BM-27 Uragan

Projektovan u SSSR započeo je sa svojom službom u sovjetskoj armiji kasnih 1970. To je bio prvi pokretljivi, rotirajući i stabilizacioni, teški višecevni bacač raketa. Glavni konstruktor sistema bio je Aleksandar Nikitovič Ganičev. Uz učešće sovjetskog konstruktora artiljerijskih sistema Jurija Nikolajeviča Kalačnikova koji je dizajnirao borbeno vozilo. BM-27 Uragan je sposoban da ispaljuje 220 mm rakete iz 16 lansirnih cevi montiranih na zadnjem delu ZIL-135 8×8 šasije. Vozilo je slično kao i ono koje se koristi za Luna-M7 raketni sistem. Vozilo pokreću dva benzinska motora koja pokreću 20 tona teško vozilo do maksimalne brzine od 65 km/h. Jedan motor pokreće četiri točka na levoj strani kamiona, dok drugi pokreće ostala četiri na desnoj strani vozila. ZIL-135 ima pogon na 8 točkova, ali se samo prednja i zadnja osovina mogu koristiti za upravljanje. Poseduje maksimalni prečnik kretanja do daljine od 500 kilometara.
Kabina ZIL-135 vozila ima zaštitu od sredstava za masovno uništenje (nuklearnog, hemijsko, biološkog oružja), što mu omogućuje da ispaljuje rakete bez potrebe da za izlaskom posade iz vozila, što onemogućuje njeno izlaganje štetnim dejstvima spoljašnjosti. Četvoročlana ekipa može razmestiti i ukloniti sistem posle gađanja u roku od 3 minuta. Pre paljbe, stabilizacioni konektori moraju biti spušteni a štit za zaštitu od eksplozivnih napada kako bi zaštitio kabinu i njenu posadu. Indirektno usmeravanje vatre na označeni cilj postiže se upotrebom PG-1 panoramskog teleskopa. Iako ne postoji nišan za noćno dejstvo, vozač lansirnog vozila je opremljen uređaje za noćno osmatranje.
BM-27 može da koristi visoko-eksplozivne parčadne, hemijske, ICM kasetne mine (PTM-3 ili PFM-1) ili rakete sa kasetnim punjenjem, koje se sve mogu aktivirati elektronski uz pomoć upaljača sa tajmerom. Svaka raketa teži 280,4 kilograma. Bojeva glava teži između 90 i 100 kilograma, u zavisnosti od vrste. Pun plotun od 16 raketa može se ispaliti za 20 sekundi i može pogoditi metu sa rastojanja od 35 km.
Zbog veličine bojeve glave, domet rakete kao i brzine ispaljivanja plotuna BM-27 je vrlo efikasan pri kratkom vremenu za koje se razmešta. Svaka raketa od 220 mm može da rasprši 312 protiv pešadijskih mina PFM-1. Minsko polje može biti stvoreno iza neprijateljske linije dok se povlači ili poslužiti da se neprijatelj uvuče i zamku okruži minama. Ovakva taktika je često korišćena od strane sovjetske vojske u Avganistanu.
Kada se ispali celokupno punjenje raketa, 9T452 (još jedno vozilo bazirano na ZIL-135) se upotrebljava za ponovno punjenje sistema raketama. Ono na sebi prevozi dodatne rakete kao i kran pomoću koga iz vozila za punjenje uzima injima puni cevi u lanseru. Cela procedura traje do 20 minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još