, čija je masa 2 g (31 grs), a početna brzina 650 m/s u slučaju 5,7×28 i 1,6-2,6 g (25-40 grs) sa početnom brzinom 600-725 m/s za 4,6×30 – iako bi teorijski trebalo da u telu pogođenog fragmentiše, kao kod municije 5,56 mm NATO, to se ne događa uvek, što za postizanje zaustavne moći ostavlja na raspolaganju samo, ne baš veliku čeonu površinu zrna. Ipak, ova mogućnost je ostavljena za korisnike koji cene veću probojnost, bolju kontrolu vatre i domet ovih malenih kalibara. Prema tvrdnjama proizvođača, za iskorišćenje ove mogućnosti promene kalibra, dovoljna je zamena cevi i zatvarača, ali bi u tom slučaju morali da se zamene i okviri, kao i zadnji deo rukohvata.
Automat CPW je namenjen za rafalnu i jedinačnu paljbu. Selektor ima tri položaja, a u sigurnosni sistem može da se ubroji i neobično dug hod obarača sa konstantnom silom. Kontrolne poluge, uključujući i utvrđivač okvira, namenjene su za upotrebu i desnorukih i levorukih strelaca. Okviri su potpuno transparentni, tako da u svakom momentu može da se proveri preostali broj metaka, masa im je samo 100 g bez municije i ukupno 500 g sa municijom kalibra 9 mm. To znači, da automat sa punim okvirom ima masu od 2 kg, što je odličan rezultat i manje je od automata HK UMP bez okvira. Oslonac za rame se izvlači i naslanja se na dugu šinu, koja se uvlači u prostor iznad sanduka automata. Za razliku od drugih automata i jurišnih pušaka sa uvlačivim ili preklopnim osloncem za rame, na CPW je vrlo dobro „sakriven“ kada je uvučen i nimalo ne smeta pri rukovanju oružjem, ali moguća je opasnost, da je sam oslonac nedovoljne površine naleganja na rame. Ako je to tačno, kontrola vatre iz ovog automata se dodatno poboljšava posebnim sistemom, koji je ugrađen u sistem rada automatike na principu odloženog trzaja i predstavlja „specijalitet“ singapurske kompanije. Ipak, trzaj kalibara 5,7 i 4,6 je relativno mali, skoro nepostojeći – značajno je manji od trzaja kalibra 5,56 mm NATO, tako da je CPW zasigurno u ovom pogledu na nivou konkurencije, ako ne i ispred nje.
Automat je opremljen sa dve standardne Picatinny šine, prema standardu MIL-STD-1913, što u svetu automata takođe nije baš česta pojava. Gornja šina se nalazi iznad sanduka, odnosno „tunela“ za uvlačenje oslonca za rame i obično se koristi za montažu nišana, npr. refleksnog. Druga šina se nalazi na donjoj strani oružja, ispred branika obarača i može da se iskoristi za vertikalni jurišni rukohvat, taktičko svetlo i sl. S takvim mogućnostima prihvatanja dodatnih, pomoćnih uređaja, STK CPW je izuzetno dobro prilagođen upotrebi u okviru specijalnih jedinica policije ili vojske. S druge strane, izbor više kalibara takođe proširuje njegovu ulogu i može da zadovolji, uglavnom, sve zahteve korisnika, što diže upotrebnu vrednost ovog interesantnog automata. Iako cena još uvek nije poznata, tvrdi se da je relativno niska. Bilo kako bilo, CPW je već viđen u rukama singapuskih policajaca, a gde ćemo ga i koliko često još viđati, pokazaće vreme.
S. BALOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još