Brugger & Thomet APC-9

Švajcarsku kompaniju “Brugger & Thomet” osnovali su u maju 1991, dvojica prijatelja sa ciljem da domaćem tržištu ponudi kvalitetne prigušivače. Ubrzo, Heinrich Thomet je svoje akcije prodao Karlu Bruggeru koji je tako postao jedini vlasnik, ali je Kompanija zadržala ime. Danas je to kolektiv sa manje od 50 zaposlenih podeljenih u dve “divizije”, od kojih se jedna bavi marketingom i prodajom, a druga razvojem i proizvodnjom. Interesantno je da proizvodni deo upošljava samo 20 ljudi na mestima dizajnera, inženjera i radnika. Visok kvalitet proizvoda učinio je da “Brugger & Thomet” postane svetski poznat brend u zajednici tzv. taktičkih korisnika, koji uglavnom predstavljaju male timove elitnih jedinica. Njima vrhunska oprema predstavlja uslov uspeha, ali neretko i opstanka.
Prigušivače kompanije BT danas uz svoje oružje kao standardnu opremu nude “Heckler und Koch” i SIG što je dovoljno da objasni zašto dominiraju delom ovog specifičnog tržišta. Međutim, iako su predstavljali početak, prigušivači nisu jedina oblast kojom se BT bavi. Tu je obuka, razvoj, savetovanje, analiza… Ali za nas je najzanimljiviji deo proizvodnje koji se bavi steljačkom naoružanjem. “Kalibar” je u više navrata pisao o BT proizvodima, pa su tako ranije obuhvaćene snajperska puška APR -308, automat MP-9 i specijalna integralno prigušena puška SPR-300. Ovoga puta, predstavljamo vam automat APC-9 sa kojim smo se upoznali na izložbi “Enforce Tac”, još davne 2013.
Protekle decenije donele su malo inovacija na polju usavršavanja automata. Osim legendarnog Hecler & Koch MP-5 nije bilo značajnije konstrukcije. Sporadično su se pojavljivali automati za pištoljski metak, na platformi jurišne puške poput Colt M-16 ili Steyr AUG, ali jedine prave novosti u poslednjih desetak godina su Kriss i SIG MPX. To međutim ne znači da je prestala potražnja za ovim oružjem ili da je zapostavljeno u doktrini naoružavanja vojno-plocijskih jedinica. Samo što izgleda da su proizvođači došli do zaključka kako stari sistem sa slobodnim zatvaračem i u modernim konstrukcijama ima svoje mesto. Tako danas na tom principu funkcionišu mnogi savremeni automati, npr. Beretta MX4, HK UMP, Scorpion Evo III, Daewoo K-7 itd… Ovoj kategoriji pripada i BT ACP-9.

Naziv ACP dolazi od skraćenice “Advanced Police Carbine” tj. usavršeni policijski karabin što jasno ukazuje na ciljnu grupu korisnika. Iako, osim policije, ACP-9 će lako naći primenu i u pojedinim vojnim specijalnim jedinicama ili kao civilno sportsko/odbrambeno oružje, tamo gde zakon dopušta njegovo posedovanje. Broj “9” sugeriše kalibar, pa iako se APC na američkom tržištu nudi u kalibru .45, za ostatak sveta, naročito kada je u pitanju službena upotreba, sveprisutni metak 9×19 Para jednostavno nema alternativu. Ovakvu situaciju BT je pretvorio u svoju prednost ponudivši oružje koje pouzdano funkcioniše i sa municijom koja koristi zrna sa punom košuljicom, ali bez problema radi i sa novom, efikasnijom municijom šupljeg vrha, fragmentirajućim zrnima, podzvučnom municijom, pa čak i sa mecima iz starih zaliha sa veoma laganim zrnom. Mogućnost da oružje “guta sve” i zadrži visoku pouzdanost je redak kvalitet koji korisnici i te kako cene. A to nije sve. Automat ACP je promišljeno dizajnarana mešavina poznatih rešenja, postojećih već proverenih komponenata, modernih materijala i visokotehnoloških proizvodnih postupaka. Savremen mašinski park uz visok stepen automatizacije pojeftinio je proizvodnju pa je i cena oružja vrlo konkurentna. Doduše, na štandu firme su izbegli da odgovore kolika je cena ACP, ali su nas uveravali da je pristupačan i korisnicima sa skromnijim budžetom.

BT ACP9 u poredjenju sa dugocevnom verzijom.JPG
BT ACP9 u poređenju sa dugocevnom verzijom

Vizuelno, BT ACP-9 ne ostavlja utisak da je na njemu bilo šta jeftino. Činjenica je da deluje jednostavno, a kombinacija ravnih površina i pravih linija pokazuje dizajnerski napor da sve oblike učini što lakšim za obradu na CNC mašinama. Gornji deo oružja izrađen je glodanjem otkivka aluminijumske legure, dok je usadnik sa okidačkim mehanizmom od brizganog polimera. Sam rukohvat, obostrano postavljene komande i okidač prepisani su sa M-16. Razumljivo, jer pomislite samo koliko je vojnika i policajaca širom sveta familijarno sa tom puškom. To nadalje znači i dobru ergonomiju, barem u delu okidanja i manipulacije komandama. Ručica zatvarača po izboru korisnika može da se postavi u prorez sa leve ili desne strane oružja, pa je time ACP potpuno prilagodljiv i levorukim strelcima, ali se čaure ipak izbacuju samo u desnu stranu, što u nekim situacijama može predstavljati nedostatak.

Po veličini, BT ACP je “na pola puta” između kompaktnih PDW automata i skraćenih jurišnih pušaka. Sa preklopljenim kundakom dužina mu je 379 mm, a u borbenom položaju maksimalnih 597 mm. Sa praznim okvirom za 30 metaka i kolimatorskim nišanom Aimpoint Micro TL-1 težak je 2,5 kg. Hladno kovana cev ima tvrdo hromiranu unutrašnjost i duga je 175 mm. Očito da sa tom dužinom metak neće razviti pune performanse, ali će imati sasvim dovoljno brzine i energije do nekih 150 metara daljine. Više nego dovoljno za oružje ovog tipa i namene. Kod usta cevi, sa spoljne strane, nalaze se tri radijalno raspoređena brega za montažu prigušivača. To rešenje je identično onome na HK MP-5 čime je omogućeno korišćenje iste opreme. Na verziji ACP-LE (Law Enforcement) namenjenog za specijalne jedinice policije, postoji poseban ventil sa ručnom kontrolom koji omogućava efikasno korišćenje prigušivača i sa nadzvučnom municijom, tako što deo gasova odvodi van cevi smanjujući na taj način brzinu projektila.

BT APC9 opremljen prigusivacem, kolimatorom, taktickom lampom i prednjim rukohvatom i dalje je ko.JPG
BT APC9 opremljen prigušivačem, kolimatorom, taktičkom lampom i prednjim rukohvatom

Da bi povećao verovatnoću pogađanja prvim metkom, ACP puca sa zatvaračem u zatvorenom položaju. Ovaj relativno mali deo ima skromnu masu i kratak hod pa je kadenca automata vrtoglavih 1080 metaka u minuti. Dobra strana je okolnost što sa ovolikom kadencom kod kratkog rafala cev i ne stigne da se pomeri sa mete. Od probnog strelca fabrike dobili smo uveravanje da je oružje veoma mirno u automatskom režimu. Iako nisam bio u prilici da lično isprobam ACP-9, malo sam sumnjičav u tom pogledu. Ali, sve ostalo deluje veoma dobro. Okidanje, dobar balans, priručne komande, lako nišanjenje i kvalitenim red-dot uređajem, ali i preklopnim mehaničkim nišanima, brza izmena okvira učine da verujete kako je ACP zapravo lakši i manji nego što to njegove dimenzije govore. Ukoliko nosite jurišni šlem sa velikim, neprobojnim vizirom, umesto standardnog kundaka nudi se cevasti, spušten i zakrivljen model sa kojim se bez problema pronalazi najudobniji položaj za nišanjenje.
Ovaj švajcarski proizvod dolazi spakovan u lep polimerski kofer iste crne boje kao i automat, sa obiljem dodatne opreme kao što su remnik, pribor za čišćenje, taktička lampa, prednji rukohvat, kundak po izboru, Aimpoint TL-1 kolimator i rezervni magacini. Veoma lep način da se ponude već postojeća rešenja objedinjena u privlačan i praktičan komad opreme…
tekst i foto D. Šaponjić

Pomoćno rešenje
Na sanduku sa gornje strane je urezana Picatinny šina duga 216 mm a na bokovima i sa donje strane šine su duge po 95 mm. U gornju šinu “utopljeni” su preklopni mehanički nišani, koji služe kao pomoćno rešenje u situaciji kada se ne može koristiti druga nišanska oprema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još