Browning BAR Model FNAR .308

Američki ogranak čuvene belgijske fabrike oružja „FN Herstal S.A. Belgium“, (fabrika u Americi nosi naziv FNH USA), dugi niz godina tržištu SAD nudi kvalitetnu i pomalo neobičnu, taktičku snajpersku pušku, namenjenu pre svega, specijalnim policijskim timovima i jedinicama. Iako model postoji već nekoliko godina, od nedavno u stručnim krugovima, o njoj se mnogo raspravlja, što ukazuje, da je ovaj model svojim kvalitetima, sasvim nenametljivo, na sebe skrenuo pažnju strelaca koji su imali priliku da se sa njom sretnu. Reč je o poluautomatskoj pušci FNAR .308, koja dolazi iz ugledne fabrike, koja je već decenijama jedan od najvećih snabdevača, lakim pešadijkim naoružanjem, Oružanih snaga SAD i civilnog tržišta sportskim i lovačkim puškama svih vrsta. Model, iako prvenstveno namenjen policijskim korisnicima i SWAT snajperistima, poreklo vodi od dobro poznate i priznate, kvalitetne civilne lovačke puške, koja već decenijama važi za jednu od najpouzdanijih i najprodavanijih na tržištu uopšte.

Uglavnom vojna industrija, civilnom tržištu nudi demilitarizovane verzije svojih uspešnih modela, nova snajperska puška FNAR je nastala potpuno obrnutim putem, od nadaleko poznatog lovačkog karabina Browning BAR, iz 1967, koji je skoro nepromenjen, do danas ostao jedno od najpopularnijih oružja ove vrste ikada. Sam karabin BAR, delo poznatog konstruktora Vala Brauninga (sina čuvenog Džona Mozesa Brauninga), jednostavno je oružje koje radi na principu gasne pozajmice, sa gasnim pistonom kratkog trzaja, smeštenim u potkundaku ispod cevi (i rotacionim zatvaračem, sa glavom sa sedam zabravljujućih bregova), koje u praksi nema ništa zajedničko sa čuvenim istoimenim puškomitraljezom Browning BAR M1918, sa kojim su SAD učestvovale u oba svetska i ratu u Koreji. Punjenje izvornog lovačkog, ali i ovog novog snajperskog modela, obavlja se izmenljivim kutijastim okvirima, sa mecima smeštenim dvoredno u cik-cak, sa ili bez poklopca na dnu sanduka. Kapacitet ovih okvira (kod lovačkog modela BAR), kreće se od tri do pet metaka, u zavisnosti od kalibra, a njegovo punjenje i utvrđivanje funkcioniše glatko, s obzirom da je opšti kvalitet ovih pušaka zaista visok. Ovaj lovački karabin, vremenom je napravljen u ogromnom broju verzija, a bilo je i pokušaja privatnih firmi, da od njega naprave snajpersko oružje za službenu upotrebu. Nova varijanta nazvana FNAR, razlikuje se od svih dosadašnjih upravo, po tome što je preradu uradio sam proizvođač, zadržavajući skoro sve delove originalne konstrukcije, uz ugradnju najkvalitetnijih komponenata koje su bitno uticale na opštu preciznost, ali i na ionako prilično dobru pouzdanost u radu, što je bilo neophodno, da ovo oružje može da bude svrstano u kategoriju snajperskog.

Model FNAR se pravi u nekoliko verzija (sa nekoliko dužina cevi i različitim vrstama kundaka i ostalih priključaka). Iako su različite po opremi i konfiguraciji, sve verzije puške FNAR objedinjuje zajednička osobina – fabrički garantovana preciznost od 1 MOA, vrhunski kvalitet komponenata i lak i pouzdan rad, uz ipak popriličnu cenu, od oko 1850 dolara. Osnovna verzija, koju predstavljamo je najglomaznija, oznake „H“ (sa teškom cevi), pune veličine i sa najdužom cevi u ponudi, ali i najluksuznija, u kalibru 7,62x51NATO/.308 Winchester. Njena namena je, pre svega, snajperska upotreba u urbanim sredinama (gde se osim same preciznosti kao osnovna prednost računa brzina narednog metka, zbog poluautomatskog režima rada, radi potvrđivanja pogotka ili protiv više mogućih ciljeva), na manjim i srednjim daljinama do 600 m. Iz tog razloga, najveća moguća pažnja, posvećena je naravno cevi. Kod ovog modela, to je hladno kovana, takmičarska, slobodno plutajuća, debela cev bez mehaničkih nišana, sa unutrašnjom trasom presvučenom tvrdim hromiranjem, sa uzduž urezanim kanelurama radi smanjenja ukupne mase. Cev je kalibra .308 Winchester (7,62×51 NATO), dužine 508 mm, sa četiri polja i žleba i korakom uvijanja 1:12 i posebno obrađenim ustima, upuštenim ispod gornje ivice, da bi se sprečilo oštećivanje prilikom manipulacije. Zatvarač bravi direktno u zadnju stranu cevi, što je omogućilo izradu sanduka od duraluminijumske legure za avio-industriju, bez opasnosti od smanjivanja ukupne izdržljivosti. Na gornju stranu sanduka postavljena je univerzalna, jednodelna, MIL-STD 1913 Picatinny šina za montažu optičkog nišana. Na potkundaku se nalaze još tri ovakve šine za montažu drugih uređaja i pomagala, kakva se danas zahtevaju na taktičkim oružjima. Gasna pozajmica ovog modela, samo je nešto pažljivije urađena varijanta, preuzeta sa poslednje lovačke verzije poznate kao Long Track i takođe se nalazi u sintetičkom, mat potkundaku, čiji je prednji kraj nešto modifikovan i oštro ukoso odsečen.
Ostale izmene pre svega se odnose na komande oružja, izbor okvira i potpuno podesiv kundak sa separatno izrađenim pištoljskim rukohvatom. Same komande, nešto su izmenjene u odnosu na lovačku verziju puške. Iako je mehanička kočnica tipa cross bolt (poprečno smešteno dugme), na braniku obarača (ispred obarača), ostala ista, samo njeno dugme je povećano i izdignuto, radi olakšavanja pristupa. Poluga za otpuštanje zatvarača iz zadnjeg položaja (posle prepunjavanja), takođe je povećana, a odmah iza velikog uvodnika okvira, nalazi se i velika, obostrana poluga utvrđivača okvira postavljena u ravni sanduka, koju je veoma jednostavno, moguće kontrolisati i koristiti kažiprstom desne ruke, bez skidanja šake sa pištoljskog rukohvata (slično kao kod pušaka M-16). Zaista, vrhunski rešeno rukovanje, koje omogućava munjevito i sasvim prirodno reagovanje, pa puška ne traži posebno privikavanje, radi ekonomičnog i brzog instinktivnog korišćenja. Uz perfektnu izradu, pouzdan rad i neobičan vojni izgled, dobijena je veoma upotrebljiva platforma za rešavanje snajperskih zadataka na manjim i srednjim daljinama, na koju se pouzdano može računati u svim taktičkim pretpostavkama, a da to samog proizvođača nije skoro ništa koštalo u razvoju.

Puška je naravno, kao i svako snajpersko oružje, opremljena kvalitetnim, potpuno podesivim sintetičkim kundakom, ojačanim staklenim vlaknima. Sam kundak ove, ukupno 1.060 mm duge i 190 mm visoke puške (sa okvirom od 20 metaka), podesiv je u svim pravcima. Obrazina je podesiva po visini, a dužina kundaka se reguliše izmenama tri različita umetka sa amortizerom na kraju. Kontaktne površine kundaka, rukohvata i potkundaka su krupno ohrapavljene, kako bi se do maksimuma popravila kontrola oružja.
FNAR se nudi sa čeličnim okvirima kapaciteta 5, 10 ili 20 metaka. Načinjeni su sa telom od presovanog čeličnog lima, sa posebno poliranim i profilisanim donosačima, koji smanjuju trenje i povećavaju opštu pouzdanost oružja. Da je ovo, uprkos starosti konstrukcije, zaista moderna snajperska puška, pokazuje čitav niz njenih opštih karakteristika. Osim potpune podesivosti, tu su pre svega, glatko kretanje svih pokretnih delova i besprekorna završna obrada, kako metala tako i plastike, što odmah naglašava da je reč o oružju koje spada u višu klasu. Puška FNAR ima odličan balans, postavljen malo unapred, negde na sredinu potkundaka, što kod ovog modela zaista doprinosi mirnom nišanjenju i omogućava brze promene nišanske tačke, odnosno promenu pravca otvaranja vatre, što je bitna karakteristika za oružje ovakve namene. Okidanje kod pušaka FNAR je jednostepeno, kratko i bez mnogo praznog hoda, sa silom na obaraču od oko 1.800 daN. Podrazumeva se da ovakvo okidanje nije vrhunsko, ali je ipak prilično upotrebljivo, kada se jednom na njega priviknete, a tako je podešeno pre svega zbog evropljanima pomalo čudnih, američkih bezbednosnih standarda.

Model FNAR ima jeftin, četkani finiš, ali i veoma otpornu mat crnu zaštitu pečenom poliuretanskom bojom, što je logičan i sasvim prihvatljiv izbor za oružje ove namene.
Na strelištu, puška FNAR pokazala se kao veoma ugodna za gađanje, lepo izbalansirana i jednostavna za manipulisanje, a preciznost, sa komercijalnom kunicijom match kvaliteta, sa zrnima u opsegu 168-180 grejna, kreće se u okviru jednog minuta ugla (25-26 mm na 91 m, odnosno 1 inč na 100 jardi, što je oko 28-30 mm na 100 m), kao što proizvođač i garantuje, a to je skoro i vrhunska preciznost, koja se od poluautomatskih modela snajperskih pušaka i može očekivati. Osim preciznosti, osnovni atributi FNAR puške su i veoma gladak i pouzdan rad, koji naglašavaju kvalitet ovog modela. U svakom detalju ove puške, koja je vremenom stekla priličan ugled (kao lovačka), jasno je vidljivo da nudi kvalitet koji zahteva službeno radno oružje i to potpuno na nivou onoga, koji se očekuje od ovog proizvodjača takvog ugleda, kakav ima fabrika FN.
Generalno, ova kvalitetna, brza, spretna i dobro balansirana, klasična puška, sa neobičnim, pomalo već arhaičnim dizajnom, nostalgičnim i sveukupno pitomim izgledom, pruža baš sve što i najnovija „namrštena“ moderna vojna i sportska snajperska oružja te klase, a ostalo je samo stvar ukusa.
B.VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još