BOV-M15

Nastalo na značajnijoj modernizaciji i modifikaciji BOV-VP (poznatiji kao BOV-M86). Ovo oklopno vozilo je uglavnom namenjeno svim rodovima policije, poput Vojne policije, Žandarmerije i ostalim rodovima MUP.
BOV-M15 je prvenstveno napravljen za izvršavanje kako policijskih tako i vojnih zadataka. Za razliku od svoje prethodne osnovne verzije BOV-M86 (BOV-VP) koja je osmišljena i konstruisana u vreme bivše Jugoslavije, uklonjene su i dubokom modernizacijom skoro pa svi segmenti i karakteristike vozila su podignute na viši nivo, glavna manjkavost BOV-M86 je bila oklopna zaštita koja se tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji slabo pokazala. BOV-M15 je ostao na podvožju kao i prethodnik a to je podvožije od vojnog kamiona TAM-110.
Opremljen je daljinski upravljivom borbenom stanicom (DUBS), koja se sastoji od mitraljeza 12,7 mm i sistemom za upravljanje vatrom (SUV).
Sistem upravljanja vatrom (SUV) se sastoji od glavnih elementa poput: TV kamere sa velikim uvećavanjem. termovizijskom kamerom i laserskim daljinometrom.
DUBS upravlja nišandžija odnosno operater koji se nalazi na mestu suvozača, od opreme sa kojim upravlja nišandžija postoji još i balistički računar, odgovarajući displej, kao i džojstik ili palica za upravljanje. Mitraljez je moguće koristiti u ručnom modu, u slučaju otkaza ili oštećenja automatike.
Efektivnost DUBS, odnosno efektivni domet mitraljeza iznosi: do 1.5 km u vazduhu, kao i 2 km na ciljeve na zemlji. Brzina gađanja je oko 600 metaka/min, dok je kapacitet municijske kutije 180 metaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još