Buckov promašaj

Početkom 1991. godine, tokom operacije „Pustinjska oluja“ u Kuvajtu, prvi put su objavljene fotografije SEAL timova iz unutrašnjosti Iraka gde su iza protivničkih linija navodili vazdušne napade na baterije „Scud“ raketa. Ujedno, tada su prvi put viđeni i posebni noževi za ove specijalce.

Bajonet Phrobis M-9 je bio uzor za CUK
Bajonet Phrobis M-9 je bio uzor za CUK

Reč je o modelu CUK (Combat Utility Knife tj. borbeni radni nož) koji je osmislio razvojni Phrobis tim u okviru kompanije “Buck”. U suštini, reč je o skraćenom bajonetu M-9 za pušku M-16, sa jednostavnom plastičnom futrolom, bez mogućnosti za sečenje žice spajanjem u improvizovane makaze. Iako je delovao moderno, CUK je imao niz nedostataka.
Debelo sečivo od nerđajućeg čelika sa dubokim žlebom lako se lomilo kod štitnika za prste jer se tu stanjivalo u kratak usadnik koji se šrafio u plastičnu dršku. Istanjen vrh je takođe bio osetljiv, a mnogobrojne fotografije mesta preloma pokazuju prilično grubu, zrnastu teksturu koja ukazuje na lošu termičku obradu. Testera na leđima sečiva bila je praktično neupotrebljiva.


“Buck” je tih dana primio dosta ogorčenih pisama iz mornarice, a razočarani novim modelom „foke“ se masovno vraćaju na bazični Mk.2 tako da je CUK sada samo kolekcionarski raritet. Postoje dve verzije (razlikuju se po dužini drške).
Kuriozitet je da ovi noževi nikada nisu obeležavani, oznaka proizvođača mogla je da se vidi samo na nalepnici futrole. Mala serija komercijalnih noževa od preostale nerealizovane narudžbine ima USA oznake.

Tekst i slike: D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još