Dr. Sebastian Baloš

Bolja od originala

Na račun standardne američke jurišne puške M-16 izrečeno je više i dobrih i loših ocena. Pre svega, manja pouzdanost, posebno u odnosu na AK-47/74 u uslovima kada se oružje ne čisti i ne podmazuje prema propisu. Kanadska kompanija „Para Ordnance“ je ponudila temeljno izmenjen sistem rada automatike, koji rešava dobar deo tih nedostataka

Z-M Weapons LR-300-ML
Z-M Weapons LR-300-ML

I danas, kao i pre skoro pola veka, najkontroverznija jurišna puška je američka M-16 i njene verzije. Posebno karabini M-4, iako su savremene varijante neuporedivo pouzdanije u odnosu na one prvih serija, koje su se vrlo loše pokazale u prvim akcijama, u Vijetnamskom ratu. Sada sve više dolazi do izražaja veoma mala masa ove puške, kao i preciznost – prema kojoj se, uglavnom, ocenjuju sve ostale jurišne puške. Upravo je mala masa dozvolila ugradnju Picatinny šina i različitih dodatnih uređaja koji je uspešno prilagođavaju za specijalne zadatke. Jednostavno, za profesionalnu, dobro obučenu vojsku i specijalce, M-16 i karabini M-4 i danas predstavljaju vrlo dobro rešenje. Ipak, ostaje manji nivo pouzdanosti u odnosu na skoro sve konkurente, posebno ako se puška ne čisti i ne podmazuje redovno, čemu su doprinele i promenjene specifikacije za korišćeni barut.

Para USA TTR sa "punom" dužinom cevi
Para USA TTR sa „punom“ dužinom cevi

Kako bi se rešili problemi pouzdanosti, američka vojska je pokrenula nekoliko programa zamene, gde se mnogo govorilo o novoj XM-8, razvijenoj na bazi nemačke G-36, zatim adaptaciji na sistem funkcionisanja na principu pozajmice gasa sa klipom kratkog hoda (HK-416), kao i puške SCAR, posebno prilagođene za SOCOM (komandu specijalnih jedinica), baziranu na FN FAL. Svi ti programi danas imaju maglovitu budućnost, tako da se može očekivati da M-16/M-4 ostanu u upotrebi još niz godina.

Lagani i precizan mehanizam

Kanadska firma „Para Ordnance“, poznata po širokoj ponudi vrlo kvalitetnih pištolja baziranih na legendarnom Koltu M1911, na tržište je izbacila vrlo interesantno rešenje jurišne puške, koja pruža veću pouzdanost u odnosu na M-16. Zanimljivo – uz zadržavanje principa rada sa pozajmicom gasa bez klipa, kao i na M-16. Međutim, radi se o poprilično izmenjenom mehanizmu, koji vrlo jednostavno rešava velik broj primećenih problema sa M-16.

TTR sa preklopljenim osloncem za rame
TTR sa preklopljenim osloncem za rame

Konstruktor ove puške je Amerikanac Allan Zitta, vlasnik omanje firme „Z-M Weapons“ iz grada Bernardston. On je pušku, tačnije familiju pušaka pod oznakom LR-300 (SR, 14.5 i ML u različitim nivoima opremljenosti, AXL, AXLT i NXL), prvi put prikazao 2000. i prodavala se do 2007. U tom trenutku, Allan Zitta prodaje ceo program kanadskom proizvođaču streljačkog oružja „Para Ordnance Ltd.“ odnosno njenoj podružnici u SAD – „Para USA“. U blago izmenjenoj formi, puška LR-300, sada označena kao Tactical Target Rifle (TTR), predstavlja izuzetno interesantnu alternativu postojećim puškama na tržištu. Naravno, civilima se prodaje kao poluautomatska, ali je konverzija za automatsku paljbu više nego jednostavna.

Podesivi oslonac za rame - izvučeni položaj
Podesivi oslonac za rame – izvučeni položaj

Za početak, ideja je bila da se M-16 prilagodi ugradnji preklopnog oslonca za rame, jer se u njemu nalazi duga povratna opruga. Međutim, konstruktivna rešenja primenjena na novoj pušci daleko su prevazišla ovaj cilj. Za početak, treba pogledati kako funkcioniše M-16. Pozajmica gasa, odvija se kroz jednu dugu cevčicu. Gasovi iz nje dolaze do sklopa nosača zatvarača, odakle ulaze u ekspanzionu komoru i deluju na nosač zatvarača i na rotacioni zatvarač. Ovi prvi izlaze kroz otvor za izbacivanje čaura van oružja. Na TTR je situacija nešto drugačija. Najpre, cevčica je upola kraća i gasovi iz nje ne idu u sklop nosača zatvarača, već se zadržavaju do produžetka nosača zatvarača koji je izmešten ispred i iznad zatvarača, a izbacuju se specijalnim otvorima. Ovako, barutni gasovi uopšte i ne ulaze unutar sanduka, čime je isključena mogućnost da se unutrašnjost ovog elementa puške zaprlja. Sem toga, na M-16 je bilo karakteristično da se prednji sklop nosača zatvarača i sanduk pregreva usled dejstva vrelih barutnih gasova, što je kod TTR izbegnuto.

Kompanzator - skrivač plamena
Kompanzator – skrivač plamena

Povratna opruga kod TTR obavija oko produžetka nosača zatvarača i znatno je manja i lakša. Smanjenje mase se ogleda i u činjenici da je sklop nosača zatvarača upola kraći nego onaj kod M-16. Sprečavanje barutnih gasova da uđu u sanduk znači još jedno poboljšanje u odnosu na M-16. Na M-16 se dešavalo da manji deo barutnih gasova ide strelcu u lice, pored zazora na ručici za repetiranje mehanizma.
Upotrebom ovog sistema rada, odnosno mehanizma, koji je nazvan DIGS (Delayed Impinged Gas System), pored veće pouzdanosti, obezbeđena je i veća brzina funkcionisanja i ujednačeniji rad. Time se obezbeđuje veća brzina vraćanja oružja na liniju vatre – odskok, bez obzira što je i na M-16 zahvaljujući municiji i pravolinijskoj konfiguraciji, odskok sveden na minimum. Lakši zatvarač znači da su u igri manje trzajuće mase, a nedostatak opruge u osloncu za rame da nema neprijatne zvonjave, karakteristične za M-16. Sve u svemu, radi se o vrlo preciznom mehanizmu, koji radi besprekorno, a nema konkurenta po masi, jer je lakši i od vrlo laganog mehanizma M-16.

Najzahtevniji zadaci

Zašto toliko insistiramo na masi? Kako su mehanizmi rada streljačkog oružja prilično dobro savladani i funkcionišu, uglavnom, više nego zadovoljavajuće, preciznost je dostigla nivo nekadašnjih snajpera, a i optički nišani i dodatni uređaji su postali standard – jedan od velikih napredaka na polju streljačkog oružja je upravo smanjenje mase. Manja masa može da znači lakše kretanje vojnika, brže dejstvo i promenu nišanske tačke, ali i logistička poboljšanja. Ovde je, pre svega, reč o većoj količini municije koju vojnik može da ponese, ličnoj zaštiti, hrani, vodi, a za različite programe vojnika budućnosti, ključni značaj imaće povećana potreba za nošenjem baterija, namenjenih za komunikacione uređaje ili senzore. Tako, masa puške sa cevi dužine 419 mm (16,5 inča) iznosi samo 2,95 kg (50 g manje od italijanske ARX-160 sa cevi 406 mm, 650 g manje od G-36 sa cevi 480 mm, 260 g više od XM-8 bez šina i 150 g više od hrvatske VHS sa cevi 400 mm, a 50 g manje od VHS sa cevi 500 mm), sa cevi 368 mm (14,5 inča) 2,72 kg i konačno, kompakt verzija sa cevi 293 mm (11,5 inča), ima masu prazne 2,54 kg. Treba imati na umu da se ove mase odnose na oružje opremljeno sa, danas na Zapadu četiri standardne Picatinny šine za montiranje različitih dodataka, kao što su različiti optički i laserski nišani, jurišni rukohvat, taktičko svetlo i dr. Time puška postaje vrlo prilagodljiva za najrazličitije i najzahtevnije zadatke.

Zadnji diopterski nišan sa detaljem standardne šine
Zadnji diopterski nišan sa detaljem standardne šine

Uklanjanje povratne opruge iz oslonca za rame, obezbedilo je da se ugradi skeletirani preklopni kundak sa širokim mogućnostima regulacije dužine. Ostatak je klasičan, sličan kao na M-16. To i ne čudi, jer je dobar deo vojske i populacije naviknut na ovu jurišnu pušku i prelaz na TTR sigurno ne predstavlja veliki problem. S obzirom da je puška namenjena civilima, selektor ima samo dva položaja i pruža poluautomatsku paljbu. Sve korišćene cevi su tvrdo hromirane i na njihovim ustima se nalazi kombinovani uređaj – skrivač plamena i kompenzator odskoka.

Prednji nišan - vidi se precizna izrada oružja
Prednji nišan – vidi se precizna izrada oružja

Trenutno je TTR vrlo popularno oružje u SAD, uprkos ceni od preko 2.000 dolara i to s razlogom. Iako nema govora o vojnim porudžbinama, može da se konstatuje da bi ova puška, ako bi se u nju uložilo koliko i u XM-8 i SCAR, predstavljala izuzetno interesantnu alternativu bilo kojoj jurišnoj pušci na svetu. Da ne govorimo koliko bi impresivno oružje bilo u nekim alternativnim kalibrima, koji se nude vojsci za zamenu 5,56 i 7,62 mm, recimo 6,5 mm Grendel ili 6,8 mm SPC, ali i 7,62 mm NATO.

Dr. Sebastian BALOŠ

foto: „Para Ordnance“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još